Se poate salva o sarcina extrauterina (ectopica)? - iată ce spun medicii
O sarcină ectopică - extrauterina cum i se mai spune - sau tubara cum ii mai spun medicii, este o sarcină în care ovulul fertilizat se implantează altundeva decât în uter, cel mai adesea în tuburile uterine. Aproape ca o regulă, o dată ce o sarcină ectopică este diagnosticată, se recomandă incetarea sarcinii.
Se poate insă salva o sarcina extrauterină (ectopica)? - iată detalii despre riscurile unei sarcini extrauterine si cazuri rare cand sarcina a decurs cu bine.
- veti citi:
Ce este sarcina extrauterina (ectopica)?
Sa intelegem mai bine sarcina extrauterina
Simptome ale unei sarcini extrauterine
De ce sunt intrerupte sarcinile extrauterine (ectopice) ?
Cazuri rare de sarcini extrauterine care s-au incheiat cu succes
Ce este sarcina extrauterina (ectopica)?
O sarcină ectopică - sau extrauterina cum i se mai spune - sau tubara cum ii mai spun medicii, este o sarcina în care ovulul fertilizat se implantează altundeva decât în uter, cel mai adesea în tuburile uterine. În timp ce sarcina avansează, fătul în curs de dezvoltare va determina tubul să se întindă și uneori să se rupă, ducând la sângerări interne ce pot pune in pericol sanatatea femeii.
Deși au existat cazuri rare (publicate in literaratua medicala de specialitate) în care o sarcină ectopică a fost adusă la termen, aceste sarcini sunt aproape universal considerate neviabile si se recomanda terminarea sarcinii (intreruperea sarcinii).
Implantarea in cazul sarcinii normala si in cazul sarcinii extrauterine
Sa intelegem mai bine sarcina extrauterina
Sarcina extrauterina (ectopică) afectează aproximativ unu până la două procente din toate sarcinile. Acest tip de sarcina apare cel mai frecvent la femeile care suferă de o boală inflamatorie pelviană sau o infecții cu Chlamydia. Fumatul, probleme ale trompelor uterine sau reproducerea asistată (FIV) pot contribui la acest risct.
Pana la 30% dintre sarcinile ectopice nu au semne sau simptome medicale in stadiile incipiente.
Simptome ale unei sarcini extrauterine
Cele mai multe simptome ale unei sarcini extrauterine vor apărea de obicei înainte de a opta săptămână de sarcina și pot include:
Sângerarea vaginală
Dureri bruste abdominale in zona inferioara
Durere pelvină
În cazurile de sângerare gravă, sarcina poate fi inițial diagnosticată ca un avort spontan. În mod obișnuit, în acest stadiu, o o ecografie cu ultrasunete va dezvălui problema ca fiind o sarcină ectopică. Nivelurile ridicate ale hCG din sânge pot susține în continuare diagnosticul (deoarece avortul spontan duce la scăderea hCG). Aproape ca o regulă, o dată ce o sarcină ectopică este diagnosticată, se recomandă incetarea sarcinii.
Ad-Extra3:
De ce sunt intrerupte sarcinile extrauterine (ectopice) ?
Marea majoritate a sarcinilor extrauterine se implanteaza în tuburile uterine. Dacă este lăsată necontrolată, creșterea fetală va implica cantități mari de tesuturi și vase de sange. Din acest motiv. sarcina poate deveni periculoasă pentru femeie iar rupturile interne pot provoca o sângerare masivă care ii pot provoca moartea.
Deoarece moartea fetală este totuși sigură și riscul pentru mamă este mare, se recomandă încetarea sarcinii fie prin intervenții chirurgicale, fie prin medicamente abortive.
Atunci când implantarea se află în cavitatea abdominală a femeii, aceasta prezintă în continuare riscuri grave de hemoragie și malformații fetale. Chiar și în cazurile extrem de rare de naștere a unui copil viu prin intervenție chirurgicală, mama este expusă riscului, deoarece placenta nu se detașează în mod natural și nu este eliberată la naștere ca în timpul unei sarcini normale uterine.
Din păcate, nu există în prezent nicio tehnologie medicală pentru a muta o sarcină ectopică din tuburile uterine în uter.
Cazuri rare de sarcini extrauterine care s-au incheiat cu succes
Deși au existat cazuri în care o sarcină ectopică a fost adusă la termen, condițiile în care acestea au avut loc au fost extrem de neobișnuite. De fapt, ele sunt atât de rare încât șansele de sarcină ectopică de succes sunt în jur de una din trei milioane.
Cele mai reușite evenimente de acest gen au implicat implantarea oului undeva în abdomen, mai degrabă decât trompele uterine. Acest gen este de imp;antare duce la o sarcină abdominală, aceste anomalii fiind situate, de obicei, în apropierea ficatului sau a altor organe în care aprovizionarea cu sânge este bogată. Chiar și atunci, șansele de supraviețuire sunt mici. Nasterea poate fi, de asemenea, dificilă în funcție de locul unde sunt localizate vasele sanguine sau organele.
• Citeste un astfel de caz aici Mama care a riscat totul ducand la bun sfarsit o sarcina extrauterina (ectopica)
In Marea Britanie, este semnalata in literatura medicala un caz in care sarcina abdominală a fost diagnosticată la 20 de săptămâni de sarcina, a fost doar una din trei astfel de sarcini documentate în Marea Britanie de peste 20 de ani.
Altele cazuri au avut loc în părți ale lumii în care lipsește îngrijirea prenatală. Astfel de cazuri sunt considerate raritati deoarece acestea ar fi fost cel mai probabil terminate în lumea dezvoltată. Probabil insa ca această lipsă de îngrijire care explică rata ridicată a deceselor la femeile cu sarcini abdominale. Unele studii, de fapt, sugerează că rata mortalității poate fi de șapte ori mai mare decât cea a sarcinilor extrauterine.
► CIteste in continuare: Sarcina extrauterina: 6 cauze posibile
Citeste pe larg si: Probleme medicale serioase care pot afecta sarcina
Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.
autor: Desprecopii.com
Material realizat cu sfaturile doamnei Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si doamnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Haga, Olanda,
toate drepturile rezervate (c) 2023
referinte medicale: WebMD
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII