Ce trebuie să știe o mamă despre băiețelul ei drag
Un băiețel este pentru mama lui comoara sufletului. În încercarea de a-i fi cât mai aproape, unele mame care au băieți se întreabă: “Cum aș putea să-l înțeleg mai bine pe băiatul meu?” Instinctiv, o mamă poate înțelege modul de gândire al fiicei sale mai ușor, în timp ce gândirea unui băiat i se poate părea mai greu de înțeles. De ce?
Iată câteva moduri de comportament ale băieților și explicațiile aferente, liniștitoare pentru mamele care sunt puse la încercare în ghicirea originii unor astfel de comportamente ale băieților lor dragi.
► veti citi:
Cum ne putem intelege mai bine baietelul?
Inteligenta emotionala a copilului
Inteligenta emotionala - influentata de cultura societatii
Un baietel nestapanit si agresiv?
Copilul are fantezii violente?
Daca ai un copil “inchis”
Baiatul este de obicei interiorizat
Greu de convins/invins
Un dialog inovativ
Ceea ce nu am anticipat inainte de a deveni mama unui baiat
Despre ce inseamna sa fii mama de baiat
Despre meseria de mama
Forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
Cum ne putem intelege mai bine baietelul?
Un baietel este pentru mamica lui, comoara sufletului. Si, in incercarea de a-i fi cat mai aproape, unele mame care au baieti se intreaba: “Cum as putea sa-l inteleg mai bine pe baiatul meu?”
Educatia pozitiva a unui baietel este in mod particular legata de atasamentul mama-baiat. Studiile psihologilor sustin ca baietii crescuti cu caldura, empatie si apropiati de mama sunt mult mai stabili emotionali mai tarziu, in viata.
In mod instinctiv, o mama intelege mai bine modul de gandire al fiicei sale, pe cand gandirea unui baiat este ceva mai greu de inteles pentru o mama. De ce? Iata cateva moduri de comportare a baietilor si explicatiile aferente, linistitoare pentru mamele, puse la incercare in ghicirea originii unor astfel de comportamente ale baietilor lor dragi.
Inca din perioada copilariei, dezvoltarea baietilor este influentata de hormonii masculini care, dupa cum s-a demonstat, influenteaza nu numai in fizicul ci si psihicul baietilor. Pe langa aceste procese strict biologice, o importanta deosebita inca de la varste fragede o are educatia primita acasa sau in societate.
Inteligenta emotionala a copilului
Inca de la nastere, un copil va fi educat “ca fata” sau “ca baiat”, in functie de sex. Aceste modele de educatie si comportament vor fi intarite in cursul vietii, de catre parinti, educatori, profesori si in general de toata societatea.
Inteligenta emotionala - influentata de cultura societatii
Dupa cum spunea printre altele, un profesor de la Harvard “in cultura moderna un baiat trebuie sa reprezinte sexul tare, sa fie puternic si sa nu-i fie frica niciodata”.
Aceste norme ale societatii influenteaza felul in care baietii de orice varsta isi exteriorizeaza gandurile si sentimentele si explica faptul ca uneori mamele nu inteleg prea bine modul de gandire si comportare al baietilor lor.
Ad-Extra3:
Un baietel nestapanit si agresiv?
Aproape nici o mama nu este surprinsa de energia imensa a baietilor, dar apare si intrebarea fireasca, daca acest comportament agresiv nu va deveni permanent la maturitate.
Majoritatea baietilor iubesc sporturile violente (rugby, hochei, box, karate, etc.) dar practicarea aceastora nu inseamna ca vor avea un comportament violent ca adulti.
Chiar daca parintii vor fi impresionati sa-si vada baiatul batut (la propriu si la figurat) de echipa adversa la hochei pentru prima data, acest tip de violenta competitionala are avantajele sale. Baietii invata sa-si cunoasca limitele proprii de agresivitate (cat de departe pot merge cu aceasta fara a fi raniti) si totusi sa-si respecte adversarii.
Copilul are fantezii violente?
Agresivitatea fizica a baietilor este uneori completata de fantezii violente. Alarmate de comportamentul agresiv al baietilor lor la cresa/gradinita/scoala, mamele reduc acasa numarul jucariilor/jocurilor/casetelor video care implica violenta sperand sa nu stimuleze comportamentul agresiv al copiilor. Cu toate acestea, mai devreme sau mai tarziu aceste mame vor descoperi ca nu pot sa stapaneasca fantezia copilului lor.
De exemplu, un copil nu s-a jucat niciodata cu un pistol de jucarie, pentru ca parintii au hotarat de la inceput sa nu-i cumpere jocuri/jucarii care recurg la violenta. In ziua in care a primit o trusa cu scule de plastic pentru gradina, primul lucru pe care l-a facut a fost sa se joace de-a “hotii si banditii”, spre marea surpriza a parintilor sai.
Unii parinti se arata ingrijorati si cand copilul deseneaza tancuri, bombe care explodeaza etc. sau cand “isi tortureaza” soldatii de jucarie. Insa, in opinia majoritatii psihologilor parintii nu ar trebui sa-si faca prea multe griji in privinta asta, caci “daca tot copiii care s-au jucat cu pistoale de plastic ar deveni adulti violenti atunci ar trebui sa purtam veste antiglont zi si noapte”. In plus, fanteziile, chiar si violente isi au rolul lor in viata copiilor, care invata sa stabileasca in mod clar diferenta intre realitate si fantezie.
Joaca cu alti copii, chiar si de-a “cowboy-ii si indienii”, de-a razboiul etc., le dezvolta copiilor capacitatea de cooperare, de a crea impreuna cu altii o poveste/fantezie si de a intelege/dezvolta valori umane cum ar fi curajul, bunatatea, generozitatea, dreptatea, etc.
Daca ai un copil “inchis”
O fetita care are probleme se arunca in general in bratele mamei si dintr-o suflare i-a si povestit ceea ce o supara, dar cu baietii lucrurile nu sunt decat rareori asa. Baietii incearca sa “tina totul in ei” ca sa nu fie considerati slabi si tratati ca niste copii mici.
Baiatul este de obicei interiorizat
Daca vreti sa stiti ce-i cu baiatul dvs. psihologii recomanda sa o aflati in mod indirect. Daca fetele/femeile se privesc in ochi cand au ceva sa-si spuna, chiar si de factura intima, baietii/barbatii obisnuiesc sa-si vorbeasca unul altuia fara sa se priveasca in ochi.
Baietii/barbatii vorbesc despre cele mai intime/personale probleme in timpul unei alte activitati, de exemplu cand se uita impreuna la un meci de fotbal. In mod aproape similar puteti proceda si dvs. cu baiatul dvs. cand vedeti ca are probleme pe care nu vrea sa le marturiseasca. In loc sa-l bombardati cu intrebari, mai bine iesiti la o plimbare cu bicicleta impreuna sau, daca va pricepeti, faceti-va de lucru impreuna la masina/bicicleta etc. si veti vedea cum pe bucatele intreaga problema iese la iveala.
Greu de convins/invins
In general, fetele/femeile pot fi mai usor convinse cand se apeleaza la sentimentele lor si stiu sa fie mai diplomate. Baietii, din contra, prefera lucrurile concrete, “cred in sinceritate si spun exact ce gandesc”, fara prea multa diplomatie. Si in plus, isi pierd destul de repede interesul pentru orice lucru, asa ca mamele trebuie sa stie cum sa-i “convinga/invinga”.
Un dialog inovativ
Daca baiatul dvs. nu se tine de promisiunea facuta de a nu mai sparge geamurile vecinilor, gasiti o modalitate mai creativa de convingere, nu mai apelati la clasicele pedepse.
Iata ce a facut o mama exasperata de sariturile baietelului de pe masa pe canapea. Intr-o zi a scris un bilet si l-a lasat pe canapea. “Am crezut ca suntem prieteni si tu ai sarit pe mine pana mi-ai rupt un arc. Vad ca nu prea-ti pasa de mine, asa ca de azi nu ne mai jucam impreuna. Semnat: Canapeaua”. Copilul a ras, dar apoi s-a tinut de promisiunea de a nu mai sari pe canapea.
In ciuda tuturor grijilor, durerilor de cap, problemelor, etc. pe care le dau in plus baietii, legatura intre mame si baietii lor este extrem de puternica, asa ca incercati sa-i intelegeti pe ai dvs. si veti avea parte de infinit mai multe satisactii decat probleme.
Ceea ce nu am anticipat inainte de a deveni mama unui baiat
Sosirea fiului meu in viata mea mi-a bulversat universul pana la cele mai profunde constelatii. Sigur ca am invatat, ca toate mamele, despre iubirea aceea neconditionata, imensa, nemasurabila. Ma voi referi insa la aspectele de ordin practic pe care le presupune conditia mea de mama de baiat, aspecte pentru care nu am fost pregatita...
Nu am fost una din viitoarele mamici care au comenzi speciale de la barza cu privire la sexul micutului, de genul ”baiat brunet cu gropite-n obraji” sau ”fetita blonda care sa semene cu tati”. Mi-am dorit mereu doar un copil sănătos, indiferent dacă urma să fie fată sau băiat. Totuși, la un nivel inconștient și inexplicabil pentru mine, încă din copilărie, când îmi imaginam că voi fi mamă, vedeam mereu lângă mine o fetiță suavă și blondă, îmbrăcată în rochițe vaporoase. Ne făceam haine identice, împleteam codițe și le prindeam cu fundițe roz, croiam hăinuțe de păpuși și înșiram mărgele pe ață. Nu pentru că asta mi-aș fi dorit neapărat la modul conștient, ci probabil pentru că nu credeam că aș putea fi altceva decât mamă de fetiță. Mamele de băieți mi se părea atunci că au nevoie de o calificare specială, de o super-putere aparte, ceva citeste in continuare aici.
Despre ce inseamna sa fii mama de baiat, merita citit si:
Confesiunile unei mame de baiat
Baiatul mamei: de ce e bine sa iti cresti asa baiatul
Despre meseria de mama, merita citit si:
A fi o mama cool: slalom printre prietenie, datorie si trenduri
Copiii si limbile straine: atitudine si necesitate actuala
De ce trebuie sa discutam cu copiii despre sexualitate
Ce citeste copilul tau? Sugestii pentru lecturile copilariei
Unde au disparut idolii muzicali?
Curatenia de Pasti si Saptamana Patimilor
Dincolo de iubire intr-o alta dimensiune
Dorintele unei mame de 1 iunie
O vara retro pentru copilul meu: cum ar putea fi
Vor veni si zile in care ...
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Mirela Popescu Zoita, redactor sef Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 63:
am un baietel de 10 ani cand ia nota mica sau nu se descurca la anumite ore incepe sa faca afirmatii precum mai bine muream imi vine sa ma arunc pe geam , iar cand am discutat cu profesoara afiseaza o fata mirata , nu recunoaste si spune ca asa ii vine sa spuna , cu greu spune ce are pe suflet , cum sa il inteleg mai bine sa patrund in carapacea lui ?
Eu am o poveste mai aparte. Povestea tristă a unui băieţel de 9 ani, care la 4 luni a fost abandonat de mama naturală, ca apoi să fie înfiat de o familie, dar şi mama care l-a înfiat a murit de aproape un an de zile m-a întristat profund. Am aflat de la învăţătoarea lui Bogdan,că tatăl lui avea nevoie de cinevai pentru a-l îngriji pe perioada cât este plecat în cursă, acesta fiind şofer de tir şi aşa am hotărât să-i oferim un cămin. Locuieşte la noi din luna februarie, este un copil foarte bun, cu suflet mare, cu doză mare de umor, spiritual, dar avem o mare problemă, şcoala. Faptul că nu a avut niciodată un program, nu i s-au cerut lucruri concrete de a face totul la timp, sau după un program zilnic, mă dă peste cap şi nu reuşesc să relaţionez cu el la acest capitol. Vreau să mă mai spun că eu am crescut două fete, care acuma sunt cu familie, deci nu ştiu foarte multe despre o relaţie cu un băiat, mai ales că Bogdan chiar are o poveste aparte. Ce am oare de făcut ?????
Pentru toate mamele care au copii inchisi pai........ cand vin ei de la schoala,gradinita intrebati ce au facut azi daca nu vor sa va raspunda lasati si intrebati a 2 zi si tot asa.eu asa am facut si mi-a mers;) bft.
Am Un Baietel De 8 ani si am o problema este um pic paros adica rae par pe fata .vreau sa syiu daca o sa il afecteze mai tirziu si daca e necersar sa consult un doctor specialist
Am un baietel de 7 ani, sunt despartita de tatal lui si sunt cu altcineva acum... este fff inchis in el baiatul si relatia noastra nu e asa buna cred eu. As vrea sa stiu cum sa ma comport cu el ...nu asculta nimic din ce ii spun ,intotdeauna el spune NU la orice lucru care trebuie sa il faca.
AM SI EU UN BAIAT DE 8 ANI DAR ESTE FOARTE FRICOS ,UN COPIL INCHIS
am si eu un baiat de 6 ani dar problema mea e ........inaltimea.,are la 6 ani 1,10cm.stie cineva ce e de facut ?
am si o o problema am baietelul meu de aproape 3 ani si inerc sal invat sa faca la olita deci il pun sta cateodata cam jum de ora sau mai bine dar nu face nimik si pipi nici caca.iar cateodata refuza total sa stea la olita merge la toaleta singur si se duce la wc si imita cum face tati pipi ca avazut la copii mai mari dar nu isi da pantalonii jos.cateodata avem norokul sa faca pipi la olita si il incurajez si chiar il las pe el sa arunce in wc si sa curete si este ft bucuros dar nu prea imi merge deci stie ca akolo trebuie sa faca pipi si caca dar nu stie sa ceara ce ar trebui sa fac sa fie mai bine?Mai am inca o chestie inca nu vorbeste intelege orice ii zic si daca nu ii convine ceva imediat zice NU! dati-mi si mie un sfat va rog sa imi fie si mie un pik mai usor ca al 2-lea e pe drum si cu siguranta o sa imi fie tare greu si nu am pe nimeni langa mine care sa ma ajute decat sotul dar el mai mult e la servici.sau cateodata nu ma pot intelege cu el vorbesc cu el si parca nu ma aude.va rog ajutat-ma
Ana Maria nu mai lovi copilul! Copilul raspunde la violenta cu VIOLENTA!
Am un baietel de 10 ani,Alex.Ac aproape 3 ani am avut un accident de masina ,iar sotul meu a decedat.In masina eram si eu si Alex.Eu nu imi aduc nimic aminte ,insa Alex a fost constient tot timpul,a vazut tot. La un an dupa accident ne-am mutat de la tara la oras ,a schimbat scoala ,locuinta ,prieteni si mai mult ca oricand imi dau seama cat ii lipseste tatal sau. Invata foarte bine,e cuminte,in afara faptului k mai face mici prostiute ,nevinovate k orice copil ,e ok pana ac.Mi-e frica insa de ac inainte!Va veni o vreme cand mi- e teama ca nu voi mai sti cum sa vb cu el!
am un baietel de 9 ani e un copil foarte inteligent si cuminte dar a trecut prin trauma divortului si imi fac griji pt el .sta cu tatal lui iar acesta se foloseste de iubirea lui pt el si il terorizeaza doar ca sa ma faca pe mine sa sufar .nu stiu cum as putea sa il fac sa inteleaga ca lui ii este bine langa mine.desi e constient ca sufera si face sacrificii tot langa el vrea sa stea
Adica nu e normal sa iti obligi copilul sa faca un lucru care nu ii place! Nu il iubesti? Nu il mai forta!
buna seara!dragele mele sunt mamica a doi ingerasi .fetita a implinit 10 ani si baiat 4 ani si 6 luni. fetita a practicat gimnastica performanta 4 ani cu concursuri cantonamente antrenamente medalii.acum incerc sa i caut ceva dar nu stiu ce . eu as d ori sa mearga la lectii de pian . la scoala e foarte bine ,mi a luat premiul intai in fiecare an . baiatul e foarte neastamparat ,dar si foarte mamos . va pup multa sanatate
am un baietel de 5 ani si e violent cu copii la gradinita.are obiceiul de a se juca cu pietre cand e la gradinita si jucanduse cu copii si mai ales cu cel mai bun prieten al lui la lovit cu piatra.tatal acestuia ma oprit pe coridor si mia atras atentia.ajunsa acasa lam pedepsit.o saptamana fara desene si jucarii.ma durea inima si imi parea rau ca nu se putea juca dar stiam ca era pentru el.dar nu a trecut mult timp si exact la terminarea anului scol?ar la petrecerea de gradinita ca si cadou pentru mami la lovit din nou si de data asta a ajuns la spital ca ii sparse capul...cum pot sa fac eu sa nu mai faca asa ceva?ca iam explicat ca nu se face ca la durut dar asta de prima data cand ia dat dar nimic.asta era una din problemele mele si mai e si faptul ca e timid si inradevar exact acele simtome le are dar cum fac sa ma fac inteleasa de le fara sa repet de 2 ori acelasi lucru pana ma aude sau de multe ori trebuie sa ajung sal plesnesc sau sa urlu ca ajung la disperare de multe ori.si ultima problema mai mare care o am de ceva timp un ana si ceva ca mi se trezeste noaptea plange prin somn se ridica in fund dupa ce ma vede se pune inapoi la somn.si ma striga pe mine.ce pot face eu pentru a mi le rezolva toate aceste probleme?va multumesc
Draga andreea,eu zic ca daca nu vorbesti direct cu acea educatoare si sa te impui,daca consideri ca esti nedreptatita,nu rezolvi nimic.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII