Despre psihologia copilului sau cum poti afla ce il face fericit sau trist pe copilul tau: sfaturi necesare pentru a-ti intelege mai bine copilul
Unul dintre cele mai importante lucruri la care tu, ca parinte, ar trebui sa lucrezi este intelegerea psihologiei copilului tau. Nu, nu ai nevoie de o diploma in parenting sau de psiholog. Ceea ce ar trebui sa faci este sa incerci sa-ti intelegi copilul: afla care sunt lucrurile simple care-ti transmit ce ii place si ce nu ii place copilului tau, ce ii provoaca rasul sau plansul si ce il motiveaza sau ii provoaca suferinta.
Aici, DespreCopii iti explica despre psihologia copilului si iti ofera cateva sfaturi pentru a intelege ce se intampla in mintea copilului tau.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este psihologia copilului?
Expertii studiaza dezvoltarea la copii sub diferite context
Importanta psihologiei si dezvoltarii copilului
Sfaturi pentru a intelege mai bine psihologia copilului tau
Observatia este esentiala
Petrece timp de calitate cu copilul tau
Copiii au nevoie de toata atentia ta
Acorda atentie mediului in care se afla copilul tau
Intelege cum functioneaza creierul unui copil
Asculta – Lasa copiii sa-ti spuna povestile lor
Copiii se exprima in moduri diferite
Pune intrebarile potrivite
Educa-te despre dezvoltarea copilului
Observa alti copii
Empatizeaza – Paseste in papucii copilului tau
Care este coeficientul emotional al copilului tau?
Nu fa presupuneri
Tulburari psihologice ale copilariei
Accepta provocarea
Parenting pozitiv
Dezvoltarea constiintei copilului - un proces gradual
Potrivit psihologului Sigmund Freud, copiii sunt initial condusi de instincte si nevoi egoiste, insa gradat se adapteaza la o abordare mai realista prin imbibarea cu valori si reguli. Acestea joaca un rol in dezvoltarea constiintei copilului.
Unul dintre cele mai importante lucruri la care tu, ca parinte, ar trebui sa lucrezi este intelegerea psihologiei copilului tau. Nu, nu ai nevoie de o diploma in parenting. Ceea ce ar trebui sa faci este sa incerci sa-ti intelegi copilul: afla care sunt lucrurile simple care-ti transmit ce ii place si ce nu ii place copilului tau, ce ii provoaca rasul sau plansul si ce il motiveaza sau ii provoaca suferinta.
In continuare, DespreCopii iti explica despre psihologia copilului si iti ofera cateva sfaturi pentru a intelege ce se intampla in mintea copilului tau.
Ce este psihologia copilului?
Psihologia copilului, o parte cheie din psihologia dezvoltarii, este unul dintre cele mai frecvente tipuri de subiecte studiate. Aceasta ramura specializata se concentreaza asupra procesului psihologic al copilului de la nastere pana la adolescenta. Observa schimbarile psihologice care apar inca din perioada scutecelor.
Sfera de actiune a studiului include abilitatile motorii, dezvoltarea cognitiva, competentele lingvistice, schimbarea sociala, dezvoltarea emotionala, etc.
Psihologii au lucrat pe doua teorii primare:
- Dezvoltarea copiilor este o schimbare interna, innascuta
- Dezvoltarea copiilor depinde de mediul lor extern
Expertii studiaza dezvoltarea la copii sub diferite contexte, printre care se include:
Contextul social: cum relationeaza cu parintii, fratii/surorile, prietenii, profesorii si alte semnificative care afecteaza dezvoltarea unui copil.
Contextul cultural: modul in care cresterea si dezvoltarea copilului sunt afectate de factorii culturali precum traditii, valori presetare si linii directoare pentru viata.
Contextul socio-economic: modul in care statutul social al copilului, clasa, stilul de viata, disponibilitatea (sau lipsa) de resurse financiare pot afecta dezvoltarea copilului.
Ad-Extra3:
Importanta psihologiei si dezvoltarii copilului
Parintii au modul propriu de interpretare a abiltatilor si competentelor copiilor lor, sau lipsa acestora. Ai putea sa iti interpretezi sau sa iti judeci gresit copiii atunci cand nu ii intelegi. Uneori aceste interpretari gresite pot fi inofensive, insa in majoritatea timpului nu sunt. Rolul parintilor este esential in dezvoltarea psihologica a copilului. Adeseori, lipsa de informare in privinta dezvoltarii copilului poate duce la o slaba judecata a copiilor, care, la randul sau, duce la slabe decizii ale parintilor.
Un studiu efectuat de Dr. Brenda Volling, director si profesor cercetator la Universitatea din Michigan, a aratat ca, copiii sunt afectati in mod direct de cantitatea de timp pe care un parinte o investeste in dezvoltarea lor. Prin urmare, este important ca parintii sa se educe in privinta diferitelor aspecte ale psihologiei si dezvoltarii copilului, astfel incat ei sa poata contribui semnificativ la dezvoltarea emotionala si mentala a copilului.
Sfaturi pentru a intelege mai bine psihologia copilului tau
Bine-cunoscutul psiholog Jean Piaget spune: “Atat din punct de vedere moral, cat si intelectual, copilul nu se naste nici bun, nici rau, ci stapanit de propriul destin.”
Parentingul este mai mult decat simpla furnizare de facilitati copilului tau. Parenting inseamna si sa fii acolo pentru dezvoltarea emotionala a copilului, oferindu-i sentimentul de securitate.
Copiii pot fi invatati sa duca o viata sanatoasa si implinita, numai cu un mic sprijin de la ingrijitorii lor. Aici sunt cateva sfaturi de baza despre psihologia copilului, care te vor ajuta sa iti intelegi mai bine copiii:
Observatia este esentiala
Unul dintre cele mai simple moduri (dar eficiente) de a invata despre psihologia copilului tau este observarea. Arata interes pentru ceea ce spune sau face copilul tau. Observa-le actiunile, expresiile si temperamentul atunci cand mananca, dorm sau se joaca. Pastreaza in minte ideea ca al tau copil este unic si ca ar putea avea o personalitate care iese din tipare, chiar si atunci cand va mai creste. Asadar, evita sa-ti compari copilul cu alti copii, caci aceasta nu numai ca adauga un stres in plus procesului de educatie, dar si face copilul sa se simta inferior.
Pune-ti cateva intrebari care te vor ajuta sa intelegi psihologia copiilor:
Ce ii place copilului cel mai mult sa faca?
Cum reactioneaza atunci cand trebuie sa faca ceva ce nu ii face placere, precum mancatul legumelor, dormitul devreme sau facerea temelor?
Cum este din punct de vedere social? Este dornic sa impartaseasca sau sa incerce lucruri noi?
In timp ce raspunzi la aceste intrebari, aminteste-ti sa nu judeci copilul. Observa aceste lucruri doar pentru a fi constient de ele.
Petrece timp de calitate cu copilul tau
Parintii de azi sunt ocupati cu jongleria muncii, intre serviciu si casa. Multi-functionali, asa cum se numesc, au grija de mai multe lucruri in acelasi timp, unul dintre "lucruri" fiind chiar copilul. Daca si tu ti-ai petrecut timpul cu copilul tau in acest mod, atunci este momentul pentru o schimbare. Daca vrei sa-ti intelegi copiii, atunci trebuie sa iti faci timp pentru ei.
Timpul pe care il petreci la masa cu copiii sau conducandu-i la scoala si inapoi nu este suficient. Trebuie sa le dedici timp pentru a vorbi si a te juca cu ei, si sa petreceti impreuna ore de calitate, care iti vor permite sa le intelegi mai bine psihologia.
Prin conversatiile cu ai tai copii vei afla ce se intampla in vietile lor la scoala si acasa, ce muzica sau emisiune TV prefera, si ce ii incanta sau nu.
Timpul de calitate nu presupune sa vorbiti intotdeauna sau sa faceti ceva impreuna. Uneori, puteti sta impreuna si sa-i observati in tacere pentru a aduna informatii despre personalitatea lor.
Copiii au nevoie de toata atentia ta
Cand planuiesti sa petreci timp cu al tau copil, planuieste sa faci numai asta si nimic altceva. Copilul tau merita atentia ta nedivizata. Daca incerci sa vorbesti sa copilul tau in timp ce gatesti, conduci sau faci altceva sunt sanse mari sa ratezi cele mai importante lucruri pe care copilul ar putea sa ti le spuna despre el.
Planuieste cel putin o activitate care iti permite sa-ti petreci timpul exclusiv cu copilul tau. Atunci cand ii oferi copilului intreaga ta atentie, acesta se va simti in siguranta si este posibil sa se deschida mai mult catre tine.
Acorda atentie mediului in care se afla copilul tau
Cercetarile au dovedit ca atitudinile si comportamentul unui copil provin, in mare masura, din mediul in care se afla. Pentru a-ti cunoaste mai bine copilul, ar trebui sa acorzi atentie mediului in care isi petrece timpul.
De asemenea, cercetarile au dovedit ca mediul poate afecta dezvoltarea creierului copilului, care, la randul sau, poate afecta dezvoltarea limbajului si a abilitatilor cognitive.
Comportamentul copilului tau depinde in mare masura de tipul de oameni care sunt in jurul lui si de modul in care acestia interactioneaza cu el. Ia-ti timp pentru a evalua atmosfera care s-a creat acasa si la scoala sa. De exemplu, in cazul in care copilul tau este agresiv sau se retrage de la socializare, este posibil sa vrei sa stii ce sau cine a influentat copilul sa se comporte in acest mod.
Intelege cum functioneaza creierul unui copil
Parintii pot, de multe ori, cunoaste psihologia copilului lor, insa nu stiu cum functioneaza creierul lor. Creierul este modelat de experientele pe care le are copilul si aceasta, la randul lor, afecteaza modul in care el raspunde la diferite situatii.
Intelegerea a cum functioneaza creierul unui copil te poate ajuta sa intelegi comportamentul copilului, deciziile pe care le ia, abilitatile sale sociale, logice si cognitive.
Experientele negative pot rezulta in imprimarea raspunsurilor negative in mintea copilului tau, avand un efect nefavorabil asupra dezvoltarii sale generale.
Cunoasterea a cum functioneaza creierul sau te va ajuta sa transformi experientele negative sau crizele in experiente pozitive sau oportunitati.
Conform lui Daniel J. Siegel, autor al The Whole-Brain Child: 12 Revolutionary Strategies to Nurture Your Child’s Developing Mind, iti poti ajuta copilul sa-si construiasca o fundatie solida pentru o sanatoasa viata sociala si emotionala, invatandu-l sa se ocupe cu usurinta de situatiile dificile, prin intelegerea functiilor creierului.
Asculta – Lasa copiii sa-ti spuna povestile lor
Comunicarea este buna, insa ascultarea este importanta atunci cand porti o conversatie cu copilul tau. Initiaza o conversatie pentru a-ti face copilul sa vorbeasca, iar mai apoi asculta ceea ce incearca sa-ti transmita. Este posibil ca ei sa nu se poata exprima in mod clar, fapt pentru care ar trebui sa acorzi atentie cuvintelor pe care le folosesc copiii, precum si limbajului lor non-verbal.
Focuseaza-te pe:
Ton: modul in care copiii accentueaza un cuvant sau fraza.
Expresii: acestea iti transmit cum se simt ei. Incearca sa le evaluezi emotiile in timp ce vorbesc despre ceva pentru a intelege daca le place acel ceva, daca le este teama de el sau daca sunt stresati in legatura cu acel ceva.
Limbajul trupului: fii atent la contactul vizual, la modul in care isi folosesc mainile si la postura trupului.
Nu trebuie doar sa asculti, ci si sa iti constientizezi copiii ca sunt auziti si luati in serios. Acumuleaza ceea ce spun si raspunde-le pentru a le arata ca intelegi ceea ce ti se spune. Daca nu intelegi, adreseaza-le intrebari pentru a clarifica problema. Fii atent sa nu vorbesti prea mult sau sa nu adresezi prea multe intrebari, deoarece acest comportament iti poate inchide copilul complet.
Copiii se exprima in moduri diferite
Copiii tai se pot exprima in mai mult decat intr-un singur mod. Pe langa vorbit, copiii isi exprima sentimentele si prin activitati.
Daca copiilor tai le place sa deseneze, sa scrie sau sa joace teatru, incurajeaza-i sa faca aceste activitati mai des. Du-i la cursuri de arta sau de pictura si ajuta-i sa se exprime mai bine. De asemenea, le poti oferi diverse teme pentru desenat, fara a le restrictiona imaginatia.
De asemenea, ii poti cere copilului tau sa pastreze un jurnal in care sa scrie despre ce a facut intr-o zi data si cum s-a simtit. Cu cat copilul tau scrie sau deseneaza mai mult, cu atat devine mai bun la a se exprima.
Ia-ti timp pentru a te uita la munca lor artistica, pentru a avea o idee de ceea ce este in mintea lor. Nu citi prea mult din ceea ce au scris, sau vei sfarsi prin a inlocui emotiile tale cu ale lor si le vei judeca gresit sentimentele.
Lasa-i pe ei sa iti explice ce scriu sau deseneaza si ce simt in legatura cu acel subiect.
Pune intrebarile potrivite
Daca vrei ca al tau copil sa vorbeasca, este important sa pui tipul potrivit de intrebare. Initiaza conversatii prin adresarea intrebarilor deschise, care l-ar incuraja pe copil sa impartaseasca detalii.
In loc sa intrebi “Iti place acest cantec?” , care iti va oferi fie un “da”, fie un “nu”, intreaba “Ce crezi despre aceasta melodie?”, care ii va permite copilului sa spuna mai mult decat un cuvant monosilabic.
In loc sa ii intrebi cu cine s-au jucat, intreaba-i ce jocuri au jucat. Permite-le sa iti explice in detaliu si nu ii intrerupe.
De asemenea, nu te eschiva in fata intrebarilor primite. Daca nu ai un raspuns pentru intrebarea copilului tau, aman-o si vino mai tarziu cu un raspuns. Ignorarea unei intrebari oricat de prostesti a copilului il poate descuraja de la adresarea oricarei intrebari in viitor.
Educa-te despre dezvoltarea copilului
Fii proactiv in intelegerea diferitelor etape ale dezvoltarii copilului, pentru a sti cat de bine este copilul tau. Ia-ti timp sa citesti carti si reviste online, ia-ti timp sa vorbesti cu un specialist care ti-ar putea oferi cateva dedesubturi din psihologia si dezvoltarea copilului. Cand nu stii la ce sa te astepti, nimic si totul poate parea in regula, sau vice-versa. Nu fa presupuneri salbatice.
Observa alti copii
Uneori, observarea altor copii care au aceeasi varsta cu al tau poate ajuta la o mai buna intelegere a propriului copil. Astfel poti intelege cum se comporta copilul tau intr-un cadru social, ii poti afla punctele forte si slabiciunile care ii determina personalitatea. Aceasta nu inseamna sa-ti compari copilul cu fiecare copil de varsta sa si sa judeci care este mai bun.
Parintii tind sa stabileasca abilitatile de performanta ale copiilor lor prin compararea cu alti copii. Insa aceasta, pe termen lung, poate avea un impact negativ asupra copilului. In timp ce comparatia nu este intotdeauna rea, poate fi daunatoare atunci cand se exagereaza.
Empatizeaza – Paseste in papucii copilului tau
Uneori trebuie sa gandesti si chiar sa actionezi ca un copil pentru a ajunge la ei. Empatia este o calitate importanta pe care parintii ar trebui sa o dezvolte daca doresc sa isi inteleaga mai bine copiii. Ar trebui sa fii constient de fazele prin care trec copiii tai atunci cand iti vor vorbi despre ele. Daca nu poti empatiza, nici macar nu te vei apropia de intelegerea a ceea ce ei experimenteaza. Mai jos sunt cateva modalitati simple de a empatiza:
- Asculta-le sentimentele; incearca sa intelegi ceea ce ei experimenteaza.
- Pentru a-i ajuta pe ei sa te inteleaga mai bine, foloseste propriul lor limbaj. Intreaba-te: Daca tu ai fi fost copil, ai fi inteles limbajul adultilor,cu expresii si cuvinte complicate?
- Atunci cand nu intelegi comportamentul copilului tau, intreaba-te: cum te-ai fi comportat sau reactionat, daca ai fi fost in locul copilului?
Care este coeficientul emotional al copilului tau?
“Ce contrast dureros exista intre inteligenta radianta a copilului si mentalitatea slaba a unui adult de varsta medie.” Sigmund Freud
O lunga perioada de timp, copiii nu au fost considerati la fel de importanti ca adultii. Sentimentele si emotiile lor erau luate asa cum erau, considerandu-se ca ei le vor uita pe toate atunci cand vor creste.
Acum stim ca acest lucru nu este adevarat, evenimentele prin care trece un copil in copilaria sa au un mare impact asupra tipului de persoana care va deveni atunci cand va creste. Ca parinte, nu ar trebui sa subestimezi niciodata emotiile copilului tau sau capacitatea lui de a le gestiona.
Inteligenta emotionala sau coeficientul emotional (EQ) reprezinta abilitatea unei persoane de a-si identifica, exprima si controla propriile emotii. Copiii sunt nascuti cu un temperament unic. Unii pot fi dezinvolti si proactivi, in timp ce altii pot fi timizi si inceti.
Ca parinte, este responsabilitatea ta sa intelegi coeficientul emotional al copilului tau si sa faci ceea ce este nevoie pentru a-l ajuta sa creasca intr-un adult cu o inteligenta emotionala sanatoasa.
Nu fa presupuneri
Nu presupune ca stii ce isi doreste copilul tau sau cum se simte la un moment dat. Daca al tau copil nu se plange de nimic, poti presupune ca este fericit. Presupui ca esti un parinte minunat deoarece copilul tau se comporta bine in public si nu face crize de isterie.
Atunci cand faci presupuneri, te indepartezi de la intelegerea cu acuratete a copiilor tai, luand astfel alegeri nepotrivite pentru copii. Intrebarea lor ar trebui sa indeparteze orice indoiala si vei sti sigur care este problema.
Tulburari psihologice ale copilariei
Copiii dobandesc anumite comportamente, influentati fiind de parinti, membrii familiei si societate. Majoritatea copiilor au minore probleme comportamentale, unii sunt incapatanati, nepoliticosi sau lipsiti de atentie. Daca aceste probleme se complica devin tulburari. Iata cateva tulburari psihologice comune la copii:
Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie (ADHD): Copiii cu ADHD prezinta trei caracteristici principale: neatentie, impulsivitate si hiperactivitate. Ei pot fi, de asemenea, nervosi, agresivi si agitati. - Vezi aici pe larg ADHD la copil: simptome si definitii
Depresie si Tulburare Bipolara: Copiii cu tulburare bipolara tind sa aiba schimbari bruste de dispozitie, lungi perioade de hiperactivitate urmate de letargie, temperament isteric, frustrari si comportament sfidator.
Tulburare de anxietate: Copiii cu tulburare de anxietate generalizata tind sa se ingrijoreze excesiv pentru orice. Chiar si cea mai banala problema tinde sa le ofere nopti nedormite.
Sindromul Asperger: Acesta este o forma usoara de autism. Simptomele includ lipsa abilitatilor sociale, neplacere la schimbarea rutinei si a mediului familiar, lipsa contactului vizual, gesturi si expresii faciale neobisnuite, lipsa empatiei si ciudate abilitati motorii.
Dizabilitate (tulburare) de Invatare: Aceasta este o tulburare psihologica ce transforma invatatul intr-o adevarata provocare. Simptomele includ inabilitatea de a fi atent, memorie slaba, coordonare slaba, incapacitatea de a urma instructiuni sau indicatii de orientare si lipsa organizarii. Vezi aici pe larg Tulburarile de invatare - ghid.
Tulburare de Comportament Disruptiv: Copiii cu aceasta tulburare pot avea tendinta de a-i intimida pe ceilalti, de a se izola de situatiile sociale, de a distruge proprietati sau rani animale in mod deliberat, de a minti sau chiar de a fura lucruri.
Tulburari de Alimentatie: Copiii cu tulburari de alimentatie, precum anorexia sau bulimia, tind sa aiba anormale obiceiuri alimentare. Aceste tulburari sunt de obicei rezultatul unei gandiri obsesive despre cresterea in greutate si aspectul fizic. Simptomele includ incapacitatea de a manca ceva si varsaturi.
Schizofrenia: Schizofrenia nu este atat de comuna printre copii, precum este la adulti. Simptomele acestei tulburari psihologice includ retragerea sociala, insomnia, lipsa motivatiei, scaderea performantei scolare, depresia, uitarea si comportamentul ciudat.
In cazul in care consideri ca al tau copil afiseaza simptome ale oricarei tulburari mentionate mai sus, consulta imediat un medic profesionist.
Accepta provocarea
Intelegerea psihologiei copiilor poate fi provocatoare. Daca ai mai mult de un copil, psihologia primului copil poate fi diferita de cea a celui mijlociu, care are o psihologie diferita de cea a mezinului.
Crezand ca toti copiii sunt la fel si folosind un stil de parenting universal pentru toti copiii tai ai putea da gres. Poate ca este obositoare si consumatoare de timp, insa intelegerea psihologiei unui copil este cel mai important lucru pe care il poti face pentru a-l transforma intr-un adult sanatos.
Ce faci tu pentru a citi mintea copilului tau? Lasa un comentariu mai jos! Si rasfoieste pe larg sectiunea noastra de PSIHOLOGIA COPILULUI.
Despre parentingul pozitiv, mai citeste:
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional
Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN!
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau
10 lucruri grave pe care nu trebuie sa le spui copilului tau la nervi: situatii care trebuie neaparat evitate
Meseria de parinte – o meserie fara training
A fi parinte – o expresie pe cat de simpla, in firescul ei, ce pare sa tina de natura umana insasi, pe atat de complicata dincolo de aparente. A fi parinte este, pentru cei mai multi dintre noi, o alegere, o asumare voluntara a unui rol crucial intr-un scenariu pe care nimeni nu ni-l poate face cunoscut in detaliu inainte ca filmul sa inceapa sa curga… Si asta pentru simplul fapt ca rolul este unic pentru fiecare dintre noi, la fel ca si filmul propriei vieti.
4 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com - 2019
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2019
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII