Sindromul de banda amniotica: simptome si urmari
Sindromul de banda amniotica (SBA) este o afectiune rara provocata de firele sacului amniotic care se infasoara in jurul fatului (degete, manute, picior, etc) - acestea adera, influenteaza si perturba in grade diferite cresterea si dezvoltarea structurilor fetale. Aceasta constrictie poate provoca o varietate de probleme, in functie de locul si severitatea benzilor de constrictie.
Fatul in curs de dezvoltare pluteste in lichidul amniotic din uterul mamei, iar ceea ce mentine lichidul in jurul fatului si al uterului este un sac. Acesta are doua straturi care sunt lipite impreuna: stratul exterior al uterului numit "corion" si stratul interior numit "amnion".
in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce cauzeaza sindromul benzilor amniotice?
Semne si simptome ale sindromului de banda amniotica
Care sunt alegerile mele in timpul acestei sarcini?
Ce se va intampla dupa nastere?
Ce cauzeaza sindromul benzilor amniotice?
Se crede ca sindromul de banda amniotica apare atunci cand membrana interioara (amnion) se rupe sau fisureaza, fara a afecta membrana exterioara (corion). Fatul inca va pluti in fluid, dar va fi expus tesutului plutitor din amnionul rupt, care se poate infasura in jurul fatului.
Cauza exacta a fisurilor sau rupturilor sacului amniotic nu este intotdeauna cunoscuta, iar cercetatorii considera ca se poate intampla aleatoriu.
In unele cazuri, au fost identificati factori de mediu specifici. De exemplu: la unii copii, trauma zonei abdominale in timpul sarcinii sau traumatisme bruste asupra placentei par sa fi cauzat sindromul benzii amniotice. Unii copii au fost afectati dupa esantionarea villusului corionic (CVS), cand se efectueaza devreme in timpul sarcinii. De asemenea, s-a raportat ca, contractiile uterine intense cauzate de un medicament cunoscut sub numele de misoprostol (si analogul prostaglandina E1) au condus la sindromul benzii amniotice.
Incidenta sindromului de banda amniotica este de 1 la 1200 pana la 1 din 15 000 nascuti vii. Cauza ruperii amnionului este incerta si este considerata un eveniment intamplator. Nu pare sa fie genetica sau ereditara, astfel incat probabilitatea aparitiei la o viitoare sarcina nu este obisnuita.
SBA poate provoca o serie de anomalii/defecte congenitale diferite, in functie de partea corporala afectata. Daca o banda se infasoara in jurul unui membru si constrictia este foarte mare, poate determina amputarea congenitala. Copilul se poate naste fara un deget de la mana sau picior, sau chiar fara un membru. Daca banda se afla de-a lungul fetei bebelusului, poate provoca despicatura buzei si a palatului. ABS este, de asemenea, cauza a numeroase pierderi de sarcina, cum ar fi atunci cand o banda se infasoara in jurul cordonului ombilical.
Sindromul de banda amniotica apare aleatoriu. Nu este genetic, nici nu este cauzat de ce face o graviduta in timpul sarcinii.
Semne si simptome ale sindromului de banda amniotica
Simptomele asociate cu sindromul benzii amniotice variaza foarte mult de la un copil la altul. Unii copii dezvolta doar deformari usoare; altii dezvolta malformatii grave ce le pun si viata in pericol. Diagnosticul SBA este posibil de la 9 saptamani gestationale, prin examinare transvaginala, atunci cand interferenta asupra embrionului este majora, afectand de obicei peretele abdominal anterior sau extremitatea cefalica. Din nefericire, benzile amniotice pot fi foarte dificil de vizualizat la examinarea ultrasonografica de rutina, in multe cazuri putand sa ramana nediagnosticate sau subdiagnosticate.
Au fost identificate mai multe modele, diferite, cu sindromul benzii amniotice. Cele mai comune trei modele sunt: benzi de constrictie in jurul unuia sau mai multor membre; complexul de membru-corp-perete; anomalii ale capului si fetei (anomalii craniofaciale), defecte ale creierului si malformatii grave ale bratelor si picioarelor.
Majoritatea sugarilor cu SBA au deformari ale bratelor si picioarelor, degetelor de la maini si/sau picioare. Unul sau mai multe membre pot fi afectate, insa membrele superioare sunt afectate mai des decat cele inferioare. La unii pacienti, un membru (o mana sau un picior) poate fi singurul simptom al afectiunii. Caracteristicile fizice specifice pot include degete anormal de scurte, cu absenta portiunii distale, inele de constrictie si extra fasii de tesut ce au aderat la degete. Inelele de constrictie care inconjoara un membru sau un deget pot modifica fluxul de sange.
Un alt model asociat cu sindromul benzii amniotice este defectul peretelui abdominal ce poate fi rezultatul SBA, in mod caracteristic cu defecte ample, cu anse intestinale herniate si flotante in afara abdomenului.
Un al treilea model asociat cu sindromul de banda amniotica implica anomalii craniofaciale cum ar fi inchiderea incompleta a palatului, fisurile faciale, ochi mici, subdezvoltati (microftalmia), ingustarea pasajelor nazale (atrezia choanal) si malformatii in dimensiunea si forma craniului. La unii copii, capul este aderent placentei.
Care sunt alegerile mele in timpul acestei sarcini?
Sindromul de banda amniotica nu determina un risc crescut pentru mama in timpul sarcinii. Cele mai multe complicatii ale benzilor amniotice sunt tratate dupa nastere. Pentru cazuri mai severe, este necesara o evaluare detaliata a situatiei, inainte ca interventia chirurgicala fetala sa poata fi considerata o optiune.
In cazurile in care situatia este usoara, interventia chirurgicala fetala nu este recomandata si orice complicatie va fi tratata dupa nastere prin interventie chirurgicala reconstructiva. Toate cazurile de sindrom de banda amniotica ar trebui sa fie monitorizate prin ecografii in timpul sarcinii pentru o potentiala severitate in crestere.
Se pot lua in considerare cazuri mai grave pentru interventiile chirurgicale fetale, cu conditia ca riscurile materne si fetale ale interventiei chirurgicale sa fie reduse. Este necesara o evaluare completa inainte de a merge mai departe cu interventia chirurgicala fetala, deoarece fiecare caz de SBA este unic si pot aparea complicatii suplimentare. Chirurgia fetala poate fi o optiune de tratament in cazuri selectate. Acest lucru poate fi oferit atunci cand banda este in jurul unui membru si provoaca umflarea si obstructionarea fluxului sanguin la nivelul membrelor. Chirurgii fetali pot intra in uter cu un mic instrument si pot incerca sa taie banda din jurul membrului fie cu laser, fie cu un instrument ascutit.
Ad-Extra3:
Ce se va intampla dupa nastere?
Un fat cu SBA poate necesita tratament dupa nastere. Ocazional poate fi necesara o interventie chirurgicala de reconstructie pentru a corecta canelurile de constrictie profunda, degetele de la picioare sau degetele de la maini, buza despicata, etc. Nevoile chirurgicale ale copilului vor varia de la minore la complicate, in functie de amploarea deformarilor cauzate de benzile amniotice.
In cele mai multe situatii, veti putea discuta despre optiunile dvs. cu un chirurg plastic la scurt timp dupa nastere. .
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
Autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) Desprecopii.com 2019
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII