Cum protejăm bebelușul de ciupiturile de insecte: care substante sunt recomandate și care NU și ce efecte pot avea - sfatul medicului pediatru
Majoritatea ciupiturilor de insecte sunt inofensive - ÎNSĂ există unele de care TREBUIE să îl protejăm pe bebe.
În primul rând, înțepăturile de țânțari îi pot da senzație de mâncărime și îl pot face pe bebe agitat și supărat. La fel și înțepăturile de albine - care, în plus, poartă și un risc de șoc anafilactic (un risc foarte serios). Și, desigur, trebuie neapărat să îl protejăm pe bebe de căpușe - iată în continuare sfaturile medicului. 🐝🪰
veti citi
Bebelușii trebuie protejați de insectele obraznice și periculoase
Cum anume il protejăm pe bebe? Cu ce substanțe anume?
Insecte de care trebuie să il protejam pe bebe
Bebelușii trebuie protejați de insectele obraznice și periculoase
Desi majoritatea ciupiturilor de insecte sunt inofensive - exista unele de care TREBUIE sa il protejam pe bebe.
In primul rand - piscaturile de tantari pot da senzatie de mancarime si il pot face pe bebe agitat si suparat. La fel si intepaturile de albine - care in plus poarta si un risc de soc anafilactic (un risc foarte serios). Si - desigur, trebuie neaparat sa il protejam pe bebe de căpuse din cauza riscului de boala Lyme.
Cum anume il protejăm pe bebe? Cu ce substanțe anume?
Ei bine, dupâ ce bebe împlineşte 2 luni, poţi folosi substanţe împotriva insectelor (alege una special creatâ pentru copii şi spal-o imediat ce te întorci în casă iar bebe nu mai este in pericol de a fi ciupit):
• Spray-urile antiinsecte cu substanţa DEET asigurâ cea mai bună protecţie.
Atentie - Academia Americana de Pediatrie (AAP) avertizează împotriva folosirii vreunei substance care conţine peste 30% DEET pentru copii. Cea mai sigură variantă: DEET în procent de 10%. Aplică aceasta crema - după crema solară.
Repelenţii pe bază de citronela şi cedru pot asigura protecţia împotriva insectelor dar NU la fel de eficient ca produsele care contin DEET. Aplică-i pe piele produsele cu citronella deoarece prorectia nu durează mult timp.
Produsele care conţin ulei de eucalipt NU trebuie să fie folosite pentru copiii mai mici de 3ani.
Permetrinul este o substanţă chimică ce ucide căpuşele şi puricii (nu şi ţânţarii) aşa că poate asigura protecţie împotriva bolii Lyme. ATENTIE - permetrinul se poate aplica doar pe haine, niciodată pe piele. Protecţia durează câteva spâlări.
• Se presupune câ picardina egalează DEET în proporţie de 10%, dar AAP nu si-a dat aprobarea, în aşteptarea unor studii pe termen mai îndelungat.
Insecte de care trebuie să il protejam pe bebe
AIbinele.
Ţine-l pe bebe departe de straturile de flori şi evită sâ îi oferi în exterior gustări lipicioase şi dulci. Dacă totuşi îi dai, şterge-i bine degetele şi fața imediat, pentru ca albinele să nu se mai simtă atrase de bebeluşul tău cel dulce.
Ţânţarii.
Pişcăturile lor dau în general doar prurit, dar uneori ţânţarii pot transmite şi unele boli infecţioase. Protejează-ţi bebeluşul seara - când se adună ţânţarii, securizând intrârile de la uşi şi ferestre şi acoperind câruciorul cu o plasă, dacă este cazul.
• Citeste si Cum protejăm bebelușii și copiii mici de țanțari: 6 solutii naturale
Căpuşe.
Acestea pot fi purtâtoare de boala Lyme şi febra Rocky Mountain, aşa că este deosebit de important să acoperi cat mai mult din pielea copilului cu haine şi să aplici un repelent pentru insecte atunci cand te afli în zone unde se găsesc multe câpuşe. In fîecare seară, verifică-l să nu aibă căpuşe in asternut (mai ales dacă ai animale de casă) si îndepărteazâ-le imediat dacâ le identifici
Citeste si Cum ferim copiii de capuse
► Citeste in continuare Cum scapam de purici: 10 remedii simple pe care trebuie sa le stii
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com, articol reviziut de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, Toate drepturile rezervate (c) 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Noi am fost vara trecuta la Lisabona si am vizitat acvariul. Este minunat mai ales pentru copii (4 si 8 ani in cazul nostru)
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII