Autointarcarea bebelusului sub 12 luni. Clarificari, mituri si greseli de-ale mamicilor

Autointarcarea bebelusului sub 12 luni. Clarificari, mituri si greseli de-ale mamicilor

Autointarcarea bebelusului sub 12 luni. Clarificari, mituri si greseli de-ale mamicilor

Autointarcarea, sau perioada la care un copil refuza sanul  - înainte ca un bebeluș să aibă un an este foarte neobișnuită. De fapt, este neobișnuit ca un bebeluș să se autoînțarce înainte de 18-24 de luni, cu excepția cazului în care mama încurajează înțărcarea.

Cu toate acestea, este foarte frecvent să auzi o mamă spunând că bebelușul ei s-a autoînțărcat la 9, 10 luni sau chiar mai devreme. Cum putem explica aceste afirmații?

- vei citi:
Ce este autoînțărcarea?
Ce factori ar putea să o determine pe mamă să creadă că bebelușul ei se autoînțarcă?
Aportul redus de lapte matern
Etape normale de dezvoltare a bebelușului
Sfaturi pentru evitarea înțărcării premature
Dacă bebelușul este foarte ocupat și nu vrea să se oprească pentru a fi alăptat
Fii conștientă de propriile indicii subtile care încurajează înțărcarea

Ce este autoînțărcarea?

Autointarcarea, sau perioada la care un copil refuza sanul  - înainte ca un bebeluș să aibă un an este foarte neobișnuită. De fapt, este neobișnuit ca un bebeluș să se autoînțarce înainte de 18-24 de luni, cu excepția cazului în care mama încurajează înțărcarea.

Un bebeluș care se înțarcă singur:

are de obicei peste un an (mai frecvent peste 2 ani);

este în momentul în care își primește cea mai mare parte a nutriției din alimentele solide;

bea bine dintr-o ceașcă;

reduce treptat sesiunile de alăptare.

Înțărcarea decisa de copil apare atunci când acesta nu mai are nevoie să fie alăptat - din punct de vedere nutrițional sau emoțional. Partea solidă ar trebui să excludă autoînțărcarea la bebelușii cu vârsta sub un an, deoarece, pentru o sănătate optimă și dezvoltarea creierului, bebelușii sub un an ar trebui să primească cea mai mare parte din nutriția lor din laptele matern.

Ce factori ar putea să o determine pe mamă să creadă că bebelușul ei se autoînțarcă?

Când o mamă spune că bebelușul ei s-a autoînțărcat înainte de un an, există șansa ca ea să interpreteze o etapă normală de dezvoltare (poate combinată cu propriile dorințe) cu dorința bebelușului de a se autoînțărca. Aportul scăzut de lapte poate juca, de asemenea, un rol.

Aportul redus de lapte matern

Dacă aportul de lapte matern este redus, bebelușul poate deveni mai puțin interesat de alăptare și, desigur, mai puține sesiuni de alăptare vor duce la o aprovizionare cu lapte chiar mai mică. Dacă aportul de lapte este redus, bebelușul poate crește preferând o ceașcă sau un biberon, deoarece poate obține mai mult lapte în acest fel. Atâta timp cât bebelușul este alăptat și scoate bine laptele, sânii mamei vor produce laptele de care are nevoie copilul. Există o serie de lucruri care ar putea interfera cu procesul de producție a laptelui după ce s-a stabilit lactația. Unii factori care intră de obicei în joc după vârsta de șase luni includ:

Sesiuni de alăptare programate sau alte lucruri care reduc prea mult frecvența alăptării bebelușului (de exemplu, utilizarea excesivă a suzetei). Răspunsul la „cât este prea mult?” va depinde de perechea mamă-copil. O scădere constantă a frecvenței alăptării va semnala corpul să scadă cantitatea de lapte.

Pierderea rapidă în greutate. O scădere bruscă a aportului caloric al mamei poate duce la scăderea cantității de lapte.

Medicamente sau plante care reduc cantitatea de lapte (contraceptive hormonale, de exemplu).

Introducerea timpurie a solidelor (înainte de 6 luni). În afară de interferarea cu sănătatea imunologică a bebelușului, alimentele solide înainte de șase luni au ca rezultat adesea mai puține sesiuni de alăptare și astfel o scădere a aportului de lapte.

Creștere prea rapidă a cantității alimentelor solide. Din nou, acest lucru are ca rezultat mai puține sesiuni de alăptare, mai puțin lapte matern. Nu uita că aprovizionarea cu lapte matern va scădea în mod natural și treptat pe măsură ce bebelușul începe să mănânce cantități mai mari de alimente solide. Ceea ce trebuie să eviți este creșterea cantității de solide / scăderea cantității de lapte matern prea repede, deoarece laptele matern este ceea ce are nevoie bebelușul pentru o creștere adecvată, sănătate și dezvoltare a creierului până în primul an și nu numai.

Ad-Extra3:

Etape normale de dezvoltare a bebelușului

Este obișnuit și normal ca bebelușii să manifeste un interes mai mic pentru alăptare cândva dupa vârsta de șase luni. Acest lucru este legat de etapa dezvoltării și nu este o indicație că bebelușul dorește să nu mai sugă.

Copiii mai mari tind să fie mai distrași și vor să facă parte din toate acțiunile din jurul lor. S-ar putea ca bebelușul să fie mai interesat să învețe despre lume decât să sugă în timpul zilei (aceiași bebeluși își măresc deseori sesiunile de alăptare pentru a compensa zilele pline).

Dacă bebelușului i se administrează frecvent un biberon sau o ceașcă, el descoperă că poate să se plimbe / să se târască cu aceasta și să nu rateze nimic, în timp ce alăptarea necesită în general să stea liniștit și să nu se uite în jur câteva minute. Din acest motiv, unii bebeluși dezvoltă o preferință pentru biberon sau ceașcă în acest stadiu de dezvoltare.

Momentele de referință, cum ar fi mersul de-a bușilea și perioadele stresante, cum ar fi erupția dinților sau diverse boli, pot determina, de asemenea, ca bebelușul să fie mai puțin interesat de alăptare - aceste tipuri de lucruri sunt frecvente după șase luni. Greva suptului (atunci când bebelușul renunță brusc la alăptare), de asemenea, tinde să fie mai frecventă în jurul acestei vârste, probabil din cauza acelorași factori.

Societatea noastră tinde să producă așteptări nerealiste că bebelușii pot și ar trebui să devină independenți cât mai repede posibil. Bebelușii sunt considerați mai independenți atunci când dorm singuri, dorm toată noaptea, fac la oliță, se autoînțarcă etc. Ca urmare, bebelușii sunt adesea împinși spre aceste etape înainte de a fi pregătiți - emoțional sau fizic. Datorită acestei mentalități sociale, multe mame nici măcar nu iau în considerare ideea că dezinteresul bebelușului pentru alăptare ar putea fi temporar, ci pur și simplu aleg înțărcarea.

Asta nu înseamnă că alegerea unei mame de a înțărca un copil la această vârstă este neapărat o alegere rea pentru familia ei. O mamă care dorește să-și înțărceze copilul în acest moment poate profita cu siguranță de dezinteresul temporar al bebelușului față de alăptare pentru a iniția înțărcarea condusă de mamă.

Cu toate acestea, ar trebui să înțeleagă că nu este vorba de autoînțărcare, ci de o etapă de dezvoltare temporară. Mama face alegerea, nu bebelușul. Odată ce mama știe că are de ales în această privință, poate lua mai bine o decizie în cunoștință de cauză, dacă va înțărca sau va căuta beneficiile alăptării mai departe.

Sfaturi pentru evitarea înțărcării premature

Următoarele sugestii pot fi utile pentru a preveni înțărcarea prematură a copilului:

Laptele matern trebuie să rămână baza alimentației în primul an.
Dacă simți că aportul de lapte este scăzut, ia măsuri pentru a-l crește.
Oferă-i prima dată lapte matern apoi alimentele solide, până la cel puțin un an. Nu lăsa ca solidele să devină mai importante decât laptele matern în primul an.
Crește cantitatea de alimente solide treptat. Un exemplu de creștere treptată a solidelor ar fi 25% solide la 12 luni, 50% solide la 18 luni și 80% solide la 24 luni.
Băuturile cu zahăr (ca sucurile) sunt „calorii goale” și vor împiedica copilul să se simtă cu adevărat flămând - limitează-le sau elimină-le. De asemenea, apa poate umple stomacul bebelușului și poate reduce frecvența alăptării.
Redu riscul ca bebelușul să dezvolte o preferință pentru biberon sau ceașcă.
Limitează (sau elimină) biberonul. Dacă bebelușul trebuie suplimentat din cauza separării de mama, atunci folosește biberonul doar atunci când sunteți separați fizic. Utilizează o tetină cu flux pentru nou-născut, indiferent de vârsta bebelușului, pentru a reduce riscul ca bebelușul să prefere fluxul rapid al unui biberon. Dacă bebelușul are mai mult de șase luni, ia în considerare cu seriozitate utilizarea unei căni, nu a biberonului.
Limitează sau elimină utilizarea suzetei atunci când ești cu bebelușul, astfel încât dorința lui de a suge să îl încurajeze să sugă mai des.
Nu permite bebelușului să se plimbe cu sticle sau pahare.

Dacă bebelușul este foarte ocupat și nu vrea să se oprească pentru a fi alăptat

Încearcă poziții noi de alăptare, în care bebe poate avea mai mult control și, probabil, vede ce se întâmplă în jurul său - bebeluș în picioare, așezat în poală cu fața către tine etc.
Încearcă să-i cânți, să vorbiți, să-i spui povești, să joci jocuri cu degetele, etc., în timp ce-l alăptezi.
Încearcă să porți un colier de alăptare sau o eșarfă de culoare aprinsă pentru a ajuta la menținerea atenției bebelușului atunci când e alăptat.
Oferă copilului o jucărie mică cu care să fie ocupat și să se joace atunci când suge.

Fii conștientă de propriile indicii subtile care încurajează înțărcarea

Oferă copilului sânul des; nu aștepta până când „cere”. Reține că metoda „nu oferi - nu refuzi” este o tehnică de înțărcare.
Fii la dispoziția lui când dorește să sugă.
Distragerea atenției de către mamă este o tehnică de înțărcare, în special dacă este folosită frecvent.
Evită limitarea timpilor sau a sesiunilor de alăptare. Aceasta este o altă tehnică de înțărcare.
Permite copilului să sugă noaptea, dacă dorește.
Dacă simți că trebuie să întrerupi treptat alăptarea de noapte înainte ca bebelușul să o facă singur, atunci poate fi util să depuni un efort conștient pentru a crește alăptarea diurnă.
Păstrați un contact strâns - poartă și ține copilul des în brațe. Acest lucru va face alăptarea mai accesibilă pentru bebeluș. Restricționarea accesului la alăptare este o tehnică de înțărcare.

Fii conștientă de etapele normale de dezvoltare

Acordă atenție ritmurilor naturale de creștere ale copilului. Fii conștientă de momentele care nu indică cu adevărat înțărcarea.

► Citeste si Poate intarcarea devreme a bebelusului sa ii provoace probleme psihice? Iata ce trebuie sa stii draga mami.

Alte experiențe și sfaturi pentru ințărcarea blânda a copilului

Tehnici de intarcare, sfaturi

cum sa il intzarc prin metode naturale??


Nu stiu sa intarc copilul!!!

Cum ati renuntat la mesele de noapte (alaptat)

Cum ati intarcat copiii de 1,5 ani?

Trebuie sa ne despartim (intarcare)

Cum sa o intarc daca nu vrea biberon?

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

Forumul de ALăPTARE

Pe forumul desprecopii exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa te linisteasca.

autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2020

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII