Vrei sa fii o super mamă? Incearcă doar să fii o mama bună

Vrei sa fii o super mama? Incearca doar sa fii o mama buna

Vrei sa fii o super mamă? Incearcă doar să fii o mama bună

Sunt putine mamele care nu au vreodata o indoiala in timpul practicarii meseriei de mama. Deci, intrebarea este: cum stii ca esti intr-adevar o mama buna? Sa iti dai seama ce anume i se potriveste copilului tau si sa inveti sa ai incredere in tine este cea mai buna abordare, spun mamele care au deja unul sau mai multi copii.

Adevarul este ca poti o mama buna, chiar daca ai uneori indoieli! Incearca doar sa fii o mama buna. Iata sfatul de la Desprecopii ⭐️

- veti citi:
Toata lumea are ceva de comentat si criticat  la meseria de mama
Ce lucruri speciale fac mamele bune?
Cresterea copiilor, un sport la care se pricep toti
Ignora expertii (in unele situatii)
Urmeaza-ti instinctul
Redu la tacere criticii
Inapoi la lucrurile de baza, sfatul de la Desprecopii:
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala
Despre meseria de mama - in detalii care conteaza
forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte la tacere

Toata lumea are ceva de comentat si criticat la meseria de mama

Comentariile si discutiile contradictorii despre cresterea si educarea copiilor, cu ce anume hranim copilul, cum reactionam la crizele lui publice de isterie, ce scoala alegem pentru copil, pot fi resimtite ca foarte personale si dureroase. Daca sunteti nou-venita pe planeta mamelor - adica pe Desprecopii , stiti ca o critica bine plasata va poate provoca dubii grave asupra aptitudinilor dumneavoastra de mama.

Sunt putine mamele care nu au vreodata o indoiala in timpul practicarii meseriei de mama. Deci, intrebarea este: cum stii ca esti intr-adevar o mama buna?  Sa iti dai seama ce anume i se potriveste copilului tau si sa inveti sa ai incredere in tine este cea mai buna abordare, spun mamele care au deja unul sau mai multi copii. Esti o mama buna, chiar daca ai uneori indoieli! Iata cum trebuie sa faceti ca sa nu va mai temeti de amenintarea supermamelor .

mama perfecta

Ce lucruri speciale fac mamele bune?

Tocmai mi-am distrus pozitia in ceea ce pare a fi un grup grozav de mamici, plin cu femei destepte, profesioniste, care se intalnesc regulat la locul de joaca din parc.

Pe cand asezam carutul baiatului meu la sosirea in parc si incercam sa ma alatur lor, una dintre mamici s-a ridicat si ne-a privit cu atentie. Brusc, a strigat oripilata: te rog sa-mi spui ca nu i-a dat copilului pufuleti cu ciocolata, caci asa pare dupa cum ii arata mainile si gura!

Am simtit ca ma inrosesc pana in varful urechilor. Micile lui manute erau acoperite de resturile festinului sau; nu aveam cum sa neg ca exact asta mancase. M-am apucat repede sa cotrobai dupa un servetel ca sa sterg mizeria, fara a mentiona rusinea materna pe care o simteam, apoi m-am strecurat tacuta de langa ele, sperand sa nu fiu in ochii lor pe primul loc in clasamentul mamelor care o dau in bara, fiindca din pacate (recunosc ca am gresit!) i-am permis copilului sa manance junk food!

⭐️ Cititi: Ce simti cand vezi copiii crescand ...

Comentariile meschine despre cresterea si educarea copiilor, cu ce anume hranim copilul, cum reactionam la crizele lui publice de isterie, ce scoala alegem pentru copil, pot fi resimtite ca foarte personale si dureroase. Daca sunteti nou-venita pe planeta mamelor (dar chiar daca nu sunteti), stiti ca o critica bine plasata va poate provoca dubii grave asupra aptitudinilor dumneavoastra de mama.

Sunt putine mamele care nu au vreodata o indoiala  este un risc al meseriei de mama. Si atunci, cum stii ca esti intr-adevar o mama buna? Sa iti dai seama ce anume i se potriveste copilului tau si sa inveti sa ai incredere in tine este cea mai buna abordare, spun mamele care au deja unul sau mai multi copii. Esti o mama buna, chiar daca ai uneori indoieli! Iata cum trebuie sa faceti ca sa nu va mai temeti de  amenintarea supermamelor .

Cresterea copiilor, un sport la care se pricep toti

... ca la fotbal! Incidentul cu pufuletii de ciocolata mi-a lasat un puternic sentiment de inadecvare. Ce fel de mama isi hraneste copilul cu astfel de alimente procesate? Insa dupa ce mi-a trecut rusinea, a aparut furia. Cine era femeia aia care sa ma acuze public pentru alegerile pe care le fac pentru fiul meu, oricare ar fi aceste alegeri?

Meseria de mama a devenit un sport cu spectatori. Oamenii simt ca ar avea dreptul sa comenteze despre calitatile de parinte ale altora. E suficient sa vezi cate bloguri de parenting exista - cate sfaturi sforaitoare se emit zilnic despre cum trebuie aducat bebe, despre cate teorii despre educatie sunt, cate teorii despre teme sau dormitul cu suzeta ... pana la cate categorisiri despre ce inseamna buna crestere exista ...

⭐️ Cititi: 10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului

Insa trebuie sa ne reamintim ca probabil facem o treaba mai buna decat ne imaginam si poate ne luam prea tare in serios. Iar in prezent, nivelul asteptarilor la care trebuie sa se ridice o mama pare sa se afle imposibil de sus.

De asemenea, in anumite cercuri, competitia intre mame este aproape palpabila. A fi mama insemna candva sa mergi la serviciu si sa ai copii, iar casa ta sa fie mereu curata. Acum totul  s-a redus la am alaptat pana la 2 ani, il hranesc numai cu alimente organice, il duc la pian, fotbal si apropo, am o silueta de viespe si sunt mereu coafata! Asteptarile cu care se confrunta mamele sunt nerealiste. Insa cu totii cunoastem femei care par sa se ridice la nivelul acestor asteptari.

Daca doriti sa capatati incredere in calitatile dumneavoastra de mama trebuie sa va inarmati cu o doza buna de realism. A va compara cu una dintre mamele perfecte care par sa fie capabile de toate astea, inseamna sa va faceti rau si nu este ceea ce doriti. O astfel de supermama nu este reala. Este foarte buna la propaganda. Mama care arata foarte ingrijit, face 2 tavi de prajituri pentru serbarea copiiilor, are grija de fondul clasei si de propria afacere este EPUIZATA. Fie ca a angajat ajutoare, fie este pe cale sa cedeze. Iar dumneavoastra nu doriti sa ajungeti intr-o situatie pe care nu aveti cum sa o mentineti.

Ad-Extra3:

Ignora expertii (in unele situatii)

Cu atat de multe informatii despre parenting venind din partea expertilor si aflate la indemana noastra, poate credeti ca mamele se simt foarte informate si pregatite sa creasca si sa educe un copil. Insa accesul facil la sfaturile expertilor are efecte adverse asupra unor mame.

⭐️ Cititi: TEST: Ce fel de mama esti?

Aproape ca m-am simtit groaznic ca mama atunci cand stateam la usa cabinetului, asteptand sa-mi vina randul sa intru cu copilul la o consultatie, si citind vreuna din brosurile raspandite in sala de asteptare, despre ce ar trebui sa faca parintii grozavi sa nu-i spuneti vreodata copilului ca a fost rau, ci numai ca a luat o decizie gresita. Apoi brosurile dezbat si problema alimentelor naturale, insistand ca nu ar trebui sa le dati spaghetti, de exemplu. Cred ca invatam sa nu mai avem incredere in noi ca mame stand in sala de asteptare a cabinetului pediatric. Ana-Maria, mama a doi baieti de 11 si 13 ani

Faptul ca va inarmati cu informatii este util. Insa prea multe sfaturi ale expertilor pot sa ne determine sa cadem in capcana de a crede ca exista numai o cale corecta de a face toate lucrurile, iar daca nu faceti totul exact asa, inseamna ca va suferi copilul: iata reteta perfecta pentru propria dumneavoastra culpabilizare.

In realitate, mamicile devin stresate si isi pierd rabdarea. Uneori, mai si tipam. Dar unul dintre lucrurile pe care acele articole cu recomandari ale expertilor nu le spun vreodata este faptul ca micutii sunt foarte flexibili. Si stiu ca atunci cand actionati in numele iubirii actionati in numele lor.

Urmeaza-ti instinctul

Dupa ce ati vorbit cu pediatrul, apoi v-ati informat din carti si din articolele de pe Desprecopii, este momentul sa va detasati putin de invataturile savantilor si sa incepeti sa aveti incredere in propriile instincte de mama. Avem obiceiul sa glumim ca ai nostri copii nu ne sunt livrati impreuna cu instructiunile de utilizare, insa acest lucru este oarecum adevarat. Instructiunile sunt reprezentate de valorile dumneavoastra si sunt baza deciziilor pe care le luam.

Daca aveti sentimente puternice impotriva modului in care femeile sunt transformate in obiecte de catre media, de exemplu, atunci o mare parte dintre deciziile legate de programele de televiziune pe care au voie copiii sa le urmareasca vor fi luate pornind de la aceste sentimente. Printre altele, asta inseamna parentingul.

⭐️ Cititi: Copilul unic la parinti: despre crestere si educatie

Daca iei pe parcurs toate aceste mici decizii, incepi sa creezi o cale a ta care este diferita de a tuturor celorlalti. Apoi iti creezi un model de luare a deciziilor si pe masura ce o faci, familia ta capata propria personalitate unica, iar lucrurile devin tot mai usoare fiindca si oamenii din jurul tau stiu ce anume pot astepta de la tine.

Redu criticii la tacere

Totusi, poate fi dificil sa nu va suparati din cauza unor comentarii negative. In timp, Ioana si-a format niste tehnici pentru a-si construi o protectie la criticile fata de aptitudinile ei de mama. In loc de a arata ca este deranjata de un comentariu sau a se enerva, ea zambeste larg si da un raspuns standard: Iti multumesc pentru informatii! Acest raspuns politicos, insa care nu reprezinta un angajament din partea ei, pare sa opreasca atotstiutorii.

Insa cele mai multe dintre noi trebuie sa-l reducem la tacere pe criticul dinauntru, fiindca el ne face cel mai mult rau. Fara acea mica voce din interiorul capului, care ne aduce indoieli asupra aptitudinilor de mama, comentariile facute de altii probabil nu ar avea efect. Sunt extrem de sensibila la ceea ce are de spus mama mea, spune Ioana. Daca ea spune, baiatul pare cam slab, eu aud nu-l hranesti prea bine.

Ea isi aminteste o dupa amiaza cu cativa ani in urma cand baietii ei erau mici. Scoteam rufele din masina de spalat, avandu-i alaturi pe cei doi baietei si ma simteam vinovata fiindca nu le ofeream un moment de neuitat, sau o invatatura pentru toata viata. Dar nu puteam sa nu ma ocup si de rufe.

 Cititi si pareri ale mamicilor despre copilaria si echilibrul copilului unic.

Ea si-a schimbat abordarea de atunci, dupa ce a inteles ca daca te comcentrezi numai asupra copiilor, ei cred ca Universul intreg se invarte in jurul lor. Copilul ajunge la facultate si nu stie unde ii sunt sosetele. Pe scurt, este bine sa mai faceti si cate o pauza; uneori asta le poate face foarte bine copiilor. Cititi neaparat: 10 secrete ale meseriei de mama

Inapoi la lucrurile de baza, sfatul de la Desprecopii:

A face ceea ce credeti ca este mai bine pentru copil si familia dumneavoastra va face sa fiti o mama buna, indiferent cat de mult se potriveste asta cu standardele altora. Veti lua mereu decizii pe care altii le vor considera gresite. Exista multe mame care trebuie sa-si aminteasca faptul ca pentru copiii lor fac ceea ce fac si decid ceea ce decid, nu pentru altii. Atunci cand sunteti multumita de deciziile pe care le luati, trebuie numai sa vi le asumati cu fermitate si sa recunoasteti ca singura persoana care are dreptul de a va trage ulterior la raspundere este copilul dumneavoastra. Nu trebuie sa le dati socoteala altora. Aceasta schimbare necesita o oarecare doza de curaj, insa este eliberatoare. Va asteptam cu toate intrebarile, dilemele si experientele de mama, pe cel mai citit forum al parintilor: PARENTING - SAU DETALII DESPRE MESERIA DE PARINTE

Acestea fiind spuse, Ioana spune ca reducerea vitezei la jonglarea cu treburile de zi cu zi si ignorarea vocii interioare negative o ajuta sa fie pe aceeasi lungime de unda cu fiul ei. Iar atunci reuseste sa nu se mai indoiasca de calitatile ei de mama, isi da seama de lucrurile care conteaza cu adevarat. Radem impreuna si cand ma uit in ochii lui vad acea stralucire speciala pe care numai ochii lui o au, iar cand ma imbratiseaza stiu sigur ca ma iubeste. Stiu ca avem o relatie puternica, plina de iubire si ma simt minunat. Va recomandam sa cititi:  Mai multe despre psihologia copilului aici >

 Citeste si Mamici perfecte nu exista

Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala

Nu mi se pare corect sa vad zilnic in jurul meu ”experti” care isi dau cu parerea in necunostinta de cauza, de la mame, la bunici si chiar la persoane care nu au nicio treaba cu cresterea copiilor.

Asadar, daca te numeri printre parintii care au ales sa nu isi pedepseasca copiii si simti cateodata frustrarea generata de sfaturile si de comentariile celor din jur, care considera ca un copil trebuie pus la punct si tebuie sa stie de frica, aminteste-ti ca nimeni nu iti poate dicta cum sa iti educi copilul si ca nu e nimic nefiresc sa pui nevoile reale ale copilului in fata asteptarilor societatii care se hranesc din clisee, adesea expirate citeste mai departe aici >

Despre meseria de mama - in detalii care conteaza:

Copiii si limbile straine: atitudine si necesitate actuala 
Ce citeste copilul tau? Sugestii pentru lecturile copilariei
Unde au disparut idolii muzicali?
Curatenia de Pasti si Saptamana Patimilor
Dincolo de iubire intr-o alta dimensiune
Dorintele unei mame de 1 iunie 
Ceea ce nu am anticipat inainte de a deveni mama unui baiat 
O vara retro pentru copilul meu: cum ar putea fi
Impresii de pe insula in care nimeni nu m-a vazut plangand 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII