Cum răspundem la plânsul bebelușului? Iată variantele și părerile specialiștilor
Plânsul bebelușului este modul sau de comunicare. Iar felul in care răspundem plânsului bebelusului este subiectul multor dezbateri ce iși contrazic reciproc stategiile. Bebelușul poate plânge din diverse motive, insâ care este cea mai bună manieră de a reactiona?
Psihologii sunt de părere că lacrimile au un efect terapeutic asupra bebelușului insă trebuie pornit de la faptul că bebelușii au nevoie să stie că in jurul lor se află persoane capabile să asculte si să participe la exprimarile lor de furie, durere sau frică.
- veti citi:
Cum răspundem la plansul bebelusului
Despre plâns și efectul terapeutic al lacrimilor
Bebelusul are nevoie să stie că in jurul lui se află persoane capabile să asculte si să participe la exprimarile sale de furie, durere sau frică
Lăsăm bebelusul să plangă sau il alinăm? Dileme, solutii și analize
Stii sa interpretezi plansul bebelusului tau? TEST
Despre plansul bebelusului alte informatii
Cum răspundem la plansul bebelusului
Plânsul bebelusului este modul sau de comunicare. Felul in care răspundem plânsului bebelusului este subiectul multor dezbateri ce isi contrazic reciproc stategiile.
Bebelusul poate plânge din diverse motive, insă cum reactionam când plânge?
In esenta există doua solutii
- Dacă pânsul bebelusului are o cauză fizica, este suficient să o elimimam: ii schimbăm scutecul, ii dăm sa pape, il infăsăm, ii arătam ca suntem acolo.
- Dacă insă bebelușul plânge dintr-un alt motiv decat unul cauzat de o necesitate fizică, il luăm in brațe sau nu?
Despre plâns și efectul terapeutic al lacrimilor
Plânsul are efecte benefice asupra organismului si asupra psihicului. Unele studii stintifice au demonstrat ca dupa ce a plâns, unei persoane ii scade tensiunea arterială, ritmul bătăilor inimi i se incetinește iar undele cerebrale, agitate de emotii se liniștesc si se sincronizeaza.
Efectele benefice ale lacrimilor au fost confirmate de W. Ferry - biochimist la Spitalul Minesotta din USA. Analizând compozitia lacrimilor, a descoperit că in ele se găsesc unii hormoni ai stresului. Este normal să ne gandim că in acest fel, lacrimile eliberează organismul de acesti hormoni, usurând relaxarea. Prin urmare, dacă impiedicăm emisia de lacrimi, ii luăm posibilitatea bebelusului de a scăpa de niste hormoni ai stresului si de a se relaxa.
Si nu numai atât. Lacrimile contin si endorfine si catecolamine, substance ce regleaza starile umorale ce combat depresia si induc o senzatie de fericire. Probabil ca pare absurd insă dacă luam in seama cercetarile lui William Frey, când plange - bebelusul incearcă sa se calmeze si să isi recapete buna dispozitie.
Ca o confirmare a celor de mai sus, exista statistici suplimentare. Psihologul T. Bergman care a scris alaturi de Ana Freud cartea Children in the Hospital, a studiat comportamentul din spital al nou nascutilor. Bebelusii care in sectia de nou nascti s-au dovedit cei mai inversunati plangaciosi - devin deosebit de calmi si de cooperanti atunci cand ajung acasa. Insa, pe de alta parte, psihanalistul englez John Bowlby care si-a petrecut toata viata studierii legaturii dintre mama si copilul ei a ajuns la concluzia ca acei copii al caror plans nu a primit nici un raspuns in timpul primului an de viata, tind sa devina mai tarziu agresivi in relatia cu parintii sau exagerati de atasati de parinti.
Citeste si aceste informatii interesante Cum stim ca bebelusului ii e foame si cum este plansul de foame al bebelusului? Iata cum plange si cand e flamand.
Bebelusul are nevoie să stie că in jurul lui se află persoane capabile să asculte si să participe la exprimarile sale de furie, durere sau frică
Deci undeva la mijloc, trebuie sa exista o balanță pentru ce e cel mai bine pentru un bebelus și cum reactionăm la plânsul sau. Pentru ca - asa cum cum spune psihologul J. Bowlby, orice incercare de a-l face pe bebelus, cu orice motiv, sa nu mai plangă, o poate percepe ca o formă de abandon emotiv. Bebelușii au nevoie să stie ca in jurul lor se află persoane capabile să asculte si să participe la exprimarile lor de furie, durere sau frică.
Mai târzu, cand copilul devine adolelescent si este capabil să isi exprime emotiile si frustările, va apela la plâns, dacă va considera necesar si va sti că poate conta pe parintii lor pentru a-i fi ascultate probleleme si framântarile.
Aletha J. Solter, autoarea cartii Tears and Tantrums - spune; in activitatea ma de de terapeut, am intâlnit un aspect interesant: copiii care sunt foarte atașati de mama lor si plâng mereu, incetează să se mai comporte astfel atunci când părintii sunt capabili sa creeze un climat de securitate emotională in care plansul este acceptat. Iar primele luni din viata uunui bebeluș sunt fundamentale pentru a stabili acest raport de sigurantă, de care are nevoie copilul. Iata de ce este imposibil sa rasfeti un bebelus.
Ad-Extra3:
Lăsăm bebelusul să plangă sau il alinăm? Dileme, solutii și analize
Bebelusul plange des si nu poate adormi. Oboseala dă târcoale mamicii. Are bebelusul o problema cu somnul sau a invatat ca mami il ia in brate la prima secunda de plans? ....
Nici o mamica si - cu siguranta nici un tatic - nu este fericita cand isi aude bebelusul plangand. Sa recunoastem, dupa ce bebelusul vine acasa, noptile nu mai sunt la fel de linistite ca cele cand inca era in burtica mamei. Si - iata-ne deja in mijlocul primei dileme. Il luam in brate de fiecare data cand plange sau mai asteptam?
Exista alternative? Existe metode de alinare? Sa il lasam sa planga sau sa il alinam? O dilema care staneste multe opinii contradictorii pe forumul Desprecopii. Iata mai multe opinii si sfaturi de la specialistii pshilogia bebelusului.
Citeste despre toate variantele: Lasam copilul sa planga sau il alinam? Iintrebari, dileme, solutii si analize...
Stii sa interpretezi plansul bebelusului tau? TEST
Cand bebe plange, reusesti sa descifrezi intotdeauna mesajul corect care se ascunde in spatele tipetelor bebelusului tau? Stii ce ar vrea sa iti comunice?
Afla daca stii sa interpretezi corect plansul bebelusului facand acest test.
Despre plansul bebelusului alte informatii:
De ce sunt bebelusii mai agitati seara?
Ajutor bebelusul plange non stop si eu am nervii pe bigudiuri...
14 sfaturi pentru calmarea unui bebe agitat - de la mamicile care au trecut prin aceasta perioada
Plansului bebelusului: cele trei reguli de abordare
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.).
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Referinte:
Children in the Hospital Hardcover – 1 Dec 1965 - de Thesi Bergmann, Anna Freud
Tears and Tantrums Paperback – 31 Dec 1998 - de Aletha Jauch Solter
Come rendere felice un bambino nel primo anno di vita (Italian) Paperback - de Nesia Laniado, 2019
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII