Legătura dintre colicii bebelusului alăptat și alimentația mămicii - pe scurt ce trebuie să știi

Legatura dintre colicii bebelusului alaptat si alimentatia mamicii

Legătura dintre colicii bebelusului alăptat și alimentația mămicii - pe scurt ce trebuie să știi

Ce legatura este intre alimentia mamei si colicii bebelusului alaptat?

Unii bebelusi sunt mai sensibili, iar în jurul a două săptămâni de viață, aceștia acuză primele semne ale apariției colicilor. Iata ce trebuie sa stii.

veti citi
Cum poate influența alimentatia mamei laptele furnizat bebelușului său?
Adevăr sau mit? Apar colicile din cauza alimentaţiei mamei?
Cum calmăm crizele de colici?
Colicii bebelusului: cauze, strategii si tratamente eficiente
Odiseea colicilor: cum am scăpat de acești monștri mici 

Cum poate influența alimentatia mamei laptele furnizat bebelușului său?

Mâncând cât mai sănătos și echilibrat, mama oferă bebelusului un lapte de bună calitate nutritivă. Pentru această bună calitate a laptelui, mama trebuie să evite pe cât posibil, mesele de tip fast food, prăjelile, rântașurile, alimentele semiprocesate, sucurile din comerț și mezelurile. În perioada alăptării, e nevoie pentru mamă de o dietă completă, dar echilibrată, bogată în vitamine, minerale, proteine, lipide și carbohidrați.

Un rol important îl au proteinele, în mod deosebit proteinele animale din carne (peşte, pui de ţară, carne de vită, curcan, miel) și din produsele lactate (lapte, brânzeturi, unt, iaurturi). Aminoacizii esenţiali din aceste proteine, trecând în laptele matern ajung să fie un suport important în primele 3 luni de viaţă ale celui mic.

De asemenea, lipidele consumate de către mamă trebuie să fie de bună calitate (unt, acizi grași omega 3 din pește). Aceste lipide au un rol esențial în buna dezvoltare a organismului bebelușului. Acizii grași omega 3 sunt importanți pentru țesutul nervos și membranele celulare ale sugarului.

Carbohidrații, care se găsesc în cantităţi mari în fructe, dar și în anumite legume (cartofi, mazăre, linte) şi cereale (grâu, porumb, orez ) au rol în funcționarea sistemului nervos şi dezvoltarea microflorei intestinale a sugarului.

În legătură cu aportul caloric, este important să existe un echilibru, chiar dacă apetitul mamei, care alăptează în primele săptămâni după naștere, va fi mai ridicat. Dieta variată îi va asigura mamei, implicit bebelușului, necesarul de macro- și micro-nutrienți necesari.

Citeste mai multe detalii aici Ce mananca mama cand alapteaza?

Adevăr sau mit? Apar colicile din cauza alimentaţiei mamei?

Polemica din jurul acestui subiect este încă în discuţie. Potrivit anumitor medici, mamele, care alăptează ar trebui să evite consumarea anumitor legume, care balonează, precum fasolea, broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida, ardeiul iute, ceapa, napii și castraveţii.

Dar, se mai discută și despre proteinele prezente în dieta mamei, care ajung în laptele produs şi care pot afecta bebeluşul. În general, este bine ca bebeluşul să intre în contact cu aceste proteine, din laptele matern, pentru a se desensibiliza la ele. Faptul că aceste substanţe apar în laptele matern nu determină apariția colicilor la toți sugarii. De aceea mama, care alăptează nu este obligată să aibă restricții severe alimentare, ea poate tatona toleranța bebelușului la anumite alimente.

Pot însă exista și cazuri în care sugarii pot dezvolta alergii. Cei mai frecvenţi alergeni provin din laptele de vacă şi din anumite tipuri de seminţe şi cereale. În anumite cazuri, când acestea sunt consumate de către mamă, pot provoca sugarului simptome, precum colici, eczeme cutanate şi vărsături. Atunci când mama observă vreunul din aceste semne, e bine să încerce să renunţe pentru o perioadă, la aceste alimente din dietă sa şi să vadă dacă starea celui mic se îmbunătăţeşte.

Citeste detalii aici Alergia la lapte a bebelusului: simptome, cauze si tratare

La sugar pot apărea colicile și din alte cauze decât dieta mamei, cauze care țin de dezvoltarea sugarului.

Cum calmăm crizele de colici?

În primele luni de viaţă ale bebelușului, se recomandă că acesta să fie hrănit exclusiv la sân. Dacă mama este sănătoasă, la fel va fi şi bebeluşul său. Pentru a înțelege, care este cea mai frecventă cauză a crizelor de colici și anume acumularea de bule de gaz în tubul digestiv, putem să ne imaginăm bulele de gaz de pe pereţii unei sticle de apă carbogazoasă. Unii sugari sunt însă foarte sensibili şi pot avea crize intense de colici, cu abdomen balonat, chiar şi spasme musculare. Este util să ştim ce putem face în astfel de cazuri.

Se recomandă metode familiare şi remedii din extracte naturale, care îi vor calma starea de agitație sugarului. Uneori, doar ridicarea bebeluşului în poziţie verticală, după hrănire, și ușoara batere pe spate, câteva minute, îl poate ajuta să elimine aerul şi să prevină apariția colicilor. În cazul în care deja au apărut acestea, o altă metodă de calmare ar putea fi contactul cu pielea mamei, care este cel mai uşor şi plăcut mod prin care sugarul se poate liniști. Alternativa poate fi și o păturică caldă. De asemenea s-a observat că la unii sugari “un concert” de foehn sau aspirator, care le aducea aminte de perioada intra-uterină, i-a ajutat să se liniștească.

Ad-Extra3:

Colicii bebelusului: cauze, strategii si tratamente eficiente 

Definițiile colicilor descriu un bebelus bine îngrijit, cu vârsta sub trei luni, care plânge mai mult de trei ore pe zi, timp de mai mult de trei zile pe săptămână, timp de cel puțin trei săptămâni. Bebelușii sunt afectați de colici de la vârsta de aproximativ trei săptămâni și, de obicei, situatia se imbunatateste dupa ce implineste 3 luni.  Academia Americana de Pediatrie sustine că bebelusul trece printr-o perioada in care există o creștere a gazelor sau a altor iritații în intestin care ii cauzează durere și flatulenta.

Iată o trecere in revistă a strategiilor și remediilor anti colici.

Odiseea colicilor: cum am scăpat de acești monștri mici

Sunt o mamica care a supravietuit in ultimele cinci luni alaturi de un bebelus cu colici. A fost greu - asa ca lupta mea si a bebelusului meu cu acesti monstri mici, colicii  - pare a fi o odisee...Vrei sa afli cum poti supravietui acestei perioade dificile... esti proaspat parinte si bebelusul nu se opreste din plans!? Iata cateva sfaturi pentru a supravietui cu un bebelus ce sufera de colici: Odiseea colicilor: cum am scapat de acesti monstri mici

Despre colicii bebelusului, mai poti citi

Alimente care cauzeaza colici bebelusului in perioada alaptarii

Tratamente si remedii pentru colicile bebelusului

Biberoanele anticolici: mit, realitate si marketing

Esti o mămica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate © 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII