Cezariana este o rană pe uter. Iată cum te vei recupera acasă și 6 lucruri de care trebuie să ai grijă - sfatul medicului ginecolog

Cezariana este o rana pe uter. Iata cum te vei recupera acasa si 6 lucruri de care trebuie sa ai grija - sfatul medicului ginecolog

Cezariana este o rană pe uter. Iată cum te vei recupera acasă și 6 lucruri de care trebuie să ai grijă - sfatul medicului ginecolog

O naștere prin cezariană presupune o incizie prin peretele abdominal și uter pentru a scoate bebelușul - și este posibil să dureze aproximativ șase săptămâni pentru a te recupera după o operație cezariană. Există câteva aspecte importante în recuperarea după o operație cezariană la care femeia trebuie să fie atentă. În plus, este important să ceri ajutor de urgență dacă există unele semnale că ceva nu este în regulă.

→ Iată cum te vei recupera acasă dupa cezariană și 6 lucruri de care trebuie să ai grija -  sfatul medicului ginecolog.

► veti citi
iata cum decurge recuperarea acasă după o operatiei cezariana, 6 lucruri esentiale
Cât durează recuperarea după o cezariana?
1. Aveți grijă de rana operatiei de cezariana
2. Cum ameliorezi durerea de la rana cezarienei
3. Urcatul si coboratul din pat
4. Vindecarea cicatricii de la cezariana
5. Prevenirea cheagurilor de sânge
6. Sex dupa cezariana
Semne de alarma dupa o cezariana
 

O cezariana este o rana pe uter - iata cum decurge recuperarea acasă după o operatiei cezariana, 6 lucruri esentiale

O nastere prin cezariana presupune o incizie prin peretele abdominal si uter, in locul nasterii vaginale. In ultimii 30 de ani s-a inregistrat o crestere tot mai mare a ratei nasterilor prin cezariana in multe tari, inclusiv in Romania. Iata cum decurge recuperarea acasă după o operatiei cezariana - 6 lucruri esentiale cu sfatul medicului ginecolog.

Cât durează recuperarea după o cezariana? - sfatul medicului ginecolog

Este posibil să dureze aproximativ șase săptămâni pentru a vă recupera din cezariană. Dacă ați avut probleme în timpul sau după operatia de cezariana sau dacă aveți grijă de alți copii acasă, este posibil să simțiți că aveți nevoie de mai mult timp pentru a vă recupera.

Vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie dacă mai aveți dureri sau nu simțiți că v-ați recuperat după șase săptămâni.

„Am avut o recoperare destul de greoaie - avand grija si de un copil de 3 anisori alaturi de bebelus. M-am simțit obosita și inconfortabila aproape trei luni ". - spune Adela pe forumul Desprecopii

Miscarea usoara, cum ar fi mersul pe jos, vă va ajuta să vă recuperați dupa cezariana. Dar evita orice sport mai activ pana cand scapi complet de dureri si te simți pregătita.

Evitati sa conduceti masina, sa carati ceva greu, să faceți treburi casnice grele, cum ar fi aspirat sau să faceți sex până când vă simțiți capabila. Vei avea nevoie de ajutor pentru a-ți transporta copilul in scaunul auto și pentru a-l ridica in carucior.

In general ar trebui ca o asistenta sa vina acasa in primele saptamani dupa nastere si sa verifice modul in care rana se vindeca si starea de sanatate - asa se intampla in Olanda, de pilda. Daca nu se poate, trebuie venit la control la medic si ii puteti comunica ce probleme exista. Va trebui sa va faceti o programare la medicul dumneavoastră pentru controlul dvs. postnatal la șase până la opt săptămâni după cezariana.

Citeste Controalele post-natale

1. Aveți grijă de rana operatiei de cezariana

Asistenta te va vizita acasă pentru a-ți verifica rana și a-ți îndepărta pansamentul, dacă mai ai unul. Sau acest lucru se poate face la cabinetul medicului ginecolog.  De asemenea, se vor elimina cusăturile sau clemele după aproximativ cinci zile, cu excepția cazului în care aveți cusături dizolvabile. Acest lucru nu doare, dar te poti simți inconfortabil.

După ce pansamentul a fost îndepărtat, curățați și uscați cu atenție rana în fiecare zi. S-ar putea să vă fie mai confortabil să purtați pantaloni cu talie înaltă din bumbac și haine libere.

Spune-i imediat medicului tău dacă:

- ai febra

- te simti rau

- rana devine roșie, umflată, dureroasă sau are secretii.
Acestea pot fi semne de infecție.

„Am facut o infecție în rană la o săptămână după operație și a fost oribil. Am făcut o baie și am menținut-o curată cât am putut, dar este într-un loc incomod și cu greutatea suplimentară a bebelușului, este greu să vezi rana " - spune Mary pe forumul Desprecopii

Ad-Extra3:

2. Cum ameliorezi durerea de la rana cezarienei

Rana de la operatie va continua să se simtă dureroasă și învinețită timp de câteva săptămâni și va trebui să iti calmezi durerea cel puțin 7-10 zile după cezariana, Deci asigura-te ca ai paracetamol și ibuprofen acasă.

Pentru a ajuta la controlul durerii, luați-vă pastila în mod regulat și la timp, chiar dacă nu aveți dureri în acel moment. Dacă mai aveți dureri dupa calmante, adresați-vă moașei, farmacistului sau medicului dumneavoastră.

Cantitatea de medicamente pentru calmare a durerii recomandată de medic trebuie să fie strict respectata daca alaptati. Cantități mici de orice medicament pe care îl puteți lua pot intra în laptele matern, dar este puțin probabil să dăuneze bebelusului dacă le luați conform instrucțiunilor.

Cu toate acestea, codeina sau co-codamolul (care conține codeină) poate fi dăunător bebelusului tău. Înainte de a lua orice medicament, consultați întotdeauna medicu sau farmacistul.

3. Urcatul si coboratul din pat

Urcatul si coboratul din pat poate fi dificilă sau incomodă în timp ce vă refaceți dupa o cezariana. S-ar putea să vă fie mai ușor să vă dați jos din pat, rostogolindu-vă pe o parte-  aruncând ambele picioare peste partea patului și apoi împingându-vă în sus într-o poziție de șezut. Încercați să vă ridicați cât mai drepți. Puteți face opusul pentru a vă întoarce în pat.

4. Vindecarea cicatricii de la cezariana

Vindecarea ranii de la cezariana va dura aproximativ șase săptămâni pentru a se vindeca. Veți avea o cicatrice, dar acest lucru va dispărea în timp.

Este posibil să pierdeți senzația de atingere în zonă dar ea poate reveni dupa cateva luni.

„Nu am avut niciun fel de senzatie de atingere in jurul ranii de la cezariana timp de aproape cinci luni. Aveam in schimb o senzație ciudată de ace daca atingeam zona. spune Alexandra pe forumul Desprecopii

Medicul sau asistenta va poate sfătui să vă masați cicatricea pentru a opri mâncărimile. Nu există prea multe dovezi care să arate cât de bine funcționează acest lucru, dar unele femei consideră că este util. Faceți acest lucru numai după ce rana v-a vindecat complet.

Pentru a masa cicatricea:

- culcați-vă pe spate

- folosind o cremă fara parfum faceți 20-30 de mișcări circulare mici cu vârful degetelor despre cicatrice

- repetați de două sau de trei ori pe zi.

5. Prevenirea cheagurilor de sânge

Dupa cezariana, este posibil sa ti se recomande temporar un medicament care să subțieze sângele pentru a reduce riscul de cheaguri de sânge. Dacă da, ti se va arata cum sa iti faci injectie. Va trebui să iti faci injecțiile o dată pe zi timp de aproximativ o săptămână după cezariana. Dacă ai un risc mai mare de cheaguri de sânge (probleme de trombofilie), poate fi necesar să faci injecții zilnice până la șase săptămâni.

Dacă esti îngrijorata să iti faci injecțiile singura poti ruga partenerul. Dar va trebui să fie disponibil pentru a iti face injecția la aceeasi ora in fiecare zi.

6. Sex dupa cezariana

Recuperarea fizică dupa o cezariana durează până la șase săptămâni. Cu toate acestea, toată lumea se recuperează diferit, așa că atunci când puteți începe să faceți din nou sex, va depinde de modul în care vă simțiți fizic și emoțional. Citeste pe larg aici Viata sexuala dupa operatia de cezariana - cat de curand va reveni la normal? Iata sfatul medicului

Semne de alarma dupa o cezariana 

Dacă ai oricare dintre următoarele simptome, suna de urgenta la medic sau la 112:

- ai dureri când faci pipi sau daca urinezi fara sa vrei

- medicamentele pentru calmarea durerii nu functioneaza iar durerea se agravează

- abdomenul (zona burtică) se simte dureros sau umflat

- rana ta este roșie, umflată sau dureroasă

- rana de la cezariana are scurgeri sau pare sa fie puroi

 - ai febra

- sângerarea vaginală este încă mare după o săptămână sau devine mai mare

- cere ajutor de urgenta daca te simto fara putere sau ametita

- daca ai palpitatii

- daca esti esti ingrijorata de mirosul sau culoarea sangelui vaginal

- ai o tuse, durere în piept sau ai probleme de respiratie

- aveți o durere de cap împreună cu probleme de vedere sau boală (greață sau vărsături)

- ai durere, roșeață sau umflare la mușchiul gambei sau la un picior

Despre recuperarea dupa cezariana, mai poti citi

Recuperarea dupa cezariană: lucrurile pe care nu ți le spune nimeni

Constipatia dupa nastere: cauze si ce e de facut

Dupa nastere: dez-gravidizarea sau revenind la cea de odinioara

Refacerea dupa o nastere prin cezariana

Incontinenta urinara dupa nastere: prevenire si tratament

autor: Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2024
revizuit de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII