Sănătatea femeii: importanța prevenției si testele de sănătate necesare. Emisiune cu sfaturile medicului specialist
Sănătatea e ca o floare, are mereu nevoie de atenția ta!
Am discutat LIVE cu dna Doctor Antoanela Curici – Asistent Universitar, Medic primar medicină de laborator, Director medical Synevo Romania - despre importanta preventiei pentru femei si testele de sanatate necesare: analize generale, de tiroida, controale anuale ginecologie, plus alte analize importante pentru sanatate. Iata la ce intrebari a adus claritate doamna Dr. Curici si ce informatii valoroase mai putem afla despre sanatatea femeii pe etape de varsta 20-30, 30-40, 40+ dar si despre preventie si analize medicale specifice fiecarei varste anterior mentionate.
Emisiune interviu LIVE cu Doamna Dr. Antoanela Curici - Asistent Universitar, Medic primar medicina de laborator si Director medical Synevo Romania.
Stim ca femeia moderna este multi-functionala. Aceasta are grija de multe persoane in jurul ei dar mai putin de sine. Emotiile, dezechilibrele hormonale, starea de sanatate dupa 30 de ani si aparitia copiilor au inceput sa ne ingrijoreze cumva.
Spuneti-ne va rog, ce este preventia?
Preventia si medicina preventiva este ceea ce noi toti, medicii, dorim sa facem. Medicina preventiva se refera la efectuarea unor controale periodice care au ca si scop identificarea in primul rand a factorilor de risc. Asta inseamna preventie primara. Vreau sa identific factori de risc astfel incat anumite afectiuni sa nu apara. Fumat, varsta, afectiuni, un nivel crescut al lipidelor in sange - toti acestia sunt factori de risc si vrem sa ii identificam inainte de a declansa aparitia unor afectiuni, unele dintre ele chiar cu potential grav daca vorbim de afectiunile cardiovasculare.
Daca nu reusim totusi sa identificam factorii de risc, urmatorul tip de preventie este preventia secundara, adica ne dorim sa identificam bolile in etapele incipiente care ne permit un tratament eficient si vindecarea pacientului care a fost identificat.
Ceea ce ne dorim este sa nu ajungem la complicatii grave, ca un pacient sa nu mai poata fi tratat si diagnosticat corect. Si cred ca medicina preventiva este foarte importanta pentru medicina de familie, deoarece medicul de familie este cel care te cunoaste, pe tine si familia ta, este primul care iti ofera sfaturi in ceea ce priveste preventia.
Si medicina de laborator se alatura specialitatii de medicina de familie pentru ca iti ofera testele si instrumentele prin care sa identifici factorii de risc, fie sa detectezi o boala in stadii incipiente. Pentru ca noi oferim biomarkeri care sunt cuantificabili, reproductibili, pot sa ii folosesc pe o perioada indelungata. Vorbim de fapt in medicina de laborator de teste de screening, cele care pot fi aplicate unei populatii in vederea identificarii unor afectiuni cu potential de evolutii spre complicatii severe.
Cand este bine sa mergem sa ne facem analizele? De cate ori pe an? Sau asteptam sa ne dea corpul semnale ca ceva nu este in regula?
Nu ar trebui sa asteptam sa ne dea corpul semnal. Nu am ajuns inca la momentul in care sa nu mai consideram testarea sau anumite afectiuni ca tabu. Este momentul sa schimbam acest lucru, sa schimbam informatia si educatia care am avut-o de generatii si sa mergem anual sa ne facem un set de analize. Si pornim de la analizele uzuale care identifica fie o afectiune hepatica fie o afectiune renala. Trebuie sa monitorizam cum functioneaza sistemul imun, ce depozite avem de minerale esentiale. Ar trebui sa incepem cu un profil de baza efectuat anual si sa nu ajungem in situatia in care sa fim fortati sa mergem la medic in urma simptomelor.
Care sunt aceste analize? Ce analize trebui facute la varsta de 20-30 de ani?
Exista un set de analize care se aplica tuturor grupelor de varsta. Pe masura ce mai inaintam in varsta totusi, ar trebui sa mai adaugam cate un test sau doua. Incepem cu hemograma pe care toata lumea o cunoaste. Aceasta este un test foarte important pentru ca ne ofera informatiile necesare de cum functioneaza sistemul imun, avem acolo identificate toate tipurile de celule implicate in apararea infectioasa, bacteriana, virala, putem sa decelam o eventuala alergie, o infectie parazitara. De asemenea, hemograma identifica numarul de eritrocite, de hematii, cele care sunt implicate in transportul de gaze (oxigen si dioxid de carbon), iar un numar scazut duce la aparitia unei anemii. Si anemia este o boala foarte frecventa in randul femeilor, iar cel mai frecvent tip este cel prin deficitul de fier. De ce? Pentru ca de-a lungul vietii unei femei exista momente care determina pierderea depozitelor de fier, fie sarcina, fie menstruatie, fie alaptare, toate aceste etape fiziologice sunt consumatoare de fier si organismul are nevoie, in anumite perioade, de suplimnetare. Trebuie sa aflam cum se absorb mai exact aceste minerale, pentru ca este posibil sa avem o afectiune gastrica sau intestinala care nu ne permite absorbtia eficienta de fier, trebuie sa vedem in ce etapa de viata se afla femeia. De aceea este important sa ne testam feritina, care reprezinta fierul pe care in gasim in depozite. Putem sa testam si fierul seric/sideremia, doar ca sideremia dozeaza valorile de fier care tranziteaza sangele si exista valori fluctuante ale fierului in sange chiar si in decursul unei zile. Deci, cel mai important este sa vedem ce avem in depozite, deoarece atunci cand avem un deficit de fier ele sunt primele care sunt epuizate si dupa apara modificari la nivelul hemogramei si apare anemia.
Trebuie insa sa fim foarte atente si la suplimentele de fier pentru ca organismul nu prea stie cum sa elimine fierul. Fierul se elimina doar prin descuamarea celulelor de la nivel intestinal. Asta inseamna ca, daca noi dam suplimente de fier va face depozite si va incarca organismul cu fier. Cel mai bine ar fi sa luam fier doar la indicatiile medicului.
Sunt multe persoane care in ultima perioada nu mai consuma preparate din carne. Dar carnea, pe langa faptul ca ne aduce proteine de cea mai buna calitate, ne aduce si o absorbtie foarte buna a fierului dar si a vitaminei B12 si folatului. Deci, persoanele care au o astfel de alimentatie ar trebui sa isi dozeze anual nivelul de vitamina B12, folat si fier, la recomandarea medicului.
Mai sunt analize care monitorizeaza functia ficatului, vorbim de transaminaze. Dar bineinteles ca la aceste teste se pot adauga si altele suplimentar, pentru verificarea functiei hepatice: nivelul de proteine totale, electroforeza de proteine care arata ce cantitate din fiecare categorie de proteine am si in ce proportie, si daca exista dezechilibre intre aceste categorii.
Apoi testele de coagulare, pentru ca ficatul este implicat in producerea de proteine, este principalul producator de proteine, orice modificare sau alterare a functiei hepatice afecteaza si functia de coagulare.
Apoi vorbim de teste de evaluare a functiei renale, vorbim de creatinina care este principalul biomarker in evaluarea functiei renale. Vorbim de profilul lipidic, pentru ca orice modificare a parametrilor din profilul lipidic (cum ar fi un nivel crescut de colesterol total sau de LDL colesterol) inseamna si un factor de risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare.
Este de mentionat ca femeile sunt protejate pana la menopauza de afectiunile cardiovasculare de secretia de hormoni estrogen si progesteron, care are loc dupa un anumit model in fiecare luna. Doar ca de la menopauza, femeile revin la acelasi risc de aparitie a bolilor cardiovasculare ca si barbatii, si atunci trebuie sa mentinem pe tot parcursul vietii un nivel optim de lipide, pentru ca odata ajunse la menopauza se adauga modificari ale profilului lipidic si atunci creste riscul unui eveniment cardiovascular, fie ca vorbim de un accident vascular cerebral fie ca vorbim de un infact miocardic.
Sunt diferite analizele dupa o sarcina fata de cele ale femeilor care nu au nascut?
Da, sunt diferite. Pe langa hemograma, acolo intr-adevar, pe parcursul sarcinii exista femei care dezvolta anemii si sunt monitorizate cu atentie, exista o anemie fiziologica care apare prin hemodilutie, pentru ca exista un volum mai mare de sange, dar in plus fata de asta, trebuie sa dozam micronutrientii de care vorbeam mai devreme (fierul), pentru ca se poate asocia pe langa anemia fiziologica si un deficit de fier sau un deficit de acid folic ori de vitamina B12. Deci, hemograma este un parametru important pentru o femeie care a nascut.
Apoi vorbim de nivelul de calciu. Femeia care alapteaza are nevoie de suplimente de calciu mai mari decat o femeie in afara sarcinii, si organismul daca nu primeste necesarul de calciu de care are nevoie la momentul respectiv, il va lua din oase. Oasele reprezinta un depozit de calciu. Asta inseamna ca, este posibil ca dupa alaptare, in cazul in care femeia nu a primit suplimente de calciu, sa faca osteoporoza. Sa spunem ca un lucru bun care apare o data ce a incetat alaptarea, este ca osele se vor reface in momentul in care primesc suplimentul, nu raman cu osteoporoza, este un fenomen tranzitoriu care apare prin deficit de calciu, insa acesta este reglat la aport suplimentar de alimente sau suplimente alimentare care au calciu.
Ce analize sunt recomandate la varsta de 30-40 de ani? Incepem sa ne ingrijoram de tiroida, de mamografii, ecografii... ce este recomandat?
Ar trebui sa investigam glanda tiroida si pentru asta sunt trei teste care intra in pachetul de baza, in sensul de evaluare a modalitatii in care glanda tiroida secreta hormoni, si pentru asta dozam free T4 care este hormon produs de glanda tiroida. Apoi TSH care este hormonul ce controleaza modalitatea in care glanda functioneaza. Si pentru ca sunt foarte multe afectiuni autoimune si mai ales in zona noastra sunt multe femeile cu boli tiroidiene, mai testam niste anticorpi care apar in astfel de afectiuni si sunt ATPO - testul care verifica daca exista o boala tiroidiana autoimuna. Acestea sunt teste recomandate in fiecare an, inclusiv femeilor insarcinate, pentru ca hormonii tiroidieni sunt foarte importanti in reglarea tuturor metabolismelor celulare: regleaza metabolismul proteic, lipidic si glucidic, si au un rol foarte important in dezvoltarea fetala neurologica normala a fatului. Deci, un deficit de hormoni tiroidieni poate atrage dupa sine modificari neurologice in utero la copii si de aceea trebuie monitorizat inca de la inceputul sarcinii. Daca avem dinante o afectiune tiroidiana, cu siguranta ca medicul ginecolog si endocrinolog trebuie sa colaboreze in vederea stabilirii unui tratament eficient.
As vrea sa aduc in discutie si testul Babes-Papanicolau care este un test de screening pentru cancerul de col uterin si din pacate nu stam bine la statistici, in sensul ca suntem pe primul loc la mortalitate in Europa din cauza cancerului de col uterin. Este un test simplu care nu implica durere dar care iti aduce foarte multe informatii si poate sa diagnosticheze leziuni precanceroase inainte de aparitia cancerului de col uterin. Si stim ca principalul factor incriminat in aparitia acestui tip de cancer este un virus, HPV/Human Papilloma Virus/Virusul Papiloma uman. Incepand de la varsta de 25 de ani, femeile ar trebui sa se testeze in vederea identificarii unei tulpini de risc crescut daca aceasta exista, impreuna cu citologia Babes-Papanicloau. Noi avem pachetel combinate, in care oferim acest test, citologia, in care sunt analizate celulele, cum arata acestea si orice modificare ce apare in stadii incipiente poate fi detectata, impreuna cu detectia tulpinilor de risc crescut HPV, care sunt incriminate in aparitia cancerului de col uterin.
Ar trebui sa facem si teste pentru depistarea hepatitelor B si C, deoarece sunt afectiuni destul de frecvente in populatie si un astfel de test ne spune daca suntem purtatori ai virusului. Daca avem o boala activa trebuie sa facem investigatii suplimentare, sa intram intr-un program de monitorizare, de tratament si ultimele noutati sa spunem asa, sunt ca infectia cu virusul hepatitei C se vindeca. Bineinteles ca putem sa fim si purtatori cronici, adica avem boala, avem virusul, dar el nu este activ, nu se replica si atunci nici nu ne face probleme, dar trebui sa stim aceste lucruri. Pentru ca atat virusul hepatiei B cat si C se ia prin produse de sange (dentist, contact sexual). Trebui sa avem in vedere si astfel de afectiuni, pentru ca, desi sunt boli cronice, ele pot fi tratate, monitorizate, si nu afecteaza calitatea vietii.
Este un subiect tabu pentru noi sa vorbim despre problemele emotionale, genitale, de tiroida. Ce mesaje aveti pentru mamicile carora le este frica sa mearga la medic?
Da, in continuare este un tabu, mai ales afectiunile genitale, dar eu zic ca e momentul, mai ales cand avem atat de multe informatii in jur, sa ne facem curaj sa iesim din carapace si sa mergem intr-un laborator sa ne testam, pentru ca informatiile obtinute din testele de screening ne ajuta in diagnosticul precoce al unor afectiuni sau ne poate ajuta si psihic si fizic, sa spunem ca suntem bine si sa putem sa mergem mai departe. Nu este cazul sa ne punem pe ultimul loc avand in vedere care este rolul nostru in familie. O data cu sanatatea fizica vine si sanatatea psihica.
Ce analize ar trebui sa facem dupa varsta de 40 de ani? Ce analize mai adaugam?
De la 40-50 de ani ar trebui sa ne gandim la o alta afectiune care este destul de frecventa in randul populatiei nu doar la noi ci si in alte tari si anume cancerul de colon. Si pentru asta exista un test de screening care se numeste Hemoragii oculte in materii fecale si detecteaza prezenta sangelui fara ca noi sa il vedem in materiile fecale. Este intr-o cantitate foarte mica deoarece anumite leziuni de la nivelul colonului sangereaza si aceste hematii sunt eliminate in materiile fecale si pot fi identificate. Si apoi mergem catre investigatii suplimentare precum colonoscopie, gastroscopie pentru afectiuni de tract digestiv superior, dar din nou, trebuie sa nu ne fie frica de ceea ce ne arata testele. Cateodata, aceste teste de screening s-ar putea sa exagereze, in sensul ca desi am un test de screening pozitiv, pot totusi sa nu am boala. De fapt acesta este si rolul testelor de screening, sa prinda toate persoanele care ar putea sa aiba o anumita afectiune si care sa fie indrumate catre etape suplimentare de diagnostic pana la stabilirea sau excluderea afectiunii respective.
Bineinteles ca ar trebui si investigatii imagistice ale glandei mamare, din nou, este o afectiune frecventa dar vindecabila.
Synevo respecta toate conditiile de siguranta, asistentele de recoltare sunt experimentate, au experienta atat in recoltarea analizelor la copii cat si la adulti si cred ca, mai mult decat experienta, trebuie sa depasim momentul in care decidem ca trebuie sa mergem la analize. Acolo sunt oameni care stiu prin ceea ce treci, stiu ce inseamna o punctie venoasa si sunt dornici sa te ajute sa treci peste acel moment. Cred ca momentul culminant este cel in care astepti rezultatele si momentul in care le vezi si nu stii cum sa le interpretezi, sau cand ai mers pentru un set de analize de preventie, vezi ca unele sunt modificate si nu stii ce sa faci si cred ca pentru asta suntem noi aici, deoarece va spuneam ca avem o platforma pe care pacientii nostri ne pot accesa si le oferim informatii legate de analizele pe care le-au efectuat la noi.
In timpul LIVE-ului au fost si multe intrebari, iar la o parte dintre acestea doamna Doctor a raspuns in cadrul emisiunii. Daca doriti sa aflati raspunsurile la urmatoarele intrebari va recomandam sa urmariti emisiunea care poate fi accesata si aici:
Care este semnificatia TSH-ului in diagnosticul de hipotiroidism?
Ce analize pot detecta o sarcina molară?
Pot diferi rezultatele analizelor in functie de laborator? Laboratoare diferite - analizele diferite?
Ce analize este recomandat sa facem copiilor (6-12 ani), si la ce interval?
Ce analize are nevoie o femeie care planifica o dieta drastica sa slabeasca dupa nastere? La ce indicatori trebuie sa dam atentie?
Ce ne puteti spune despre acuratetea analizelor. Exista sanse sa avem o afectiune si sa nu fie depistata? Dar invers, analizele sa indice in mod fals o afectiune?
In cazul unei tiroidite autoimune, cu ce frecventa sunt recomandate analizele?
La ce interval de timpar trebui sa repetam testul Papanicolau?
Ce analize as putea sa imi fac daca in familie am istoric de cancer (uterin, mamar, melanom...)? Cum pot afla daca am vreun risc, cum previn..?
Ce analize trebuie să-mi fac înainte de a rămâne însărcinată?
Puteti verifica aici toate gama de analize medicale pe care le puteti face la Synevo.
autor: Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII