Fertilitatea scade odată cu avansarea în vârstă
Decizia de a avea copii la o varsta inaintata a devenit un obicei comun in societatile dezvoltate din mai multe motive, multe cupluri preferand sa isi creasca copiii abia dupa ce au o relatie stabila si o anumita siguranta financiara...
vei citi:
Decizia de a avea copii la o varsta inaintata a devenit un obicei comun
De ce scade fertilitatea odata cu varsta?
Investigatii despre infertilitate la femeile in varsta
Optiuni de tratament pentru infertilitatea cauzata de imbatranire
Care sunt sursele de informatii credibile?
Decizia de a avea copii la o varsta inaintata a devenit un obicei comun
Decizia de a avea copii la o varsta inaintata a devenit un obicei comun in societatile occidentale, din mai multe motive, multe cupluri preferand sa isi creasca copiii abia dupa ce au o relatie stabila si o anumita siguranta financiara. Fenomenul este, de asemenea, legat de numarul mare de casatorii la o varsta inaintata sau de casatoriile care urmeaza unui divort.
Desi numarul femeilor trecute de 45 de ani care isi doresc o sarcina nu este exagerat de mare, se poate constata, din punct de vedere statistic, o scadere a fertilitatii odata cu inaintarea in varsta. Declinul se produce treptat, de-a lungul vietii unei femei si este din ce in ce mai sesizabil dupa 30 de ani, atingand apogeul intre 35 si 40 de ani, astfel incat fertilitatea este aproape de zero dupa 45 de ani. Riscul unui esec al unei sarcini este de 10% intre 25 si 29 de ani, in timp ce intre 40 si 44 de ani el este de 34%. De asemenea, maternitatea la o varsta avansata este adesea asociata cu un risc crescut de anomalii cromozomiale ale fatului.
Citeste si - Sarcina intre 40-50 de ani
De ce scade fertilitatea odata cu varsta?
Imbatranirea ovarelor este cel mai evident factor al acestui declin al fertilitatii. Ea face parte din procesul normal de imbatranire, care afecteaza toate organele si tesuturile. Majoritatea femeilor au circa 300000 de ovule la pubertate. Pentru fiecare ovul maturizat in timpul unui ciclu menstrual, alte cel putin 500 de ovule nematurizate sunt absorbite de organism. In momentul in care femeia ajunge la menopauza (de regula intre 50 si 55 de ani) mai raman doar cateva sute de ovule. De asemenea, ovulele care raman in ovare imbatranesc, ceea ce face sa fie mai putin capabilie de fertilizare, iar embrionii mai putin capabili de a fi implantati.
Odata cu inaintarea in varsta, fertilizarea este asociata cu un risc crescut de anomalii genetice si cromozomiale, cum ar fi sindromul Down. In timp ce acest risc este de 1/500 in cazul unei femei de 20 de ani, in cazul unei femei de 45 de ani, acesta este de 1/20.
Problemele ginecologice, cum ar fi infectiile pelvine, endometrioza, fibromul, problemele de ovulatie, inflamarea trompelor, etc. sunt, de asemenea, mai accentuate odata cu varsta, afectand si fertilitatea.
Functiile sexuale sunt si ele afectate de imbatranire, remarcandu-se o scadere a libidoului si a frecventei raporturilor sexuale.
Efectul imbatranirii in ceea ce priveste receptivitatea endometriala (capacitatea endometrului de a primi un embrion) este un aspect controversat. Exista insa tot mai multe dovezi ca aceasta receptivitate scade cu varsta.
Imbatranirea nu le afecteaza doar pe femei, ci si pe barbati, insa intr-un grad mult mai redus. Calitatea spermei si frecventa actelor sexuale sunt reduse odata cu varsta, insa nu se poate vorbi despre o limita de varsta la care un barbat poate concepe un copil.
Maternitatea la o varsta avansata creste riscul de boli precum sindromul Marfan, neurofibromatoze sau acondroplazie.
Investigatii despre infertilitate la femeile in varsta
Este recomandabil sa cereti parerea unui medic specialist si sa apelati la investigatiile necesare pentru a determina riscurile pe care le veti intampina in cazul deciziei de a avea un copil la o varsta inaintata si pentru a urma tratamentul necesar preintampinarii lor.
Exista mai multe teste utile, de evaluare a potentialului de fertilitate, teste de sange pentru a determina nivelul hormonilor FSH, LH, al estradiolului, precum si a inhibinului, in ziua a treia a menstruatiei.
Femeile mai in varsta sunt consiliate in legatura cu riscul crescut de esec maternal si de anomalii cromozomiale determinat de varsta inaintata. De asemenea, vi se vor face cunoscute riscurile legate de cresterea tensiunii arteriale sau de diabet.
Ad-Extra3:
Optiuni de tratament pentru infertilitatea cauzata de imbatranire
Din nefericire, aceste optiuni sunt destul de limitate pentru femeile care sunt la menopauza sau in perioada premergatoare acesteia. Femeile inaintate in varsta raspund greu tratamentelor de stimulare a ovarelor si de aceea procentul de sarcini reusite, chiar si cu FIV este semnificativ mai redus decat la femeile mai tinere.
In plus, femeile cu o varsta inaintata prezinta un risc ridicat de probleme medicale in timpul sarcinii si la nastere. Pentru a diminua aceste riscuri, unele clinici recomanda, in cazul femeilor mai in varsta care doresc sa devina mame, incubatia asistata, transferul de embrioni sau diagnoza de preimplantare care implica doar transferul de embrioni normali. De asemenea, in unele tari, este recomandat transferul unui numar mai mare de embrioni.
Alternativele unui tratament cu sanse mici de reusita sunt: donatia de ovule (de catre femei mai tinere), donatia de embrioni (daca partenerul are si el probleme legate de sperma), surogatul (daca o alta femeie este de acord sa ramana insarcinata utilizand sperma partenerului femeii mai in varsta), adoptia si plasamentul sau, in cel mai rau caz, acceptarea ideii de a trai fara copii.
Care sunt sursele de informatii credibile?
Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti in timpul testelor si tratamentelor pentru fertilitate. Este important sa stiti ca pe acest drum insa nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !
Femeile nu pot da inapoi ceasul biologic. Iata de ce nu trebuie sa amanam momentul in care devenim mame
Femeile nu pot da inapoi ceasul biologic. Iata de ce nu trebuie sa amanam momentul in care devenim mame
Multe femei amana sarcina in anii lor cei mai fertili, pentru o varietate de motive, cum ar fi cel al carierei, lipsa unei stabilitati financiare, sau absenta unui partener. Ele sunt vag constiente de faptul ca fertilitatea scade cu varsta si incep sa inteleaga situatia reala doar atunci cand realizeaza ca fertilitatea lor este strans legata de varsta...
autor: Anamaria Ghiban, Toate drepturile rezervate (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII