Infecțiile tractului respirator la copil și rolul probioticelor în creșterea imunității
Conform Jurnalului de Pediatrie American, pe plan mondial, infectiile tractului respirator (ITR) sunt pe primul loc in ceea ce priveste cauza mortalitatii infantile. In România, rata infecțiilor respiratorii inferioare la copiii de vârsta 0-4 ani este 12% la nivel de an, de 3 ori peste media europeană de 4%. Pana la varsta de 2 ani, majoritatea copiilor sufera de cel putin o infectie respiratorie - insa in unele tari incidenta acestor efectiuni este mai mare - iar durata de insanatosire este mai lunga.
Iata ce trebuie sa stim despre aceste infectii si putem face pentru a stimula imunitatea copilului.
Pe plan mondial, infectiile tractului respirator (ITR) sunt pe primul loc in ceea ce priveste cauza mortalitatii infantile
Conform Jurnalului de Pediatrie American (AJP), pe plan mondial, infectiile tractului respirator (ITR) sunt pe primul loc in ceea ce priveste cauza mortalitatii infantile.
Pana la varsta de 2 ani, majoritatea copiilor sufera de cel putin o infectie respiratorie - insa in unele tari, incidenta acestor efectiuni este mai mare - iar durata de insanatosire este mai lunga,
Dupa varsta de 2 anisori, aceleasi infectii ale tractului respirator sunt principalele surse de ingrijorare pentru parinti. In anii de de gradinita si primii ani de scoala copilul se confrunta cu cel putin 2 -3 infectii de acest gen pe an- fapt care duce la absenta de la orele de scoala si chiar internarea in spital.
Din pacare, aceste infectii respiratorii sunt de multe ori si cauza prescriptiilor inutile de antibiotice - in pofida faptului ca antiobioticeile nu sunt eficiente impotriva virusurilor. Prescripttile inutile de antibiotice au drept consecinta dezvoltarea rezistentei bacteriilor si deranjarea si distrugerea balantei sistemlui microbian - facilitand colonizarea agentilor patogeni si reducand eficacitatea vaccinelor antivirale.
Dar care este situatua in Romania in ceea ce priveste infectiile tractului respirator?
Intr-un interviu - am aflat de la dna Conf. Dr. Doina Plesca - Medic pediatru, Director al departamentului de pediatrie, Facultatea de Medicina, UMF Carol Davila, Bucuresti ca in România, rata infecțiilor respiratorii inferioare la copiii de vârsta 0-4 ani este 12% la nivel de an, de 3 ori peste media europeană de 4%.
În contextul unui sistem imun imatur, a factorilor de mediu poluanți si a predispozițiilor genetice, sugarii și copiii sunt mult mai expuși posibilității de a dezvolta infecții localizate la nivelul aparatului respirator. În țările dezvoltate, aproximativ 50% dintre consultații sunt reprezentate de bolile aparatului respirator. Aceste infecții sunt produse de agenți diverși: virusuri - marea majoritate a infecțiilor, bacterii, fungi, protozoare (animale microscopice unicelulare), factori care pot să afecteze căile respiratorii superioare și/sau inferioare. - spune dna Dr. Doina Plesca
Ce sunt infectiile respiratorii si cat sunt de grave?
Infectiile streptococice respiratorii sunt frecvente mai ales toamna si iarna - astfel pana la jumatate din cazurile de dureri de gat pot fi cauzate de aceasta infectie. Simptomele clasice sunt durerile in gat care se agraveaza prin mestecare sau inghitire si febra peste 38.5°C. De asemenea, copilul se poate plange de dureri de cap si de stomac, uneori cu varsaturi. Un gat infectat arata foarte rosu si, adesea - dar nu intotdeauna - are o crusta albicioasa (asemanatoare cu branza de vaci) pe amigdale si spatele gatului. Ganglionii limfatici din partile laterale ale gatului sunt mariti si mai sensibili.
De cele mai multe ori, evoluția infecțiilor respiratorii superioare (angine, rinofaringite acute, laringite, otite medii acute, etc) este blândă, autolimitată și, implicit, ușor de tratat. În anumite circumstanțe, infecția respiratorie poate să coboare la nivelul plămânului și să determine boli (pneumonia acută comunitară, bronșiolita acută, bronșită, traheobronsita acuta, etc) care evoluează mult mai sever.
Asta depinde foarte mult de caracteristicile gazdei: copilul are o stare de nutriție proastă, are o suferință cronică pulmonară, cardiacă sau digestivă, primește o terapie imunosupresoare sau are un sindrom de imunodeficiență. De asemenea, dacă agentul infecțios este foarte puternic (germenele este foarte agresiv), se poate ajunge la complicații redutabile (suprainfectii bacteriene, extensia infecției la organe de vecinătate, septicemie, etc)
Ad-Extra3:
Ce putem face pentru a intari sistemul imunitar al copiilor?
Iata ce spune dna doctor Plesa:
În primul rând, o nutriție sănătoasă începe printr-o educație corespunzătoare, astfel că părinții trebuie să fie informați despre importanța alimentației naturale în protecția antiinfecțioasă. Prin intermediul unor componente cu rol imunomodulator, sistemul de apărare al sugarului se întărește. Foarte important de menționat este că, prin renunțarea la alimentația naturală, sugarul este expus la riscuri infecțioase diverse.
În cazul preșcolarilor, se recomandă o alimentație diversificata, sănătoasă și echilibrată bogata in legume, fructe și proteine de calitate. O componentă importantă a alimentației este reprezentată de laptele îmbogățit cu prebiotice și vitaminele A, C, D, formulă bogată în minerale, componente care ajută la fortifierea organismului.
Prevenirea infecțiilor acute (respiratorii și digestive) care survin la copii se realizează printr-o dietă echilibrată, parte din ea fiind si laptele îmbogățit cu prebiotice si vitaminele A, C, D, dar și prin igiena somnului și respectarea calendarului de vaccinări.
Alimentația echilibrată și diversificată la care se adaugă și formulele de lapte de creștere îmbogățite cu prebiotice și vitaminele A, C, D reprezintă una dintre cele mai bune și la îndemână metode prin care părinții pot preveni infecțiile acute (respiratorii si digestive) ale copiilor. Integrarea laptelui îmbogățit în alimentația copiilor duce la scăderea numărului de infecții acute în creșe și grădinițe cu până la 10%, copiii având un sistem imunitar mai puternic și astfel o rezistență mai mare la agresiunile infecțioase.
Ce sunt probioticele ?
Probioticele sunt definite de catre Organizata Mondiala a Sanatatii dreot microorganisme vii care, atunci cand sunt administrate in cantitati adecvate - confera beneficii de sanatate gazdei (pacientului).
Cele mai cunoscute si eficiente probiotice sunt din gama Lactobacillus and Bifidobacterium - urmate de Streptococcus, Enterococcus faecalis, Propionibacterium, Bacillus, and Escherichia coli. In plus, unele bacterii drojdii sunt folosite in rol de probitic - de exemplu Saccharomyces boulardii and Saccharomyces cerevisiae sunt in mod frecvent folosite pentru tratarea afectiunilor gastrointestinale.
Probioticele ofera o gama larga de beneficii - cum ar fi echilibrarea florei intestinale si o serie de interactiuni celulare care stimuleaza si adapteaza sistemul imunitar - lucru care produce o rezistenta la germenii patogeni. In ultimii ani, probioticele au fost folosite pe scara larga pentru tratarea Infectiilor tractului respirator, agectiunilor gastricointestinale, afectiunilor urogenitale, alergiilor, enterocolitei necritice la benelusii prematuri, colica infantila, bolile autominune si sindromul colonului iritabil. O multime de studii clinice din multe tari au au aprobat rolul probioticelor.
De exemplu, S boulardii, Lactobacillus rhamnosus GG și Lactobacillus reuteri DSM 17938 au fost utilizate pentru a trata gastroenterita acută, sindromul colonului iritabil și diareea asociată cu antibiotice la copii și adulți.
Bifidobacterium animalis Lactisul BB-12 a fost utilizat pentru a preveni infecțiile nosocomiale, iar Bifidobacterium lactis DN-173 010 a fost utilizat pentru tratarea constipatiei funcționale la copii. Efectele produselor probiotice pot depinde de cantitatea ingerată și de modelul de consum. Până în prezent, studiile care au evaluat efectul probioticelor asupra infecției RTI au sugerat că consumul probiotic poate scădea incidența infecțiilor cu transmitere hepatică la copii.
Gripa sau raceala ? Ghidul simptomelor
Ar putea fi o raceala insa ar putea fi si inceputul unei gripe. Cand copilul are durere in gat, tuse si febra ridicata e timpul sa ne alarmam? Se poate sa fi luat gripa sau ce se intampla? Sau e doar o banala raceala? Care sunt diferentele de simptome dar si de tratament intre gripa si raceala? Iata ghidul simptomelor care va ajuta sa intelegeti daca e gripa sau raceala ... citeste mai departe AICI
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate ©
Referinte date: National Institutes of Health: US National Library of Medicine, American Journal of Pediatrics 2020, Organizatia Mondiala a Sanatatii
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII