10 intrebări despre alimentația in sarcină si dupa naștere - raspunsul și sfatul medicului specialist Ruxandra Plesea

10 intrebari despre alimentatia in sarcina si dupa nastere - raspunsul si sfatul medicului specialist Ruxandra Plesea

10 intrebări despre alimentația in sarcină si dupa naștere - raspunsul și sfatul medicului specialist Ruxandra Plesea

Nutriția - alimentația corectă - in sarcină este esentială pentru dezvoltarea fătului dar si sănatatea mămicii. 😘

Doamna Dr. Ruxandra Plesea, Medic specialist Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, ne-a oferit in cursul Conferintei LIVE Nasterea in Pandemie o serie de sfaturi foarte detaliate si importante privind nutritia in sarcina dar si despre vitaminele prenatale, despre cafea sau ceaiuri, si alimente esentiele, diabetul gestational. Iata deci, care sunt cele mai mari temeri ale viitoarelor mamici si ce recomandari are doamna Dr. Ruxandra privind alimentatia viitoarei mamici: 

- extras din participarea la conferinta online - Nasterea in Pandemie - organizata de Desprecopii.com

Restrictiile pe sarcina sunt mai multe decat pe perioada alaptarii, asta pentru stim ca un microb luat de mama din alimente se poate transmite la fat. La ce alimente ar trebui sa fie atenta o gravida mai ales acum in perioada de sarbatori?

 

Exact cum spuneati, acel microb care poate fi transmis de la mama la fat are si un nume - listeria - iar boala care se produce este listerioza, si chiar daca pentru adulti nu ar putea sa se soldeze cu efecte foarte neplacute, pentru viitoarele mame ar putea efecte chiar nefaste, cum ar fi pierderea de sarcina. Asa ca listerioza este ceva ce ne dorim sa prevenim cu cat de mult putem cu cea mai mare atentie si atunci vom evita alimentele in special de origine animala, din care ea ar putea sa se ia la mama si anume lactatele daca nu sunt pasteurizate (ar fi cea mai importanta sectiune de urmarit - practic sa nu cumparam branza sau alte lactate din piata unde nu avem siguranta ca au trecut prin acest proces de pasteurizare; toate lactatele se cumpara de la supermarket si pe ele trebuie sa scrie ca sunt pasteurizate).

Dar si in cazul preparatelor din carne ar trebui sa fim foarte atenti. De regula este vorba de produse care, chiar acum in perioada Craciunului sunt foarte frecvent folosite si ma refer la pateurile de carne, celebrul lebar sau alte preparate din carne ce nu sunt suficient gatite sau refrigerate si sunt de evitat, apoi in general toate produsele si preparatele din carne ce au stat prea mult timp la caldura pot sa fie un potential pericol. Asa ca ne asiguram ca nu consumam astfel de alimente daca au stat mai mult de doua ore la temperatura camerei. Trebuie sa avem grija cum reglam frigiderul - daca in frigider sunt patur grade vom fi mai aparati.

Apoi, in ceea ce priveste alte produse, trebuie sa fim atenti la oul crud si la toate produsele care contin ou crud: diverse creme, sosuri, maioneze care ar putea fi preparate cu ou, salata boef iarasi de sezon care poate sa puna pericole, si atunci ne asiguram ca pentru femeile insarcinate se face o salata speciala, care sa contina doar mustar, de exemplu, mustarul si dovlecelul fiert poate sa "constituie" o maioneza foarte placuta si inlocuim astfel maioneza clasica cu un astfel de produs.

Apoi suntem atenti la sucurile nepasteurizate fiindca si de acolo pot sa vina pericole. Iarasi, apelam la ce se comercializeaza cu eticheta pe care este scris pasteurizat, altfel sucurile de fructe asa de te miri unde pot sa vina si ele cu astfel de pericole de intoxicare.

Excesul de pate de ficat trebuie amintit, nu pentru ca ar fi toxic microbian, ci pentru ca nu ne dorim un exces de vitamina A pe timpul sarcinii, asa ca atentie la cate portii de lebar consumam. Si despre siguranta alimentatiei acum iarna, nu mai puteam sa insistam pe mancarurile care stau foarte mult in caldura pentru ca nu este cazul, este mai bine acum deoarece scade pericolul alterarii alimentelor.

Ce ne puteti spune despre consumul de alcool, de cafea? Cum ar trebui sa se raporteze gravida la ele?

Eu sunt foarte drastica in ceea ce priveste consumul de alcool. Nu numai eu ci si multe alte ghiduri spun ca nu este nici o limita de siguranta si ca ar trebui sa evitam total consumul de alcool in timpul sarcinii.

Despre consumul de cafea in place sa nuantez putin lucrurile, desi in ultima vreme au aparut studii care spun ca nici cafeaua nu este un drog fara potentiale pericole in timpul sarcinii, dar totusi sunt permise maxim 2 portii pe zi. Dupa mine, ideal ar fi sa existe - daca exista o dependenta mare de cafea - doar o singura portie de cafea cu cofeina. Si atentie, daca vorbim de cofeina trebuie sa calculam si sucurile cu cofeina - si sper ca nu se consuma sucuri in sarcina pentru a nu castiga multe kilograme in plus - calculam si ciocolata, ceaiurile (care daca nu au cofeina au alti stimulenti). Si daca facem un sumar: cafea, ciocolata, ceai, sucuri si observam ca noi consumam multe astfel de produse s-ar putea sa nu fie in siguranta, asa ca nu depasim o cafea pe zi. Aceasta ar fi recomandarea general agreata.

Cum ramane cu afirmatia "O gravida mananca pentru doi" - cat ar trebui exact sa manance o gravida?

Raspunsul clasic ar fi "Nu, nu faceti asa", insa aici putem sa nuantam lucrurile. Gravida nu ar trebui sa manance din punct de vedere caloric pentru doi, dar studiile ne spun acum ca gravida ar trebui sa aiba grija din punct de vedere al vitaminelor si mineralelor pentru doi. Pentru ca in timpul sarcinii si al alaptarii creste necesar pentru vitamine si minerale, asa ca gravida are doua lucruri de facut acum aici: sa se gandeasca la cele mai bogate alimente in nutrienti, cele mai de calitate, sa aiba intr-un volum mic o concentrare mare de nutrienti si la suplimentarea cu o formula de multivitamine si minerale, astfel incat pentru doua persoane sa se asigure acest capital de vitamine si minerale, dar sa nu vina si caloriile la dublu, pentru ca asta ar insemna exces de greutate si multe alte riscuri ce apar cu castigul acesta ponderal in timpul sarcinii, cu care ne luptam apoi toata viata si care poate sa insemne si riscuri pentru viitorul bebelus si oanumita programare metabolica pentru bebe care il va urmari toata viata.

Deci daca vrem sa echilibram, mai ales in conditiile de pandemie cand nu ne miscam, deci nu cheltuim multe calorii, deci nu trebuie sa mancam multe calorii ca sa nu ne ingrasam - deci trebuie sa echilibram acest aspect cu necesarul de vitamine si minerale care nu are nici o treaba cu energia, cu caloriile, dar care trebuie sa se intample, ori in natura caloriile si vitaminele vin impreuna, nu ai cum sa le desparti. Asa ca, de asta este foarte important sa ne construim dieta cu alimente ce au informatie nutritionala mare si sa asociem o formula de multivitamine si minerale astfel incat sa impacam toate aceste aspecte.

Ar trebui sa ne orientam catre cereale obligatoriu integrale, proteine de calitate si sa reducem cat mai mult dulciurile, covrigii, carbohidratii, pufuletii, etc, acest balasat/incarcatura de faina goala si alba care nu face decat sa ridice glicemiile si greutatea. Mai putina paine, mai putine paste, dar nu le excludem in nici un caz pentru ca totusi, in timpul sarcinii ne trebuie 170g de carbohidrati pe zi, ne sunt necesari si noua si bebelui, deci nu pledez pentru excluderea carbohidratilor, ci pentru un bun control al cantitatii si mai ales al calitatii.

Ad-Extra3:

De ce este important ca pe sarcina sa luam suplimente si mai ales de ce este important sa luam niste suplimente alimentare destinate gravidei? Cu ce sunt diferite acestea de restul suplimentelor alimentare destinate femeilor sau mamelor care alapteaza ori persoanelor sanatoase aflate intr-o perioada specifica din viata lor?

De regula da, fiecare supliment este facut pentru o perioada specifica, pentru o anumita grupa de varsta, insa in cazul femeile gravide sau celor care alapteaza, pentru ca este vorba de o mare raspundere - toate ajung si la bebe - trebuie sa fim foarte atenti cu cantitatile, acele cantitati care sa nu puna pericole ci din contra sa aduca un final imbunatatit atat pentru mama cat si pentru fat. Asa ca sfatul este: daca administram suplimente, ele sa aiba la baza si studii eventual, sa fie studiate si destinata femeilor insarcinate, si sigur ca in aceste suplimente trebuie de indeplinit niste deziterate. Femeia insarcinata are un necesar mai mare de folati si ideal este sa avem folati nu doar sub forma de acid folic dar si sub forma de metafolin, astfel incat sa fie metabolizat de toate gravidele, pentru ca unele pot sa aiba diverse variante genetice in care acidul folic sa fie ineficient si atunci un bun supliment ar contine si acid folic si metafolin.

Este nevoie si de fier si de calciu pentru ca necesarul creste in timpul sarcinii. Este nevoie si de vitamina D, de micronutrienti deoarece, daca nu-i asiguram din dieta asa cum ni se intampla din pacate in societatea de tip vestic in care si noi ne incadram. Daca nu asiguram acesti micronutrienti suntem la risc pentru efectele neplacute ale stresului oxidativ - acea generare in plus de radicali liberi care vulnerabilizeaza si placenta si activitatea placentei, si dezvoltarea embrionului, implantarea si dezvoltarea sa, si starea mamei. Deci vrem acest scut de aparare care inseamna antioxidantii, si pe care ii putem suplimenta dintr-o astfel de formula.

Nu vrem cantitati foarte mari de vitamina A de exemplu, nu vrem cantitati enorme de fier.
Daca avem deficit de fier acesta se suplimenteaza separat insa intr-o formula bine gandita - fierul nu trebuie sa fie nici prea mare nici prea mic ca si cantitate.

Si apoi, daca ne gandim la toate etapele de sarcina, o multiformula vine sa puncteze cu acei nutrienti necesari exact in acea etapa: trimestrul intai mai mult cu folati, apoi in trimestrul trei cand se formeaza sistemul nervos al bebelusului se vine cu acizii grasi de tip Omega-3 - stim ca acestia nu se fabrica in corpul nostru sau al bebelusi ci trebuie sa provina din dieta, iar deficitul acestor grasimi, acizi grasi Omega-3, poate sa aiba efecte periculoase pentru formarea creierului, auzului, a fenotipurilor imunitare ale bebelusului, si atunci exact in trimestrul trei cand este cea mai mare nevoie de Omega-3 este bine sa fie si el asociat in acel supliment.

Sigur ca si in timpul alaptarii lucrurile se pot nuanta, astfel incat sa avem un aport mai mare de polifenoli care fac bine sistemului nervos, memoriei, cognitiei bebelui. Acesti polifenoli (luteina, zeaxantina) ii gasim in abundenta in fructe, legume, insa nu mai mancam noi o abundenta asa de mare in zilele noastre si atunci suplimentele vin sa aduca exact acesti nutrienti cheie atunci cand este nevoie de ei, lucru care desigur, nu s-ar putea spune despre o alta multiformula care e valabila pentru femei de peste 50 de ani si care nu are treaba cu procrearea. Fiecare supliment are rolul sau, studiile sale si siguranta sa, asa ca in timpul sarcinii alegem doar aceste formule care au la baza studii si care nu pun pericole in primul si primul rand.

Foarte multe gravide intreaba daca au sanse sa isi ia suficiente vitamine si minerale din alimente si sa evite suplimentele... este posibil?

Va spun care sunt punctele de bifat ca sa ni se intample acest lucru.

In primul rand sa avem un minim de 1700 de calorii. E cam greu in perioadele in care nu ne miscam sa mancam atat de mult pentru ca asa cum va spuneam, daca mancam si nu cheltuim, apare excesul de greutate. Astazi gravidele, mai ales in pandemie, stau mai mult acasa (desi recomandam macar 30 de minute de miscare zilnic), dar daca nu facem miscare si mancam 1700 de calorii sau mai mult, s-ar putea sa ne ingrasam. Deci acesta ar fi un aspect: cantitatea.

Apoi intr-adevar calitatea. Ma refer aici, de exemplu, la antioxidanti. Putem si reusim sa ii luam acest necesar daca avem in fiecare zi 5 portii de legume si fructe proaspete. Daca avem mai putin, sa dam spre exemplu o dieta in care mancam legume doar la o masa si un singur fruct, s-ar putea sa nu reusim.

Apoi mai sunt si alte pericole, la care putem sa fim la risc de nutritie sau malnutritie. Daca fumam sau am fumat (fumatul consuma enorm de mult din capitalul acesta de vitamine si minerale), daca am urmat sau urmam diete vegaene (acolo nu se pot asigura B-12, Omega-3, Vitamina D3 in doze adecvate, si nici vitamina A), daca exista o disbioza sau o proasta calitate a florei intestinale, sa dau un exemplu: avem o pacienta cu exces de greutate, obezitate, semn ca dieta sa a constat in dulciuri si junk food, pentru ca de cele mai multe ori asa se ajunge la obezitate, acest lucru a creat o tulburare de flora intestinala care aduce cu sine o proasta rata de absorbtie si de productie de vitamine si minerale, si aceasta pacienta ramane insarcinata. Daca mergem pe firul logic, putem sa ne dam seama ca  rezervele acestei paciente sunt scazute - conteaza si cu ce rezerve vin, nu doar ceea ce mananci acum iti va defini sarcina, conteaza si ce ai facut 3 luni inainte de sarcina si ce ai mancat! Vorbim de rezervele cu care vin in sarcina, de cat de bine absorbim nutrientii si nu in ultimul rand vorbim de calitatea alimentelor. Daca ele nu sunt proaspete, daca ele insele sufera un deficit de nutrienti, rezulta ca si la noi, la consumatorul final, poate sa ajunga un deficit aceasta cantitate.

Deci iata cate probleme ne punem fara sa mai punem la socoteala anumite patologii, anumite boli in care intr-adevar avem rata scazuta de absorbtie de micronutrienti si ma refer aici la patologia gastro-intestinala, la boli inflamatorii sau la multe alte patologii in care exista astfel de tulburari.

Este permisa mierea si polenul crud in sarcina?

Daca nu sunt semne ca am avea o alergie la produsele apicole, sau in familie sa existe astfel de semne, am putea sa o consumam pe post de indulcitor, dar nu mai mult de 1-2 lingurite pe zi. Orice indulcitor de orice tip ar fi se judeca in patratica sa de indulcitor, nu trebuie sa abuzam.

La polen, el fiind un concentrat apicol care poate aduce cu sine acest pericol alergen, as avea unele rezerve. Insa, daca de o viata viitoarea mamica a consumat polen si nu s-au produs efecte neplacute, cu grija si nu mai mult de 1/4 de lingurita, ar putea sa fie din cand in cand consumat.

Exista ceaiuri recomandate in sarcina?

Da, ne gandim la multe aspecte legate de ceaiuri. In primul rand este valabil pentru orice ceai sa nu depasim consumul a 2-3 cesti pe zi, deoarece ceaiurile aduc toxicitate odata cu acumularea de doza. Deci, orice tip de ceai consuma, nu cu litri nu cu galoanele, pentru ca doza este cumulativa - chiar si cel mai nevinovat ceai poate sa aduca cu sine toxicitate.

Nu ne dorim nici ceaiuri diuretice sau dietetice, desi in sarcina acumulam lichid si nu ne convine acest lucru, dar trebuie sa se intampla asta - acumularea lichidului in sarcina este fireasca, este necesara si nu incepem noi sa contracaram acest lucru consumand un ceai diuretic care sa ne extraga apa din tesuturi si care sa ne trimita la toaleta mai des, in nici un caz.

Apoi nu ne dorim nici ceaiurile laxative, pentru ca orice laxativ (seminte, alimente, ulei etc) nu doar ceaiurile, este contraindicat. Orice proces abrupt intenstinal poate sa insemne si antrenarea unor contractii nedorite.

Si in general, daca ne oprim la 2 cani de ceai pe zi nu sunt multe alte contraindicatii. Sunt acele ceaiuri potential toxice, precum ceaiul de vasc, marul lupului care intr-adevar au toxicitate crescuta si chiar la persoanele care nu sunt insarcinate se recomanda cu mari precautii. Acestea trebuie cunoscute si evitate. Dar daca noi o sa avem ceaiuri usor sedative pentru un somn mai bun precum ceaiul de musetel, galbenele sau de tei, la o cana seara nu sunt contraindicatii.

Repet: mare atentie cu ceaiurile diuretice - urzica, matasea de porumb, socul - acestea ar trebui evitate.

Ce este diabetul gestional, de ce apare, cum il putem preveni sau tine sub control?

Diabetul gestational este acea situatie in care descoperim diabetul in timpul sarcinii. De regula, si chiar am vazut ca se face acest lucru cu fiecare pacienta gravida, in saptamanile 24-28 de sarcina. Medicul ginecolog indica un test de toleranta la glucoza, adica sa vedem daca pancreasul acelei mamici este pregatit pentru situatia fiziologica de insulino-rezistenta, care apare in sarcina din cauza hormonilor de sarcina, in special placenta, acesti hormoni diabetogeni la care majoritatea femeilor fac fata - pancreasul lor poate sa faca fata - insa in unele cazuri, in timpul sarcinii la anumite femei (mai ales cu obezitate, sedentarism si cu antrcedente de diabet in familie), pancreasul nu face fata pe timpul sarcinii acestui status de insulino-rezistenta si atunci apar nivele mai mari de glicemie.

Daca noi cautam cu lumanarea acest lucru, adica dam sa se bea 75 de grame de glucoza in saptamanile 24-28 de sarcina si vedem ca dupa ce am baut la o ora si la doua ore glicemiile raman mari, deci nu avem pancreas eficient cu insulina sa pentru a scadea nivele de glicemie, denumim aceasta situatie diabet geastational.

Aici lucrurile sunt nuantate, poate exista deja un diabet de tip II si femeia nu stia si a aflat de abia acum, in timpul sarcinii. Dupa sarcina acest diabet de tip II va continua, va ramane, insa, daca diabetul apare doar in sarcina, este cel mai probabil ca imediat dupa nastere lucrurile sa revina la normal. O data ce au plecat acesti hormoni diabetogeni, la femeie lucrurile revin la normal. Dar exista sanse si un anumit grad de risc ca peste vreo 5 ani aproximativ, sa apara si diabetul de tip II, mai ales daca femeia nu are grija la stilul de viata, adica se ingrasa foarte mult, este sedentara, apare un stres exagerat, lucrurile pot vira catre diabet de tip II. Insa, in majoritatea cazurilor diabetul gestational dispare dupa nastere.

Dar, pe timpul sarcinii, este important sa controlam glicemiile si sa nu lasam acest diabet gestational sa-si faca de cap pentru ca pune pericole, de la pierdere de sarcina pana la aparitia de anomalii si terminarea, nu cu bine, a nasterii. Asa ca noi, fie cu dieta fie cu tratament, si ma refer aici la insulina (un anumit tip de insulina) vom incerca sa controlam aceste valori glicemice crescute, sa controlam diabetul zaharat gestational, sa nu lasam lucrurile sa evolueze deoarece, daca avem grija la dieta si daca atunci cand e nevoie facem si tratament, lucrurile sunt sub control, nu exista nici un pericol.

Insa este foarte important sa ne testam, mai ales daca suntem o gravida cu risc, de exemplu varsta mamei este peste 35 de ani, mama a luat mult in greutate, venea deja cu obezitate in sarcina, vine dintr-o familie cu cazuri de diabet, daca mama a avut mai multi copii, daca a avut evenimente dubioase cu ocazia altor sarcini, a avut pierdere de sarcina sau a nascut un fat foarte mare peste 4 kg... deci daca la ginecolog apar astfel de semnale precum ca este o gravida la risc, testul acesta de toleranta si de urmarire glicemica, se pot incepe chiar mai inainte de 24 de saptamani. Aici medicul ginecolog este cheia, el decide cand este momentul sa inceapa urmarirea, sa trimita pacienta la diabetolog, iar diabetologul de acolo preia cazul si face tot ce poate ca sa avem glicemii bune.

Ce se intampla daca mama nu isi diagnosticheaza sau nu isi tine diabetul sub control? Ce efecte are pentru bebelus?

In toate formele de diabet, daca nu exista control al glicemiilor, fie ca vorbim de diabet de tip I, gestational sau diabet de tip II, daca intri in sarcina cu valori glicemice mari atunci cand se formeaza organele in primele saptamani cand exista organogeneza, poate exista riscul pentru malformatii congenitale destul de grave.

Apoi daca sarcina este mai mare si tot avem de a face cu astfel de valori glicemice dezechilibrate, poate exista chiar oprirea in evolutie a sarcinii, poate sa apara nasterea prematura. Fatul care se hraneste cu acest lichid amniotic foarte dulce poate sa ia mult in greutate si atunci apar dificultati in momentul nasterii, pentru ca una este sa nasti un copil cu o greutate normala, alta este sa nasti un copil cu o greutate de peste 4 kg, sunt diverse alte pericole.

Apoi dupa nastere imediat poate exista riscul de hipoglicemie neonatala, daca fatul a stat pe glicemii mari ca si mama, imediat dupa nastere copilul nu mai are cordonul care ii aduce continuu zahar glicemic si apare hipoglicemia, iar daca nu este tratata corect o astfel de situatie poate fi chiar fatala.

Si bineinteles, sa spunem ca depasim toate aceste pericole, totusi glicemiile mari si greutatea mare a copilului are ecouri metabolice pentru tot restul vietii bebelusului. De aceea trebuie:

1. daca ne stim cu diabet sa planificam foarte bine sarcina astfel incat cu 3 luni inainte de sarcina sa avem o hemoglobina glicozilata de 6 - 6.5, sa intram cu valori foarte bune glicemice in sarcina si apoi pe durata sarciniisa avem tot timpul atentie astfel incat dimineata pe nemancate sa nu depasim 95 miligrame pe decilitru valoarea glicemica. Iar dupa fiecare masa sa nu depasim din nou la o ora 140, la doua ore 120 miligrame pe decilitru.

2. daca avem diabet geastational zaharat descoperit prin saptaman 24 de sarcina, rapid de ajustam dieta astfel incat sa nu consumam dulciuri, sucuri si alimente cu indice glicemic mare, care ne-ar duce la cresteri glicemice, deci rapid ajustam dieta dar nu facem nici infometare. Daca dupa ajustarea dietei si a activitatii fizice (foarte importanta) nu reusim sa intram in aceste tinte glicemice, incepem tratamentul cu insulina. Si asta se face de catre medicul diabetolog, cu ghidaj tot timpul.

Care sunt alimentele esentiale in dieta mamei care alapteaza - pentru ca aici lucrurile se schimba brusc. Daca pe sarcina mananca foarte mult, dupa sarcina de cele mai multe ori mamele sunt epuizate iar alimentatia lor este constituita mai mult din paine, paste, compoturi, orez... Ce nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia mamelor care alapteaza?

Proteinele de calitate in primul rand, care trebuie sa fie si din sursa animala dar si vegetala (linte, naut) si doar daca vede ca bebele face colici si are probleme la astfel de alimente poate sa le excluda, altfel nu.

Trebuie sa avem un bun capital de fructe si legume pentru ca si calitatea aceasta a laptelui depinde totusi de modul in care ne hranim, chiar daca se depun toate eforturile pentru a se produce lapte, studiile spun ca atunci cand nu sunt suficienti nutrienti, lucrurile merg pana la un punct, si calitatea laptelui va avea de suferit.

Apoi mi se pare extrem de important Omega-3 si il gasim in pestii grasi (sardine, somon), dar fara sa facem exces de peste gras pentru ca apare si metil-mercurul din pacate si am putea avea toxicitate, asa ca de 2-3 ori pe saptamana ne asiguram pestele gras din dieta, restul cum spuneam din suplimente.

Alimentele boate in fier trebuie sa existe, pentru ca nu de multe ori dupa nastere apare si se mentine anemia. Trebuie sa fim atenti la preparatele din carne, ce aduc fier, daca fara exces sa nu ne constipe dar si la preparatele vegetale cu fier si exact la legumele cu frunze verzi ajungem.

Si in sarcina si in alaptare, cu colici fara colici, ne trebuie si legume cu frunze verzi pentru aportul si de fier si de calciu, folati si multe alte vitamine si minerale.
Ne trebuie un plus de 400 de calorii in timpul alaptarii fata de linia de baza a unei diete normale sa spunem asa, insa nu pot sa spun ca exista un aliment cheie si ca doar acela ne rezolva probleme. si in timpul alaptarii ne trebuie varietate, ne trebuie toate grupele alimentare, ne trebuie echilibru, ne trebuie aceeasi prospetime si informatie nutritionala ca si in timpul sarcinii. Iar daca avem oboseala si simptome de carente de nutrienti, oblgatoriu trebuie sa suplimentam pentru ca exista si suplimente pentru alaptare, cu vitamine si minerale care ne feresc de depresia-postpartum ce adesea se asociaza cu carentele de micronutrienti, de vitamine si minerale.

 Alimentatia in timpul sarcinii: atentionari de sanatate

Alimentatia nesanatoasa in timpul sarcinii 
Plante interzise & nerecomandate in timpul sarcinii
Indulcitorii artificiali pot declansa nasterea prematura
Poftele in timpul sarcinii
Sunt gravida: pot manca iaurt in fiecare zi?
Sunt gravida: pot manca ciuperci?
Sunt gravida, pot manca ciocolata?
Sunt gravida, pot bea ceai?
Sunt gravida: pot manca maioneza?
Sunt gravida: pot manca alimente picante?
Sunt gravida: pot manca sushi?
Sunt gravida: pot manca somon si ton?
Sunt gravida: pot manca caviar / icre?
Sunt gravida: pot manca bacon, afumaturi si salam?

cititi totul despre ALIMENTATIA IN SARCINA AICI.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

  Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2020)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

 autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2020
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII