Dublu și triplu test în sarcină: investigații ne-invazive care evaluează riscul anomaliilor genetice ale fătului - sfatul medicului (VIDEO)

Dublu și triplu test în sarcină: investigații ne-invazive care evaluează riscul anomaliilor genetice ale fătului - sfatul medicului (VIDEO) | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Dublu si triplu test in sarcina sunt investigatii ne-invazive care evalueaza riscul anomaliilor genetice ale fatului.

Doamna DR. ANTOANELA CURICI - Asistent Universitar, Medic Primar Medicina de Laborator si Director Medical Synevo Romania - ne explică ce sunt dublu si triplu test, cand se pot face si cum se evalueaza. Material VIDEO.

veti citi
Dublu și triplu test - investigații ne-invazive în timpul sarcinii, care evaluează riscul anomaliilor genetice
Pentru furnizarea riscului prenatal, recoltarea probelor și ecografia trebuie să se efectueze:
Parametrii ecografici
Dublu și triplu test sunt teste de screening
Valori de referință

Dublu și triplu test - investigații ne-invazive în timpul sarcinii, care evaluează riscul anomaliilor genetice

Calculul de risc prenatal sau pe scurt dublu/triplu test (teste denumite așa dupa numarul de markeri biochimici inclusi) sunt investigatii neinvazive care evalueaza riscul unei femei gravide de a da nastere unui copil cu anomalii genetice precum Sindromul Down, Edwards sau Patau.

Riscul de Sindrom Down a fost cel mai mult studiat si ca urmare, initial screening-ul prenatal a fost recomandat initial numai in cazul gravidelor cu varsta de peste 35 ani, insa in ultimii ani - specialistii in medicina materno-fetala sustin faptul ca aceasta optiune de screening trebuie oferita, tuturor femeilor gravide.

Screening-ul consta in determinarea serica a unor markeri produsi de făt si placentă, care impreuna cu anumite date clinice materne, sunt folosite intr-un model matematic complex pentru a furniza un risc calculat.

♦ Depistarea unor markeri serici ce pot fi determinaţi in primul trimestru şi care au utilitate in estimarea riscului de aberaţii cromozomiale ale fatului a condus la dezvoltarea investigaţiei denumite dublu test

  Mergi la recoltare în oricare dintre locațiile Synevo și solicită cardul de reducere pentru monitorizarea întregii perioade de sarcină. Beneficiază de până la 15% reducere la profilele destinate fiecărui trimestru de sarcină.

Pentru furnizarea riscului prenatal, recoltarea probelor și ecografia trebuie să se efectueze:

pentru dublu test: in intervalul de sarcina: 11 saptamani - 13 saptamani + 6 zile (trimestrul I de sarcina) - Aici poti gasi informatii complete despre cum se face dublu test de sarcina.

pentru triplu test : in intervalul 15 - 20 saptamani + 6 zile de sarcina (trimestrul II de sarcina) - Aici poti gasi informatii despre cum se face triplu test de sarcina.

♦ Screening-ul efectuat în trimestrul II de sarcină diferă în funcţie de numărul markerilor investigaţi: triplu test (AFP, estriol, HCG) sau cvadruplu test (AFP, estriol, HCG, inhibina A).

In estimarea riscului prenatal de trimestrul I sau II se iau in considerare:

Datele materne precum: 

Originea etnica, Varsta, Greutatea, Existenta unor sarcini anterioare cu modificari genetice,  Status diabetic (prezenta diabetului zaharat insulino-dependent se asociaza cu un risc de de 10 ori mai mare de defecte de tub neural), Fumatul, Modalitatea in care a fost obtinuta sarcina (natural sau prin tehnici de reproducere asistata, inseminare sau fertilizare in vitro)

Parametrii ecografici pe baza carora se estimeaza varsta gestationala si care difera in functie de tipul de test precum:

Lungimea craniocaudala (CRL), translucenta nucala, prezenta sau absenta osului nazal, pentru dublu test si diametru biparietal (BPD), lungimea femurului (FL), circumferinta craniana (HC), circumferinta abdominala pentru triplu test. Estimarea varstei gestationale este efectuata pe baza parametrilor ecografici, iar in cazul unei discrepante intre varsta gestationala calculata ecografic si cea determinata pe baza ultimei menstruatii  este luata in considerare cea stabilita pe baza masuratorilor ecografice.

Si valorile markerilor serici, care de asemenea sunt diferiti in functie de test PAPP-A si free beta-HCG, pentru dublu test si AFP, estriol si free beta-HCG, pentru triplu test.

markeri dublu test

Screening-ul efectuat in primul trimestru de sarcina, dublu test - ofera posibilitatea unei evaluari precoce si a unui diagnostic precoce printr-un examen citogenetic efectuat din vilozitatile coriale.

Parametrii ecografici

Translucenţa nucala (NT) este definita ca grosimea maxima a spaţiului subcutanat creat in mod normal in zona cervicala a fatului, unde se produce o acumulare tranzitorie de lichid, in saptamanile 11-14 de sarcina. In mod obisnuit, marimea translucenţei nucale estimata ecografic in plan sagital, variaza intre 0.5 si 2 mm. Ca si in cazul celorlalţi markeri, o translucenţa nucala crescuta nu reprezinta in sine o anomalie fetala, aceasta modificare putand sa apara si in sarcinile normale. Totusi s-a constatat ca prezenţa aneuploidiilor fetale se asociaza cu o translucenţa nucala in medie crescuta faţa de sarcinile normale. Astfel, studiile efectuate au aratat ca rata de detecţie a sindromului Down bazata pe varsta materna si masurarea translucenţei nucale este de 72-77%; aproximativ 1:20 femei prezinta o translucenţa nucala crescuta si necesita investigaţii ulterioare.

Varsta gestaţionala optima pentru masurarea NT este 11 saptamani-13 saptamani +6 zile (corespunzatoare unor valori CRL cuprinse intre 40 si 79 mm) - informatii Synevo

Screening-ul prenatal in trimestrul II, triplu test -  este necesar pentru:

evaluarea riscului de defect de tub neural;
✔  femeile gravide care se adreseaz? mai tƒrziu medicului obstetrician;
✔  pentru efectuarea testului integrat, care combina informatiile furnizate de markerii serici efectuati in primul si in al doilea trimestru de sarcina. Cu aceasta metoda, rata de detectie a sindromului Down poate creste pana la 96%.

Dublu și triplu test sunt teste de screening

Atat dublul test cat si triplu test nu reprezinta o metoda de diagnostic.

In cazul obtinerii unui risc crescut de anomalii fetale la nastere, medicul obstetrician va hotari oportunitatea efectuarii de investigatii suplimentare, inclusiv teste de diagnostic cum ar fi analiza citogenetica prin prelevarea de vilozitati coriale (trimestrul I) sau amniocenteza (trimestrul II).

Valori de referință

Valori de referinta DUBLU TEST

Valori de referinta TRIPLU TEST

 autor: Desprecopii © 2021
Realizat cu contributia domnului DR. MAXIMILIAN TELESCU, Medic Specialist Laborator Clinic, Synevo Romania
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII