Când putem începe să citim bebelușului?

Cand putem incepe sa citim bebelusului?

Când putem începe să citim bebelușului?

Este grozav să îi citești copilului tău chiar de la început. Nu trebuie să aștepți până când copilul tău vorbește. Citindu-i, bebelușul tău va începe să învețe să recunoască sunetele și ritmul limbajului și să simtă că citirea cărților este un moment reconfortant și distractiv.

Vei citi:
Abilități lingvistice îmbunătățite
Sfaturi pentru a-i citi copilului tău de la naștere până la 1 an
Sfaturi pentru a-i citi copilului tău la 1-2 ani
Sfaturi pentru a-i citi copilului tău la 2-3 ani
Sfaturi pentru a-i citi copilului tău de 3 ani în sus

Abilități lingvistice îmbunătățite

Cititul este, de asemenea, o modalitate excelentă pentru tați, bunici și frați mai mari de a se conecta cu copilul. Studiile arată că, copiii cărora li se citesc în mod obișnuit încă de la o vârstă fragedă, dezvoltă abilități lingvistice îmbunătățite și un interes sporit pentru lectură, ceea ce ajută la îmbunătățirea pregătirii pentru școală. Încearcă să faci din lectură o parte din rutina zilnică a copilullui - de exemplu, la culcare.

Copiii pot fi interesați de diferite tipuri de cărți în funcție de vârstă, dezvoltare, temperament și experiențe de viață. Bebelușilor le plac cărțile cu desene interesante de privit și de atins; copiilor mici le plac și cărțile care fac zgomote și au secțiuni pliabile pe care le pot ridica pentru a dezvălui surprize ascunse; iar preșcolarii apreciază cărțile cu imagini mai elaborate, rime, cuvinte amuzante și povești interesante. Copiii pot fi captivați de cărți despre animale, camioane, prințese, jucători de fotbal sau copii ca ei. Încearcă diferite cărți pentru a vedea ce îi place.

Sfaturi pentru a-i citi copilului tău de la naștere până la 1 an

În primele luni, ține copilul aproape de tine și citește-i, vorbește-i și cântă-i. Pană la vârsta de 3-6 luni, bebelușul tău va începe să se uite cu plăcere la oglinzi și poze cu chipuri, forme, culori, va începe să scoată sunete, să întindă mâna și să atingă imaginile. Alege-i cărți cu imagini și texturi interesante.

Până la vârsta de 6-12 luni, bebelușul tău se va uita la imagini, va atinge cartea și o va băga în gură. Folosește cărți de plastic și carton și arată-i, apoi numește-i imaginile.

Sfaturi pentru a-i citi copilului tău la 1-2 ani

De la 12-18 luni, bebelușului tău s-ar putea bucura să aleagă cartea de pe raft, să stea pe pat, să țină cartea în mână și să dea paginile. Întreabă-l „Unde este cățelul?” și lasă copilul să-l arate. Apoi „Ce spune cățelul?” și lasă copilul să răspundă.

De la 18-24 de luni, copilul poate începe să numească imagini familiare și să completeze cuvinte în povești familiare. S-ar putea chiar să „citească” păpușilor sau animalelor de pluș și să recite părți din povești. Când citești, oprește-te să-l întrebi pe copilul tău: „Ce este asta?” și oferă-i timp suficient să răspundă.

Ad-Extra3:

Sfaturi pentru a-i citi copilului tău la 2-3 ani

Copilul tău va putea să se ocupe de cărți cu pagini de hârtie acum. Va înțelege cum se potrivesc imaginile cu povestea și poate căuta cărțile preferate și imaginile preferate. Fii pregătit să citești aceeași carte din nou și din nou. Pune-i întrebări despre ceea ce se întâmplă în carte și relatează povestea cu propriile experiențe: „Camionul acela arată exact ca și camionul de gunoi care vine la noi pe stradă!

Sfaturi pentru a-i citi copilului tău de 3 ani în sus

Copilul tău va putea întoarce paginile singur. Poate să asculte povești mai lungi și să povestească povești familiare cu propriile sale cuvinte. De asemenea, va începe să recunoască literele și cifrele. Pune-i întrebări: "Câte bile sunt? Să le numărăm!", "Ce se întâmplă acum?", "Ce se va întâmpla?". Caută cărți care-l învață lecții utile pentru a-și face prieteni, a merge la școală etc. Încurajează-l să spună, să deseneze și să scrie propriile povești.

Creierul bebelusului: 5 lucruri esentiale care ii stimuleaza sau de-favorizeaza dezvoltarea

Creierul unui bebelus este un mecanism foarte complex si sofisticat care se dezvolta cu o viteza uimitoare. De fapt, primul an de viata al bebelusul este esential pentru dezvoltarea sa ulterioara.

Inca din burtica mamicii, in cele 9 luni ale Odiseei Sarcinii, creierul bebelusului inca ne-nascut se dezvolta cu o viteza imposibila de egalat de-a lungul vietii sale. La bine si la rau - ceea ce se intapla in burtica mamicii, toate procesele si legaturile celulelor creierului sau = vor fi esentiale pentru destinul acelui mic omulet citeste 5 lucruri esentiale care stimuleaza dezvoltarea creierului bebelusului,

Va fi bebelusul tau un geniu sau talent?

La nastere, creierul bebelusului tau contine deja 100 miliarde de neuroni - aproape toti neuronii pe care creierul sau ii va avea desi desi in primul an de viata creierul sau se dubleaza ca volum.

Incepand cu momentul nasterii, si odata cu procesul educational al copilului, evolutia creierului sau e continua. La nastere, numarul de sinapse per neuron sunt in jur de 2500 pentru ca in jurul varstei de 3 anisori, numarul sinapselor per neuron sa fie in jur de 15.000.

Care sunt primele semne ca bebelusul tau e special ? De ce sunt unii bebelusi mai inteligenti decat altii? Afla in continuare.

Povesti pentru copii: cea mai frumoasa colectie

Motanul Incaltat
Alba ca zapada
Cenusareasa
Ursul pacalit de vulpe
Pupaza din tei
Scufita Rosie
Printesa si bobul de mazare
Punguta cu doi bani
Capra cu trei iezi
Frumoasa din padurea adormita
Praslea cel Voinic si merele de aur
Zana apelor
Aleodor Imparat
Tom Degetel 

Citeste si: Etape esentiale de dezvoltare a creierului unui bebelus

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII