Ajută-ti copilul sa fie mai empatic cu aceste 8 sfaturi date de psihologii de la Harvard

Ajuta-ti copilul sa fie mai empatic cu aceste 8 sfaturi date de psihologii de la Harvard

Ajută-ti copilul sa fie mai empatic cu aceste 8 sfaturi date de psihologii de la Harvard

Empatia este o componentă importantă a dezvoltării social-emoționale a unui copil si a inteligentei sale emotionale - iar abilitatea de a înțelege mai bine sentimentele celorlalți este ceva ce tu ca părinte, îl poți învăța pe copilul tău.

Creste empatia copilului tau cu aceste 8 sfaturi date de psihologii de la Harvard - si sfatul psihoterapeutului.

vei citi:
Ce este empatia?
A discuta despre preferințe
Practică bunătatea - Nu predica doar ce este bunătatea
Empatie directă din interior
Practică empatia în alte domenii ale vieții tale
Lasă-i pe copii să experimenteze toate sentimentele
Arată-ți adevăratele sentimente
Trandafirul păcii
Lărgiți-vă cercul

Ce este empatia?

A învăța copiii să recunoască și să numească emoțiile este o modalitate distractivă de a construi bazele empatiei, o componenta de baza a inteligentei e. Deși există multe modalități de a defini empatia, aceasta este adesea definită ca abilitatea de a înțelege perspectiva sau experiența emoțională a altei persoane și de a se raporta la aceasta, în timp ce rămâi în controlul propriilor emoții.

"Empatia înseamnă să înțeleg că TU ești trist și mă simt un pic trist și eu. Dar să nu devin atât de necăjit încât situația să devină despre mine", spune Milena Sadova, psihoterateut sistemic cuplu și familie

O abilitate esențială atât pentru copii, cât și pentru adulți, empatia este o componentă a programelor de dezvoltare social-emoțională pentru preșcolari și chiar la universități. Cercetările arată că, copiii care sunt capabili să ia în considerare sentimentele altora se angajează, în general, într-un comportament mai prosocial sau acțiuni destinate să-i ajute pe ceilalți.

Abia în jurul vârstei de 5 până la 6 ani, copiii pot observa în mod fiabil perspectiva celorlalți - un semn distinctiv al empatiei.

Și există modalități prin care părinții pot ajuta copiii să înceapă să ia în considerare și să aibă grijă de perspectivele celorlalți. Iată câteva:

1. Discuta cu copilul tau despre preferințe

A discuta despre preferințe - alimente, animale, culori sau cântece - cu copii de până la 2 sau 3 ani îi ajută să înceapă să-și dea seama și să accepte că există și alte perspective - spune Milena Sadova, psihoterateut sistemic cuplu și familie.

Când copiii încep să înțeleagă că alte persoane au preferințe diferite de ale lor, vor realiza că alții au sentimente diferite.

2. Practică bunătatea - nu o predica doar

Modelarea empatiei este poate cel mai eficient mod de a-i învăța pe copii, spune Milena Sadova. Îngrijitorii care răspund în mod regulat la suferința copiilor lor cu îngrijire empatică oferă copiilor o experiență directă privind empatia.

Nu este vorba atât de mult despre ceea ce părinții spun că apreciază, ci despre valorile pe care le întruchipează de fapt”, spune ea.

De aceea, este esențial să ai și să dai dovadă de empatie față de copiii mici - da, chiar și în timpul unui tantrum/acces de furie.

Copiii simt ipocrizia părintească. Dacă copiii mici sunt "instruiți" să fie amabili, dar nu li se vorbește sau nu sunt tratați cu amabilitate, ei nu vor internaliza valoarea bunătății, spune Milena.

Ad-Extra3:

3. Practica empatie cu calm - direct din interior

Susan Verde, autoarea cărții pentru copii a celor mai vândute publicații The New York Times, I Am Human, spune că o practică îndelungată a atenției a ajutat-o ​​să-și cultive răbdarea interioară de care are nevoie pentru a răspunde nevoilor copiilor ei.

Asta nu trebuie să implice echipament de yoga elegant sau ore în poză de lotus, spune ea. Poate fi la fel de simplu ca a te opri, a respira adânc și a te gândi dacă este corect să îți proiectezi propriul bagaj asupra copilului tău sau să-i răspunzi cu adevărat nevoilor.

"Ca părinți și ca mame, nu vorbim mereu calm. Deci, este vorba de a lucra cu noi înșine", spune ea.

De asemenea, ea notează cu voce tare că nu este perfectă. "Greșesc, dar am o anumită conștientizare. Și când o fac, recunosc".

4. Practică empatia în alte domenii ale vieții tale

Modelarea empatiei față altcineva demonstrează luarea perspectivei, precum și răspunsul cu bunătate.

"Ai putea să mergi împreună cu copiii tăi și să vezi pe cineva pierzându-și pălăria. Poți spune: "O, doamna aceea tocmai și-a scăpat pălăria. Acum probabil îi este rece. Hai să-i prindem rapid pălăria și să i-o dăm.".

Acest tip de modelare îi împuternicește pe copii să acționeze ei înșiși din empatie și bunătate.

5. Lasă-i pe copii să experimenteze toate sentimentele

A ascunde unui copil mic moartea animalului de compania sau evitarea vorbirii despre un bunic foarte bolnav poate părea o modalitate de a-l scuti de anumite sentimentele neplăcute. Însă acest lucru poate răni copiilor posibilitatea de a experimenta emoții universale precum tristețea și pierderea, spune Milena Sadova.

Și când copiii nu experimentează ei înșiși negativitatea - și apoi învață cum să facă față acestor sentimente mari în moduri sănătoase - le lipsește baza pentru înțelegerea experiențelor negative ale altora, spun experții. În schimb, recunoaște și normalizează momentele triste. Copiii ar putea avea nevoie să audă că tristețea este OK, este normală, și că nu sunt singuri cu sentimentele lor.

"Există anumite calități și emoții umane de bază pe care le împărtășim cu toții. Din această cauză, există această adevărată legătură între oameni", spune Milena. „Recunoașterea umanității în altcineva ne poate ajuta să acționăm dintr-un loc de legătură și bunătate”.

6. Arată-ți adevăratele sentimente

De asemenea, copiii pot beneficia dacă își văd părinții exprimând emoții negative în doze adecvate, spune spune Milena.

Dacă te simți trist, de exemplu, este în regulă să fii deschis cu copilul tău, spune-i asta, notează dr. Shivers. La urma urmei, copilul ar putea chiar să simtă schimbarea ta de atitudine. Atâta timp cât lacrimile nu devin o prezență zilnică și furia este exprimată în mod adecvat, experiențele emoționale autentice sunt sănătoase. „Nu totul este mereu roz”, spune Milena Sadova. Nu aceasta este realitatea.

7. Trandafirul păcii

Părinții pot îndruma conversațiile empatice fără a le controla.

La școala comunitară Montessori din Honolulu, profesoara Kylie Dunn folosește Trandafirul păcii, un scurt scenariu pe care copiii îl pot urmări în timp ce lucrează prin dezacorduri. Scenariul începe cu o recunoaștere reciprocă: "Se pare că avem o problemă. Să vedem dacă putem găsi o modalitate pașnică de a o rezolva". Acest tip de limbaj oferă copilului șansa de a spune ce s-a întâmplat și cum l-a făcut să se simtă. Scenariul îi instruiește apoi pe copii să facă o sugestie pentru o rezoluție pașnică.

Empatia necesită practică”, spune Milena.. "Îi ajutăm să se gândească la acea greșeală, să nu simtă rușine sau eșec".

8. Lărgiți-vă cercul de prieteni

Mulți oameni de știință sociali spun că uneori este dificil chiar și pentru adulți să aibă empatie pentru cei din medii culturale extrem de diferite, fără interacțiuni regulate. „Este nevoie să petreci timp cu o persoană pentru a-ți imagina experiența și pentru a ști ce ar face să se simtă inclusă sau exclusă”, explică dr. Kalish.

În timpul unei pandemii globale, este greu să petreci timp în diferite cartiere sau să vizitezi prieteni care au medii culturale diferite. Dar vizionarea filmelor sau citirea cărților cu un protagonist care arată diferit de tine și familia ta sau care vine din diferite locuri este un pas alternativ bun, spune spune Milena.

Poveștile fictive, în special, le oferă copiilor șansa să ia în considerare sentimentele interne, motivațiile și lumile oamenilor diferiți de ei înșiși.

Inteligenta emotionala, inteligenta emotiilor

Inteligenta emotionala este abilitatea de a identifica, folosi, intelege, si de a gestiona emotiile intr-un mod pozitiv si constructiv.

Este atat recunoasterea propriei stari emotionale, cat si a starilor emotionale ale altora.

Inteligenta emotionala este, de asemenea, relationarea cu alte persoane intr-un anumit fel, atragand oamenii in jurul tau citeste mai departe pe larg despre inteligenta emotionala a copilului tau.

 

10 complimente de care are nevoie copilul tau

Complimentele adresate copiilor au o importanta majora in construirea stimei de sine si in dezvoltarea armonioasa a caracterului acestora, aflat in plin proces de formare. De felul in care stim sa apreciem calitatile copiilor nostri depinde in mare masura modul in care aceste calitati se vor perpetua ulterior.

Desigur, unui copil i se pot face foarte multe complimente, in diverse circumstante si nu exista o lista obligatorie a acestora, care ar trebui urmata. Exista insa cateva complimente care sunt absolut necesare si pe care parintii nu ar trebui sa uite niciodata sa le faca la momentul oportun citeste mai departe aici.

Despre pregatirea pentru viata a copilului tau, merita sa cititi:

Cum ii explicam copilului moartea unei persoane dragi?
Copii avantajati la scoala si in viata: cum ii ajutam sa reuseasca ...
Personalitatea copilului: genetica versus educatia parintilor
Disciplina copilului, un subiect controversat... 
Agresivitatea copilului
Copiii au nevoie de disciplina

 

Mai multe despre psihologia copilului aici >

 Forumuri dedicate psihologiei copilului

 Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate 2021
Milena este si psihoterapeut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Referinte: 
- https://mcc.gse.harvard.edu/
The Journal of Psychology

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII