Alimentația în primul trimestru de sarcină - iată de ce este atât de importantă și ce sfaturi sunt esențiale

Alimentatia in primul trimestru de sarcina - iata de ce este atat de importanta si ce sfaturi sunt esentiale

Alimentația în primul trimestru de sarcină - iată de ce este atât de importantă și ce sfaturi sunt esențiale

Primul trimestru de sarcină este cel in care se formeaza organele bebelusului si de aceea, pentru a sustine o dezvoltare sănătoasa - e nevoie de un aport corect nutrițional.

Femeile insărcinate cad deseori victimele conceptului de „a mânca pentru doi” și, multe din ele cedează pradă poftelor ... asa că mănancă gogosi si inghetată fără limită, considerand greșit că  - așa cere bebe...

Haideti insa să vorbim corect despre ce are nevoie corpul unei femei in primul trimestru de sarcina si ce trebuie sa stii pentru pentru a avea o sarcină sănătoasă.

Pentru ca - ceea ce mănânci în primul trimestru este deosebit de important!

- vei citi:
Ceea ce mănânci în primul trimestru este deosebit de important!
1. Consumă nutrienții din alimente
2. Mese mai mici dar mai frecvente
3. Folatul în timpul sarcinii
4. DHA în timpul sarcinii
5. Fierul în timpul sarcinii
6. Zincul în timpul sarcinii
7. Vitaminele A și D în timpul sarcinii

Ceea ce mănânci în primul trimestru este deosebit de important!

Într-adevăr, în primele luni de sarcină, creierul și măduva spinării a micuțului încep să se dezvolte, la fel și organele majore, cum ar fi inima. Deci, trebuie să îi oferi nutrienții potriviți - și nu doar prin intermediul vitaminelor prenatale. Ai nevoie de o dietă sănătoasă și bine echilibrată. Deci, care sunt cele mai importante substanțe nutritive pe care ar trebui să le obții în această etapă?

Citeste Primul trimestru de sarcina: saptamanile esentiale pentru fat

Iată câteva informații despre ceea ce ar trebui să mănânci în primul trimestru de sarcină:

1. Consumă nutrienții din alimente

Dacă faci parte dintre cele 50% cel mai puțin norocoase gravide care se confruntă cu îngrozitoarea greață de dimineață, vitaminele prenatale te vor ajuta enorm până când vei putea consuma altceva decât orez. Dar dacă te simți bine, fă tot posibilul să consumi o dietă echilibrată de proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși (cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale).

Te vei simți mai bine și vei minimiza simptomele neplăcute, cum ar fi edemul, constipația și oboseala, oferindu o bază solidă pentru o sarcină sănătoasă și fericită.

Citeste si Primul trimestru de sarcina: Iata 9 greseli pe care ai putea sa le eviti

2. Mese mai mici dar mai frecvente

Corpul tău nu necesită calorii suplimentare în acest stadiu al sarcinii, așa că „a mânca pentru doi” înseamnă, de fapt, să mănânci jumătate și de două ori mai des și să fii de două ori mai atentă la ceea ce pui în gură. Concentrează-te pe consumul unor mese mai mici dar mai frecvent pe tot parcursul zilei, ceea ce va contribui, de asemenea, la minimizarea greaței și oboselii și consumă alimente dense în nutrienți pentru a alimenta vitaminele și mineralele. În cele din urmă, evită alimentele care au fost considerate nesigure în timpul sarcinii, cum ar fi carnea și peștele crud, produsele procesate și lactatele nepasteurizate.

Ad-Extra3:

3. Acidul folic în timpul sarcinii

Folatul este o vitamină B importantă care susține placenta și ajută la prevenirea defectelor tubului neural la copil. Femeilor însărcinate li se recomandă să ia 400mcg suplimentar pentru un total zilnic de aproximativ 800mcg. Pentru referință, două căni de spanac gătit sau 20 de bucăți de sparanghel vor oferi cele 400mcg în plus. Cu alte cuvinte, cu cât farfuria este mai verde, cu atât mai bine.

4. DHA în timpul sarcinii

Ar trebui să consumi grăsimi sănătoase în fiecare zi pentru a sprijini creierul și dezvoltarea neurologică a bebelușului. Caută în mod specific omega-3 și mai specific DHA, care este un tip de omega-3 cel mai ușor absorbit de organism. Somonul, sardinele, ouă îmle și uleiul de semințe de in sunt cele mai bune surse și se recomandă ca femeile însărcinate să consume în plus 600 mg pentru un total zilnic de aproximativ 1.000 mg. O bucată de somon de 170g conține aproximativ 1400 mg de DHA omega-3, astfel încât, una sau două porții pe săptămână este ideal.

5. Fierul în timpul sarcinii

Fierul are multe beneficii pe tot parcursul sarcinii, dar este cel mai important pentru sănătatea ta în primul trimestru. Majoritatea femeilor își încep sarcina cu un deficit de fier, care este legat de un sistem imunitar slab la mamă, naștere prematură și o greutate redusă la naștere pentru bebeluș. Deoarece volumul de sânge se va dubla pe parcursul sarcinii, este recomandat să se mărească aportul de fier cu 12 mg pentru un total de 27-30 mg pe zi.

6. Zincul în timpul sarcinii

Deși nu vorbim despre asta prea mult, zincul este un mineral esențial pentru diviziunea și creșterea celulară, dar și pentru producerea de ADN. Ai nevoie de aproximativ 11 mg zilnic, iar vitaminele prenatale ar trebui să acopere DZR, dar discută cu medicul dacă nu ești sigură că obții suficient.

7. Vitaminele A și D în timpul sarcinii

Vitamina A se găsește cel mai frecvent în lapte și ouă, precum și în fructele și legumele portocalii, verzi și galbene. Aceasta ajută la dezvoltarea organelor majore și a sistemelor corporale în timpul etapei embrionare. Vitamina D ajută la dezvoltarea oaselor puternice, precum și la diviziunea celulară sănătoasă și funcția imună la copil. Ambele sunt vitamine liposolubile, ceea ce înseamnă că organismul stochează ceea ce nu folosește, astfel încât să poată extrage din rezerve atunci când este necesar. Dacă mama nu obține suficiente vitamine, corpul le va retrage din rezervele sale pentru a se asigura că bebelușul primește ceea ce are nevoie.

Atentie - Esti insarcinată? Aceste alimente au o legatură cu pierderea sarcinii

Multe probleme ale sarcinii sunt rezultatul unor probleme hormonale sau genetice -  dar majoritatea femeilor nu știu că unele alimente sunt direct legate de pierderea sarcinii. Trebuie să fii atenta la ceea ce mănânci pentru a preveni ce este mai rau.

Alimentatia in timpul sarcinii este foarte importanta - ganditi-va ca absolut tot ce mananca femeia insarcinata, intra in circuitul alimentar al bebelusului. Dar, unele alimente nu sunt sanatoase in timpul sarcinii iar cercetările arată că unele alimente par să aibă o asociere mai puternică cu pierderea sarcinii decât altele. Iată care sunt tipurile de alimente de care trebuie să aveți grijă citeste in continuare aici

Despre primul trimestru de sarcina, citeste si 

Teste și analize pentru primul trimestru de sarcină

Primul trimestru de sarcina - lista cu lucruri de facut

Fricile primului trimestru de sarcina: intre simptome, anxietate si griji care cresc de la zi la zi - confesiunile unei gravidute

► Citeste pe larg Primul trimestru de sarcina: saptamanile esentiale pentru fat

50 de intrebari si raspunsuri despre sarcină - de la medici

Sarcina este o perioada magica pentru ca in timpul celor 40 de saptamani de sarcina, o noua fiinta creste in burtica mamicii. In fiecare si, mica fiinta isi dezvolta organele si simturile. De aceste 9 luni, depinde toata sanatatea sa viitoare. Viitoarea mamica, dar si viitorul tatic - au  multe intrebari si neclaritati. Iar pentru ca fiecare intrebare este extrem de importanta - avem raspunsurile medicilor specialisti de la Medicover Romania. Intra in aceasta sectiune si vei gasi raspunsurile lor.

► Toate raspunsurile le vei gasi si pe canalul nostru de You Tube 



 Grupuri de suport si intelegere: Asteptand o comoara in viata noastra

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infrunta cu curaj drumul acesta. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2023)


Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII