Bebelușul are NEVOIE de contact direct piele-piele cu mami - iată de ce
Bebelușii nou-nascuti au nevoie de contact direct piele-piele cu corpul mamei lor. Cercetarile arata ca bebelușii care au parte de contact direct piele-pielea mamei se dezvoltă mai bine și sunt mai fericiti. Deci, interactiunea directa, prin piele - mama-bebelus promoveaza cresterea si are multe beneficii pentru creierul bebelusului - find primul pas din educatia timpurie.
Iata de ce are nevoie bebelusul de contact direct piele-pielea mamei.
> veti citi:
Bebelusii au nevoie de contact cu pielea mamei
Teoria continuitatii
Contact cu bebelusul zece ore pe zi
Hormonul rasfatului si al fericirii
Maimutele lui Harry Harlow
Dragostea mamei influenteaza dimensiunile creierului copilului
Bebelusii au nevoie de contact cu pielea mamei
Nou-nascutii au nevoie de contact direct piele-piele cu corpul mamei lor. Cercetarile arata ca bebelusii care au parte de contact direct piele-pielea mamei se dezvolta mai bine. Deci, interactiunea mama-bebelus promoveaza cresterea si are multe beneficii pentru creierul bebelusului - find primul pas din educatia timpurie.
La mijlocul anilor 1980, in urma unui experiment într-un spital american, s-a dovedit ca acei copii din orfelinate care nu au beneficiat de contactul piele-piele au ramas în urma in privinta cresterii. Bebelusii care au fost mangaiati pe spate, seara de seara au crescut în mod normal.
Teoria continuitatii: răsfata-ti in continuare bebelușul
In timpul sarcinii, bebelusii se ating în permanenta de uterul mamei. Mamele sunt astfel în contact cu fatul 24 de ore pe zi. In burtica mamei, bebelusului nu sufera de foame, nu simte durere, este un loc sigur. Iar atunci cand vine vremea nasterii bebelusul schimba acest loc sigur si caldut pentru o lume imensa. Din pacate pentru bebelusi schimbarea este grea - multi din ei dorm singuri, în patut, pe un scaun balansoar, sau într-un carucior.
Teoria continuitatii afirma: rasfata-ti in continuare bebelusul, atinge-l, si mângâie-l. Îngrijeste-l pe de mult posibil, si ia-l cat mai mult cu tine, poarta-l cu babywearing. Dupa cateva luni, copilul va arata în mod automat ca vrea sa intre în lumea larga si, în mod normal, se îndeparteaza de tine - incetul cu incetul.
♦ Citeste Babywearing-ul sau purtarea bebelusului: 5 lucruri pe care nu le stiai
Contact cu bebelusul zece ore pe zi
Dupa noua luni de sarcina si nastere, s-ar putea sa te gândesti ca si corpul mamei are nevoie de un pic de odihna. De exemplu, un numar de studii facute in Olanda, au aratat ca bebelusii olandezi au prea putin contact fizic cu parintii sau îngrijitorii lor. Noi tehnici de cercetare, cum ar fi scanarea creierului, si masurarea nivelului de cortizol în saliva sugarilor, arata cât de important este contactul cu corpul pentru dezvoltarea copiilor. Si nu este vorba de atingerea functionala în timpul schimbarii si scaldarii: este vorba de atingeri constiente, iubitoare.
Cercetarile europene arata ca bebelusii care, în medie, au primit circa zece ore de contact fizic pe zi, au plâns cu 50% mai putin decât copiii care au fost atinsi intr-o medie de 8,5 ore pe zi. Citeste detalii aici: Creierul bebelusului: 5 lucruri esentiale care ii stimuleaza sau de-favorizeaza dezvoltarea
Ad-Extra3:
Hormonul rasfatului si al fericirii
Dar de ce se simte atât de bine o atingere? Cu prilejul unei atingeri, hormnul oxitocina este eliberat. Oxitocina este substanta responsabila pentru crearea de contacte si legaturi interumane. Este produsa în concentratii mari în mintea mamei în timpul si dupa nastere, si determina reactia mamei de a tine si ingriji copilul in permanenta.
Maimutele lui Harry Harlow
Profesorul american - renumit psiholog: Harry Harlow, a descoperit ca puii de maimuta care nu au fost atinsi în primele sase luni de viata, au început sa arate un comportament bizar în viata ulterioara. Nu se puteau intelege bine cu alte maimute, se certau in permanenta, si aveau dificultati in gasirea unui partener. Mai tarziu acestea, in ciuda faptului ca au reusit sa aduca pui pe lume, s-au dovedit a fi parinti defectuosi, care si-au neglijat sau si-au abuzat puii. Se dovedeste astfel ca contactul în copilarie, nu ofera doar un sentiment necesar de securitate, ci ne învata si o lectie importanta în viata ulterioara.
Harry Harlow - unul dintre primii psihologi care au investigat implicatiile afectiunii materne
Dragostea mamei influenteaza dimensiunile creierului copilului
Ii alintam, ii iubim, ii mangaiem, ii sarutam, le spunem cuvinte frumoase si le acordam tot sprijinul si toata protectia de care au nevoie pentru a creste mari si frumosi. Se stie ca dragostea parintilor si in mod special a mamei are un impact determinant asupra vietii emotionale a copiilor si a felului in care acestia se vor transforma in adulti mai tarziu. Iata ce efect minunat are dragostea mamei asupra creierului copilasului sau.
Citeste si: Etape esentiale de dezvoltare a creierului unui bebelus
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
Referinte: The Journal of Psychology
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII