Preventia in sanatatea familiei si analizele de sange. Iata de ce cel putin o data pe an fiecare familie trebuie sa-si faca un set de analize

Preventia in sanatatea familiei si analizele de sange. Iata de ce cel putin o data pe an fiecare familie trebuie sa-si faca un set de analize

Preventia in sanatatea familiei si analizele de sange. Iata de ce cel putin o data pe an fiecare familie trebuie sa-si faca un set de analize

Date prezente de Institutul de Sănătate Publică și Eurostat arată că foarte mulți bolnavi din România ar avea o evoluție mai bună dacă și-ar face un minim necesar de analize din timp.


Doamna Dr. Antoanela Curici, director medical Synevo România, ne răspunde pe larg mai multor întrebări, într-un material video exclusiv Desprecopii.com

- vei citi:
Cât de importantă este prevenția și care sunt acele investigații de rutină pe care ar trebui să le facem?
Ce fel de investigații sau analize trebuie să facă întreaga familie și de câte ori pe an?
Ce recomandări de analize aveți pentru copii?
Există la Synevo pachete speciale pentru copii? Personalul care lucrează în laboratoarele Synevo este instruit să lucreze cu cei mici?
Ce recomandări aveți pentru o familie din România, în ceea ce privește prevenția?

Emisiune interviu cu Doamna Dr. Antoanela Curici, asistent universitar, medic primar medicină de laborator și director medical Synevo.

Dr. Antoanela Curici: De fapt, dacă ar fi diagnosticați mai din timp sau dacă am vorbi despre eliminarea unor factori de risc, deoarece despre asta este vorba în medicina preventivă, toate aceste teste, plus informațiile pe care le obține un medic din discuția cu pacientul sau cu întreaga familie, au ca scop prevenirea unor afecțiuni prin: identificarea factorilor de risc, prevenirea apariției factorilor de risc și eliminarea anumitor factori de risc cum ar fi de exemplu fumatul - și cum le explicăm pacienților cât de nociv este fumatul. Un diagnostic precoce în cazul anumitor boli poate ține sub control foarte ușor afecțiunile (daca vorbim despre bolile cronice), iar pacientul se poate adapta mult mai ușor față de momentul în care primește un diagnostic întârziat, primește un tratament diferit sau momentul în care apar și complicații. Medicina preventivă este o părticică din fiecare specialitate, nu doar din medicina de familie. Medicinei de familie îi revine cea mai mare sarcina în medicina preventivă, deoarece are ca scop identificarea factorilor de risc și a diagnosticului precoce.

Se pare că ne aflăm clasați pe ultimul loc în Uniunea Europeană, în ceea ce privește prevenția, iar mulți dintre români consideră că, dacă se simt în regulă nu au de ce să meargă la medic. Cât de importantă este prevenția și care sunt acele investigații de rutină pe care ar trebui să le facem?

Dr. Antoanela Curici: Cel mai important este să previi decât să tratezi. Sintagma populară - "Mai bine nu știu" - este destul de periculoasă, pentru că, dacă nu știi anumite lucruri îți este mult mai greu să le tratezi. De cele mai multe ori, ne prezentăm  la medic când apar complicațiile sau într-o faza terminală a bolii, iar asta înseamnă nu doar un disconfort al pacientului sau al familiei, ci înseamnă și costuri suplimentare.

Prevenția, și nu doar la noi în țară, ci și în alte țări unde au fost evaluate corect costurile, reduc foarte mult costul de tratament dar cresc și calitatea vieții, deoarece despre asta este vorba.

Ar trebui să mergem la medic cel puțin o dată pe an chiar dacă ne simțim bine, chiar dacă nu avem simptome evidente, pentru că sunt foarte multe afecțiuni care au semne și simptome greu de observat unei persoane care nu este familiarizată cu ele. De multe ori, trecem cu vederea că suntem un pic obosiți, că am făcut o fractură foarte ușor de la o căzătură dacă vorbim de pacienții vârstnici, dar și multe alte lucruri pe care medicul le poate observa din discuția cu pacientul sau cu familia acestuia. În urma discuției, medicul poate să recomande testele de screening, pentru că medicina preventivă merge mâna în mâna cu testele de screening. De fapt, medicina preventivă se bazează pe testele de screening, care sunt teste de laborator ce pot fi aplicate unui grup de populație sau populației în întregime. Și vorbim aici despre testele uzuale, cum ar fi glicemia, enzimele hepatice (transaminazele), evaluarea funcției hepatice, testele de evaluare a funcției renale (creatinină, uree), și despre profilul lipidic, pentru că foarte mulți pacienți au un nivel foarte crescut al colesterolului total, al colesterolului rău (HDL), și un nivel crescut al trigliceridelor. Sunt lucruri care adunate, reprezintă factori de risc pentru bolile cardio-vasculare. Sunt teste care ne indică precoce posibilitatea apariției diabetului, care dacă este diagnosticat din timp, poate fi monitorizat eficient fără să ajungem mai târziu la complicații sau chiar să nu avem complicații deloc.

De asemenea, stilul de viață, felul în care mâncăm, numărul de ore de somn, activitatea fizică, dacă o facem sau nu, sunt detalii importante. De asta contează foarte mult nu doar testele, cât și discuția cu medicul, deoarece medicul de familie este cel mai apropiat de pacienții lui, iar el ar trebui să cunoască exact toate aceste amănunte - el ar trebui să fie prima etapă în diagnosticul precoce sau în înlăturarea factorilor de risc.

Ce fel de investigații sau analize trebuie să facă întreaga familie și de câte ori pe an?

Dr. Antoanela Curici: Analizele trebuie să le facem o dată pe an. Acestea sunt diferențiate pentru femei, bărbați și copii, pentru că în funcție de etapele de creștere monitorizezi diverse aspecte. De exemplu copiilor le este mai degrabă recomandată dozarea vitaminei D decât adulților, dar având în vedere că majoritatea dintre noi lucrăm foarte mult într-un mediu închis, în care nu avem contact cu razele soarelui - știm că vitamina D se sintetizează în piele sub influența razelor solare - atunci da, ar trebui să dozăm vitamina D și adulților, mai ales că ultimele studii arată că vitamina D este implicată în multe procese în afară de menținerea sănătății sistemului osos.

Dar, după cum spuneam, există pachete speciale pentru grupe de vârstă. Copilului mic îi recomanzi un anumit pachet de teste, femeilor le recomanzi altul, care include și un screening pentru cancerul de col uterin care se face anual, de asemenea, și teste HPV, pentru că știm că virusul este implicat în apariția cancerului de col, și atunci o infecție cu o astfel de tulpină de risc crescut trebuie să pună semne de întrebare și femeia respectivă trebuie monitorizată mai atent. De asemenea, în zona noastră sunt foarte multe paciente cu afecțiuni tiroidiene și din nou recomandăm dozarea hormonilor specifici pentru glanda tiroidă. Bărbaților peste o anumită vârstă le recomandăm un marker tumoral PSA, care este deja stabilit ca un marker important în screeningul cancerului de prostată. Și mai sunt, bineînțeles, în afară de testele de laborator și alte investigații imagistice care completează de fapt toate instrumentele cu care medicina preventivă lucrează.

Ce recomandări de analize aveți pentru copii, deoarece părinții tratează copiii cu foarte mare empatie, și atunci se alarmează și aleargă sau nu către medic, când au o problema?

Dr. Antoanela Curici: Începem cu testele uzuale. Ar trebui să recomandăm o hemogramă pentru că ne arată statusul imun și ne arată dacă micuțul este anemic sau nu. În funcție de anumiți parametri din hemogramă ne putem orienta și ce fel de anemie este și dacă într-adevăr aceasta este prezentă, dacă hemoglobina este scăzută. De asemena, hemograma ne arată procentul din celulele imune, din leucocite, și ne putem orienta în funcție de modificările care apar spre o anumită afecțiune și investigații suplimentare. Putem să le recomandăm o glicemie, nu doar copiilor mai mari unde în țara noastră, având în vedere stilul de viață evidențiat de un studiu care a fost efectuat de Synevo în colaborare cu Fundația Medicover, în două orașe mari (Ploiești și Cluj), am observat că numărul de copii între 10 și 12 ani cu valori modificate ale glicemiei și profilului lipidic, este în creștere. Deci da, ar trebui să le recomandăm copiilor și aceste teste: profilul lipidic, glicemie, testele pentru monitorizarea funcției hepatice și renale, vitamina D și poate înainte de intrarea în colectivitate un exudat faringian și un exudat nazal, un examen coproparazitologic, dar dacă ne referim strict la testele de sânge, sunt cele pe care le-am precizat anterior.

Există la Synevo pachete speciale pentru copii? Personalul care lucrează în laboratoarele Synevo este instruit să lucreze cu cei mici?

Dr. Antoanela Curici: Da, avem pachete speciale. Avem pachete pentru bărbați, femei și copii, dar există și profile personalizate în funcție de vârstă. În acest moment pachetul de copii se referă la toate categoriile sau toate grupele de vârstă și are incluse: hemograma, transaminazele, vitamina D și feritina. Feritina reprezintă un marker foarte important al depozitelor de fier, pentru că sunt alimente care sunt suplimentate cu fier dar sunt și grupuri populaționale care preferă să nu mănânce carne și sunt vegetarieni. Aici trebuie să subliniez faptul că fierul se absoarbe cel mai bine din carne și nu din vegetale, iar cei care sunt vegetarieni sunt predispuși la a face anemie feriprivă prin deficit de fier. Deci este important să vezi cum stă copilul tău cu depozitele de fier.

Și mai există o altă categorie, copii care mănâncă cereale, care au adaos de fier și au câteodată valori un pic mai ridicate decât normal. În anumite afecțiuni este o problemă, deoarece o valoare ridicată a fierului poate indica anumite afecțiuni, dar de cele mai multe ori este dat de o alimentație care este suplimentată cu fier și de aceea sunt aceste valori, dacă vorbim strict de fierul din sânge. Cel mai bine ar fi să recomandăm feritina care reprezintă fierul din depozite și care nu este influențat de alimentație. De asemenea, fierul are variații pe parcursul unei zile. Pot să am valori mai mici, mai mari, pot să am chiar și o valoare de zero dacă vorbim de fierul recoltat la 12 noaptea sau în jurul miezului nopții, deci există foarte multe variații fiziologice ale fierului date de ritmul circadian dar și de alimentație, deci cel mai bine ar fi să dozam feritina care reflectă cel mai bine nivelul de fier.

Ce recomandări aveți pentru o familie din România, în ceea ce privește prevenția?

Dr. Antoanela Curici: Recomandările noastre ar fi ca cel puțin o dată pe an să-și facă un set de analize, măcar setul minim pe care îl poate recomanda și medicul de familie, care este inclus și în seturile noastre de prevenție, pentru că este foarte important să depistezi din timp anumite afecțiuni cronice și este mult mai ușor să previi apariția complicațiilor prin eliminarea factorilor de risc. Calitatea vieții este influențată în momentul în care ai un pacient sau un membru al familiei care are o afecțiune cronică, pentru că asta înseamnă restricții și atunci cel mai bine ar fi să depistăm factorii de risc, să încercăm să diagnosticăm precoce, pentru că șansele de vindecare ale anumitor boli sunt foarte mari dacă reușim să diagnosticăm precoce. Vorbim aici chiar și de cancer, care în stadiile incipiente poate fi vindecat, dar în stadiile finale este mult mai greu și întreaga familie suferă, nu doar pacientul care a fost diagnosticat.

Pe de altă parte, există și teste genetice care nu întră neapărat în sfera medicinei preventive, dar care îți arată predispoziția de a fi obez sau, predispoziția de a dezvolta anumite afecțiuni ereditare (cancer, tumori - care se transmit ereditar). Dar depinde cât de mult vrei să cunoști despre tine și cred că un bun început este setul de prevenție din fiecare an.

Recoltarea, oricât ar părea de speriat, în centrele noastre unde există personal specializat, se poate trece cu ușurință peste acest lucru. Un mic disconfort inițial îți poate aduce atât de multe informații despre starea ta de sănătate și lucrurile pot decurge într-o altă manieră dacă știi de la început anumite informații.

Puteti verifica aici toate gama de analize medicale pe care le puteti face la Synevo.

autor: Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII