8 indicii că bebelușul tău are un puseu de creștere: cum să le recunoști și să il ajuți!
Când bebelusul trece printr-un puseu de crestere, adică o etapă in care creste cu o viteză mai mare decat in alte etape, pare mai greu de săturat si este mai agitat ca in alte săptamani. Bebelusul va creste rapid in primul an de viata, cel mai mult in salturi.
Dar cum poti să iti dai seama că bebelusul trece printr-o perioadă de crestere mai rapida, că are un puseu de crestere? Iată 8 semne carora trebuie sa dați atentie:
in acest articol veti citi mai multe despre:
Apetitul bebelusului creste
Dar sa lamurim ce este un puseu de crestere
Rutina de hranire a bebelusului se poate schimba
Bebelusul va dori sa fie tinut doar in brate
Bebelusul poate deveni mai agitat
Bebelusul va avea nevoie de mai mult somn
Sau din contra... bebelusul va dormi mai putin
Bebelusul va castiga in greutate
Daca ai un baiat ...
Daca ai o fata ...
Alăptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Cât ia bebelusul in greutate in primul an
Când bebelusul pare că nu se mai satură ...
Ti se pare ca bebelusul nu se mai satura si a devenit mai plangacios? Nu te ingrijora! Este posibil ca puiul tau sa treaca pur si simplu printr-un puseu de crestere, adica o etapa in care creste cu o viteza mai mare decat in alte etape. Relaxeaza-te! Nu ii este ingrozitor de foame, desi se comporta ca si cum i-ar fi.
Dar sa lamurim ce este un puseu de crestere la bebelusi
Un puseu de creștere la bebeluși este o perioadă în care bebelușul experimentează o creștere rapidă în greutate, înălțime și în volum al capului. Aceste puseuri de creștere sunt normale și se produc în mod regulat în primul an de viață a bebelușului.
Puseurile de creștere sunt adesea însoțite de o poftă mai mare de hrană și de mai mult somn, deoarece bebelușii au nevoie de mai multe resurse pentru a susține creșterea lor. De asemenea, bebelușii pot fi mai iritabili în timpul unui puseu de creștere, deoarece sistemul lor nervos se dezvoltă rapid și pot simți disconfort din cauza creșterii rapide.
Este important să îi oferi bebelușului tău suficientă hrană și somn în timpul puseurilor de creștere și să îl susții emoțional prin aceste perioade dificile.
Reactiile sale se explica prin aceea ca tocmai trece printr-o etapa de crestere galopanta. Iata un grafic care prezinta cele 10 puseuri de crestere ale bebelusului.
Dar cum poti sa iti dai seama daca bebelusul tau trece printr-o perioada de crestere mai rapida, ca are un puseu de crestere? Iata niste semnale:
Apetitul bebelusului creste
Are sens: daca bebelusul are o perioada de crestere rapida, el va dori mai mult lapte. Daca alaptati, hraniti-l la cerere, chiar daca asta inseamna 12 sau 14 sesiuni de alaptare pe zi. Daca folositi formula, nu este nevoie sa ii schimbati laptele, o sticluta in plus este suficienta.
Ad-Extra3:
Rutina de hranire a bebelusului se poate schimba
Este posibil sa observati ca bebelusul doreste sa se hraneasca in momente diferite ale zilei. De fapt, poate fi perfect normal sa isi schimbe programul! Incercati sa nu fiti coplesiti sau frustrati. Cautati sprijin din partea prietenilor si familiei si odihniti-va cand bebelusul doarme - lucrurile se vor rezolva in cateva zile.
Bebelusul va dori sa fie tinut doar in brate
In aceasta perioada, bebelusul va dori sa fie purtat sau tinut in brate mai des. Nu il refuzati! Unii experti sugereaza ca puseurile de crestere sunt adesea insotite de salturi in dezvoltare, asa ca pregatiti-va sa observati o noua abilitate, cum ar fi rostogolirea pe burtica sau mersul de-a busilea!
Bebelusul poate deveni mai agitat
Agitatia bebelusului in perioada puseului de crestere este normala. Aceasta poate deveni mai agitat chiar si in timoul alaptarii sau mai usor iritabil in timpul zilei si este mai putin probabil sa se linisteasca pe timp de noapte. Vestea buna este ca acest lucru ar trebui sa treaca in cateva zile, dar daca sunteti ingrijorati, adresati-va medicului pediatru.
Bebelusul va avea nevoie de mai mult somn
Puseurile de crestere sunt foarte obositoare! Creierul bebelusului produce o proteina numita hormon de crestere uman (HGH) in timp ce doarme. Deci, nu este de mirare ca bebelusul poate avea nevoie de mai mult somn in timpul unui puseu.
Sau din contra... bebelusul va dormi mai putin
Unii bebelusi, cu toate acestea, par sa aiba nevoie de mai putin somn in timpul unui puseu de crestere. Bebelusul se poate trezi mai des pe timp de noapte sau poate sa-si scurteze reprizele de somn in timpul zilei. Incercati sa nu va ingrijorati de rutina bebelusulu in aceste perioade dificile.
Bebelusul va castiga in greutate
Este posibil sa nu observati cresterea micului bebelusului, dar ati putea observa ca devine mai greu. Un puseu de crestere pare sa coincida adesea cu o perioada de crestere in greutate. Cu toate acestea, este important sa nu va cantariti prea des bebelusul. Expertii recomanda ca bebelusii cu varsta cuprinsa intre doua saptamani si sase luni sa fie cantariti o data pe luna, iar intre sase luni si 12 luni trebuie cantariti o data la doua luni.
► Citeste si 5 lucruri despre puseele de creștere ale bebelușului pe care orice mămica trebuie să le știe
Daca ai un baiat ...
Stim ca baietii si fetele cresc in mod diferit - de aceea au diagrame de crestere separate. Cu toate acestea, unii experti cred ca baietii si fetele cresc si in moduri diferite. Un studiu a constatat ca baietii sunt susceptibili sa creasca mai intai si apoi sa ia in greutate ...
Daca ai o fata ...
In schimb fetele, au mai multe sanse de a pune in greutate mai intai si apoi de a creste.
Alăptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Daca deja te-ai confruntat cu faptul ca nu reusesti sa te odihnesti sau sa faci si altceva in afara de a-ti hrani bebelusul, atunci cu siguranta aceste perioade, in care sugarul are tendinta sa transforme alaptatul intr-un fel de bufet all-you-can-eat 24/7, ti se vor parea si mai obositoare. Cum trebuie sa decurga totusi alaptarea in timpul puseelor de crestere a bebelusului? Iata sfatul de la Desprecopii:
Cât ia bebelusul in greutate in primul an
Cat ia bebelusul in greutate in primul an, cat de des trebuie sa manance si cat ar trebui sa canteasca la finalul primei luni? acestea sunt intrebari de pe lista fiecarei mamici de bebelus.
Este important de stiut care este ritmul de creste al bebelusului in primele saptamani de viata, cate kilograme trebuie sa aiba la implinirea unui anisor dar si cat de mare este stomacelul bebelusului si cum putem monitoriza dezvoltarea sa in saptamanile esentiale din primele luni de viata. Iata tabelele de crestere in greutate si lungime - la fete si baieti.
Infografic al celor 10 puseuri de crestere ale bebelusului
Majoritatea bebelusilor trec prin mai multe pusee de crestere in primele lor 12 luni. Daca esti o mamica la primul bebelus, e bine sa stii despre aceste puseuri de crestere pentru a sti de ce vrea sa pape mai mult. Dar ce este un puseu de crestere, cat poate dura si care este mai bun mod in care parintii pot face fata acestei perioade mai dificile?
Din experienta mai multor mamici de la Desprecopii - iata un grafic care prezinta cele 10 puseuri de crestere ale bebelusului.
Grafice de crestere: indicatorul de crestere al bebelusului
Nasterea unui nou copil este insotita de multe intrebari ale parintilor, rudelor si prietenilor. "Este copilul bine?" "Are copilul toate degetelele?" Urmatoarele cele mai des intalnite intrebari sunt despre marimea copilului. "Care sunt greutatea si lungimea copilului?" In multe tari aceste date sunt trecute in "cartea copilului".
Aceste date vor deveni un bun indicator al sanatatii copilului, in mod special in primii trei ani. Iata graficele de crestere: indicatorul de crestere al bebelusului.
Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata
Primele 12 luni ale bebelusului - ghid pe luni
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
articol arpbat de Medic pediatru Dr. Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII