Când avem cazuri de COVID-19 în familie: măsuri de siguranță pentru copii și adulți - sfatul medicului
În ultimii aproape 2 ani, în fiecare familie a existat sau există chiar în acest moment o persoană diagnosticată cu COVID-19. Așadar, avem sau am avut un caz de COVID-19 în familie. Cum abordăm această situație delicată?
Aflăm în continuare sfaturi pentru (re)integrarea copiilor în colectivitate, din partea doamnei Dr. Georgescu Miruna, Medic Specialist Pediatrie, la Spitalul de Pediatrie MedLife:
Veți citi:
Carantinarea copiilor pentru o perioadă de 14 zile
COVID-19, izolare și carantină: Sentimentele copiilor
Reîntoarcerea în colectivitate: Să nu uităm de măsurile de protecție
Programează-te pentru testul PCR Sars-CoV-2 în unitățile MedLife
Carantinarea copiilor pentru o perioadă de 14 zile
Din păcate, în ultimii aproape 2 ani, în fiecare familie a existat sau există chiar în acest moment o persoană diagnosticată cu COVID-19. Din momentul testării pozitive, persoana respectivă trebuie să între în carantină, iar acest lucru atrage după sine și carantinarea copiilor, acolo unde este cazul, pentru o perioadă de 14 zile.
Este o perioadă extrem de dificilă pentru aceștia. În afara restricțiilor impuse, necesitatea izolării la domiciliu pe o perioadă de 2 săptămâni este percepută de copii ca o neliniște și ca o frustrare. Prin urmare, părintelui îi revine dificila misiune de a-l convinge cu blândețe și cu tact, asupra necesității izolării la domiciliu pentru 2 săptămâni, asupra evitării contactului cu persoana bolnavă și asupra păstrării condițiilor de igienă, distanțare și chiar de purtare a măștii în apropierea persoanei bolnave, chiar și în casă.
COVID-19, izolare și carantină: Sentimentele copiilor
Este posibil ca cei mici să nu înțeleagă pe deplin ce este COVID-19 și de ce trebuie sa stea în carantină. Drept urmare, este probabil să aibă sentimente puternice și amestecate privind această experiență, spune doamna Dr. Georgescu Miruna.
De exemplu, copiii s-ar putea simți:
• confuzi de ce toată lumea este acasă;
• triști sau frustrați că nu își pot vedea prietenii, profesorii și familia extinsă;
• frustrați sau supărați că nu își pot desfășura activitățile obișnuite;
• îngrijorați că cineva iubit se va îmbolnăvi mai tare;
• supărați sau stresați;
• copleșiți de valul de informații constant despre COVID-19 din jur.
Însă, copiii se vor descurca mai bine în această nouă situație dacă au informații exacte, adecvate vârstei, despre COVID-19 și izolare. De asemenea, au nevoie de o mulțime de oportunități de a pune întrebări și de a vorbi despre propriile sentimente.
Întreabă copilul cum se simte și ascultă ce are de spus. Spune-i că sentimentele lui sunt normale. De asemenea, poți să-l întrebi de ce are nevoie pentru a se simți mai bine. S-ar putea să se liniștească dacă-i împărtășești propriile sentimente și îi spui ce faci tu pentru a le face față.
De exemplu:
„Știu că nu-ți place să faci fișe de lucru acasă. Dar, dacă îți termini tema, facem apoi ceva distractiv împreună, ce zici?"
„Știu că ești dezamăgit pentru că nu poți merge la baschet. Este în regulă să fim dezamăgiți, dar s-ar putea să ne simțim amândoi mai bine dacă facem niște exerciții. Ce zici să exersăm ceva împreună?"
„Poate fi neobișnuit să fie toți în casă, împreună, tot timpul. Este firesc să resimți această schimbare. Dar este important să folosim cuvinte calme pentru a spune cum ne simțim, mai degrabă decât să strigăm.”
Și mai important, nu uita că îmbrățișările pot face minuni.
Reîntoarcerea în colectivitate: Să nu uităm de măsurile de protecție
După ce trec cele 14 zile de carantină, copilul se poate întoarce în colectivitate în urma eliberării unui aviz epidemiologic de către medic, care să ateste starea de copil clinic sănătos.
Odată cu reîntoarcerea în colectivitate, părinții trebuie să își sfătuiască copiii cum să se comporte în public. Prin urmare, aceștia vor fi învățați să se spele corect pe mâini cu apă și săpun, să se dezinfecteze cu soluții special destinate acestui fapt, să păstreze distanța socială corespunzătoare, să-și păstreze suprafața de lucru curată și să nu uite de purtarea măștii de protecție.
Este important să monitorizezi cât de multe informații despre COVID-19 aude și vede copilul. Nu este util pentru nimeni să audă știri supărătoare și negative constant.
Programează-te pentru testul PCR Sars-CoV-2 în unitățile MedLife
Din grijă pentru sănătatea ta și a familiei tale, MedLife îți este alături cu cele mai bune servicii medicale. Testul efectuat în laboratoarele Medlife pentru depistarea virusului SARS COv 2 utilizează tehnologia NAAT (nucleic acid amplification technology), respectiv reverse transcription real time PCR (RT-PCR). Acest test pune în evidență prezența ARN viral la nivelul nazofaringelui; cu alte cuvinte, atestă prezența virusului. Rezultatul se elibrerează în 24 de ore de la recepția probei în laborator. Mai multe detalii aici.
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2021
Abonamente individuale MedLife
De ce să alegi MedLife?
Cu o experiență de aproape 3 decenii, am crescut cel mai mare sistem de servicii private de sănătate din România pe pilonii valorilor care ne definesc în primul rând ca oameni, apoi ca profesioniști. Când vii la MedLife, ești tratat cu respect, grijă, empatie, pentru ca în tine să cultivăm încrederea și speranța, ingredientele care ne ajută ca împreună să facem România bine.
Sănătatea este profesia și pasiunea noastră. Diagnosticarea și tratarea corectă a afecțiunilor sunt cele mai importante aspecte de care ținem cont zi de zi pentru a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient.