Trombofilia in timpul sarcinii. Cum afectează sarcina? Iată care este recomandarea medicului

Trombofilia in timpul sarcinii. Cum afectează sarcina? Iată care este recomandarea medicului | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Ce este trombofilia și cum afectează aceasta coagularea sângelui? Care sunt simptomele trombofiliei în sarcină și ce tratament se recomandă? Cât este de periculos pentru mamă dar și pentru copil?

Ne răspunde la aceste întrebări doamna Dr. Maria De Rubeis, medic specialist în obstetrică-ginecologie.

Ce este trombofilia?

Sarcina si lauzia sunt considerate ca avand cel mai mare risc pentru femeile sanatoase altfel, de a dezvolta tromboza venoasa si embolie arteriala. Frecventa este de 1/1000 sarcini, ½ descoperindu-se in sarcina si ½ in lauzie.

Trombofilia inseamna ca sangele are un risc crescut de a forma cheaguri. Este probabil sa dezvolti un cheag de sange in una din venele largi ale membrelor inferioare (tromboza venoasa profunda) sau embolie pulmonara (cheagurile se fragmenteaza, circula in sange si blocheaza arterele pulmonare).

Cum afecteaza trombofilia coagularea sangelui?

Atunci cand te tai la mana si se lezeaza un vas de sange, celule mici numite trombocite se ataseaza la peretele vasului de sange lezat pentru a forma un cheag. Proteinele din sange numiti factori ai coagularii formeaza fibre de fibrina in jurul cheagului, facandu-l mai puternic.

Trombofilia semnifica ca ai un dezechilibru in factorii coagularii. Ai fie prea multi ori prea putini factori ai coagularii.

Simptomele trombofiliei in sarcina

Majoritatea persoanelor cu trombofilie nu au simptome, niciciodata nu au avut probleme de sanatate.

Ad-Extra3:

Semnele de alarma ale TVP includ:

• durere, edem si imflamare a unui picior (de obicei in pulpa piciorului);
• durere intensa in zona afectata;
• piele calda in zona cheagului;
• piele rosie, pe zona posterioara a gambei, sub genunchi.

TVP de obicei afecteaza doar un picior, desi nu este o regula. Durerea se intensifica daca flecsezi piciorul catre genunchi. Uneori chegul se fragmenteaza si poate calatori catre plamani - acest lucru este periculos pentru ca poate afecta viata.

Simptomele emboliei pulmonare sunt:

• durere in piept sau in partea de sus a spatelui;
• scurtarea respiratiei;
• tuse uscata sau cu sange;
• ameteala sau senzatia de cap usor;
• lesin.

Se va chema ambulanta de urgenta daca apar aceste simptome.

Diagnosticul trombofiliei

Daca ai avut un cheag de sange ca cel descris, vei fi testat pentru trombofilie dupa cateva saptamani sau luni. Daca se confirma diagnosticul, vei fi luat in evidenta la un medic specialist hematolog.

Testele de trombofilie au limite - uneori ajuta diagnosticul, alteori este greu de gasit cauza.

Tipurile de trombofilie

Factorul V Leiden

Este un tip de trombofilie provocata de o gena defecta, este cea mai frecventa trombofilie mostenita si apare in rasa alba Europeana si Americana. Creste riscul de a dezvolta TVP la un moment in viata, dar majoritatea purtatorilor genei nu vor fi afectati.

Protrombina 20210

Protrombina 20210 sau mutatia genei protrombinei, este o trombofilie mostenita genetic. Protrombina este o proteina din sange care ajuta cheagul. Pacientii care au gena defecta vor produce prea multa protrombina. Aceasta creste tendinta de a forma cheaguri, cum ar fi TVP. Este frecvent intalnita la rasa alba din Europa.

Proteina C, proteina S si deficienta de antitrombina

Acestea sunt substante naturale care previn coagularea sangelui. Daca ai nivele reduse a acestor anticoagulanti sau daca nu functioneaza corect, ai un risc crescut de a dezvolta TVP sau embolism pulmonar. Aceste efecte pot fi mostenite dar sunt rare.

Sindromul antifosfolipidic

Este cunoscut ca sindromul Hughes si este un defect al sistemului imunitar care se poate dezvolta tarziu in viata. Corpul tau produce anticorpi care ataca fosfolipidele, molecule de grasime care mentin consistenta cheagului. Anticorpii se leaga la fosfolipide si cresc riscul de cheaguri de sange. Aceste cheaguri apar in vene sau artere, spre deosebire de trombofiliile mostenite genetic care apareau doar in vene.

Gravidele cu sindrom antifosfolipidic au un risc crescut de avort, HTA de sarcina si bebelusi mici la nastere.

Trombofiliile in sarcina cresc riscul de preeclmpsie precoce, dezlipire premature de placenta, RCIU si moarte intrauterina.

Diagnosticul TVP se face cu ecografia cu Doppler venos, RMN, computer tomograf, iar diagnosticul emboliei pulmonare se face prin scintigrafia de ventilare, perfuzie si tomografia computerizata.

Tratamentul trombofiliei

Multi oameni cu trombofilie nu au nevoie de tratament. Tratamentul este necesar daca ai un cheag de sange sau ai risc sa faci unul. Acesta variaza in functie de tipul de trombofilie, varsta, greutate, stil de viata si istoric familial. Este posibil sa fie nevoie de injectii cu heparina.

Exista si medicamente anticoagulante (warfarina acenocumarol) care nu se recomanda in sarcina.

In cazul aparitiei chegului de sange se incep injectiile cu heparina nefractionata sau fractionata, in spital. Injectiile cu heparina pot fi recomandate pentru a preveni cheagurile de sange sau pentru a trata pacientii cu trombofilie si sindrom antifosfolipidic, inainte si dupa operatii sau in timpul sarcinii.

Heparina este sigura in sarcina. Warfarina si heparina sunt sigure in alaptare.

Stil de viata

Daca ai trombofilie trebuie sa cunosti simptomele unui cheag de sange (care provoaca TVP sau embolie). Precautiile care reduc riscul de a face cheguri de sange:

• scaderea greutatii corporale daca esti supraponderal;
• oprirea fumatului;
• dieta sanatoasa, echilibrata, exercitii regulate;
• evitarea imobilizarii prelungite.

Gravidele care se stiu cu trombofilie trebuie sa informeze medicul curant ginecolog si medicul de familie. Uneori este necesar sa iei o doza mica de aspirina sau injectii cu heparina in timpul sarcinii pentru a preveni problemele sau avortul.

Femeile cu trombofilie nu ar trebui sa ia contraceptive orale combinate sau terapie de subtitutie hormonala, pentru ca acestea cresc riscul de a dezvolta cheaguri de sange.

Trombofilia in timpul sarcinii

Multe dintre femeile gravide care au trombofilie nu vor avea complicatii in sarcina

Cu toate acestea, trombofilia reprezinta un risc special pentru mama si copil: comparativ cu femeile care nu sufera de aceasta boala, femeia gravida va avea un risc mai mare de a face tromboza venoasa profunda sau anumite complicatii ale sarcinii. Mai departe....

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de decembrie 2024)

 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii © 2024
Cu contributia doamnei Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII