Somnul de amiază și cel de noapte măresc memoria emoțională in copilăria timpurie

Somnul de amiaza si cel de noapte maresc memoria emotionala in copilaria timpurie

Somnul de amiază și cel de noapte măresc memoria emoțională in copilăria timpurie

Studiile arată că somnul de amiază (atipirile) și somnul de peste noapte ale copilului, într-o combinație completă, pot lucra impreună pentru beneficiul memoriei în copilaria timpurie.

Iată de ce somnul de dupa amiază contribuie la procesarea emoțiilor la preșcolari și poate contribui la consolidarea memoriei în ceea ce privește amintirile cu valoare emoțională, influențând astfel inteligența emotională a copilului.

- veti citi:
Somnul este benefic clădirii memoriei emoționale a copilului
Atipirile contribuie la procesarea emotiilor la prescolari
Atat somnul de zi cat si somnul de noapte sunt necesare
8 pozitii de somn si ce spune fiecare despre caracterul copilului
Somnul de dupa-amiază: rolul său in dezvoltarea copilui
Mai multe despre somnul copilului

 

Somnul este benefic clădirii memoriei emoționale a copilului

Intr-un nou studiu realizat de specialistii in somnul copilului - de la Universitatea din Massachusetts Amherst, USA, neurologii au raportat pentru prima data dovezi ca atipirile din timpul zilei (somnul de dupa amiaza) si somnul de peste noapte sunt benefice pentru stocarea  memoriei emotionale in copilaria timpurie.

Asadar, un somn integral - adica un somn de noapte suficient, combinat cu episoade de somn dupa-amiaza, stau la baza consolidarii amintirilor selective ce influenteaza inteligenta emotionala a copilului

Somnul de dupa amiază contribuie la procesarea emoțiilor la preșcolari

Cercetatorii spun ca un alt punct culminant al muncii lor consta in descoperirea faptului ca somnul copilului din timpul zilei contribuie la procesarea emotiilor la copiii prescolari, lucru aflat in concordanta cu observatiile parintilor si ale profesorilor copiilor, desi acest beneficiu in memoria emotionala este intarziat, spun Spencer si colegii sai. Aceasta intarziere poate reflecta "destabilizarea pe termen scurt a unei memorii imbogatite", adauga acestia. Aceasta inseamna ca "pot exista beneficii masurabile in comportament, chiar daca nu sunt in amintiri".

"O observatie obisnuita a parintilor si a cadrelor didactice prescolare este aceea ca copiii par fie nelinistiti, fie rautaciosi atunci cand sar peste somnul de amiaza", spune cercetatorii. Rezultatele noastre sunt in concordanta cu aceste observatii ale ingrijitorilor. Somnul din timpul zilei contribuie la procesarea emotiilor la aceasta varsta frageda.

Asa cum explica ea si colegii, cercetarile anterioare efectuate la adulti au aratat ca procesarea emotiilor si memoria emotionala sunt sporite de somn si exista sugestii care sustin ca puiul de somn din timpul zilei ar putea sprijini reglarea emotionala si memoria emotionala si in cazul copiilor mici. Insa predominanta "ipoteza despre procesare emotionala" spune ca, pentru ca acest beneficiu sa existe este necesar somnul REM, iar atipirilor le lipseste acest stadiu al somnului. In schimb, 42% dintre atipirile copiilor mici constau in somn lent.

Astfel, cercetatorii au inceput sa cerceteze daca atipirile pot contribui la consolidarea memoriei in ceea ce priveste amintirile cu valenta emotionala - fie ca este un continut emotional pozitiv sau negativ - in copilaria timpurie. Pentru a face acest lucru, ei au prezentat copiilor cu varste cuprinse intre aproximativ trei - cinci ani (34-64 luni) jetoane ce reprezentau cuvinte rautacioase sau frumoase, dar nu au observat efecte majore semnificative ale valentei emotionale asupra memoriei de recunoastere. Nu au aparut schimbari in precizia memoriei nici atunci cand copiii au fost testati dupa un pui de somn si rezultatul nu a fost diferit nici cand micutii au fost testati la un interval de timp dupa trezire, se raporteaza.

Cu toate acestea, atunci cand memoria a fost testata din nou dupa somnul de noapte, modificarea preciziei memoriei a fost mai mare daca copilul a dormit si in ziua precedenta. Mai mult, Spencer si colegii raporteaza ca activitatea mai mare a somnului lent a fost asociata cu o mai mare decadere a memoriei in timpul atipirii. Si totusi, activitatea lenta a atipirilor a prezis o imbunatatire mai mare a memoriei peste noapte. Impreuna, aceste rezultate sugereaza ca ambele perioade de somn pot interactiona pentru beneficiul memoriei in copilaria timpurie, concluzioneaza ei.

Rezultatele studiului s-au bazat pe performanta a 49 de copii carora li s-au aratat fotografii neutre din punct de vedere emotional ale fetelor barbatilor si femeilor asociate cu afirmatii "rautacioase" sau "frumoase", precum "Lena este intotdeauna draguta. Astazi ne-a ajutat sa punem laptele in cani la ora pranzului." Recunoasterea fetei familiare comparativ cu cea necunoscuta a fost testata in trei puncte: imediat dupa invatare, dupa o intarziere formata fie dintr-un pui de somn sau dintr-o intarziere petrecuta in alte activitati, si din nou a doua zi. Copiii care nu au dormit in timpul zilei au fost mentiniti treji printr-un joc linistit inainte de testul intarziat.

Atât somnul de zi cât și somnul de noapte sunt necesare

In jurul perioadei normale de dormit, parintii au adus copiii la laboratorul de somn unde erau echipati cu electrozi pentru inregistrarea etapelor de somn in timpul noptii. Copiii s-au trezit in mod natural si si-au continuat rutinele lor normale de dimineata inainte de a fi testati din nou dupa 24 de ore.

In general, autorii raporteaza ca rezultatele acestui studiu sunt in concordanta cu cele in consolidarea memoriei procedurale la copiii de varsta prescolara. Ca si la observatiile celorlalti,

Atat somnul de zi cat si somnul de noapte au fost necesare pentru a observa beneficiile de performanta.

Acest studiu demonstreaza ca atipitul este benefic pentru procesarea memoriei", subliniaza ei. "Avand in vedere importanta invatarii socio-emotionale la prescolari, in medie 70 de minute de somn pe zi pot sprijini obiectivele curriculare ale educatiei timpurii. Ca atare, somnul de zi ramane o parte importanta a programului zilnic al prescolarilor, iar acordarii timpului necesar pentru somn ar trebui sa i se acorde o mare atentie.

Ad-Extra3:

Somnul de dupa-amiază: rolul său in dezvoltarea copilului

Somnul de dupa-amiaza, pe langa faptul ca ofera un moment de liniste bine meritat parintilor, reduce hiperactivitatea, anxietatea, imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare, avand astfel efecte benefice asupra temperamentului, capacitatii de invatare precum si asupra comportamentului social. Copilul, mai ales la varste mici (0-5 ani), are nevoie de somn suficient pentru o crestere si dezvoltare armonioasa citeste in continuare aici.

8 pozitii de somn si ce spune fiecare despre caracterul copilului

Știați că există 8 poziții diferite de dormit? Specialistii indieni sunt de parere ca pozitia de dormit a unui copil poate spune multe despre personalitatea si caracteristicile sale comportamentale.

Citiți mai departe pentru a afla ce spune felul in care doarme copilul - despre el.

Despre somnul copilului - merita citit si

Ora de culcare are legatura cu obezitatea de mai tarziu a copilului
Cum imi invat baiatul sa doarma singur?
Spray-ul impotriva monstrilor, in sfarsit 
Ritmul de somn al copilului: despre necesitatea de a dormi, bioritm si anotimpuri
Cand doarme copilul singur? Ce este de facut, va sfatuieste Desprecopii :)

autor: Alina C., redactor DC - toate drepturile rezervate 2023
Referinte: Journal of Applied Psychology 2019 si
Scientific Reports - University of Massachusetts Amherst, USA - 2018

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII