De ce fel de vitamine are nevoie un copil?
Dacă ai copii, cu siguranță te-ai întrebat dacă e nevoie să dai vitamine copiilor tăi. Știm că pentru a crește sănătoși, copiii au nevoie de o alimentație variată și echilibrată, bogată în vitamine, minerale, fibre, aminoacizi, grăsimi și proteine.
Dar care sunt vitaminele de care are nevoie un copil? Și de ce? 🤔
veti citi
Cand copilul are lipsa de vitamine
Principala cauza a obezitatii la copii este alimentatia
Care este necesarul zilnic nutritional in perioada de crestere?
Vitaminele si suplimentele pentru copii sunt cu adevarat necesare copiilor?
Despre vitaminele pentru copii
Cand copilul are lipsa de vitamine
Deficitul de vitamine, minerale, aminoacizi si alte substante nutritive pot avea efecte negative asupra dezvoltarii sanatoase a copilului atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Este bine sa te consulti cu medicul pediatru si eventual cu un nutritionist de copii, iar daca este cazul sa completezi alimentatia copilului cu suplimente nutritive special concepute pentru cei mici.
Copilaria este o perioada de crestere critica, in care nutritia adecvata este absolut necesara. Copiii care au diete sarace - fie din cauza lipsei de alimente sau din cauza tiparelor de alimentatie care duc la un aport inadecvat de nutrienti - sunt predispusi la boli si multe alte probleme. Copiii afectati de o nutritie saraca, prezinta si un risc mai mare de obezitate, probleme de sanatate mintala / emotionala si un esec in dezvoltarea academica.
Principala cauza a obezitatii la copii este alimentatia
Alimentatia precara este una dintre principalele cauze ale obezitatii la copii, o conditie care poate fi foarte periculoasa si poate conduce la multe complicatii precum: diabet de tip 2, hipertensiune arteriala, cancer si o varietate de alte probleme de sanatate. Obezitatea poate duce, de asemenea, la o imagine negativa de sine, tulburari de alimentatie, o scadere a calitatii vietii si alte probleme psihosociale pe termen lung, care sunt extrem de greu de inversat.
Tot acesti copii care nu au o nutritie adecvata sunt mult mai susceptibili de a suferi tulburari psihologice, cum ar fi anxietate sau dizabilitati de invatare. Alimentatia slaba afecteaza in mod negativ capacitatea copilului de a se dezvolta in mod corespunzator si de a se adapta in mod normal la anumite situatii. Un studiu realizat in Indian Journal of Psychiatry din 2008 a evidentiat o legatura intre deficitul de fier si tulburarile de hiperactivitate la copii. Deficitul de iod a fost, de asemenea, legat de unele tulburari de dezvoltare. Anumite obiceiuri nutritionale la care copiii pot fi predispusi, cum ar fi saritul peste ora mesei sau consumul exagerat de zahar, au fost, de asemenea, legate de depresie.
De asemenea, copiii cu o alimentatie necorespunzatoare sunt mai predispusi sa lipseasca de la scoala, pe motiv de boala. Atunci cand un copil nu obtine cantitatile necesare de vitamine, minerale si alte substante nutritive necesare cresterii si dezvoltarii, ar putea deveni letargic si lipsit de energie.
Care este necesarul zilnic nutritional in perioada de crestere?
Este posibil ca, copilul dvs. sa creasca si sa se dezvolte datorita caloriilor ingerate, dar s-ar putea ca echilibrul nutritional de care organismul sau are nevoie sa nu fie realizat. Consuma copilul dvs. suficiente cereale, legume, fructe, lactate, proteine si grasimi?
Nici nu mai e nevoie sa spunem ca un copil reprezinta prioritatea nr. 1 a parintilor. Insa pentru a creste sanatos, organismul sau are nevoie de vitamine, minerale, aminoacizi si alte substante nutritive. Deficitul unora dintre acestea poate avea efecte neplacute asupra dezvoltarii si a sanatatii lui, mai ales ca organismul unui copil are nevoie de multa energie, in special in perioada de crestere.
Vitamina A protejaza organismul impotriva infectiilor si chiar reduce riscul aparitiei cancerului sau al altor boli
Aceasta vitamina este un catalizator implicat in maturizarea celulelor si a tesuturilor, in mod particular asigura sanatatea parului, unghiilor si pielii. In timp ce prea multa vitamina A din produse de origine animala, cum ar fi ficatul, poate determina probleme de sanatate, este aproape imposibil sa supradozati vitamina A prin consumul de legume si fructe - de aceea nu va ingrijorati daca copilul dvs. mananca “prea multi” morcovi.
Vitamina C ajuta la formarea celulelor rosii ale sangelui, la dezvoltarea oaselor si tesuturilor
De asemenea, ajuta la intarirea gingiei si intareste vasele de sange, reducand invinetirea in cazul cazaturilor sau ranilor, ajuta la cicatrizarea ranilor, intarind sistemul imunitar si totodata previne aparitia infectiilor. Nu in cele din urma, ajuta la producerea de colagen de catre organism, catalizeaza absorbtia fierului din alimente, mai ales din legume. Aceasta vitamina se gaseste in foarte multe alimente, de aceea deficienta ei este foarte rara.
Atentie: copiii ce refuza produsele din carne nu pot sa-si asigure necesarul de vitamina B12 din alimentatie!
De aceea este importanta suplinirea necesarului de vitamine la copiii cu o alimentatie necorespunzatoare.
Din complexul de vitamina B, fac parte vitaminele B1, B2, B3, B6, B12. Fiecare vitamina din acest complex, este esentiala pentru dezvoltarea normala a organismului, contribuind printre altele la functionarea normala a mai multor organe din corpul omenesc.
Importanta calciului in dezvoltarea sistemului osos al copiilor si vitamina D
In procesul de crestere, copiii au nevoie de cantitaţi substantiale de calciu pentru dezvoltarea oaselor si a dentitiei. La nastere, scheletul copilului contine doar 25 g de calciu. Pana la adolescenta, copilul acumuleaza o "zestre" de calciu de circa 1200 g, reprezentand o crestere proportional mai mare decat cea a masei corporale.
In lipsa vitaminei D, doar 15-20% din aportul alimentar de calciu se absoarbe si utilizeaza de catre organism. In prezenta unui aport suficient de vitamina D, absorbţia calciului creste la 30 – 40%. Iata asadar cat de importanta este vitamina D pentru asimilatia calciului. Calciul joaca un rol in intarirea oaselor si a dintilor, reglarea functionarii musculare, cum ar fi contractia si relaxarea, asigurarea mentinerii normale a ritmului cardiac, intervine in coagularea sangelui, transmiterea de mesaje ale sistemului nervos.
Alimentele din zilele noastre sunt atat de extrem denaturate, incat multi dintre noi nu obtinem doza zilnica necesara de vitamina D. Aceasta se gaseste in alimente grase - peste gras, galbenusul de ou si carne de la animale crescute natural. Uleiul de ficat de cod, preferabil fermentat, este o alta sursa excelenta de vitamina D. Baconul de la porci crescuti natural este o alta sursa excelenta de vitamina D - dar care e problema? Este greu sa gaseti astfel de produse naturale...
In situatiile in care apar intarzieri in dezvoltarea psihomotorie sau tulburari de atentie si memorie, este utila suplimentarea alimentatiei cu vitamin. Nu cumparati suplimente de oriunde ci numai din surse autorizate si NU administrati copilului din proprie initiativa vitamine si suplimente nutritive cu efect imunostimulator sau medicamente homeopate. Medicul este singurul cu putere de decizie in acest sens.
Despre cresterea imunitatii
Doar prin adoptarea unor masuri de igiena sporite si prin evitarea locurilor aglomerate, nu veti reusi sa va protejati copilul de virusurile si bacteriile ce il pandesc dupa colt. Aceste masuri trebuie dublate de o alimentatie sanatoasa, care sa ajute sistemul imunitar sa faca fata provocarilor.
Evitarea mancarurilor procesate si inlocuirea lor cu o alimentatie cat mai variata si mai naturala va creste forta sistemului imunitar, insa pentru ca rezistenta acestuia sa fie sporita este recomandat consumul de alimente ce contin nutrienti speciali in acest scop, precum: laptele ecologic, alimente fermentate in mod natural, oua organice, legum/fructe organice, carne din surse sigure, nuci, ciuperci si condimente.
Citeste Importanta sistemului imunitar pentru supravietuire in timpul epidemiilor
Un copil protejat este un copil sanatos
Descopera si tu care sunt produsele speciale pentru copii care le sprijina imunitatea, ii ajuta sa creasca sanatos, au grija de stomacelul lor (probiotice), le completeaza doza zilnica necesara de vitamine, minerale si le trateaza afectiuni diverse, de la colici la senzatia de rau in masina.
Hidratarea este la fel de importanta
Copiii au nevoie de multe lichide, in special apa, mai ales in sezonul cald. La 3 ani, un copil ar trebui sa bea cel putin 1 litru de apa. Daca copilul nu arata bine, are urina inchisa la culoare si urineaza mai rar, pare slabit si are pielea uscata, atentie mare la deshidratare!
Vitaminele si suplimentele pentru copii sunt cu adevarat necesare copiilor? Iata in ce conditii un copil ar putea avea nevoie de vitamine
Toti copiii au nevoie de vitamine si minerale pentru a fi sanatosi si pentru a se dezvolta in mod adecvat insa cu o alimentatie echilibrata - acestea sunt extrase din hrana. Vitamina D, fierul, calciul, fluorura si o multitudine de alte vitamine si minerale trebuie sa fie o parte obisnuita a dietei copilului, sau in cele din urma vor dezvolta o deficienta. Cu conditia ca un copil sa aiba o dieta echilibrata, care consta din alimente proaspete si reale, nu este de obicei necesar ca un copil sa ia un supliment de vitamina.
Vitaminele si suplimentele pentru copii sunt cu adevatat necesare copiilor? Iata un ghid independent pentru parinti.
Despre vitaminele pentru copii, e interesant de citit si
Aceste vitamine incurajeaza cresterea in inaltime a copiilor
Cele mai populare suplimente alimentare in Olanda
Vitamina K, D si A: Cat are nevoie bebelusul si de ce?
Vrei sa fii mamica? De ce sunt importante multivitaminele prenatale
redactor: redactor Diana Codrescu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII