Ce inseamnă un comportament NORMAL la gradiniță pentru un copil? Si cand vorbim despre un copil problemă la gradiniță?

Ce inseamna un comportament normal la gradinita pentru un copil? Si cand vorbim despre un copil problema la gradinita?

Ce inseamnă un comportament NORMAL la gradiniță pentru un copil? Si cand vorbim despre un copil problemă la gradiniță?

Ce inseamna un comportament NORMAL la gradinita pentru un copil? Si cand vorbim despre un copil PROBLEMĂ?  Un copil de gradinita se confrunta cu o serie de probleme de adaptare si este esential ca educatorii sa stie cum sa le adreseze.

Iată de ce educatoarele trebuie să cunoască psihologia copilului de grădinită. Pentru că „Copilul cu probleme” este un copil, nu o problemă.

veti citi:
Copilul, educatoarea și gradinița. Cine este cel mai vulnerabil?
Ce inseamna un copil problemă la gradinita?
Comportament normal la preșcolari (4-5 ani)
3 provocări cu care se confruntă copiii de gradiniță
Copilul meu percepe gradiniță ca pe o traumă - ce pot sa fac?

Copilul, educatoarea și gradinița. Cine este cel mai vulnerabil?

Am vazut stirea asta Fetiţă de 4 ani, dată afară din grădiniţă chiar de ziua ei. Familia acuză educatoarea de abuz şi discriminare si cu siguranta va crea un val de nemultumiri, nedumeriri  si comentarii despre educatia de la gradinita dar si despre lipsa de tact a educatoarelor de gradinita. 

Totul a început, spune familia, încă din primele zile de grădiniță. Energia celei mici le-ar fi deranjat pe educatoare.

Ion Gavrilescu, bunicul fetiţei: De aici, până la a o pune la colţ de fiecare dată, la a o critica, la a-i găsi tot felul de motive ca să o marginalizezi, fără să o apreciezi niciodată, fără să ai un cuvânt frumos, un cuvânt bun, fără să ţi-o apropii, este cale lungă (...) Am sesizat că nepoţica este tristă, că plânge, că nu mai vrea să meargă la această clasă.

Psihologii atrag atenţia că este nevoie de o pregătire a cadrelor didactice, care nu ştiu întodeauna cum să gestioneze situaţia unui copil hiperactiv.

Irina Gruia, psiholog: Pedeapsa nu este un instrument care să aducă educaţie ci este, mai degrabă, un instrument care să aducă frustrare, o slabă imagine de sine, interiorizare sau, din contră, o interiorizare de presiune astfel încât ea să poată fi explozivă la un moment dat si copilul se revoltă. Cred că cel mai important este ca acest cadru didactic, în limita resurselor lui de timp, emoţionale, să creeze o relaţie cu copilul, pentru că copiii micuţi funcţionează încă pe ataşament.

Ce inseamna un copil problemă la gradinita?

Insa noi ne intrebam: Ce este un copil problema la gradinita? De ce aceasta etichetare?  Cum ar trebui sa fie un copil la gradinita pentru a nu fi etichetat copil problema?

Educatia de la gradinita poate fi o oportunitate de neprețuit pentru învățarea abilităților sociale și emoționale. Dar, atunci când educatorii pedepsesc în mod repetat copiii mici, eforturile lor pot provoca daune emotionale imense copilului.

Iata parerea psihologului de la Desprecopii

Comportament normal la preșcolari (4-5 ani)

Deoarece preșcolarii își doresc independența si incep sa o guste de la zi la zi, este normal ca aceștia să intre in mici conflicte și să își exercite dreptul de a spune „nu”. De obicei, la aceasta varsta copilul este preocupat de dorinta de demonstra ca este un copil mare care poate face totul de unul singur, si sa arate ca NU mai este un bebelus ... deci nu are nevoie de ajutor pentru a face lucruri simple.

Preșcolarii pot manifesta stari de atenție ocazională, dar ar trebui să obțină mai mult control asupra emoțiilor și impulsurilor lor în comparație cu perioada când erau mici. Copiii cu vârste între 4 și 5 ani pot prezenta si comportament de agresiune minoră, dar ar trebui să învețe mai multe despre cum să-și folosească cuvintele în loc de violență.

Time-out-ul este o tehnică de disciplină excelentă pentru preșcolari. Ei își doresc atenția și îndepărtarea lor din acțiune poate fi o consecință mare. Ignorarea comportamentului ușor este o altă mare strategie disciplinară pentru preșcolari. Mai multe detalii despre metoda time-out aici.

Ad-Extra3:

3 provocări cu care se confruntă copiii de gradiniță

Dacă micuțul tău a fugit să se alăture colegilor săi de clasă în prima zi de grădiniță și nu s-a uitat niciodată înapoi, norocos - asta a fost ușor!  Dar cam toți copiii de gradinita  - și părinții lor - se confruntă cu o serie de probleme tipice acestei perioade prescolare. Unele probleme apar din momentul inceperii gradinitei în timp ce altele pot sa apara mai tarziu.

Dar, nu este un motiv important de îngrijorare dacă copilul are unele dificultăți de adaptare la gradinita. Trebuie doar să-ți ajuți copilul să depășească provocările și să-l pregătești pentru aceasta etapa.

Primele trei provocări cu care se confruntă copiii la nivel preșcolar sunt:

1. Să fie concentrat și disciplinat

2. Sa inteleaga autoritatea si sa respecte regulile de disciplina

3. Anxietatea de separare

Nu vă faceți griji, nu vă confruntați singuri cu aceste probleme! Adesea, educatorul copilului tău îți va sugera să lucrezi împreună în echipă - cu el sau ea, pentru a rezolva aceste probleme de adaptare. Cel putin asa ar fi normal.

Copilul meu percepe gradiniță ca pe o traumă - ce pot sa fac?

Avem o saptamana si o zi de gradinita. Si copilul meu pare terorizat de ideea de a merge la gradinita.  Copilul meu percepe gradinita ca pe o trauma - ce pot sa fac? - se intreaba o mamica pe forumul Desprecopii.

Am pregatit in continuare mai multe sfaturi si experiente despre acomodarea copilului la gradinita.

Despre gradinită, alte lecturi interesante:

Gradinita intre optiune si necesitate: rolul gradinitei pentru copil si ce astepta parintii de la o gradinita
Hartuirea copilului la gradinita: cum se intampla si ce trebuie sa stie parintii
10 moduri de a sarbatori prima zi de gradinita
11 sfaturi pentru a depasi anxietatea de separare la inceperea gradinitei
Fiecare copil e exceptional in felul lui
Analize pentru inceperea gradinitei

Citeste si The ‘Problem Child’ Is a Child, Not a Problem - New York Times.

Forumul de GRADINITE

Pentru multe intrebari, studii critice ale gradinitelor si experientele sincere ale parintilor cu aproape toate gradinitele din Bucuresti si multe orase ale tarii, studiati cu atentie forumul Desprecopii.com la - sectiunea GRADINITEAcolo veti gasi cele mai complete informatii independente despre gradinitele din Romania - cu detalii despre educatoare, mancare, educatie si conditii de igiena. 

autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Gradinita

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Alexandra
    Alexandratrimis la 9/9/2022

    Foarte bun articolul , luand in considerare faptul ca al meu copil este hyper energic . Aceeasi discutie am avut cu educatoarea acum 3 zile la gradi ca nu se intelege cu el . A copiat dupa desene si de la verisoara pe parcursul verii expresiile "œwtf" , "œomg" si "œmama mia" care nu sunt adecvate recunosc si ne chinuim sa scapam de ele , iar a doua problema este ca urla din distractie, lui i se pare ca este amuzant si faptul ca acel "œNU" de care spunea-ti in articol si el il foloseste foarte autoritar si refuza sa colaboreze cu educatoarele . Colaboreaza doar dupa un timp mai indelungat in care ele se roaga de el . Acum mie mi s-a spus ca este un copil problema si ca mai incolo la scoala o sa aiba mari probleme daca nu reusim sa il temperam . Eu am incercat toate metodele , dar as mai dorii sa mai aflu o parere . Multumesc !

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII