MAMI NU TE GRĂBI: 10 motive sa NU incepi diversificarea bebelușului inainte de 6 luni
La sfatul bunicelor sau a "specialistelor" de pe grupurile de Facebook, multe mămici sunt presate sa înceapă introducerea alimentelor solide bebelușului inainte de împlinirea vârstei de 6 luni.
În ciuda unor mesaje clare ale multor organizații de sănătate, specialistele in orice iți vor spune: „Bebelușul este destul de mare!” sau "Copilul este prea mic pentru ca nu ii dai mancare adevarata!" sau chiar „Este pregătit! Nu vezi că cere?”.
- vei citi:
10 motive sa nu incepi diversificarea bebelusului inainte de 6 luni
Metoda Heimlich primul ajutor in caz de inec cu mancare sau obiect
11 Nu-uri in diversificarea si alimentatia bebelușului
Alimentele degețel (bucatele de papica): când, ce și cum
Multe mamici sunt tentate sa inceapa introducerea piureurilor bebelusului inainte de implinirea varstei de 6 luni. Chiar daca li se pare ca bebelușul este interesat de mâncare, de multe ori ei sunt doar interesați să te imite și te-ar copia punând ceva în gură la fel cum ar copia, punându-ți o pălărie pe cap. Asta nu inseamna inca ca sistemul digestv al bebelusului este gata pentru marele capitol - si anume DIVERSIFICAREA. Iata motive pentru ca ar trebui sa amani introducerea solidelor pana la vasta de 6 luni.
Există motive foarte bune pentru a întârzia diversificarea până la cel puțin 6 luni ...
1. Este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF, Academia Americană a Medicilor de Familie, Consiliul Național de Cercetări Medicale și Sănătate și mulți pediatri eminenți ca diversificarea să înceapă de la 6 luni - nu mai devreme!
2. Începerea diversificării înainte de 6 luni creşte riscul de alergii (respiratorii, cutanate şi digestive) indiferent dacă există sau nu în familie persoane cu istoric alergic, creşte riscul depunerii excesive de grăsime (obezitate), de boli respiratorii, erupții și probleme medicale.
3. Așteptarea începerii diversificării arată, de asemenea, mai puține incidențe de gastroenterită, diabet și chiar infecții ale urechii.
4. Alăptarea timp de cel puțin șapte luni arată de fapt o rată scăzută de anemie.
5. Bebelușul este mult mai puțin susceptibil să se înece - chiar și cu piureuri. Când bebelușul este mai mare, poate să stea cu usurință în poziție verticală (bebelușii nu trebuie să fie hrăniți niciodată culcați).
6. Intestinul bebelușului nu produce enzime care să ajute la digestie până la 3-4 luni, iar cele care descompun grăsimile, amidonurile și carbohidrații, nu vor fi produse până la 6-9 luni. Rezultatul: multe gaze intestinale dureroase, constipație, vărsături și risipă de nutrienți.
7. Deși unii bebeluși pot fi pregătiți pentru diversificare între 4-6 luni (nicio dovadă nu a arătat altceva decât riscuri), este imposibil de spus fără a privi cu un microscop în intestin, așa că așteptarea până la 6 luni este o mișcare mai sigură pentru toți copiii.
8. A aștepta până când bebelușul poate lua singur mâncarea să o duca la gură în timp ce stă drept este un semn clar al pregătirii, mai ales dacă poate mesteca și înghiți alimentele. Recomandarea Departamentului Sănătății pentru hrănirea sugarului sugerează de fapt să le permită bebelușilor care manifestă disponibilitate înainte de 6 luni să se joace cu mâncărurile tip degețel (da, fără piureuri), deoarece este puțin probabil să înghită înainte de a fi gata biologic.
9. Reflexul de tracțiune al limbii este de a ajuta la prevenirea sufocării, dar piureurile lichide nu ajută. A pune mâncare în partea din față a gurii și a permite bebelușului să o "plimbe" prin gură, lucru pe care nu îl poate face decât după 6 luni, ajută la prevenirea sufocării și este, desigur, și un semn de pregătire.
Citeste si: Reflexul de gag la bebelusi: ce este si care este diferenta dintre gag si sufocare
10. Majoritatea ipotezelor părinților despre momentul în care bebelușii sunt pregătiți sunt legate de alte norme biologice - trezirea pe timp de noapte, căutarea mâncării, imitarea mestecatului, dorința de a mânca mai mult - și sunt confuzi. A avea o dată stabilită ȘI o listă de semne de pregătire ajută la prevenirea introducerii precoce bazată pe confuzia cu privire la comportamentele normale.
Nu există beneficii, ci doar riscuri, pentru a începe diversificarea înainte de a fi gata din punct de vedere biologic și, din moment ce nu putem vedea intestinul, trebuie să așteptăm până la cel puțin 6 luni - este cel mai sigur mod. Dacă numai câteva săptămâni fac diferența dintre o infecție intestinală sau evitareaa acesteis, alegerea este destul de clară.
Metoda Heimlich primul ajutor in caz de inec cu mancare sau obiect: cum se aplica la bebelusi, copii sau adulti
Cand ai un copil mic, e bine sa stii sa fii pregatit in cazul in care acesta se ineaca cu o bucata de mancare. De altfel, cand cineva se ineaca cu mancare sau un obiect, exista numai cateva minute care ii pot salva viata.
Cum acorzi primul ajutor:
Primul ajutor cand copilul se opareste sau are arsuri pe piele
Fracturi si entorse: cum acordam primul ajutor copiilor
Ad-Extra3:
11 Nu-uri in diversificarea si alimentatia bebelușului
Diversificarea alimentatiei bebelusului este extrem de importanta pentru sanatatea sa. Alimentele trebuiesc introduce gradual, nu trebuie sa ne grabim si stim cat de periculoase sunt anumite produse, ca sarea, zaharul si alimentele semi-preparate, insa mai exista cateva lucruri importante pe care NU trebuie sa le facem, si anume: Cele 11 "Nu"-uri din alimentatia si diversificarea bebelusului
Alimentele degețel (bucatele de papica): când, ce și cum
Cand incepem diversificarea copilului, de cele mai multe ori punem cereale sau piureul de legume in biberon. Ni se pare ca va dura o vesnicie pana cand copilul va ajunge sa manance singur cu noi la masa, aceleasi alimente ca restul familiei. Ca etapa intermediara, putem ajuta copilul sa devina independent folosind ceea ce americanii numesc finger foods, iar bunicile noastre numeau soldatei sau dumicati. Noi denumim aceasta papica: alimente degetel. Iata ce alimente pot fi pe post de alimente degetel si cum trece de la alimentele degetel la lingurita.
Aplicatie mobilă - Diversificarea Alimentatiei Bebelușului
Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)
Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului.
► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.
► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)
autor: redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII