Cum se poate îmbunătăți CALITATEA și CANTITATEA laptelui matern: alimente și factori
Multe proaspete mămici intreabă, pe forumul sau grupul de alăptare ALAPTAREA CU DRAGOSTE by Desprecopii - ce ar trebui sa facă pentru a imbunătati calitatea dar si cantitatea laptelui matern - și ce alimente trebuie să consume pentru a stimula producția de lapte matern.
► Iată sfaturile noastre pentru a stimula producția de lapte matern.
Vei citi:
Lucruri ce pot ajuta la productia laptelui
2 importanti factori critici pentru producerea laptelui matern
20 de alimente care stimulează lactația - INFOGRAFIC
Bauturi pe care mama trebuie sa le evite in timpul alaptarii
Stresul poate afecta in mod negativ producerea laptelui matern
Laptele unei mame reflecta acizii grasi specifici gasiti in dieta sa
Alăptarea exclusivă este cea mai sănătoasă formă de alimentație pentru un bebeluș în primele luni de viață. Acest lucru înseamnă că bebelușul primește doar lapte matern, fără a i se oferi suplimentar apă, ceai, alimente sau lapte formula.
Pentru multe femei, procesul alăptării se desfășoară fără dificultăți, având suficient lapte, oferind confort și fiind ușor atât pentru copil, cât și pentru mamă. Cu toate acestea, alăptarea poate fi și complicată, prezentând diverse provocări, cum ar fi lipsa cantității suficiente de lapte, durerea, dificultățile în convingerea bebelușului să sugă, oboseala și eventualele probleme medicale ale copilului sau ale mamei.
Cand mamica isi doreste sa stimuleze productia de lapte matern
Multe mamici se intreaba, pe forumul de alaptare de la Desprecopii sau pe grupul de alaptare exclusiv - ce alimente trebuie sa consuma pentru a stimula productia de lapte matern.
Lucruri ce pot ajuta la productia laptelui
Nu exista alimente specifice ce pot fi consumate pentru a stimula productia laptelui matern, insa exista lucruri ce pot ajuta la productia laptelui. Mult mai important decat ceea ce mananci tu este cum mananca copilul tau.
Cand un copil este asezat corespunzator, bine atasat si sugand eficient, cu cat un copil se hraneste mai mult la sanul mamei, cu atat se va produce mai mult lapte. Acesta este singura cea mai importanta modalitate de crestere a productiei laptelui matern.
2 importanti factori critici pentru producerea laptelui matern
Din punctul de vedere al dietei si al nutritiei, exista doi importanti factori critici pentru producerea laptelui matern. Primul este sa consumi suficiente lichide. Lichidele pe care trebuie sa le consumi nu se rezuma doar la lapte, ci si la apa si sucuri.
Este foarte important sa consumi suficienta apa in timpul perioadei de alaptare. Consumul unei cantitati suficiente de lichide poate ca nu va face mama sa produca mai mult lapte, insa este important la completarea fluidelor pierdute.
Ar trebui remarcat faptul ca alaptarea unui copil poate include un plus de 500 de calorii pe zi. Femeile care urmeaza diete stricte, in incercarea de a pierde in greutate, in timp ce alapteaza, ar putea consuma prea putine calorii, ceea ce le oboseste si le lasa fara energia necesara pentru productia optima de lapte.
Ad-Extra3:
20 de alimente care stimulează lactația - INFOGRAFIC
Bauturi pe care mama trebuie sa le evite in timpul alaptarii
Totusi, ar trebui amintit ca unele bauturi nu sunt bune pentru ca mama sa le consume in timpul perioadei de alaptare. Berea dauneaza vietii copilului, iar copiilor nu le place sa primeasca alcool prin laptele matern, care rezulta in mai putina stimulare a sanului. in cele din urma, aceasta inseamna o scadere a productiei de lapte.
Citeste si Stimularea lactatiei: fursecurile delicioase care sunt de mare folos
Stresul poate afecta in mod negativ producerea laptelui matern
Mamele trebuie sa-si elimine din program treburile inutile si, poate, sa mai reduca din standardele curateniei.
Cofeina stimuleaza productia de lapte, insa problema este ca aceasta isi gaseste drum catre lapte, iar cantitati mari de cofeina pot afecta sanatatea copilului. Cofeina ramane in sistemul unui copil mai mult decat in cel al unui adult, ceea ce ii prelungeste efectul. Cofeina poate face un copil sa fie iritabil, precum poate si interfera cu somnul sau.
O singura ceasca de cafea sau un pahar de suc nu reprezinta o problema, insa in cantitati mari, ca de exemplu cinci sau mai multe cesti/pahare de bauturi cofeinizate pe zi, dauneaza.
Cea mai buna reteta pentru productia maxima de lapte o reprezinta alaptarea eficienta si frecventa sau expresia laptelui, multe lichide, calorii adecvate si odihna.
Cerintele nutritionale asupra fiziologiei unei mame ce alapteaza sunt importante, si chiar mai importante decat in timpul sarcinii.
Continuarea unui regim alimentar bine echilibrat, cu un plus de calorii si proteine, de exemplu cu 400-500 KiloCalorii in plus, este fundamentala, impreuna cu aportul adecvat de lichide si vitamine prenatale.
Laptele unei mame reflecta acizii grasi specifici gasiti in dieta sa
Astfel, este importanta o dieta ce contine uleiuri sanatoase, peste, nuci macinate si lapte de vaca.
S-a descoperit ca unele plante ca feniculul si schinduful imbunatatesc calitatea si cantitatea laptelui matern. Feniculul are nu numai avantajul cresterii productiei de lapte matern, ci si de relaxare dupa dureri si stabilirea optima a digestiei mamei. Pe bebelus il ajuta sa elimine gazele si sa trateze unele boli gasite in intestine.
Schinduful nu numai ca imbunatateste lactatia (perioada de alaptare), ci ajuta si digestia si stimuleaza pofta de mancare, in timp ce imbunatateste gustul laptelui matern.
Demne de mentinut sunt si plantele cunoscute sub numele de urzici sau zmeura, ce incurajeaza producerea laptelui si reprezinta o sursa din care laptele se poate imbogati cu minerale si vitamine.
In plus, plante ca schinel si uleiul din seminte de limba mielului si varfurile florii sale incurajeaza producerea laptelui in timp ce ajuta mama cu starile de spirit postpartum si calmeaza nervii.
Schinelul este o planta acrisoara folositoare functiei hepatice si problemelor digestive, precum si pentru imbogatirea fluxului de lapte matern. Aceasta planta nu doar creste fluxul laptelui, dar de asemenea ajuta la somnul normal al copilului.
5 sfaturi pentru stimularea lactatiei
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni. Multe mamici chiar reusesc acest lucru, altele nu. In materialul ce urmeaza am pregatit cateva sfaturi pentru acele mame care se descurajeaza atunci cand intampina dificultati in stimularea lactatiei.
► Citeste in continuare 10 Semne că bebelușului tău îi este foame- infografic util
Alaptarea - ghid complet
Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil.
Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita. Totul despre alaptare, cu detalii - de la Desprecopii.com:
Ghid de alaptare
Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii.
Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare
Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.
Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI
✅ Pe Facebook: Alaptarea de la A la Z - grup de suport oficial | Desprecopii
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII