Sarcina pe săptămani. Diagrama momentelor importante și critice in dezvoltarea fătului
În timpul saptămanilor de sarcină, fiecare parte a corpului bebelușului, fiecare organ, se formează la un moment dat. In aceste perioade, organismul mamei poate fi foarte sensibil la daunele provocate de medicamente, alcool sau alte expuneri periculoase. Fiecare sarcină are așadar o "perioada critică de dezvoltare" pentru acea parte sau organ al bebelușului.
Diagrama următoare arată perioadele critice de dezvoltare pentru diferite părți ale corpului bebelușului pe parcursul saptămânilor de sarcină.
- veti citi:
Sarcina pe săptamani, în cele trei trimestre de sarcină
Perioadele critice de dezvoltare ale bebelușului in timpul săptamanilor de sarcină
Sarcina pe săptamani: momente importante și critice în dezvoltarea fătului (diagrama)
Care este cel mai mare risc de malformații in timpul sarcinii foarte devreme?
Care sunt cele mai mari riscuri în timpul primului trimestru de sarcină?
Cele mai mari riscuri în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină
Sarcina pe săptamani, în cele trei trimestre de sarcină
Trimestrul 1 de sarcină
Saptamana 1 sarcina
Saptamana 2 de sarcina
Saptamana 3 de sarcina
Săptamana 4 de sarcina
Săptamana 5 de sarcina
Săptamana 6 de sarcina
Săptamana 7 de sarcina
Săptamana 8 de sarcina
Săptamana 9 de sarcina
Săptamana 10 de sarcina
Săptamana 11 de sarcina
Săptamana 12 de sarcina
Săptamana 13 de sarcina
Trimestrul 2 de sarcină
saptamana 14 de sarcina
Saptamana 15 de sarcina
Saptamana 16 de sarcina
Saptamana 17 de sarcina
Saptamana 18 de sarcina
Saptamana 19 de sarcina
Saptamana 20 de sarcina
Saptamana 21 de sarcina
Saptamana 22 de sarcina
Saptamana 23 de sarcina
Saptamana 24 de sarcina
Saptamana 25 de sarcina
Saptamana 26 de sarcina
Trimestrul 3 de sarcină
saptamana 27 de sarcina
Saptamana 28 de sarcina
Saptamana 29 de sarcina
Saptamana 30 de sarcina
Saptamana 31 de sarcina
Saptamana 32 de sarcina
Saptamana 33 de sarcina
Saptamana 34 de sarcina
Saptamana 35 de sarcina
Saptamana 36 de sarcina
Saptamana 37 de sarcina
Saptamana 38 de sarcina
Saptamana 38 de sarcina
Saptamana 40 de sarcina
Fiecare sarcina incepe cu un gram de neșansa care poate duce la probleme de dezvoltare pentru bebelus. Pe parcursul saptamanilor de sarcina, o femeie insarcinata incepe cu o șansă de 3-5% de a avea un copil cu un defect de naștere. Aceasta se numește riscul de circumstanta.
Care sunt perioadele critice de dezvoltare ale bebelușului in timpul săptamanilor de sarcină?
În timpul saptamanilor de sarcina, fiecare parte a corpului bebelușului, fiecare organ, se formează la un moment dat. In aceste perioade, organismul mamei poate fi foarte sensibil la daunele provocate de medicamente, alcool sau alte expuneri periculoase. Fiecare sarcina are asadar o "perioada critică de dezvoltare" pentru acea parte sau organ al bebelusului.
Riscul unor probleme de dezvoltare variaza pe timpul celor 40 de saptamani de sarcina. Dar, odată ce sa format o parte a corpului, nu mai există riscul de a dezvolta defecte congenitale majore, insa unele expuneri ar putea afecta în continuare creșterea și funcția sa.
Sarcina pe săptamani: momente importante și critice în dezvoltarea fătului - diagrama
Graficul urmator arată perioadele critice de dezvoltare pentru diferite părți ale corpului bebelusului. Diagrama incepe de la saptamana 3 de sarcina. Săptămânile listate în grafic sunt "vârsta embrionară" sau "vârsta fetală" a unei sarcini. Rețineți că acest lucru este diferit de un mod obișnuit de a se întâlni o sarcină numită "vârsta gestațională".
Vârsta de gestație începe cu prima zi a ultimei perioade menstruale a femeii. Această zi este de obicei cu două săptămâni înainte ca un copil să fie conceput. Aceasta înseamnă că puteți schimba vârsta gestațională până la vârsta embrionară / fetală, scăzând două săptămâni. De exemplu, 12 săptămâni de sarcină (din ziua ultimei perioade) sunt aceleași cu cele 10 săptămâni fetale (de la prima zi de concepție).
Si acum sa explicam diagrama de dezvoltare a bebelușului - pe parcusul saptămanilor de sarcina
Barele bleumarin de pe diagramă arată când fiecare parte/organ este cea mai sensibilă la expuneri dăunătoare și la risc pentru malformații majore de naștere. Defectele la naștere sunt în mod obișnuit clasificate ca fiind "majore" în cazul în care cauzează probleme medicale semnificative și necesită intervenții chirurgicale sau alte tratamente pentru a le repara. Insuficiența cardiacă si spina bifida sunt exemple de defecte congenitale majore.
Barele albastru deschis arată perioade în care părțile corpului sunt încă în pericol pentru a dezvolta defecte de naștere minore și defecte funcționale. Defectele maligne de la sine nu provoacă probleme medicale semnificative și de obicei nu necesită tratament sau intervenție chirurgicală. Defectele maligne la naștere pot fi de asemenea variații ale dezvoltării normale. Urechile mari sunt exemple de defecte congenitale minore.
Atât defectele majore cât și cele minore sunt schimbări fizice sau structurale. Cu toate acestea, defectele "funcționale" modifică modul în care o parte a corpului funcționează fără a schimba structura sa fizică. Dizabilitatea intelectuală și pierderea auzului sunt exemple de defecte funcționale.
Diagrama prezintă, de asemenea, localizarea celor mai frecvente defecte de naștere care pot apărea în fiecare săptămână. În general, defectele majore ale organismului și ale organelor interne sunt mai predispuse să apară intre săptămâna 5 de sarcina până la 13 săptămâni de sarcina (săptămâni de la prima zi a ultimei menstruatii). Acesta este, de asemenea, numit primul trimestru de sarcina. Defectele minore și defectele funcționale, inclusiv cele care afectează creierul, pot apărea mai târziu în timpul sarcinii.
Ad-Extra3:
Care este cel mai mare risc de malformații in timpul sarcinii foarte devreme?
Expunerile dăunătoare cu risc major de malformatii, ce se petrec foarte devreme in sarcina au cel mai mare risc de a provoca avort spontan. Un ovul fertilizat se divide și se atașează la interiorul uterului în primele două săptămâni de dezvoltare a embrionului. Expunerea foarte dăunătoare în această perioadă (primele patru săptămâni după prima zi a ultimei perioade) poate interfera cu atașarea embrionului la uter. Expunerile dăunătoare în acest timp pot, de asemenea, să deterioreze toate sau majoritatea celulelor embrionului în creștere. Problemele legate de implantarea uterina și de leziunile grave ale celulelor pot conduce la o pierdere de sarcină. Uneori, acest avort spontan se intampla înainte ca o femeie să își dea seama că este însărcinată.
Expunerile mai puțin severe în acest timp pot afecta doar câteva dintre celulele embrionului. Celulele embrionului au o capacitate mai mare de a se recupera în această etapă timpurie decât în ultima perioadă în timpul sarcinii. Dacă o femeie nu are un avort spontan, credem că expunerile din acest interval de timp nu sunt susceptibile de a provoca un defect de naștere.
In lumea medicala, primele patru săptămâni de sarcina sunt numite "perioada totală sau zero". "Totala" se referă la expuneri mari care dăunează tuturor celulelor embrionului. Acest prejudiciu provoacă avort spontan timpuriu. "Zero" se referă la expuneri care nu sunt suficient de mari pentru a avea un efect semnificativ asupra sarcinii.
Care sunt cele mai mari riscuri în timpul primului trimestru de sarcină?
Primul trimestru de sarcină este definit până la finalul săptămânii a 13-a de sarcină de la prima zi a ultimei perioade menstruale. Expunerile dăunătoare în timpul primului trimestru prezintă cel mai mare risc de a provoca malformații majore la naștere. Acest lucru se datorează faptului că în această perioadă au loc multe schimbări importante de dezvoltare. Structurile majore ale corpului se formează în primul trimestru. Acestea includ coloana vertebrală, capul, brațele și picioarele. De asemenea, organele copilului încep să se dezvolte. Câteva exemple ale acestor organe sunt inima, stomacul și plămânii. În timp ce inima și stomacul se formează complet în timpul primului trimestru, plamanii continuă să se dezvolte în timpul primului trimestru.
Care sunt cele mai mari riscuri în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină?
Expunerile dăunătoare în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină pot determina probleme de creștere și deficiențe minore la naștere ale bebelusului. Creșterea este o parte importantă a trimestrului al doilea și al treilea de sarcina. Structurile și organele care s-au dezvoltat în primul trimestru au crescut. Copiii cu probleme de creștere pot fi mult mai mici sau mult mai mari decât media. Această diferență de dimensiuni poate pune copiii la risc pentru anumite probleme de sănătate.
Expunerile dăunătoare din timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină pot provoca, de asemenea, defecte funcționale, cum ar fi probleme de învățare. Creierul face parte din sistemul nervos central și se dezvoltă pe tot parcursul sarcinii. Dezvoltarea creierului structural major, durează până la aproximativ saptamana 18 de sarcina. Cu toate acestea, creierul continuă să se dezvolte pentru restul sarcinii, după naștere și până la vârsta adultă.
În timp ce, de obicei, mai puțin bine studiate, unele expuneri în al doilea sau al treilea trimestru de sarcina ar putea provoca alte complicații ale sarcinii, cum ar fi nasterea prematură sau nivelurile scăzute de lichid amniotic (lichidul care înconjoară fatul în dezvoltare în uter).
In final, dar la fel de important: utilizarea anumitor medicamente și medicamente la sfârșitul sarcinii poate determina o nastere prematura. Trebuie să spuneți întotdeauna medicului dumneavoastră despre toate medicamentele, suplimentele și / sau medicamentele pe care le luați.
► Cititi pe larg despre Cauzele malformatiilor fetale
Aplicatia Odiseea Sarcinii, Sarcina ta: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Aplicatia ODISEEA SARCINII - SARCINA TA este necasara fiecarei gravidute care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com Toate drepturile rezervate (c) 2019
Diagrama este adaptata dupa National Organization on Fetal Alcohol Syndrome (NOFAS)
Referinte medicale:
Bleyl SB and Schoenwolf GC, 2010. What is the timeline of important events during pregnancy that may be disrupted by a teratogenic exposure? Teratology Primer, edited by Barbara Hales et al. The Teratology Society.
Carlson BM, 2014. Human Embryology and Developmental Biology, 4th St. Louis, MO: Elsevier-Health Sciences Division.
Cochard LR, 2015. Netter’s Atlas of Human Embryology: Updated Edition. Teterboro, NJ: Icon Learning Systems.
Moore KL et al, 2017. The Developing Human: Clinically Oriented Embryology, 9th Philadelphia, PA: Saunders, an imprint of Elsevier
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII