Postul și femeile insărcinate: beneficii și riscuri de care trebuie să știi dacă ești graviduță
Alimentația de post este o alimentație vegană. Dacă ești însărcinată și vrei să ții post, vom trece în revistă sfaturile medicului despre dieta vegană în timpul sarcinii. Alimentația de post - vegană, de obicei, limitează cel mai mult un grup major de nutrienți – proteinele. 🌱🤰
• Postul și femeile însărcinate: beneficii și riscuri de care trebuie știut dacă ești gravidă.
veti citi
Alimentația de post în timpul sarcinii
Este bine să postești - adică sa ai o astfel de alimentatie dacă ești însărcinată?
Beneficiile unei alimentatii vegane în timpul sarcinii
Riscurile unei alimentatii vegane în timpul sarcinii
Alimentatia de post (vegana) trebuie să includă următoarele, mai ales dacă ești însărcinată:
7 Sfaturi pentru o alimentatie de post vegană sănătoasă
Alimentația de post în timpul sarcinii
Alimentatia de post este o alimentatie vegana. Daca esti insarcinata si vrei sa tii post - vom trece in revista sfaturile medicului despre dieta vegana in timpul sarcinii.
Dieta de post/vegan de obicei limiteaza cel mai mult un grup major de nutrienţi – proteinele. Un adult are nevoie de 0.8g de proteina pe zi, la fiecare kilogram de masa a corpului. Daca masa corpului este de 60kg, atunci necesitatea zilnica de proteina este respectiv – 54g. Produsele de post contin o cantitate proportional mai mica de proteina decat cele de origine animala, deci e important sa stim de unde vom obtine aceste proteine in fiecare zi.
Cele mai bune surse de proteina in Post sunt orezul integral, lintea, nucile si alunele, fasolele, semintele, produsele din soia. Un sfat simplu – la orice salata, terci sau supa adaugati cite o lingura de amestec de seminte si nuci de tot felul (floarea soarelui, bostan, susan, in, pin, nuci, alune), deoarece ele sunt foarte bogate in proteine.
In ultimele decenii s-a demonstrat că o dietă vegană oferă o serie de beneficii pentru sănătate. În general, dietele pe bază de plante sunt asociate cu riscuri mai mici de boli de inimă, obezitate, hipertensiune arterială și diabet. Consumul unei varietăți de plante și evitarea nivelurilor ridicate de grăsimi saturate și colesterol - ambele se găsesc în multe produse de origine animală - pot fi bune pentru tine. Dar este bine sa postesti - adica sa ai o astfel de alimentatie dacă ești însărcinată?
Este bine să postești - adică sa ai o astfel de alimentatie dacă ești însărcinată?
Există unii nutrienți care sunt esențiali în timpul sarcinii și care sunt mai greu de obținut din surse vegetale. Cu toate acestea, o dietă vegană bine planificată si echilibrata iti poate oferi tot ce aveți nevoie în toate etapele vieții, inclusiv atunci când sunteți însărcinată sau alăptați.
În plus, o dietă care conține multe fructe și legume vă poate ajuta să vă protejați de unele complicații ale sarcinii, cum ar fi preeclampsia (tensiune arterială ridicată) și diabetul gestațional. O dietă pe bază de plante în timpul sarcinii poate reduce, de asemenea, riscul bebelușului de a face anumite boli ale copilăriei, cum ar fi astmul, eczema, diabetul și chiar unele tipuri de cancer.
Dacă ești îngrijorată că s-ar putea să nu primești toți nutrienții de care ai nevoie din dieta ta, poate vrei să te consulți cu un dietetician care se poate asigura că primești toți nutrienții esențiali de care ai nevoie în timpul sarcinii.
Beneficiile unei alimentatii vegane în timpul sarcinii
O dietă vegană (de post) poate oferi beneficii atât ție, cât și bebelușului tău, inclusiv:
- Risc redus de preeclampsie.
Preeclampsia este o complicație gravă a sarcinii asociată cu hipertensiune arterială și afectarea organelor. Un studiu mentionat de WEBMD1 facut pe 775 de femei insarcinate cu alimentatie vegana - care au primit îngrijire prenatală bună și și-au suplimentat dieta cu vitamine a constatat că doar una a dezvoltat preeclampsie. Preeclampsia este adesea asociată cu creșterea rapidă în greutate și consumul de alimente bogate în grăsimi saturate. O dietă vegană sănătoasă poate proteja împotriva dezvoltării preeclampsiei.
- Risc redus de diabet gestațional.
Dietele vegane care sunt bogate în fibre - inclusiv fructe, legume și cereale integrale - și sărace în grăsimi saturate, pot reduce riscul de creștere în greutate excesivă și diabet gestațional. Dacă aveți diabet gestațional, o dietă vegană vă poate reduce șansele de a avea o cezarană. De asemenea, vă poate reduce nevoia de insulină.
- Risc redus de unele defecte ale tubului neural și tumori cerebrale.
Defectele tubului neural, care sunt malformații congenitale ale creierului, coloanei vertebrale sau măduvei spinării, au fost asociate cu un aport ridicat de nitrați în timpul sarcinii. Deoarece carnea curată și peștele afumat sunt principalele surse de nitrați în majoritatea dietelor, dietele vegane reduc acest risc.
Ad-Extra3:
Riscurile unei alimentatii vegane în timpul sarcinii
O dietă vegană (de post) în timpul sarcinii trebuie asadar să fie sănătoasă, diversă și bine planificată. Dacă NU este bine planificata - cel mai probabil va duce la o lipsa importanta de nutrienții esențiali.
Dietele vegane care au lipsă de nutrienți, cum ar fi proteinele, vitamina B12, vitamina D, calciul, DHA și fierul cresc riscul ca bebelușul să aibă greutate mică la naștere sau malformații congenitale.
Alimentatia de post (vegana) trebuie să includă următoarele, mai ales dacă ești însărcinată:
Vitamina B-12. Acest lucru nu se găsește în majoritatea alimentelor vegetale, așa că asigurați-vă că luati suplimente cu aceasta vitamina. Vitamina B-12 este inclusă în toate suplimentele prenatale standard.
Fier. Sursele de fier pe bază de plante includ alimente precum fasolea, legumele de culoare verde închis, fructele uscate, nucile și semințele. Este posibil să aveți nevoie în continuare de suplimente, mai ales în a doua jumătate a sarcinii.
Nutrienți precum zinc și iod. Acestea se găsesc în unele legume și suplimente prenatale.
Calciu. Plantele bogate în calciu includ spanacul, guliul verde și varza kale.
Grăsimi Omega-3. Aceste grăsimi sănătoase pot fi găsite în alimente precum nucile, semințele de chia și edamame.
Proteină. Femeile însărcinate au nevoie de aproximativ 70 de grame de proteine zilnic în al doilea și al treilea trimestru. Alimentele vegetale bogate în proteine includ fasolea, tofu, cerealele integrale și legumele.
Vitamina D . Dacă nu obțineți suficientă vitamina D din lumina soarelui, este posibil să aveți nevoie de un supliment.
7 Sfaturi pentru o alimentatie de post vegană sănătoasă
Urmeaza aceste sfaturi pentru a te asigura că alimentatia ta de post - vegana - este sănătoasă și iti satisface atat tie cat si bebelusului toate nevoile nutriționale în timpul sarcinii:
- Mănâncă o varietate de alimente.
- Asigura-te că majoritatea alimentelor pe care le consumi sunt procesate minim.
- Mananca o mulțime de legume, fructe și cereale integrale diferite.
- Limiteaza la maxim grăsimile vegetale.
- Alege cu grijă grăsimile vegetale, asigurându-vă că aveți o mulțime de grăsimi omega-3. (prefera uleiul de masline)
- Evita grăsimile trans și uleiurile tropicale, cum ar fi uleiul de nucă de cocos, palmier și sâmbure de palmier.
- Daca e dezlegare la peste - consuma peste gras.
► Citeste si Alimentația in timpul sarcinii: GHID COMPLET
Sunt gravida, pot manca ...?
Sunt gravida: pot manca iaurt in fiecare zi?
Sunt gravida: pot manca ciuperci?
Sunt gravida, pot manca ciocolata?
Sunt gravida, pot bea ceai?
Sunt gravida: pot manca maioneza?
Sunt gravida: pot manca alimente picante?
Sunt gravida: pot manca sushi?
Sunt gravida: pot manca somon si ton?
cititi totul despre ALIMENTATIA IN SARCINA AICI.
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2023)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Material realizat cu sfaturile Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Toate drepturile rezervate (c) 2022
referinte
1 - https://www.webmd.com/parenting/is-it-safe-to-eat-a-vegan-diet-while-pregnant#1
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII