13 lucruri legate de autism
Care sunt cauzele autismului? Exista vreo legatura intre autismul copilului cu varsta parintilor la momentul conceptiei? Sau cu greutatea mamei in timpul sarcinii? Sau cu epidemiile de gripa? Sau exista vreo legatura cu poluarea crescuta a planetei noastre de la zi la zi? Iata 13 ipoteze care sunt inca legate de autismul copilului.
Iata 13 lucruri raportate ca avand legatura cu autismul:
Tatii in varsta
Mamele in varsta
Mamele supraponderale
Gripa in timpul sarcinii
Sarcinile anterioare
Deficitul de vitamina D
Cuplurile "asortate"
Prea multe celule ale creierului
Greutatea mica la nastere
Icter
Poluarea aerului
Produsele chimice din materialele plastice
Dieta tipic Americana
Autismul si cauzele sale
Datorita metodelor imbunatatite de diagnosticare, medicii identifica tulburarile din spectrul autismului la “rate fara precedent.”
Insa cauzele autismului continua inca sa ne scape. Dupa ce ideea, potrivita careia vaccinurile din copilarie provoaca autismul a fost efectiv demolata de toate studiile, au aparut o serie intreaga de studii promovand frica in jurul presupusilor factori de risc atat in interiorul, cat si in afara controlului nostru. Cea mai recenta descoperire ofera o conexiune destul de complicata – variatiile ADN-ului care pot prezice daca o persoana va dezvolta aceasta tulburare – insa ipotezele anterioare au vizat mai multe elemente si activitati de zi cu zi.
Tatii in varsta
In august 2012, un studiu publicat in revista Nature a sugerat ca tatii mai in varsta transmit copiilor lor mai multe mutatii genetice, care pot da nastere autismului. Cu fiecare an pe care il traiesc, barbatii sunt susceptibili de dezvoltarea a cate doua noi mutatii.
Mamele in varsta
Un studiu anterior a aratat ca mamele mai in varsta prezentau un risc ridicat de autism. Sansele de a avea un copil cu aceasta tulburare a crescut cu 18% pentru fiecare cinci ani petrecuti de femeie la varsta materna.
Ad-Extra3:
Mamele supraponderale
Cercetatorii au studiat mai mult de 1000 de copii din California si au descoperit ca riscul aparitiei autismului si a altor intarzieri in dezvoltare era cu 60% mai mare in randul celor nascuti de mame care au fost obeze, hipertensive sau diabetice. Insa, asa cum un autor a mentionat in aprilie 2012, trasarea unei legaturi definitive este dificila, din moment ce ar putea exista “factori de mediu ce contribuie la ambele” probleme.
Gripa in timpul sarcinii
Un studiu danez din noiembrie 2012 a constatat ca mamele care au raportat ca au avut o gripa in timpul sarcinii prezentau cel putin de doua ori mai multe sanse de a avea un copil cu autism. La femeile la care febra a persistat timp de o saptamana sau mai mult inainte de al treilea trimestru de sarcina, sansele de a avea un copil cu autism erau de trei ori mai mari.
Sarcinile anterioare
Un studiu publicat la inceputul anului 2011 a constatat ca acei copii conceputi la mai putin de 12 luni de la nasterea unui frate mai mare au fost de trei ori mai susceptibili de a fi diagnosticati cu autism. Studiul a examinat dosarele medicale a 662730 de copii nascuti dupa intaiul-nascut.
Deficitul de vitamina D
Un cercetator din SUA a inaintat aceasta ipoteza controversata in august 2011, nivelurile scazute de vitamina D in timpul dezvoltarii fetale si a copilariei timpurii sunt legate de autism. Dovezile, vagi fiind, se indreapta catre ideea ca ratele aparitiei autismului “au crescut foarte mult in legatura cu sfaturile medicale date publicului inca de la sfarsitul anilor 1980 pentru a evita toata expunerea la lumina solara.” Mda, au legatura.
Cuplurile "asortate"
Sa spunem ca un loc, un oras, un cartier atrage un anumit tip de persoana. Acea persoana, in acest caz, este un tocilar. O teorie, propusa in august 2011, presupune ca tocilarii in inteligenta lor au o lipsa de empatie si nu au capacitatea de a relationa cu ceilalti, caracteristici descoperite si la autism. Asadar, in acest loc plin de tocilari este posibil ca doi sa se intalneasca, sa se casatoreasca si sa aiba un copil, care (teoria continua) ar putea creste si dezvolta aceleasi deficiente ca si parintii lui, insa la un grad mult mai pronuntat. Aceasta teorie este, in mare masura, neacceptata.
Prea multe celule ale creierului
Au iesit la iveala unele dovezi convingatoare dintr-un studiu mic din noiembrie 2011. Comparand creierul a sapte copii decedati cu autism cu cel al copiilor decedati care nu au avut tulburarea, cercetatorii au descoperit ca, creierul autist a avut, in medie, 67% mai multi neuroni decat cel normal. Acei neuroni au fost concetrati in cortexul prefrontal, acest fapt reprezentand cheia comportamentelor si a gandurilor complexe, inclusiv a limbajului, a comportamentului social si a luarii deciziilor.
Greutatea mica la nastere
In octombrie 2011, un studiu publicat in revista Pediatrics a sugerat ca bebelusii care sunt neobisnuit de mici la nastere prezinta un risc mai mare decat cel normal de a dezvolta, mai tarziu in viata, o tulburare din spectrul autismului. Studiul pe termen lung a urmarit peste 21 de ani mai mult de 1000 de copii nascuti prematur si a descoperit ca 5% din ei au indeplinit criteriile tulburarii de autism. Atunci, aceasta rata a fost de aproximativ cinci ori mai mare decat rata populatiei generale de copii. Constatarile izbitoare au avut nevoie de dezvoltare.
Icter
In 2010 cercetatorii au avut o pagina dintr-un studiu anterior ce facea aluzie la o legatura intre autism si galbinare – o afectiune frecventa in randul nou-nascutilor o reprezinta ingalbenirea pielii. In cel mai nou si mai extins studiu, oamenii de stiinta au sapat adanc in registrele nationale ale Danemarcii, analizand dosarele a 733826 de copii nascuti intre 1994 si 2004. Ei au descoperit ca acei copii nascuti la termen si cu icter au avut sanse cu 56% mai mari de a dezvolta o tulburare din spectrul auttismului, decat cei fara icter.
Poluarea aerului
Un studiu din noiembrie 2012 a comparat cea mai apropiata expunere la aer poluat a copiilor cu autism cu cea a copiilor fara. S-a constatat ca primii 25% de copii cu expunere la poluare (poluare din afara caminului, incluzandu-se volumul de trafic si emisiile vehiculelor si excluzandu-se fumatul pasiv) au fost mult mai susceptibili de a dezvolta autism, decat cei 25% cu cea mai mica expunere. De fapt, copiii de la cel mai inalt nivel de poluare au fost de doua-trei ori mai susceptibili de a fi diagnosticati cu boala.
Produsele chimice din materialele plastice
In iunie 2011 s-a raportat ca Bisfenol A, o substanta chimica prezenta in ambalajele plastice si in sticlele de apa, interfereaza cu sistemul natural al estrogenului corpului. Antimicrobienii, un aditiv in sapunuri, pasta de sinti si alte lucruri, au fost, de asemenea, o preocupare pentru cresterea in mod artificial a activitatii androgenice, care, intr-un limbaj mai simplu, inseamna ca aceste obiecte de uz casnic “ar putea avea un potential rol in autism sau alte tulburari ale neurodezvoltarii,” a spus un cercetator.
Dieta tipic americana
Un studiu din aprilie 2012 a mers atat de departe incat a conectat “epidemia de autism” din randul natiunii noastre de copii cu “dieta tipic americana” care este una nesanatoasa. Ingredientele fabricate, precum siropul de porumb cu fructoza ridicata, de exemplu, pot preveni organismul din debarasarea sa de substantele chimice toxice comune. Consumul de sirop de porumb cu fructoza ridicata a fost asociat cu pierderea zilnica de zinc a dietei, iar o asemenea insuficienta poate avea un impact negativ asupra capacitatii organismului de a elimina metalele grele, care, la randul lor, pot avea un efect negativ asupra dezvoltariii creierului copiilor, mentioneaza studiul..
Autismul: semne precoce de alarma
Semnele precoce ale autismului pot fi detectate inca de la varsta bebelusiei. Intarzierile de vorbire si lipsa interesului de a se juca cu alti copilasi de varsta lui .... si mai apoi comportamentul repetitiv pot fi primele semne de autism ale copilului ... mai departe
Suportul cumunitatii Desprecopii pentru parinti cu copii cu autism
In cazul in care copilul nu manifesta astfel de simptome, dar dumneavoastra sunteti inca ingrijorata de perspectiva autismului, incercati sa va linistiti. Fiti atenta la aceste modele de comportament (si amintiti-va ca chiar cei mai sanatosi copii pot fi uneori timizi si lenti in reactii uneori), puneti intrebari pediatrului si comunitatii Desprecopii.com si incercati sa nu va lasati temerile sa stea in calea bucuriei de a va petrece timpul cu fiica sau fiul dumneavoastra! Este posibil ca totul sa fie in regula!
Pe Desprecopii veti gasi cele mai multe si documentate informatii despre autism precum si o baza solida de discutie si pareri. Pe forumul specializat AUTISM - veti gasi cel mai activ forum de suport al parintilor cu copii autisti din Romania.
Mesaje si grupuri de suport pentru parintii cu copil autist:
De ce atatia copii cu autism in Romania?
Integrarea copiilor cu autism in gradinita normala
Sa vorbim despre autism
Autism la 7 ani?
Mi-e teama sa nu aiba autism
Autismul si oxigenarea hiperbara
ABA - cine mai are copii care fac terapia ?
Grup de suport pentru parinti cu copii autisti
Despre autism mai citeste:
Lucruri pe care sa nu le spui niciodata unui parinte de copil cu autism
Ce inseamna sa fii parinte de copil cu autism, in Romania?
Afectiunile psihiatrice asociate cu autismul si tratarea lor
Alternative complementare pentru tratamentele utilizate in terapia autismului
Analiza comportamentala aplicata (ABA) – o metoda eficienta in terapia autismului
Terapia timpurie in autism – modelul Denver
- totul despre AUTISM AICI.
Forumul special despre Autism
Despre autism. Informatii si grupuri de suport ale parintilor cu copii afectati de autism.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate
referinte: The American Journal of Medicine 2017
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII