Cea mai mare DORINȚĂ a unui părinte: despre fericirea copiilor săi și despre ce trebuie să ii invătăm
Cea mai mare dorință a unui părinte: să își vadă copiii crescând fericiți. Dar cum putem să ne asigurăm că facem?
Ei bine, mai întâi este important să înțelegi că nu îți poți face copiii fericiți, dar există multe lucruri pe care le poți face pentru a-i încuraja să fie fericiți. Distincția dintre a face și a încuraja este una vitală. Părinții care cred că își pot face copiii fericiți sunt predispuși la alte greșeli, precum încercarea din răsputeri de a fi un părinte bun, intervenția prea mare în viața copilului, controlul excesiv și credința că ei știu mereu ce este mai bine pentru copiii lor.
►
Lucrul pe care orice părinte și-l dorește pentru copilul sau
Dacă ar fi să-mi doresc un singur lucru în viață, acela ar fi ca ai mei copii să crească fericiți - spune Diana, o mamica cu 2 copilasi, pe forumul Desprecopii.
Diana nu este singura. Un studiu de cercetare realizat în 67 de țări a intervievat părinți din diferite culturi, credințe și niveluri de venituri despre ceea ce își doreau cel mai mult pentru copiii lor. Raspunsul numarul unu, la mare distanță de următoarele, a fost fericirea. Si sondajele de pe cel mai citit forum al parintilor Forumul Desprecopii - au dovedit acelasi lucru: Fiecare părinte dorește ca al său copil să fie fericit.
Dacă ești părinte, știi cât de adevărat este acest lucru. Dragostea necondiționată pe care o daruiesti copulului tau este pentru ca vrei ca el sa creasca fericit. Dar, cand vine vorba despre modul de a ajunge la aceasta fericire insa, parintii au alegeri diferite.
Unii parinti cred de pilda ca fericirea apare în viața ta și îți oferă o serie de dorințe pe care le poți face în numele copiilor tăi. Fiecare dorință este o alegere forțată. De exemplu, "îmi doresc ca copilul meu să aibă bogăție sau fericire". Alti parinti sunt constieti ca fericirea se ridica deasupra bogatiei sau a lucrurilor maeriale, altii nu. Altii vad fericirea ca fiind excelența academice, altii un soi de faima si popularitate.
OK, e clar ca stim ce vrem pentru copiii noștri, dar cum o facem?
Ei bine, mai întâi este important să înțelegi că nu îți poți face copiii fericiți. Acestea fiind spuse, există multe lucruri pe care le poți face pentru a-i încuraja să fie fericiți. Distincția dintre a face și a încuraja este una vitală. Părinții care cred că își pot face copiii fericiți sunt predispuși la alte greșeli, precum încercarea din răsputeri de a fi un părinte bun, intervenția prea mare în viața copilului, să controleze prea mult și să creadă că ei știu mereu ce este mai bine pentru copiii lor.
În relațiile dintre adulți, atunci când o persoană transformă în misiune proprie fericirea partenerului sau a prietenului, sfârșește, de obicei, dezamăgit, implicat în sacrificii nesănătoase și într-un rol (angajat cu normă întreagă) ca ajutor. În mod similar, dacă crezi că este treaba partenerului sau a prietenului să te facă fericit, vei fi, de asemenea, dezamăgit. Ceea ce este valabil pentru relațiile adult-adult este valabil și pentru relațiile părinte-copil. Adevărata fericire nu este ceva ce fabrici pentru alții; ea există deja în ADN-ul lor spiritual. Poti insa ca parinte, sa il incurajezi sa isi caute fericirea.
Fericirea nu vine întotdeauna din lucrurile materiale sau realizările externe; uneori, cea mai valoroasă lecție pe care o putem învăța este cum să găsim bucurie în lucrurile simple și în conexiunile umane.
În calitate de părinți, avem o responsabilitate importantă de a-i învăța pe copiii noștri ce înseamnă a fi cu adevărat fericiți. Nu este doar vorba despre a le oferi lucruri materiale sau confort, ci despre a le arăta că fericirea se găsește în iubirea, compasiunea și aprecierea pentru cei din jurul nostru.
Învățăm copiii noștri să fie fericiți atunci când îi învățăm să aprecieze micile momente de bucurie, să fie recunoscători pentru lucrurile pe care le au și să cultive relații sănătoase și iubitoare cu cei din jur. Le arătăm că fericirea poate veni din ajutorarea altora și din momentele petrecute împreună cu cei dragi.
Cea mai mare lecție pe care o putem oferi copiilor noștri este că fericirea este un drum, nu un destinație, și că o putem găsi în fiecare zi prin simpla bucurie de a fi în viață și de a împărți această viață cu cei pe care îi iubim. 💖
Practic tot ceea ce facem ca părinți este motivat de dorința de a ne vedea copiii fericiți.
Vestea bună este că poți face multe pentru a-i încuraja să descopere fericirea adevărată pentru ei înșiși. În fiecare zi, în fiecare moment, poți oferi încurajare esențială prin prezența ta iubitoare, prin propriul exemplu și prin sprijinul tău statornic. Pe măsură ce îți încurajezi copiii să fie fericiți, vei observa că se întâmplă altceva, adică și tu devii mai fericit.
Ad-Extra3:
Ce inseamna un copil fericit?
Probabil ca fiecare parinte - din cei care chiar cauta informatii despre copii - isi doreste sa isi creasca copii fericiti. Dar, oare ce anume inseamna un copil fericit?
Pentru multi parinti, fericirea uni copil inseamna lucruri diferite.
- Unii parinti sunt de parere ca fericirea este o emotie si de aceea isi doresc ca al lor copil sa experimenteze cat mai des astfel de emotii.
- Alti parinti sunt de parere ca fericirea este o stare de echilibru si isi de aceea isi doresc pentru copilul lor o stare de echilibru si de multumire.
- Pentru alti parinti, fericirea inseamna siguranta sau chiar moralitate si isi doresc un copil care sa aiba perspective petru un lc de munca bine platit in viiror, o casnicie buna ...sau pozitie.
- Altii vad fericirea ca fiind direct legata de statutul social si nivelul de bani din cont -citeste in continuare ce inseamna un copil fericit aici.
Hai si tu la discutia noastra pe forum Este copilul tau fericit? Sunt copiii tai fericiti?
Cum sa cresti un copil fericit: sfaturile unui psiholog celebru
Ce poate fi mai de pret pentru un parinte decat fericirea propriului copil? Nimic si nimeni nu poate da o satisfactie mai mare unui parinte decat faptul de a-si vedea copilul zambind. Reusim insa, ca parinti, sa fim intotdeauna creatorii fericirii copiilor nostri? Stim sa le dam aripi atunci cand au nevoie de ele, pentru a-i invata zborul spre fericire? Citeste mai departe …
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Xenia Radu - Psiholog in Iasi, redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2019
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII