Bebelușii prematuri: oare bebelușii prematuri încearcă să scape de burtica mamei?

Bebelusii prematuri -  oare bebelusii prematuri incearca sa scape de burtica mamei?

Bebelușii prematuri: oare bebelușii prematuri încearcă să scape de burtica mamei?

De ce vin unii bebelusi mai devreme pe lume? In multe cazuri, medicii nu știu exact ce declanșează travaliul prematur al mamei. Dar un nou studiu sugerează că, uneori bebe se naste prematur pentru ca sistemul său imunitar „respinge” pe cel al mamei - așa cum corpul unei persoane respinge un organ transplantat.

• Descoperirile recente contravin viziunii tradiționale despre sistemul imunitar al bebelușului, despre care se credea că este prea tânăr sau imatur pentru a cauza o astfel de problemă. Iata ce am aflat din acest studiu...

Vei citi:
Sistemul imunitar poate declanșa travaliul prematur
Atacarea celulelor mamei
Travaliul prematur - o strategie de ieșire dintr-un mediu „ostil”
Travaliul prematur - pas cu pas

Sistemul imunitar poate declanșa travaliul prematur

Dogma a fost întotdeauna că fătul are un sistem imunitar foarte imatur și, ca urmare, oamenii nu au luat în considerare cu adevărat rolul său posibil în complicațiile sarcinii”, a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului, Dr. Tippi MacKenzie, profesor asociat la Universitatea din Divizia de Chirurgie Pediatrică din California, San Francisco (UCSF) - SUA. Dar noul studiu sugerează că, în unele cazuri, „sistemul imunitar fetal „se trezește” prematur și poate declanșa travaliul”, a spus MacKenzie.

În special, acest lucru se poate întâmpla dacă o femeie are o infecție tăcută (însemnând că nu provoacă simptome), dar care apoi trezește sistemul imunitar fetal, au spus cercetătorii. Studiul este publicat în revista Science Translational Medicine.

Atacarea celulelor mamei

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat probele de sânge a 89 de femei cu sarcini sănătoase (la termen) și a 70 de femei care au intrat în travaliu timpuriu din cauza „rupturii premature a membranelor” sau a rupturii sacului amniotic înainte de 37 de săptămâni de sarcină, o afecțiune care este adesea legată de o infecție tăcută în sacul amniotic. Cercetătorii au analizat, de asemenea, mostre de sânge din cordonul ombilical, care conțin celule fetale, de la toate femeile din studiu.

Cercetătorii au descoperit niveluri mai mari de două tipuri de celule imunitare, numite celule dendritice și celule T efectoare, în probele de sânge din cordonul ombilical de la sugari prematuri, în comparație cu sugarii născuți la termen. Aceste celule imunitare sunt implicate în montarea unui răspuns împotriva invadatorilor străini din organism, iar cercetătorii au descoperit că, la copiii prematuri, aceste celule imunitare au fost activate pentru a ataca celulele mamei.

În plus, sugarii prematuri au avut niveluri mai mari de substanțe chimice inflamatorii (produse de celulele T) în sângele din cordonul ombilical, în comparație cu sugarii născuți la termen.

Mai mult, atunci când cercetătorii au expus celulele uterine umane la aceste substanțe chimice inflamatorii într-un vas de laborator, au descoperit că substanțele chimice au indus contracții în celulele uterine.

Travaliul prematur - o strategie de ieșire dintr-un mediu „ostil”

"Pentru făt, declanșarea travaliului timpuriu ar putea fi o strategie de ieșire dintr-un mediu „ostil” atunci când există o infecție" a spus în declarație autorul principal al studiului Michela Frascoli, fost cercetător postdoctoral în laboratorul lui MacKenzie, acum profesor asistent adjunct la Universitatea din Massachusetts, Facultatea de Medicină.

Dacă ești un făt și sistemul tău imunitar se dezvoltă într-un mediu sănătos, este în interesul tău să păstrezi lucrurile liniștite, astfel încât să te poți dezvolta și să te naști la termen”, a spus Frascoli. „Dar dacă întâmpini probleme sub forma unei infecții sau a unei inflamații, atunci aceasta poate declanșa trezirea celulelor dendritice și celulelor T”, ceea ce va duce la un travaliul timpuriu, a spus ea.

Cu toate acestea, nașterea prematură este legată de o serie de complicații grave pentru sugari, inclusiv deces. Cercetătorii încearcă acum să găsească biomarkeri în sângele mamei care pot identifica dacă aceasta este expusă riscului de travaliu prematur din cauza răspunsului imun fetal.

Ad-Extra3:

Travaliul prematur - pas cu pas

Hormonii secretati de mama si de fat se pare ca au un rol. Schimbari ale uterului, care ar putea fi produse de acesti hormoni, ar putea determina inceperea travaliului.

Travaliul incepe cu contractii regulate ale uterului. Cervixul se subtiaza si se deschide dilatandu-se, astfel incat copilul sa poata intra in canalul de nastere. Travaliul prematur ar putea fi un proces normal care incepe devreme dintr-o anumita cauza. Sau poate fi determinat de o alta problema ca infectiile uterine sau ale lichidului amniotic. In cele mai multe cazuri de travaliu prematur, cauzele exacte nu sunt cunoscute citeste pe larg despre nasterea prematura.

Sfatul de la Desprecopii

Desi cauzele exacte ale travaliului prematur nu sunt inca cunoscute, exista lucruri care va pot ajuta sa imbunatatiti sansele copilului dumneavoastra de a fi nascut sanatos. Ingrijirea prenatala regulata este un prim pas important in prevenirea travaliului prematur. Urmati un stil de viata sanatos, fiti atenta la semnele de alarma si urmati sfaturile personalului medical.

Despre nasterea prematura si riscurile sale, merita citit si:

Poluarea poate cauza nasterea prematura
Bebelusul nascut prematur - ce trebuie sa stie parintii lui
Prematuritatea si complicatiile sale - una dintre principalele cauze de mortalitate neonatala din Romania
Stresul nasterii premature – cum poate fi infruntat
Alimentatia bebelusului prematur

Informatia te va face mai puternica

Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea Sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Va puteti creea un grup de burtici secret unde puteti comunica in maxima confidentialitate. Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
Cititi pe forumul Nasterea unei Stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2022
referinte: https://www.livescience.com/62408-fetal-immune-response-premature-birth.html

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII