Lipsa alăptării și alimentația nesănătoasă ar putea fi o bombă cu ceas pentru sănătatea viitoare a bebelușilor

Lipsa alaptarii si alimentatia nesanatoasa ar putea fi o bomba cu ceas pentru sanatatea viitoare a bebelusilor

Lipsa alăptării și alimentația nesănătoasă ar putea fi o bombă cu ceas pentru sănătatea viitoare a bebelușilor

Ratele tot mai scăzute ale alăptarii si produsele alimentare pentru bebeluși care contin zahar - sunt la baza obezitătii viitoare și ar putea fi o bomba cu ceas pentru sănătatea viitoare a acestor copii, AVERTIZEAZA medicii.

Bebelusii hrăniți cu lapte formula sunt mai predispuși să crească obezi și să dezvolte probleme de sănătate.

- vei citi:
Obiceiuri nesănătoase pentru cei mici
Beneficiile alăptării
Este important să nu învinovățim părinții
Obezitatea în adolescență și riscul de accident vascular cerebral

Laptele formula si mamicile de bebelusi

Conform datelor Organizatie Mondiale a Satatatii (OMS), în Romania, alăptatul precoce cuprindea în 2004 un procent de 57,7% din nou născuți 1.

Datele raportate privind alăptarea în țara noastră din 2004, indicau un procentaj al copiilor care au fost vreodată alăptaţi de 88,3 %, dintre care urban 88,0 %, rural: 88,5%. Dintre aceștia, rata copiilor care sunt hrăniți exclusiv prin alăptare până la 6 luni era de 15,8 %, dintre care în mediul urban: 14,3 %, iar în mediul rural de 17,3 %. Inițierea precoce a alăptării este influențată de numeroși factori. Unul dintre aceștia este nașterea prin cezariană.

In ceea ce priveste alaptarea exclusiva, conform unui studiu desfășurat în 2016 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, în România, studiu efectuat pe un eșantion reprezentativ pe țară, de 5051 femei în vârstă de 15-45 de ani, rata alăptării exclusive de 12,6% este printre cele mai mici din Europa 2

Datele analizate în dinamică, indică o scădere a ratei alăptării exclusive în ultimii ani. În Studiul sănătăţii reproducerii (2004,) prevalenţa alăptării exclusive era de 14,4 %, iar în studiul privind Statusul nutriţional al copiilor sub 5 ani
(2005) prevalenţa alăptării exclusive era de 20,8%. Indiferent de studiul pe care l-am considera de referinţă prevalenţa alăptării exclusive a scăzut în ultimii 7-8 ani.

♦ Citeste Alăptarea exclusivă a bebelușului in primele 6 luni: sfaturi și beneficii

Tendinta alaptarii exclusive este si in alte tari europene in scadere. In acest context, Dr. Kingdon, presedintele Colegiului Regal de Pediatrie și Sănătate a Copilului din Marea Britanie, a acuzat public firmele de lapte formula  „urmăresc părinții stresați” pentru a crește profiturile.

Beneficiile alăptării

beneficii alaptare

Ratele de alăptare exclusiva in Europa nu sunt la fel de bune pe cât ar putea și ar trebui să fie... Știm că alăptarea este una dintre cele mai importante intervenții de sănătate publică și nu costă nimic.

Este adevatat ca alăptarea este mai dificila pentru mame decat hranirea cu lapte formula. Dar, beneficiile alaptarii sunt extrem de importante, atat pentru bebelus cat si pentru mama. In afara de sustinerea imunitatii nou-nascutului, alaptarea scade riscul de depresie postnatală pentru mame, scade riscul de infecții pentru copii și protecție împotriva unor tipuri de cancer - împreună cu dovezi tot mai mari că protejează împotriva obezității.

In Romania,  circa 35% din 8.211 copii evaluați de Asociația Medicover din două orașe din România au fost identificați cu suprapondere sau obezitate. Obezitatea crește riscul de a dezvolta alte afecțiuni precum diabetul.

In plus, multi parinti cred acum că este normal să cumpere alimente pentru copii cu zahăr, pe când ar fi mai ieftin și mai sănătos să gătească o masă acasă.

Este important să nu învinovățim părinții

Academia Americana de Pediatrie si Colegiului Regal de Pediatrie și Sănătate a Copilului din Marea Britanie recomandă alăptarea exclusivă până la șase luni și apoi continuarea acesteia alături de hrana solidă atât timp cât doresc mămicile.

Inca de la nastere, personalul medical ar trebui să ofere mai mult suport femeilor pentru a incepe alaptarea si de a le explica beneficiile colostrului.

Colostrul este laptele matern pe care femeile îl produc în primele zile după naștere. Are consistență mai mare și o culoare gălbuie. El conține mai multe proteine decât laptele matur.
Laptele matur este laptele matern produs după câteva zile de la naștere. Treptat, cantitatea de lapte crește și mama își simte sânii tari și grei. Consistența și compoziția laptelui variază și pe parcursul unei alăptări. La început, laptele este mai subțire, conține proteine, lactoză și alți nutrienți și satisface și setea copiilor pentru apă. De aceea, adăugarea de alte fluide pentru satisfacerea setei sugarului este inutilă și chiar dăunătoare, întrucât va influența cantitatea totală de lapte matern supt. La sfârșitul unei alăptări, laptele are o consistență mai crescută și este mai bogat în lipide, conferind sațietate.

Dat fiind faptul că laptele matern conține factori protectori (cu concentrație mare în colostru), alăptarea conferă beneficii, reducând riscul pentru

-  infecții gastrointestinale și infecții respiratorii și ale urechii
- boli cardiovasculare, inclusiv hipertensiune arterială
- diabet zaharat tip 2
- atopie, astm, boala celiacă și tulburări ale lipidelor (valori ale colesterolului total și LDL colesterolului, mai mici la vârsta de adult)21
- față de copiii care sunt hrăniți cu formulă de lapte, cei alăptați au un risc mai redus de a deveni obezi în copilărie, adolescență și maturitatea timpurie21
- alăptarea poate fi, de asemenea, un factor important în apropierea dintre mamă și copil

Ad-Extra3:

Obezitatea în adolescență și riscul de accident vascular cerebral

Un studiu a relevat că adolescenții obezi au de trei ori mai multe șanse să sufere un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 50 de ani.

Probabilitățile de formare a cheagurilor pe creier cresc odată cu greutatea - chiar și cei cu un indice de masă corporală (IMC) la capătul intervalului „normal” prezintă un risc mai mare, au spus cercetătorii.

Oamenii de știință de la Universitatea Ebraică din Ierusalim au analizat datele a 1,9 milioane de bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 16 și 20 de ani din anul 1985 încoace. Au existat 1.088 atacuri cerebrale în grup, la o vârstă medie de 41 de ani ca prim accident vascular cerebral, potrivit studiului publicat în revista Stroke.

Adolescenții supraponderali au avut un risc dublu de accident vascular cerebral înainte de vârsta de 50 de ani, comparativ cu cei cu un IMC scăzut până la normal.

Adolescenții obezi au fost de 3,4 ori mai predispuși să facă un accident vascular cerebral înainte de 50 de ani.

Co-autorul studiului, dr. Gilad Twig, a declarat că accidentele vasculare cerebrale sunt în creștere: „Descoperirile noastre subliniază importanța tratamentului eficient și a prevenirii unui IMC ridicat până la normal și excesiv de ridicat în timpul adolescenței”.

Informatii complete despre alimentatia bebelusului:

Alaptarea bebelusului - ghid complet

Hranirea bebelusului cu lapte formula - ghid complet

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platfxorma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

 Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi.

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2021

referinte

1 - https://www.unicef.org/breastfeeding/files/early-initiation-breastfeeding-rates-2018.pdf (pag.5)
2 -
Studiul Sănătății Reproducerii, 2016. MS INSMC
Analiza de situaţie ocazionată de campania pentru
celebrarea Săptămânii Mondiale a Alimentației la Sân
https://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2019/07/SMAS-Analiza-de-situatie-2019.pdf

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII