Introducerea lactatelor in alimentatia bebelusului: ghid pe luni

Introducerea lactatelor in alimentatia bebelusului -  ghid pe luni

Introducerea lactatelor in alimentatia bebelusului: ghid pe luni

Multe mamici se intreaba cand pot oferi produse lactate bebelusilor, cum ar fi iaurtul si branza. Cele mai frecvente intrebari sunt: ​​"Ar trebui sa dau copilului produse cu un continut mare de grasime?" si "Pot folosi lapte in preparatele bebelusului?"

Cititi in continuare articolul si veti afla raspunsul la aceste intrebari dar si alte informatii foarte utile despre introducerea lactatelor in alimentatia bebelusului. Iata sfatul de la Desprecopii.

in acest articol veti citi mai multe despre:
De ce se poate introduce iaurtul mai devreme de 12 luni?
Pot folosi lapte in preparatele bebelusului?
Cand se poate introduce branza in alimentatia bebelusului?
Infografic al introducerii lactatelor in alimentatia bebelusului
De ce ar trebui sa astept pana dupa 12 luni pentru a introduce laptele ca bautura?
Despre alergia la produsele lactate
Bebelusii / copiii au nevoie de produse lactate bogate in grasimi sau nu?
Introducerea fructelor in alimentatia bebelusului: ghid practic pe luni
Introducerea legumelor in alimentatia bebelusului: ghid practic pe luni

De ce se poate introduce iaurtul mai devreme de 12 luni?

Iaurtul poate fi introdus chiar si de la varsta de 6 luni, (insa recomandarea recenta este sa il oferiti de la varsta de 8 luni), in functie de recomandarile pediatrului si tendinta copilului catre alergii.

Iata 2 motive pentru care introducerea iaurtului (si branzei) este diferita de introducerea laptelui:

1. Spre deosebire de laptele de vaca, copilul tau nu va fi la nici un risc cand vei inlocui formula de lapte / laptele matern cu iaurtul sau branza. Comunitatea medicala isi face griji insa, in cazul in care laptele de vaca este introdus unui copil sub varsta de 1 an, inlocuind total formula sau laptele matern. Acest lucru poate fi periculos pentru sanatatea copilului.

2. Lactoza este deja "rupta" in iaurt sau branza, iar proteinele din lapte sunt fie indepartate fie limitate, prin urmare, sunt mai usor de digerat; persoanele cu intoleranta la lactoza sunt adesea in masura sa consume branza si / sau iaurt fara probleme. Acelasi lucru este valabil si pentru unele personae care au alergie la o proteina din lapte (cazeina sau zer).

Iaurtul este o sursa foarte buna pentru copil de a obtine calciu si "bacterii" din iaurt, care sunt atat de bune pentru sistemele noastre digestive. Iaurtul este, de asemenea, o modalitate foarte buna pentru copil de a obtine grasime, de care are mare nevoie in cursul primului an de viata. Majoritatea iaurturilor de pe piata sunt realizate cu un continut scazut de grasimi sau fara grasimi, dar copiii au nevoie de grasime, nu uitati asta!

Pot folosi lapte in preparatele bebelusului?

Cu putin lapte introdus in diverse preparate nu veti risca intarcarea copilul. Laptele preparat termic, intr-o mancare, este considerat sigur pentru copil, daca acesta este trecut de 8 luni si nu are nici un istoric familial de alergii.

Ad-Extra3:

Cand se poate introduce branza in alimentatia bebelusului?

Branza proaspata (branza dulce/calcica) este foarte buna pentru copii si poate fi introdusa cat mai devreme, chiar de la 8 luni, daca nu exista alergii in familie.

In cazul in care copilul nu adora branza datorita texturii, o puteti adauga in diverse piureruri de legume, fructe sau carne.

Infografic al introducerii lactatelor in alimentatia bebelusului

De ce ar trebui sa astept pana dupa 12 luni pentru a introduce laptele ca bautura?

Unul dintre principalele motive pentru care ar trebui sa asteptati pana la varsta de 1 an pentru a introduce laptele (de vaca) ca bautura si inlocuitor al formulei / laptelui matern, este ca laptele / lactatele impiedica absorbtia fierului in organism. De asemenea, laptele de vaca se digera mult mai greu decat laptele matern sau formula pentru sugari.

Laptele in sine nu contine toate substantele nutritive din laptele matern sau formula si nu ar trebui sa fie folosit ca inlocuitor, pana dupa varsta de 1 an.

Produsele lactate nu trebuie sa inlocuiasca laptele matern sau formula pana cand un copil implineste 12 luni. Exista o posibilitate de riscuri grave de sanatate.

Aceste riscuri includ anemia - deficienta de fier. Laptele de vaca impiedica absorbtia fierului si poate provoca anemie. Fierul este esential pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului. Pe langa riscul de anemie, in cazul in care copilul bea lapte de vaca ca inlocuitor al laptelui matern / formulei, copilul nu va primi suficienti acizi grasi esentiali si Vitamina E. Aceste substante nutritive sunt, de asemenea, esentiale pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului.

Copilul va primi, de asemenea, niveluri prea mari de proteine ​​si sodiu, iar sistemul sau este prea fragil pentru a le face fata. De asemenea, proteinele ​​din laptele de vaca sunt foarte dificil de digerat si absorbit pentru un copilas. In timp ce in formula, proteinele sunt "pre-digerate" si cultivate intr-un mod care face burtica copilului in masura sa le tolereze. Credeti sau nu, nivelurile de sodiu (si potasiu) din laptele de vaca sunt foarte mari. Prea mult sodiu ar putea duce la probleme de rinichi si dupa cum bine stim, un nivel ridicat de sodiu poate duce la hipertensiune arteriala.

Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care Academiei Americane de Pediatrie si alte autoritati pediatrice nu doresc ca bebelusii sa bea lapte ca inlocuitor, pana la varsta de 12 luni. Laptele matern este alimentul cel mai perfect pentru sugari si copii.

Despre alergia la produsele lactate

Daca dvs., membrii familiei sau copilul, aveti antecedente de alergii la lapte (la proteina din lapte) si / sau antecedente de intoleranta la lactoza; introducerea produselor lactate sub orice forma, inainte de 1 an, nu este o idee buna.

Deoarece multi copii pot fi predispusi la aceste tipuri de alergii, indicat este sa preveniti problema si sa nu ii oferiti lapte de vaca ca inlocuitor al laptelui matern / formula pana la varsta de 1 an.

De asemenea, retineti ca un copil care are o adevarata alergie la proteinele din lapte, poate avea, de asemenea, alergii si la alte alimente.

Bebelusii / copiii au nevoie de produse lactate bogate in grasimi sau nu?

Copilul dvs. are nevoie de grasimi. Unul dintre motivele pentru care formula si laptele matern sunt atat de hranitoare, se datoreaza continutului ridicat de grasimi. Grasimea si acizii grasi sunt esentiali pentru dezvoltarea creierului.

NU dati copilului produse lactate cu 2% sau 1% grasime pana dupa varsta de 2 ani - chiar 3 ani recomanda unii medici!

 

Introducerea fructelor in alimentatia bebelusului: ghid practic pe luni

In timpul diversificariii e bine sa ai la indemana acest ghid de introducere a fructelor in alimentatia bebelusului.

La inceputul diversificarii, stim ca toate mamicile au aceleasi intrebari, cand, ce introducem in alimentatia bebelusului? De la ce varsta are voie si alte alimente? Haideti sa o luam treptat si sa vedem in primul rand cu ce fructe putem incepe diversificarea, si ce introducem dupa cateva sapamani, luni, ce are si ce nu are voie pana la o anumita varsta. Spor in diversificare :)

Citeste mai departe <<AICI>>

Introducerea legumelor in alimentatia bebelusului: ghid practic pe luni

Diversificarea bebelusului este un moment emotionant pentru parinti. Este un mare pas inainte pentru copilul vostru, intr-o lume noua, plina de gusturi si texturi. Primele alimente oferite bebelusului trebuie sa fie usor de digerat si sa nu provoace alergii. Nu fiti tentati sa adaugati sare sau zahar in mancarea bebelusului! Nu are nevoie! Putin ulei este suficient. Sarea poate afecta rinichii iar zaharul este cu atat mai nesanatos, provocand si dependenta de dulce - vezi GHIDUL introducerii legumelor in alimentatia BEBELUSULUI aici.

 

 

Alergiile la bebelusi

Cum pot spune daca bebelusul meu are o alergie sau doar o raceala?

Ar putea fi dificil sa se faca diferenta intre o raceala si alergii la bebelusi dar exista totusi citeva semne de diferentiere. Daca se pare ca bebelusul dvs este racit aproape tot timpul, atunci exista posibilitatea ca el sa aiba de fapt o alergie nazala (cunoscuta si sub numele de rinita alergica). Racelile trec de obicei in perioade cuprinse intre o saptamina si 10 zile citeste in continuare aici.

Citeste si: Reactii la alergiile alimentare

 

 

Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori

Multii parinti practica autodiversificarea cu bebelusul lor, fara macar sa stie ca asa se numeste. Citeste mai jos despre autodiversificare si alimentele care pot fi oferite mancaciosilor fara dinti.

Citeste mai departe ... AICI

 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII