Jurnal de calatorie - in patru tari din Europa
-
Jurnal de calatorie – Circuit turistic, cu autocarul, pe traseul Oradea- Graz-Klagenfurt -Ljubljana- Zagreb-Oradea
Ziua 1: (27 mai)
La ora 6 dimineata, s-a dat startul spre Graz. Eram un grup de 30 persoane + ghidul + soferul. Cazarea urma sa fie in Kalsdorf bei Graz, in apropiere de Aeroportul Flughafen.
Jurnal de calatorie – Circuit turistic, cu autocarul, pe traseul Oradea- Graz-Klagenfurt -Ljubljana- Zagreb-Oradea
Ziua 1: (27 mai)
La ora 6
dimineata, s-a dat startul spre Graz. Eram un grup de 30 persoane + ghidul +
soferul. Cazarea urma sa fie in Kalsdorf bei Graz, in apropiere de Aeroportul
Flughafen.
Traseul din prima zi s-a desfasurat pe o distanta de aproximativ 750 km, cu mici opriri. Una din ele a fost in Austria, pe malul Lacului Neuseadl, intr-o zi insorita. Acolo am servit masa in jurul orei 15.
Austria este o tara deosebit de ingrijita, aveam sa o descoperim mai bine in cea de-a doua zi. In jurul orei 19, eram deja la cazare, unde am preluat camerele si ne-am mutat bagajele. In Austria ordinea si curatenia e la ea acasa.
Ziua a 2-a: (28 mai)
A
inceput cu micul dejun, in stil bufet suedez – cu o mancare variata si foarte
buna. In noaptea aceea (27/28 mai) a inceput furtuna, avea sa ploua si a doua
zi. Asa ca am schimbat putin programul din prima parte a zilei, ca sa vizitam un
centru comercial din Seiersberg. Zis si facut. Acolo ne-am petrecut cateva ore
bune, pana ce ploaia s-a mai risipit.
In jurul orei 14, am vizitat centrul orasului Graz si am urcat cu liftul spre Turnul Ceas ca sa admiram panorama orasului, de pe dealul Schlossberg. Din pacate ploaia si-a facut din nou aparitia, asa ca mi-am luat pelerina din dotare si am facut poze de sub umbrela colegilor de drum.
Trebuia sa poposim mai multa vreme acolo, dar din cauza vremii neprielnice, ne-am intors la cazare, in Kalsdorf. Bineinteles ca legile lui Murphy functioneaza si acolo. Cum am ajuns la hotel, norii s-au risipit si ploaia a incetat. Un motiv in plus sa vizitam supermarketurile din apropiere.
Ziua a treia: (29 mai)
Mult asteptata de mine. De ce? Pentru ca obiectivul zilei a
fost vizitarea localitatii Klagenfurt si a mult-visatului parc al miniaturilor,
"Minimundus". Daca mi-am dorit ceva foarte tare, apoi acela a fost sa ajung
acolo. Din acest motiv, pentru mine nici somnul n-a mai fost somn, nici micul
dejun nu a mai fost mic dejun...emotia m-a coplesit pana am urcat in autocar si
am pornit la drum.
Din Kalsdorf pana in Klagenfurt sunt in jur de 140 km. Aici am descoperit un frumos traseu al Austriei. In fata noastra se zareau varfurile inzapezite ale muntilor, peisajul din jur era de un verde coplesitor, totul ordonat si curat. Aveam impresia ca Dumnezeu a coborat pe Pamant si a lasat acea ordine si curatenie, in care totul are un rost al lui. O minunatie.
Vremea a tinut cu noi pana la sfarsitul calatoriei, asa ca de aici incolo nu aveam decat sa ne bucuram de ce urma sa vizitam.
Ajungand la Klagenfurt, am vizitat centrul orasului, ne-am facut poze in fata fantanilor, statuilor si a florilor si am plecat spre Minimundus. Nu va mai spun ce bucurie era in sufletul meu ca eram atat de aproape de locul pe care mi l-am dorit enorm sa-l vizitez. Am ajuns in parcare, ne-am biletele si am pornit cu bucurie spre "Minimundus – lumea de la picioarele noastre".
Aici trebuie sa ma opresc si sa va spun ca inaugurarea acestui parc a avut loc pe 3 iulie 1959. In prezent sunt expuse 150 miniaturi care reproduc la scara mica cele mai vestite castele, turnuri, catedrale, monumente, palate din intreaga lume.
Aveam sa-mi petrec 3 ore in acest minunat loc. Dat fiind ca am fost desemnata fotograful amator al grupului, am fost mereu in actiune, sa nu-mi scape nimic.
Dovada e aici:
Imaginile si filmuletele vorbesc de la sine. Eu va las sa le admirati. Am avut parte de o vreme deosebit de calda si un soare puternic ce ne-a bronzat pe fiecare. N-a mai contat nimic, decat momentul si frumusetea locului. Daca ati fi vazut un om fericit, atunci eu eram acela. Era un vis implinit.
Cu greu m-am despartit de parc, dar trebuia sa ma tin de grup si sa ne intoarcem la autocar caci ne mai asteptau inca 140 km pana la cazare. Asa a trecut ziua de duminica pe care eu o declar ca cea mai frumoasa zi a traseului nostru.
Ziua a 4-a: (30 mai)
Dupa
micul dejun, am eliberat camerele si am plecat spre capitala Sloveniei:
Ljubljana. Dar pana sa ajungem acolo, am descoperit din peisajele Sloveniei,
destul de asemanatoare cu cele ale Austriei, tot asa, admirate din autocar.
Era o vreme calda, frumoasa, numai buna de plimbat. Cum am coborat din autocar, ne-am oprit chiar pe Podul Dragonului, inaugurat in 1901. Apoi ne-am continuat drumul spre centrul orasului, traversand podul cu 3 brate din centru. Ne aflam deja in Piata Presener, unde am vizitat biserica de vis-a-vis cu podul cu cele 3 brate. Pe dealul din apropiere se afla Cetatea veche, pe care am fotografiat-o de la distanta.
Mi-ar fi placut sa vizitam mai multe, insa in acea zi trebuia sa ajungem la cazare, in Zagreb, dar nu inainte de a ne opri intr-un centru comercial pentru a ne face ultimele cumparaturi in EUR :)) Asa ca ne-am petrecut inca o ora in plimbare, la pas, prin capitala Sloveniei si am plecat spre un loc in care sa servim masa de pranz.
Apoi a venit timpul dedicat cumparaturilor si am plecat spre Croatia. Aveam sa ne cazam in Zagreb, langa Arena.
Ziua a 5-a: (31 mai)
A fost
dedicata vizitarii capitalei Croatiei. La inceputul zilei am aflat ca vom ajunge
si la Gradina Botanica din Zagreb. Era inca o surpriza placuta pentru mine, eu
fiind o mare iubitoare de natura si flori. Zagrebul e un oras frumos, dovada si
fotografiile. L-am luat la pas, prin centrul lui.
Cand am ajuns in fata Catedralei "Marijina Uznesenja", un grup de cantareti, imbracati in costume populare, faceau spectacol. Catedrala, in care am intrat e deosebit de frumoasa, atat in interior cat si la exterior. Ea impresioneaza prin dimensiunea si arhitectura sa, fiind unul din principalele obiective turistice ale Zagrebului, construita in stil neo-gotic.
Inainte de a ne continua drumul spre Gradina Botanica, ne-am oprit intr-un centru comercial subteran din apropierea hotelului Esplanade, o cladire frumoasa si grandioasa.
Pentru Gradina Botanica am avut la dispozitie mai bine de 2 ore si jumatate, timp suficient pentru a o vizita. Este mai mult un parc de relaxare (apropos nu se percepe taxa de intrare) si dispune de un iaz cu nuferi traversat de un podet de lemn. In zona serelor am gasit un platou cu trandafiri si o arteziana inconjurata de bazine cu nuferi. Asa am vazut eu pentru prima data nuferi galbeni si rosii.
Va las sa admirati fotografiile, pentru ca noi ne-am bucurat de cateva ore odihna intr-un loc cu verdeata. Spre seara ne-am intors la cazare si era de fapt ultima noapte din acest traseu. A doua zi urma sa plecam spre casa.
Ziua a 6-a: (1 iunie)
Ca de
obicei, servim micul dejun la cazare, predam camerele si plecam inainte de ora 8
spre casa. Nu stiu cum au zburat zilele si eram deja la finalul calatoriei. Pe
ultima parte a lui, de comun acord s-a schimbat putin traseul, in sensul ca am
deviat spre un restaurant unguresc, ca sa servim masa acolo si sa ne cumparam
renumitele pogaci cu jumari. Stiau ei ce stiau, cei care au trecut pe-acolo si
anul trecut. O masa copioasa si nu mai scumpa ca in celelalte tari vizitate.
Maghiarii stiu sa gateasca ca la noi acasa, in Ardeal. La sfarsit am servit ca
desert delicioasele clatite cu branza dulce.
Traiasca aerul conditionat din autocar caci cu el n-am simtit canicula de-afara. Totusi, cand ne-am apropiat de granita cu Romania, s-a pornit un ropot de ploaie, dar nu a durat mult. Dupa ploaie, pe cer am admirat un frumos curcubeu, pe care aveam sa-l fotografiez ca poza de final de traseu.
In jurul orei 18.50 eram deja la vama si cu gandul la intalnirea DC de la Oradea. Am lasat bagajele acasa si am alergat spre locul unde aveam sa intalnesc trupa vesela de pe DC. A fost inca o multumire ca am ajuns sa fiu si eu cu ei, dupa un traseu lung, dar frumos.
Aici se incheie relatarea mea si sper ca nu v-am plictisit cu imagini si
povesti. Multumesc pentru rabdarea de a fi citit pana la capat si sper sa mai am
parte de calatorii de acum incolo, acum ca am spart gheata.
Mai cititi si:
Grecia
Legenda si mit intr-un paradis
terestru – Insula Corfu
Itinerar de lux in insula Creta
Insula Thassos,
impresii de calatorie
Zile de vacanta in Heraklion (insula Creta)
6 obiective care
merita vazute in Grecia
10 obiective care merita vazute in insula
Zakynthos
Obiective si hoteluri de lux in Grecia
Itinerar de lux
in insula Creta (2)
Asia
Singapore sau Orasul
Leilor
Dubai sau opulenta araba
Petra – o lume sapata in
piatra
Seychelles, paradisul pe pamant
Obiective
turistice si experiente de neuitat in China
Resorturi in
Maldive
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Felicitari pentru articol si pentru calatorie. Simpatic numele dat aeroportului: Flughafen. In germana Flughafen inseamna exact aeroport, iar cel din Graz se cheama Graz-Thalerhof. ;-)
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII