Un ou pe zi ajuta copiii sa creasca in inaltime datorita proteinelor sale de calitate
Primii doi ani din viața unui copil sunt esențiali pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă, iar orice întârziere în creștere poate avea efecte pe termen lung, fiind adesea dificil de recuperat.
Oul este recunoscut ca una dintre cele mai complete surse de proteine și este extrem de eficient în prevenirea întârzierilor de creștere la copii, conform studiilor publicate în revista Pediatrics. Proteinele din ouă sunt de o calitate superioară și sprijină dezvoltarea musculară și cognitivă, fiind ideal pentru includerea în alimentatia copiilor mici.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Prea scund pentru varsta sa
Oua la cina
Dieta echilibrata
18 retete cu ou pentru bebelusi si copilasi
Introducerea legumelor in alimentatia bebelusului: ghid practic pe luni
Alergiile la bebelusi
Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori
Oul este unul dintre cele mai complete surse de proteine iar adaugarea lui in alimentaitia zilnica este un mod eicient de prevenire a stagnarilor de crestere ale copilului
Primii doi ani din viata unui copilas sunt critici pentru cresterea si dezvoltarea sa - iar orice stagnare de crestere este in mare masura ireversibila. Potrivit unui studiu ce a durat sase luni in SUA - un ou pe zi ar putea ajuta copiii care au probleme cu alimentatia sa creasca mai bine.
Indiferent daca oul este oferit moale sau tare, prajit sau omleta - oul este unul dintre cele mai complete surse de proteine si este un aliment eficient de prevenire a stagnarilor de crestere ale copilului - spun cercetatorii in revista Pediatrics.
Cand copilul este prea scund pentru varsta sa
Alimentatia saraca in nutritienti este o cauza majora a stagnarii cresterii in greutate/inaltime, impreuna cu infectiile si bolile copilariei.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 155 de milioane de copii sub varsta de 5 ani sunt prea scunzi pentru varsta lor.
Cei mai multi traiesc in tari cu venituri mici si medii, iar expertii in domeniul sanatatii au cautat modalitati de abordare a problemei.
Lora Iannotti si colegii ei au creat un experiment in campurile muntoase din Ecuador si le-au dat copiilor foarte mici (cu varsta cuprinsa intre 6 si 9 luni) oua gratuite pentru a vedea daca acest lucru i-ar putea ajuta.
Oua la cina
Doar jumatate din cei 160 de copii care au participat la studiul randomizat au fost hraniti cu un ou pe zi timp de 6 luni - ceilalti au fost doar monitorizati pentru comparatie.
Cercetatorii au vizitat familiile copiilor in fiecare saptamana pentru a se asigura ca au ramas in planul de studiu si pentru a verifica orice probleme sau efecte secundare, inclusiv posibile alergii la oua.
Stagnarea cresterii a fost mult mai putin frecventa in randul grupului de tratament cu oua la sfarsitul studiului - prevalenta a fost cu 47% mai mica decat in grupul fara oua, chiar daca relativ mai multi dintre acesti sugari hraniti cu oua au fost considerati scunzi pentru varsta lor la inceputul studiului.
Unii dintre copiii din grupul de control au consumat oua, dar nu in numar mai mare decat cei din grupul de tratament.
Lora Iannotti a declarat: "Am fost surprinsi de cat de eficienta s-a demonstrat aceasta interventie. Si ceea ce este minunat, e faptul ca ouale sunt foarte accesibile populatiilor care sunt in mod special vulnerabile la deficitul de foame sau deficit nutritional ascuns".
Ea a spus ca ouale sunt o mancare excelenta pentru copiii mici cu stomacuri mici. "Ouale contin o combinatie de substante nutritive, pe care noi le consideram importante."
Ad-Extra3:
Dieta echilibrata
Profesorul Mary Fewtrell, de la Colegiul Regal de Pediatrie si Sanatatea Copilului, a declarat: "Intr-un fel, este surprinzator faptul ca nu s-au efectuat mai multe cercetari folosind oua - desi stim ca in unele culturi parintii nu gasesc ouale a fi atat de necesare, in principal datorita preocuparilor legate de o posibila alergie. Oul este un aliment nutritiv complementar, care poate fi introdus ca parte a unei diete variate odata ce mama decide sa inceapa diversificarea bebelusului - incepand cu varsta de 6 luni, NU 4 luni!".
Ea a spus ca ouale ar trebui sa fie intotdeauna bine gatite pentru a evita orice risc potential de infectare.
OMS recomanda mamelor din intreaga lume sa alapteze exclusiv sugarii inprimele sase luni de viata. Dupa primele sase luni, sugarii trebuie sa primeasca alimente complementare nutritive si sa continue alaptarea pana la varsta de doi ani sau mai mult.
Fundatia British Nutrition a sfatuit: "In timp ce ouale sunt nutritive, este foarte important ca bebelusii si copiii mici sa aiba o varietate de alimente in dieta lor. Nu numai ca este necesar sa obtina toate vitaminele si mineralele de care au nevoie, dar trebuie sa se familiarizeze cu o gama larga de gusturi si texturi.
18 retete cu ou pentru bebelusi si copilasi
Stiai ca un ou contine 13 vitamine esentiale si proteine de inalta calitate? Nu e de mirare, este unul dintre cele mai bune alimentele pe care le putem oferi copiilor nostri. Mai mult decat atat, este delicios! Dar stai, cand spunem "copii", ne referim, de asemenea, la copiii sub un an? Ei pot consuma oua? Exista o confuzie in aceasta privinta din cauza naturii alergice a produsului alimentar. Iata 18 retete spectaculos de usoare ...
Introducerea legumelor in alimentatia bebelusului: ghid practic pe luni
Diversificarea bebelusului este un moment emotionant pentru parinti. Este un mare pas inainte pentru copilul vostru, intr-o lume noua, plina de gusturi si texturi.
Primele alimente oferite bebelusului trebuie sa fie usor de digerat si sa nu provoace alergii. Nu fiti tentati sa adaugati sare sau zahar in mancarea bebelusului! Nu are nevoie! Putin ulei este suficient. Sarea poate afecta rinichii iar zaharul este cu atat mai nesanatos, provocand si dependenta de dulce - vezi GHIDUL introducerii legumelor in alimentatia BEBELUSULUI aici.
Alergiile la bebelusi
Cum pot spune daca bebelusul meu are o alergie sau doar o raceala?
Ar putea fi dificil sa se faca diferenta intre o raceala si alergii la bebelusi dar exista totusi citeva semne de diferentiere.
Daca se pare ca bebelusul dvs este racit aproape tot timpul, atunci exista posibilitatea ca el sa aiba de fapt o alergie nazala (cunoscuta si sub numele de rinita alergica). Racelile trec de obicei in perioade cuprinse intre o saptamina si 10 zile citeste in continuare aici.
Citeste si: Reactii la alergiile alimentare
Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori
Multii parinti practica autodiversificarea cu bebelusul lor, fara macar sa stie ca asa se numeste. Citeste mai jos despre autodiversificare si alimentele care pot fi oferite mancaciosilor fara dinti.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII