Alergii alimentare: cum se clădește toleranța la alimentele care ar putea produce reacții alergice copilului

Alergii alimentare -  cum se cladeste toleranta la alimentele care ar putea produce reactii alergice copilului

Alergii alimentare: cum se clădește toleranța la alimentele care ar putea produce reacții alergice copilului

Alergiile alimentare ale unui copil pot fi evitate dacă, încă din primele luni de diversificare, îi facem cunoștință copilului cu alimente cu potențial alergenic.

Un studiu recent recomandă introducerea alimentelor solide alergene la bebeluși înainte ca aceștia să împlinească 1 an, dar NU mai devreme de 4 luni.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum putem preveni alergiile alimentare la copii?
Recunoastem ca exista o teama culturala de introducere a arahidelor
Alergia la alune si nuci - pe larg
Despre alergiile alimentare, mai cititi...

Doriti să impiedicati alergiile alimentare la copil?  Un nou studiu ne explica pe larg cum se cladeste toleranta la alimentele care ar putea produce alergii alimentare copilului.

Alergiile alimentare ale bebelusului sunt legate de varsta diversificarii?

Societatea australiana de imunologie clinica si alergie (ASCIA) a publicat de curand un raport  actualizand recomandarile introducerii alimentelor alergene in alimentatia bebelusilor.

In noul raport, se recomanda introducerea alimentelor solide alergene la bebelusi inainte ca acestia sa implineasca 1 an, dar NU mai devreme de 4 luni.

Cum se cladeste toleranta la alimentele care ar putea produce alergii

Ei continua recomandand ca odata ce aceste alimente au fost introduse in alimentatia bebelusului, trebuie sa faca parte din alimentatia micutilor, in mod ideal de doua ori pe saptamana, pentru a permite ca toleranta sa nu fie pierduta.

Se estimeaza ca 4-8% dintre copiii cu varste sub 5 ani au o alergie alimentara, potrivit Allergy and Anaphylaxis Australia, care este una dintre cele mai ridicate rate din lume, cele mai frecvente alergii fiind la oua, lapte de vaca, gra, soia, arahide (alune), nuci, peste si crustacee.

Recomandarile anterioare in schimb, ne spun sa evitam aceste alimente cel putin in primul an de viata.

Potrivit autorului principal, exita dovezi medicale care sugereaza ca sugarii sub 12 luni pot consuma arahide ca parte a alimenatiei lor, si astfel sansa unei alergii alimentare este mult redusa.

Citeste si Bebelușii pot dobândi alergii de la mamele lor încă din uter

Teama de alune

"Recunoastem ca exista o teama culturala de introducere a arahidelor", a scris dr. Joshi. "Este oarecum incurajator faptul ca nu s-au raportat cazuri de decese la sugarii sub 12 luni de oriunde in lume din cauza arahidelor, nici macar in tarile care au practicat introducerea timpurie a arahidelor in dieta bebelusilor, de exemplu, Israel".

Daca parintii sunt preocupati in mod special de introducerea arahidelor si nucilor sau a oualor, mai ales daca copilul a suferit o eczema severa sau similara, doctorul Joshi recomanda sa discute optiunea reintroducerii cu medicul pediatru.

Ad-Extra3:

Alergia la alune si nuci - pe larg

Alunele se numara printre alimentele cu un potential alergeni ridicat si de aceea consumarea lor de catre copii trebuie sa se faca cu precautie, pentru a minimiza orice eventual risc. Alergia la alune este, de fapt, o denumire generica pentru sensibilitatea fata de mai multe tipuri de seminte ce se inscriu in aceeasi categorie alimentara cu alunele: nucile obisnuite, nucile braziliene, alunele de padure, nucile pecan.

Toate acestea cresc in copaci si au un potential alergenic ridicat. La fel de mare este insa si potentialul alergenic al arahidelor, care cresc in pamant. Acestea din urma sunt inrudite cu fasolea si mazarea, ceea ce inseamna ca o persoana alergica la arahide ar trebui sa fie precauta si fata de celelalte legume sub forma de pastaie citeste continuarea despre alergie la alune si nuci aici. 

► Citeste si Alergiile alimentare la bebeluși - sfatul medicului pediatru

Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet

Diversificarea alimentatiei bebelusului este recomandata de medicii pediatri in jurul varstei de 5 luni. Atunci va sti sa mestece si sa înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi - vezi ghidul complet aici.

Despre alergiile alimentare, mai cititi:

Alergia la gluten – 5 forme diferite?
3 intrebari si raspunsuri despre alimentatia bebelusului cu formule de lapte
7 alimente care ajuta la lupta impotriva alergiilor
Copiii nascuti prin cezariana si riscul de a dezvolta alergii
Prea multa curatenie duce la alergii si scaderea imunitatii
Cum amenajam camera copilului alergic?

 

autor: Desprecopii.com -  Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
articol coordonat de doamna medic pediatru Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii
referinte - Academia Americana de Pediatrie

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Alergii

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII