Cum va arăta bebelușul in funcție de genele de la părinți - iată ce știm deja

Cum va arata bebelusul in functie de genele de la parinti - iata ce stim deja

Cum va arăta bebelușul in funcție de genele de la părinți - iată ce știm deja

Esti insarcinată și alături de tati, visezi cum va arăta copilul tău? Așa va arăta probabil copilul vostru conform genelor pe care le mostenește de la ambii părinți.

Desigur, nu puteti fi niciodata siguri de cum va arăta bebelușul vostru, insă puteti face o predictie pe baza genelor. Expertii in genetică explica cum functionează acest lucru...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Culoarea ochilor
Culoarea parului
Caracteristici fizice
Inaltimea copilului
Greutatea copilului
De ce ne asemănăm mai mult cu tatii decât cu mamele?
Personalitatea copilului: genetica versus educatia parintilor
Cat de inalt va fi copilul: factori de influenta si masuri de stimulare a cresterii

Culoarea ochilor

Aveti amandoi ochi caprui si presupuneti ca si copilul va avea ochii de aceasi culoare? Teoria potrivit careia culoarea ochilor caprui este dominanta fata de culoarea albastru si verde, este neintemeiata, spune Kate Garber, care lucreaza ca expert in genetica la Scoala de Medicina a Universitatii Londra - Marea Britanie.

"Culoarea ochilor este de fapt determinata de multe gene. Toate acestea pot adauga o culoare. In acest fel o gena poate adauga o predominanta de albastru. Alta gena poate adauga maro. Putem compara cu pictura, unde putem crea o culoare diferita atunci cand amestecam diferite culori."

In plus, alte gene determina cantitatea de pigment, care la randul sau influenteaza o varianta de culoare diferita. Nu neaparat datorita faptului ca genele sunt dominante si recesive, dar ele pot avea un efect puternic sau mai putin puternic, spune Robin Bennett, consultant genetic la Universitatea din Washington Medical Genetics Clinic. Acest lucru face posibil ca parintii cu ochi caprui sa aiba un copil cu ochi albastri. Sau ca parintii cu ochi albastri sa aiba un copil cu ochi caprui. Desi acest lucru este mai putin frecvent in practica.

Culoarea părului

Culoarea parului este dificil de prezis, spune Garber. Copiii din aceeasi familie pot prezenta diferente enorme, mai ales daca culoarea parului parintilor este diferita.

La fiecare copil se produce o redistribuire a genelor. Numai parul roscat necesita o gena de la ambii parinti. Asta explica faptul ca foarte putini oameni - doar aproximativ 1 pana la 2% din intreaga populatie - au par roscat. Dar pentru ca genele pentru parul roscat pot fi transmise de generatii, doi parinti blonzi sau cu parul inchis pot fi brusc surprinsi de un copil cu un frumos par roscat.

Caracteristici fizice

Daca unul dintre voi are gropite in obraz, pistrui, sau lobi ai urechilor proeminenti, s-ar putea ca si copilul sa aiba aceste caracteristici. Acestea se numesc caracteristici dominante, care pot fi transferate de unul dintre parinti. De exemplu, sansa de a mosteni o forma tipica a nasului este de 66%. In plus, anumite tipuri de nas sunt mai dominante decat altele. Nasurile mari, largi, sau cele cu o umflatura pe podul nasului sunt mai dominante decat cele inguste si mai mici. Dar, desigur, veti stii daca bebelusul va mosteni nasul vostru, urechile partenerului sau alte caracteristici tipice de abia dupa nastere.

Ad-Extra3:

Inăltimea copilului

Va intrebati cat de inalt va fi copilul vostru? Aproximativ 80% din inaltimea copilului este determinata de factori genetici. Aceasta inseamna ca parintii scunzi au, in general, copii scunzi, iar parintii inalti au copii inalti. Baietii sunt in general mai inalti decat fetele cu aceiasi parinti biologici. Dar, spun expertii in genetica, exceptiile confirma regula. Citeste mai multe detalii aici Cum se calculeaza cat de inalt va fi copilul

Greutatea copilului

Daca voi sau partenerul ati avut o greutate peste medie la nastere, s-ar putea sa aveti un copil cu o greutate mai mare. Un copil mediu in Romania cantareste aproximativ 3500 de grame la nastere, dar daca copilul are peste 4000 de grame la nastere, atunci vorbim despre un copil mare (macrosomie fetala). Aproximativ 9% din toti copiii sunt macrosomi, iar 3% depasesc 4500 de grame. Sansa ca bebelusul vostru sa fie foarte greu la nastere nu este deci atat de mare. Si chiar daca este, nu trebuie sa va faceti griji.

Ai născut un bebelus cu o greutate mai mare decât media?

Acest lucru nu inseamna că va fi supraponderal mai tarziu. Daca insa, voi sau partenerul aveti o greutate peste medie, atunci este probabil ca si copilul sa fie supraponderal mai tarziu. Puteti pune acest lucru pe seama genele voastre. Cercetarile au aratat ca cel putin o gena cauzeaza supraponderabilitatea, spune Garber.

"Se pare ca un copil care mosteneste aceasta gena de la fiecare parinte este in medie cu trei pana la patru kilograme mai greu decat un copil fara aceste doua gene specifice."

Totusi, cea mai mare cauza a obezitatii este un stil de viata gresit. Deci, asigurati-va ca micutul vostru are o dieta echilibrata si un stil de viata activ..

De ce ne asemănăm mai mult cu tatii decât cu mamele?

De ce ne asemanam mai mult cu tatii nostri decat cu mamele noastre: Oamenii de stiinta descopera ca „folosim” mai multe gene masculine mostenite.

Mostenim de la ambii parinti cantitati egale de mutatii genetice, insa oamenii de stiinta au descoperit ca „folosim” mai multe mutatii din genele tatalui. Aceste mutatii genetice ne fac ceea ce suntem si nu o alta persoana. Rezultatele pot ajuta la explicarea dezvoltarii bolii si la gasirea de tratamente citeste in continuare aici.

personalitate copil

 

Personalitatea copilului: genetica versus educatia parintilor

Natura. Ereditatea. Genetica. Constructia biologica. Auzim mult in aceste vremuri de importanta pe care o au aceste aspecte in fomarea copilului. Pe vremuri, nu mult in urma, educatia era privita ca ceva suprem, si parintii erau considerati responsabili pentru tot -bine sau rau - ceea ce copilul lor facea, sau era.

Pot parintii ajuta totdeauna copilul intr-un mod pozitiv? Trei cercetatori diferiti, intr-o carte numita "Nu in Genele Noastre", spun ei, "nu ne putem gandi la nici un comportament social uman, care sa fie construit pa o structura genetica, intr-un asa mod incat sa nu fie posibila modificare lui, dupa conditionarile sociale." Daca copilul tau este un dracusor, un tauras, sau un visator, un agitat, sunt studii care sugereaza ca copilul a fost nascut asa. Dar totusi sunt anumite lucruri, anumite masuri pe care parintele poate sa le ia in considerare citeste mai departe aici.

Cat de inalt va fi copilul: factori de influenta si masuri de stimulare a cresterii

Oamenii sunt tot mai inalti

Daca esti mai inalta decat mama ta sau daca ti se pare ca sotul tau este mai inalt decat tatal lui, ai dreptate. Intr-adevar, s-a constatat cã, în secolul nostru, barbatii sunt mai înalti cu 11 cm, iar femeile cu 10 decât oamenii din secolul al XIX-lea. Azi, barbatii mãsoarã, în medie, 1,76 metri, iar femeile, 1,64 metri.

Inaltimea copilului este un factor genetic. Talia tatãlui si a mamei, deci factorii genetici, joacã un rol egal în stabilirea inaltimii copilului. Pãrintii cu talie micã au, în general, copiii mici. Totusi, adesea se întâmplã ca fiul sã creascã mai mare decât tatãl sãu, iar fiica mai mare decât mama citeste mai departe cum poti sti cat de inalt va fi copilul tau.

Citeste neaparat si: Cum se transmit genele de la parinti

autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Genetica

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII