Consumul de carne procesată crește riscul de boli de inimă cu o cincime
Consumul de carne procesată crește riscul de boli de inimă cu o cincime, conform celei mai mari analize realizate vreodată privind impactul consumului de carne asupra sănătății cardiace.
Cercetătorii de la Universitatea din Oxford trag un semnal de alarma si recomanda reducerea consumul de carne roșie și procesată să renunțe în totalitate la aceasta, pentru a reduce riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.
vei citi:
Carnea a crescut riscul de boli de inimă cu 18%
Recomandare: consumă carne maxim o dată pe săptămână
Carnea roșie și riscul de cancer intestinal
Carnea a crescut riscul de boli de inimă cu 18%
Echipa a constatat că, consumul a 50 g pe zi de carne procesată, inclusiv slănină, șuncă și cârnați, a crescut riscul de boli de inimă cu 18%, din cauza conținutului ridicat de sare și grăsimi saturate.
Aceasta a scăzut la 9% pentru carnea roșie neprelucrată, cum ar fi carnea de vită, miel și carnea de porc, dar nu a fost găsită nicio legătură între bolile de inimă și consumul cărnii de pasăre de curte, cum ar fi puiul și curcanul, care sunt mai scăzute în grăsimi saturate.
Anika Knüppel, co-autor al studiului, a declarat: „Știm că producția de carne contribuie major la emisiile de gaze cu efect de seră, deci trebuie să reducem producția și consumul de carne pentru a aduce beneficii mediului. Studiul nostru arată că o reducere a aportului de carne roșie și procesată ar aduce și beneficii personale, pentru sănătate.”
Recomandare: consumă carne maxim o dată pe săptămână
Ea a adăugat că nu există un acord cu privire la ceea ce constituie un nivel sigur și, în schimb, a recomandat consumul a cât mai puțin posibil, maxim o dată pe săptămână. Ea a îndemnat factorii de decizie să consolideze liniile directoare de sănătate publică pentru a încuraja mai mulți oameni să limiteze consumul de carne roșie procesată.
În timp ce cercetarea nu a stabilit motivele legăturii, se crede că aportul mare de grăsimi saturate crește nivelurile colesterolului nociv de lipoproteine cu densitate mică (LDL), în timp ce consumul excesiv de sare crește tensiunea arterială, ambele fiind prezente în cantități mari în carnea procesată și sunt factori de risc bine stabiliți pentru bolile coronariene.
Aproape 9 milioane de oameni mor în fiecare an la nivel mondial de boli coronariene, cauzate de arterele îngustate care alimentează inima cu sânge. În Marea Britanie, se așteaptă ca 10% dintre oameni să moară din cauza bolilor coronariene, cifră pe care cercetătorii o estimează că ar putea fi redusă la 9% dacă oamenii ar reduce consumul de carne roșie cu trei sferturi sau nu ar mai consuma-o.
Carnea roșie și riscul de cancer intestinal
Munca anterioară a aceleiași echipe de cercetare a indicat faptul că, chiar și aporturile moderate de carne roșie și procesată sunt asociate cu un risc crescut de cancer intestinal.
Cercetătorii de la Departamentul de Sănătate a Populației din Nuffield, Oxford, au analizat toate dovezile disponibile, inclusiv 13 studii de cohortă care urmăresc starea de sănătate a mai mult de 1,4 milioane de oameni timp de până la 30 de ani, pentru a stabili definitiv legătura dintre bolile coronariene și consumul de carne roșie. Majoritatea studiilor s-au bazat pe adulți albi care trăiesc în Europa sau SUA, fiind necesare mai multe date despre alte populații.
Ad-Extra3:
Sarea, zaharul, grasimile si dependenta cu care se imbogatesc gigantii industriei alimentare
O ancheta uriasa facuta in industria alimentara se dovedeste a fi pe cat de inspaimantoare. Un jurnalist la New York Times, Michael Moss a petrecut trei ani si jumatate anchetand modul in care companiile gigant de produse alimentare obtin produse care ne pun in pericol sanatatea.
Despre sarea din alimente, cititi:
Semnal de alarma: sarea in exces afecteaza grav sanatatea copiilor!
Rolul alimentatiei in controlul hipertensiunii arteriale
sursa: theguardian.com (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII