Cum poți deveni un ascultător mai bun pentru copilul tău
Experții spun că a le oferi atenția noastră este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face ca părinți.
Iată cum să îți schimbi mentalitatea, astfel încât să poți acorda copilului atenția cuvenită.
vei citi:
A asculta corect este modul în care ne transmitem empatia
Pregătește-te să asculți
Liniștește-ți mintea
Adresează-i întrebări bune
Repetă ce auzi
A asculta bine și corect este modul în care ne transmitem empatia
Ascultăm povestea pe care o spun - poate una nesfârșită despre o jucărie preferată și, de asemenea, ascultăm povestea pe care nu ne-o spun despre ceea ce îi deranjează la școală - cea pe care o putem auzi doar prin căderea umerilor lor mici sau în felul în care își răsucesc un șervețel în mâinile îngrijorate. Ca părinți, trebuie să fim în mod constant atenți și într-un milion de moduri diferite, să fim acolo unde trebuie și să acordăm copilului atenția cuvenită. Totul începe când sunt mici și nu se termină niciodată. Și contează foarte mult pentru ei.
„A asculta bine și corect este modul în care ne transmitem empatia”, spune Michael Nichols, Ph.D., Autorul cărții The Lost Art of Listening. „Asta permite copiilor să știe că gândurile și sentimentele lor contează, că sunt de înțeleși și acceptabili ca oameni.” Dar a asculta cu adevărat necesită o muncă grea, așa că gândește-te la asta ca la o investiție: vei consolida stima de sine a copiilor și, atunci când copilul va avea încredere în tine, vei avea mai multe șanse să ți se destăinuie atunci când contează cel mai mult.
În plus, în timp ce încerci să-l asculți, citește printre rânduri. De asemenea, vei arăta copilului cum să devină el însuși un bun ascultător - care este una dintre cele mai importante abilități pe care le va învăța vreodată. De fapt, experții spun că această experiență legată de a fi asculta și apoi a asculta în schimb, ar putea fi secretul unei cariere de succes, a relațiilor înfloritoare și a unei vieți fericite. Ia în considerare aceste strategii care vor aduce doar beneficii întregii familii în anii următori.
Pregătește-te să asculți
Dacă copilul tău îți spune ceva, oprește-te din ce faci, dacă poți: „Stai așa. Lasă-mă să închid laptopul, astfel încât să pot fi cu adevărat atent la ceea ce îmi spui.” Psihoterapeutul Tina Payne Bryson, Ph.D., coautor al The Whole-Brain Child, recomandă, de asemenea, să stai jos. „Când stai, un copil se poate relaxa vizibil și astfel îi comunici că ai timp pentru el; este important pentru tine.” Acest lucru nu numai că îl face pe copilul tău să se simtă profund auzit, dar modelează și obiceiuri bune de ascultare: concentrarea, evitarea dispozitivelor și aprecierea relațiilor mai presus de orice.
Liniștește-ți mintea
Gândește-te la asta ca la versiunea mentală a închiderii laptopului. Amintește-ți să fii atent. Dacă sună ca un fel de practică Zen meditativă, este - și necesită practică. Există chiar și o mantră pe care o poți repeta pentru tine: Mă uit la fața mică pe care o iubesc și mă gândesc: „Conectează-te de acest moment”. Dr. Bryson spune: „Poți face greșeli, dar ceea ce are nevoie copilul tău este doar de prezența ta autentică”.
Cu toate acestea, atunci când îți pierz concentrarea, poți spune întotdeauna: „Îmi pare rău. Îmi poți spune din nou ultima parte? Am fost distras o secundă.” Consilierul părinților, Lisa Damour, Ph.D., Autorul cărții Under Pressure, spune: „Gândește-te la ascultare ca la un mușchi pe care îl antrenezi. Și uneori antrenamentul nu este atât de distractiv. Când copilul tău îți spune o poveste, nu trebuie să îți planifici mental răspunsul sau să treci în modul de rezolvare a problemelor.
Ad-Extra3:
Adresează-i întrebări bune
Acestea fiind spuse, esența ascultării eficiente nu este neapărat tăcerea. Când pui întrebări, descoperi la ce fel de feedback se așteaptă copilul tău. Dr. Damour spune că întrebarea fundamentală pe care trebuie să o pui atunci când un copil e supărat este: „Vrei ajutorul meu sau vrei doar să te descarci?” (unui copil mic, poți spune: „Vrei ajutorul meu sau vrei doar să spui ce simți?”) De asemenea, vrei să te asiguri că înțelegi ce spune („Antrenorul a spus că doar pentru tine e valabil acest lucru sau pentru toată lumea?”) și pentru a clarifica orice presupuneri ar putea sta la baza poveștii sale („Fotbalul este mai diferit decât credeai că ar putea fi?”).
Încearcă tot posibilul să pui întrebări care nu conțin o agendă ascunsă. Kate Murphy, autorul cărții You’re Not Listening: What You’re Missing and Why It Matters, spune: „Ascultătorii buni pun întrebări bune. Dar trebuie să fie întrebări care nu sunt încercări camuflate de a sfătui, convinge sau corecta cealaltă persoană. „Nu vrei să-l impresionezi pe antrenor?” sau „Nu ar fi mai bine dacă ai fi genul de copil care încearcă alimente noi?” NU sunt întrebări deschise și oneste.”
Repetă ce auzi
Acest lucru este, de asemenea, cunoscut sub numele de ascultare activă sau reflexivă. Poate lua forma unor interjecții scurte și receptive - „Ce distracție!” „Uf!” - sau un rezumat mai lung: „Nu a stat lângă tine, chiar dacă ți-a cerut să-i păstrezi un loc. Probabil că asta ți-a rănit sentimentele.” Pentru a verifica dacă ai auzit ceea ce ai crezut că ai auzit, dr. Damour spune că este util să folosești un ton ușor tentativ: „Iată ce cred că te-am auzit spunând. Am înteles bine?”
Pentru copiii mici, ascultarea reflexivă este adesea la fel de simplă ca și identificarea emoției lor: „Ești cu adevărat supărat!” sau „Ești atât de trist!” Dr. Bryson explică: „Când numim cu acuratețe și emfază ceea ce simte cineva, asta le reglează întregul lor sistem nervos. Inima lor bate mai încet.”
Acordă-i timpul necesar
Ascultă cu urechile, dar și cu ochii, creierul și inima. „Ascultarea necesită prezență”, spune dr. Bryson. „Trebuie să fii conectat, nu doar la lucrurile verbale, ci și la cele nonverbale. Când suntem pe dispozitivele noastre, s-ar putea să auzim doar cuvintele." Dacă copilul tău îți spune ceva și observi că cuvintele nu se potrivesc cu limbajul corpului, mergi mai departe și investighează - sau oferă-i sprijinul. Copilul uicu un limbaj al corpului îngrozit care zice: „A fost amuzant atunci când acel câine m-a lătrat... nu?” îi poți spune: „Amuzant și poate cam înfricoșător. Vino lângă mine să citim o carte".
Cu toate acestea, uneori, când nu ne uităm, copiii noștri se dezvăluie cel mai profund. Multe dintre cele mai importante conversații pe care le ai cu copiii sunt în timpul condusului, la plimbare sau pur și simplu la culcare. Este uimitor despre câte vor vorbi copiii în întuneric. Și este uimitor cât de bine îi putem asculta, dacă ne dedicăm timpul lor.
Meseria de parinte – o meserie fara training
A fi parinte – o expresie pe cat de simpla, in firescul ei, ce pare sa tina de natura umana insasi, pe atat de complicata dincolo de aparente. A fi parinte este, pentru cei mai multi dintre noi, o alegere, o asumare voluntara a unui rol crucial intr-un scenariu pe care nimeni nu ni-l poate face cunoscut in detaliu inainte ca filmul sa inceapa sa curga… Si asta pentru simplul fapt ca rolul este unic pentru fiecare dintre noi, la fel ca si filmul propriei vieti.
6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII