Pachet de analize medicale pentru copii la începutul anului școlar - sfatul medicului
Vrem sa ne stim copiii in siguranta si sanatosi, deci cum ne pregatim pentru noul an scolar? Ce analize facem copiilor la inceput de an scolar? In laboratoarele Synevo, in toate centrele de recoltare, exista personal specializat sa lucreze cu copiii si da, lucrul cu copilul este mai dificil nu intotdeauna din cauza copilului ci mai degraba din cauza anxietatii parintelui sau parintilor. La Synevo exista un pachet special de analize pentru copii - in care sunt incluse testele uzuale care evalueaza functia ficatului, rinichiului, evalueaza cum functioneaza sistemul imun, nivelul de fier si dozarea vitamine D care reduce si frecventa infectiilor respiratorii.
→ La aceste intrebari si multe altele, ne-a raspuns doamna Doctor Antoanela Curici, asistent universitar, medic primar medicina de laborator si Director medical la Synevo Romania.
Intrebarile celor care au vizionat Live-ul au fost numeroase si interesante iar la o parte mare dintre ele Doamna Dr. Antoanela Curici a raspuns in direct.
De ce facem analize copiilor la inceput de an scolar?
Cum se desfasoara analizele medicale pentru copii la Synevo?
Cum recunoastem semnele unei alergii si cand ar fi cazul sa facem un screening de alergii in intrarea in colectivitate?
Deoarece inca suntem in pandemie de coronavirus se vor mai cere teste pentru copii. Exista o procedura mai blanda pentru copii care nu implică exudatul?
Exista un pachet special de analize pentru copii la inceput de an scolar?
Emisiune interviu cu Doamna Dr. Antoanela Curici, asistent universitar, medic primar medicina de laborator si Director medical Synevo.
De ce facem analize copiilor la inceput de an scolar?
Analizele medicale pentru inceputului anului scolar nu sunt obligatorii. Deci, are sens un astfel de control la intrarea in colectivitate? Pentru ce il facem si cu ce ne ajuta?
Cred ca cel mai important lucru pentru noi ca parinti, este sa trimitem in colectivitate un copil sanatos. Si mai mult decat atat, am vrea sa il luam sanatos din colectivitate. Iar momentul de dinaintea inceperii scolii / gradinitei este unul optim pentru efectuarea unui set de analize, pentru ca sunt institutii care ar putea sa ceara anumite teste tocmai pentru a ne asigura: copiii nu au nici o infectie parazitologica, nu sunt purtatori ai unei bacterii care ar putea sa fie transmisa in comunitate cu usurinta, si atunci, la acestea am putea sa adaugam (cu un pic de disconfort) si niste teste de sange, dar sunt importante. De ce? In primul rand pentru ca vom crea un obicei, obiceiul copilului de a merge anual la un set de analize - deoarece el face ceea ce vede la noi - sa isi verifice starea de sanatate. Vorbim de preventie, de crearea obiceiului de a efectua analize si nu numai analize de laborator, dar si un consult medical pentru preventie.
Pana la urma acesta este rolul unui control, sa ne asiguram ca avem un copil sanatos, iar daca am gasit o afectiune la inceput, in timp util, putem sa o tratam, sa o vindecam, si suntem si noi mai linistiti ca starea de sanatate a copilului nostru este una buna si poate sa mearga cu bratele deschise in colectivitate.
Lucrurile o sa fie putin mai complicate la inceput, dupa o perioada in care nu au venit in contact cu alti copii si fiindca fiecare familie are intr-un fel propriul microbiom, si atunci in colectivitate ne vom intalni cu alti copii ce au alt microbiom. Contactele dintre micro-organismele de la o familie la alta s-ar putea sa nu fie prea prietenoase cateodata dar, daca stim ca avem un copil sanatos, asta nu ne va ingrijora.
Sigur ca vor fi infectii virale, poate chiar si digestive pe care trebuie sa le tratam, dar un organism sanatos, un sistem imun capabil sa recunoasca asta, va face sa decurga lucrurile mult mai lin.
Cum se desfasoara analizele medicale pentru copii la Synevo?
In laboratoarele Synevo, in toate centrele de recoltare, exista personal specializat sa lucreze cu copiii si da, lucrul cu copilul este mai dificil nu intotdeauna din cauza copilului ci mai degraba din cauza anxietatii parintelui sau parintilor. Copiii vin cu un parinte sau amandoi care se asteapta sa intre in cabinetul de recoltare si lucrurile sa decurga firesc, dar lucrurile nu decurg astfel deoarece sunt unii copii prea mici carora nu putem sa le explicam ce se intampla. Copiilor mai mari le putem explica, le putem arata filmulete pe internet, stiu etapele, dat cu toate astea la fel ca si adultii se tem de ace, ba chiar mai mult decat adultii. Durerea este un simptom subiectiv.
De aceea, recomandarea noastra este ca in cabinetul de recoltare sa fie un singur parinte ca sa mai reducem din anxietate. Da, vor fi situatii speciale in care mana copilului va fi mobilizata, pentru ca acesta se misca si putem sa provocam mici accidente pe care nu ni le dorim (un hematom, sa atingem un nerv).
De asemenea, noi recomandam recoltarea din vena, nu din deget. Recoltarea din deget este mult mai dureroasa si durerea persista mult mai mult timp decat la recoltarea din vena, deoarece dispozitivul cu care obtinem sange din deget are forma unei lame, nu este un ac, si atunci vom obtine o taietura asemanatoare cu taietura de hartie care dupa cum bine stim este una dintre cele mai dureroase taieturi, si persista chiar si o zi. Apoi, cantitatea de sange pe care o obtinem este mica, numarul de teste pe care le efectuam s-ar putea sa fie mult mai putine decat ne-am fi dorit pentru un test de screening. Deci, procesul este dificil, dureros si nu intotdeauna obtinem o cantitate de sange care poate fi prelucrata, si atunci va trebui sa revenim la recoltarea din vena.
Recoltarea din vena este mai putin dureroasa - doare doar in momentul punctionarii - dupa care sangele curge in eprubeta, durata acestui proces depinde de cat de multe teste vrei sa faci, tocmai de aceea, nu va feriti de acele groase (fiindca toata lumea vrea sa fie intepata cu un ac mic si subtire), dar acul de dimensiuni mai mari si cu un diametru mai mare permite un flux mai mare al sangelui in eprubeta si atunci procesul dureaza mai putin, iar durerea dupa cum spuneam este subiectiva. In plus, parintii care vin la noi in centre stiu ca avem niste dispozitive speciale cu fluturasi si cu un ac mic si un furtunel prin care sangele trece in eprubeta, si da, durata sangelui din vena in eprubeta dureaza ceva mai mult fiindca este o distanta dar cu un ac mai mare se rezolva lucrurile mai repede.
Parintii ar trebui sa isi aleaga cu grija sursa informatiilor, mai ales informatiile medicale. O data cu pandemia, sunt foarte multe site-uri si nu intotdeauna toate aceste informatii sunt verificate stiintific, si da, trebuie sa iti alegi un site ce are informatii bazate pe dovezi. Site-ul nostru are informatii obtinute in urma analizei informatiilor stiintifice referitoare la subiectul tratat.
Cum recunoastem semnele unei alergii si cand ar fi cazul sa facem un screening de alergii in intrarea in colectivitate?
Nu este intotdeauna simplu sa faci diferenta intre o alergie si o viroza respiratorie pentru ca de cele mai multe ori, cele doua afectiuni au simptome comune. Atat in raceala cat si la alergii putem intalni tuse, stranut. E adevarat, in alergii stranutul este mai des, in salve, dar in alergii nu avem febra, iar acesta poate fi un semn care poate diferentia cele doua afectiuni. Exista, de asemenea, mancarimi la nivelul nasului, ochilor, ochii se umfla si avem edeme la nivelul lor. Mai putin se intampla acest lucru in infectiile respiratorii.
In infectiile respiratorii avem febra diferita (si mai mare si mai mica - depinde de tipul de micro-organism care a produs infectia respiratorie), am putea sa avem si dureri de cap, cefalee si dureri musculare. Aceste simptome nu apar si in alergii.
Medicul pediatru sau medicul alergolog va analiza toate aceste simptome, va recomanda teste de laborator, si in functie de rezultate stabileste un diagnostic de certitudini.
Acum este sezonul ambroziei si sunt multi copii alergici la ambrozie. Ii vedem: stranuta, ii mananca nasul, ochii, au ochii rosii, merg in colectivitate unde mai tusesc, mai stranuta, si cadrele didactice intreaba parintii daca nu e cumva o infectie respiratorie, pentru a-i trimite eventual acasa, deoarece vrem sa protejam colectivitatea.
Exista seturi, paneluri speciale de alergeni in functie de tipul de manifestari. Daca vorbim de manifestarile respiratorii avem in portofoliu un panel de alergeni respiratori cei mai comuni, asta e prima etapa indiagnostic. Apoi avem si alte teste mai specializate care sunt capabile sa vada potentialul sever al unei alergii, care identifica reactivitati incrucisate, pentru ca moleculele, si din polenuri si din alimente, au fragmente comune, si uneori exista rectii incrucisate polen - alimente. De asemenea, potentialul sever si diferenta dintre sunt alergic sau sunt sensibilizat. Sensibilizat inseamna ca am imunoglobune E specifice pentru anumite polenuri, doar ca nu am manifestari clinice. Alergic inseamna ca am si modificari de laborator, am si simptomatologie. De asemenea, potentialul unui soc anafilactic este mai mare in cazul alergenilor alimentari.
Deoarece inca suntem in pandemie de coronavirus se vor mai cere teste pentru copii. Exista o procedura mai blanda pentru copii care nu implică exudatul?
Avem doua teste. Este PCR care evidentiaza virusul SARS-Cov-2 si mai avem un test care evidentiaza antigenul. Ambele se recolteaza de la nivelul cavitatii nazale, iar la PCR se adauga si recoltare de la nivel faringian, de la nivelul gatului. Deci, pentru PCR avem nevoie de 2 tampoane de recoltare, unul din gat si unul din nas, iar pentru antigen doar de la nivelul cavitatii nazale.
Recomandarea este de recoltare de la nivelul nazo-faringelui, care este la confluenta dintre calea respiratorie si calea digestiva, asta inseamna ca recoltarea trebuie sa aiba loc din cavitatea nazala doar ca mai adanc. recoltarea se face bland deoarece stim ca este o senzatie neplacuta, dar trebuie recoltat cu tamponul cat mai adanc pentru ca virusul se cantoneaza acolo. o recoltare mai superficial nu face decat sa ne dea un rezultat fals-negativ. pentru ca virusul avand punct de multiplicare la nivelul nazo-faringelui, iar recoltarea fiind din afara locului, practic tu obtii un rezultat negativ, desi este posibil sa fii pacient purtator care intra in colectivitate si da mai departe virusul.
Exista un pachet special de analize pentru copii la inceput de an scolar?
Da, exista un astfel de pachet in care sunt incluse testele uzuale care evalueaza functia ficatului, rinichiului, evalueaza cum functioneaza sistemul imun, nivelul de fier si dozarea vitamine D care reduce si frecventa infectiilor respiratorii.
Intrebarile celor care au vizionat Live-ul au fost numeroase iar la o parte mare dintre ele Doamna Dr. Antoanela Curici a raspunsu in direct. Afla din reluarea live-ului care sunt raspunsurile dnei. Dr. Antoanela Curici la urmatoarele intrebari:
La ce varsta ar trebui sa facem unui copil analizele de rutina?
Putem da copilului ciocolata inainte de test/analiza de sange?
Cum au fost gandite aceste pachete de analize pentru copii? Putem schimba componenta pachetului astfel incat sa putem beneficia de reducerea de 15%?
Baietelul meu este cam grasut. Trebuie sa ii testez regulat colesterolul?
Care este perioada de recoltare si de ce se efectueaza dimineata?
Glicemia crescuta inseamna risc de diabet zaharat?
Este adevarat ca oboseala influenteaza rezultatul analizelor - in cazul in care un copil nu se odihneste bine noapte poate chiar de frica analizei?
Puteti verifica aici toate gama de analize medicale pe care le puteti face la Synevo.
autor: Toate drepturile rezervate Desprecopii.com, septembrie (c) 2021
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII