Joaca-te cu copilul tau si arata-i cat de mult il iubesti!
Pentru copii iubirea se exprima in TIMP, asa ca atunci cand te joci cu copilul ii arati cat de important este!
Odata cu inceperea gradinitei am observat instant cat de putin timp petrec alaturi de copilul meu si cat de mult are nevoie de prezenta mea. Practic, in timpul saptamanii, apucam sa fim impreuna doar 3 ore pe zi. De aceea, incerc sa fac tot posibilul sa ma dedic lui cel putin o ora, in care sa ne jucam si sa citim povesti.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Jocul ajuta copiii sa isi dezvolte abilitati
Joaca cu un parinte difera de joaca cu un frate
Creativitatea intareste abilitatile academic
Cum sa te joci cu copilul tau?
Treci la volanul propriului automobil
Noapte buna Luna, Buna dimineata Soare!
Ai ajuns vreodata la sfarsitul zilei acasa simtindu-te epuizat, ca si cum nu mai poti face nimic si tot ce iti doresti este sa te relaxezi? In schimb auzi: "Mami, (tati) vino sa te joci cu mine!" Desi joaca cu copilul poate parea obositoare dupa o astfel de zi, cred ca ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte sa ne refuzam copilul.
Jocul ajuta copiii sa isi dezvolte abilitati
Ce face joaca pentru un copil? Trei cuvinte: "seturi de competente". Care sunt aceste "seturi de competente" va intrebati? Ganditi-va ca la un set de unelte pentru copii. La inceput, cand se nasc, cutia de unelte a copilului nu are prea multe in ea. Parintii si persoanele care il ingrijesc, ajuta la umplerea acestei cutii de unelte. Pe masura ce copiii se dezvolta si cresc, incep sa adauge unelte sau abilitati in cutiuta lor de unelte.
Adultii isi pot ajuta copilul sa dezvolte "seturi de competente" care ii vor face viata sociala mai usor de gestionat. Joaca "de-a parintele si copilul" si jocul fizic, este legat de competenta copilului, abilitatile motorii si dezvoltarea cognitiva. Jocul interactiv poate, de asemenea, ajuta un copil sa invete cum sa-si gestioneze mai bine emotiile.
Joaca cu un parinte difera de joaca cu un frate
Un alt fapt interesant este faptul ca sugarii si prescolarii folosesc adesea comportamente care necesita un partener in timp ce se joaca cu parintii, dar sunt mai putin susceptibili sa faca acest lucru atunci cand se joaca cu fratii lor. Are sens, nu-i asa? Un copil vrea sa interactioneze cu parintele! Asta e ideea. Sa se joace cu alti copii poate fi distractiv, dar nimic nu bate bucuria si satisfactia de a se juca cu parintii. De asemenea, fratii mai mari se angajeaza in cantitati minime de interactiune directa cu fratii lor mai mici, in timp ce parintii acorda copilului atentie totala.
Creativitatea intareste abilitatile academice
Creativitatea intareste abilitatile academice pe masura ce copiii invata sa gandeasca original, prezentand idei unice. Prin extinderea activitatilor precum povestile inainte de culcare, ii avanseaza abilitatile de pre-lectura, cum ar fi rima, jocul de cuvinte, abilitatea de a urmari un complot, de a prezice si chiar de a crea si a actiona propriile povestiri.
Ad-Extra3:
Cum sa te joci cu copilul tau?
Nu uita ca cele mai frumoase jocuri nu au nevoie de materiale! Incercati jocuri clasice precum de-a v-ati ascunselea, de-a prinselea. Pe langa faptul ca petreceti timp de calitate impreuna, copiii vor invata multe lectii valoroase precum sa stea la rand, sa invete sa numere, isi vor imbunatati abilitatile verbale si sociale si le va creste increderea in sine. Implicati-i pe copii in planificarea activitatilor si iesiti din casa de cate ori aveti ocazia - chiar daca vi se pare uneori frigut, bucuria din ochii lor merita.
Faceti o masinuta din nimicuri
Sa incepem cu prima activitate: masinuta super draguta. Sebi adora masinile, sub orice forma si marime, astfel incat mi-am propus sa construim chiar noi o masinuta din ce gasim prin casa si sa fim creativi. E atat de simplu si distractiv!
Veti avea nevoie de: o rola de hartie igienica consumata, marker, 4 capace de la sticle de plastic, culori, 2 scobitori, foarfeca, lipici si imaginatie.
Pentru inceput vopsiti capacele in negru si gauriti-le in mijloc, cat sa incapa o scobitoare. Lasati copilul sa deseneze/picteze masinuta dupa propria dorinta/imaginatie apoi decupati un patrat mic in rola. Faceti gauri in rola de hartie pentru roti, bagati scobitorile si puneti capacele - ideal este sa puneti putin lipici pe varful scobitoarilor astfel incat sa nu cada rotile. Acum trebuie doar sa alegeti un sofer si VRUUUM la drum!
Buna dimineata Soare!
A doua activitate a fost mai speciala, pentru ca piticului meu de 3 ani ii este o teama inexplicabila de luna. Seara, daca vede luna pe geam, imediat se ascunde in coltul patului. Am incercat sa ii explic in diverse moduri si ocazii ca nu are de ce sa ii fie frica de luna, dar nu parea convins de nimic din ce ii spuneam.
Este o activitate foarte draguta si pentru cei micuti care se trezesc in miez de noapte si nu mai vor sa doarma. Pentru noi insa, a fost mai mult o modalitate de a ne "imprieteni" cu luna (si ca sa vezi, minunea a functionat!)
Veti avea nevoie de: o bucata mare de carton alb (sau o foaie alba cartonata), niste markere colorate sau tempera, o foarfeca, un perforator si un snur.
Decupati un cerc mare din foaia pregatita. Pe o parte lasati copilul sa deseneze un soare zambitor, iar pe cealalta parte luna, care doarme linistita. Faceti o gaura micuta in partea de sus a cercului si legati un snur. Agatati snurul deasupra patului copilasului si inainte de culcare intoarceti cartonul cu luna. Spuneti-i noapte buna la Luna! Iar dimineata, Buna dimineata, Soare!
21 de jocuri in interior pentru copii
21 din cele mai interesante jocuri si activitati pe care le puteti desfasura in interior cu copiii vostri (sau ei intre ei). Activitatile de interior de mai jos - sunt pentru copiii de toate varstele, de la prescolari la copii in scoala primara, gimnaziu si chiar liceu.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII