10 calitati ale unui tata implicat
Un tata implicat este prezent activ in educatia copilului sau si joaca diverse roluri esentiale in procesul de parenting.
Un tata implicat este printre altele mentor, antrenor, profesor, prieten, strateg si .... nu in ultimul rand - sponsor. Iata 10 calitati si atribute ale unui tata implicat in edicatia copilului sau.
Iar meseria de tata implicat incepe inca dinainte de nastere...
- veti citi:
Meseria mea de tatic a inceput din prima zi de viata a copilului meu
Nimic nu e mai frumos decat sa iti vezi copilul crescand
10 lucruri importante care personal cred ca definesc un tata implicat:
Forum de Parenting modern
Meseria mea a inceput din prima zi de viata a copilului meu
Am asistat la nasterea baiatului meu. I-am taiat cordonul ombilical si am fost primul care l-a auzit plangand cand moasa i-a dat pe la nasuc cu un furtun cu oxigen in timp ce sotia astepta extenuata sa-l vada in camera alaturata. Din ziua unu mi-am luat in serios meseria de tata: prima baita, sculatul noaptea, plimbarile cu caruciorul, teatru de papusi, citit povesti seara, tavaleala pe jos cu lego, lectii de inot, sedinte cu parintii… s.a.m.d.
Nimic nu e mai frumos decat sa iti vezi copilul crescand
In urma cu 7 ani, cand baiatul meu avea 10 ani, am renuntat la o cariera de corporatist (in Microsoft) pentru a petrece mai mult timp alaturi de baiatul meu. Mi-am dorit sa-l vad crescand, sa fiu alaturi de el in momentele importante. Mi-am dorit sa fiu un tata implicat, sa-l duc la scoala, sa particip la serbari, sa-l ajut la teme, sa facem activitati impreuna, sport, joaca, sa-mi petrec cu el si cu sotia mea timp de familie de calitate.
Astazi, baiatul este adolescent. Aproape adult. Cel putin in gandire este de mult acolo. Are problemele specifice unui adolescent iar eu sunt acolo sa-l ajut cand are nevoie. Ma implic mai putin pentru ca imi doresc sa devina mai independent caci in curand o sa-si ia zborul catre facultate.
Iata mai jos 10 lucruri importante care personal cred ca definesc un tata implicat:
1. Esti tata inca inainte de nastere
Poate suna ciudat dar probabil ca esti tata inca din momentul in care ai ales sa-ti unesti destinele cu viitoarea mamica.
Dar cu siguranta esti tata din momentul in care partenera iti da vestea: “o sa avem un copil”. Si chiar din acest moment trebuie sa iti iei rolul in serios. In plus, pe perioada celor 9 luni de sarcina, ai grija sa fi prezent si sa-ti ajuti la maxim partenera. Poti sa te ingrasi si tu daca este nevoie….
Sfaturi:
- chiar daca te sperie vestea “o sa fii tata” ai grija cum reactionezi cand partenera iti spune acest lucru. Lipsa de entuziasm, privirea in gol, teama care te cuprinde o sa-i indice partenerei ca eziti. De aceea iti recomand sa exersezi din timp cum o sa reactionezi si sa te obisnuiesti cu ideea ca o sa primesti un astfel de anunt! Mergi si imbratiseaza-ti partenera si spunei cat de bucuros esti si spune-i ca totul o sa fie bine! Transmite-i incredere si nu ezitare.
- pe perioada sarcinii trebuie sa participi. Documenteaza-te despre ce inseamna sarcina, cauta cursuri pentru gravidute si participa cu partenera, implica-te in proiectul “camera copilului”, si renunta la meci daca sotia iti cere sa mergi in acel moment la non-stop sa-i cumperi o ciocolata. Nu numai femeia este insarcinata!
2. Esti responsabil de ingrijirea si dezvoltarea copilului
Dupa nastere ca tata esti direct responsabil de ingrijirea si dezvoltarea copilului. Drumul incepe cu prima baita, primul schimbat de scutec dar continua mai tarziu cu asigurarea unui climat sanatos, siguranta copilului (in casa, afara, in masina, etc.), alimentatia sanatoasa, controalele la medic, etc.
Sfaturi:
- citeste pe net, cumpara-ti carti despre cresterea bebelusului
- implica-te egal in aproape toate activitatile de parenting
- fi alaturi de partenera si lucrati in echipa
3. Esti antrenor
Copilul incepe sa invete din ziua 1. El are nevoie de un “antrenor” care il ghideaza in ceea ce face. Fie ca-l antrenezi cum sa faca la olita sau mai tarziu cum sa faca exercitii fizice, rolul tau de antrenor este evident.
Sfaturi:
- ca antrenor esti responsabil si sa identifici ce talente si inclinatii are copilul tau. De exemplu stimularea unui talent muzical o poti face cumparand un instrument si optand pentru un curs extrascolar
- spre deosebire de antrenorii de la fotbal, tu nu ai optiunea demisiei. Esti un antrenor pe termen lung asa ca asuma-ti aceasta responsabilitate
4. Esti profesor
La inceput iti inveti copilul sa se deprinda cu lucruri simple. Sa invete cateva cuvinte, sa bage cuburile printr-o gaura patrata. Dar cu timpul rolul de profesor devine crucial in stimularea, dezvoltarea si perfectionarea unor abilitati (fo abilitate fizica/motorie (mersul), una emotional, de indemanare, de gandire, un anume sport etc). Da, si esti si responsabil de temele primite la scoala.
Sfaturi:
- rolul de profesor necesita timp. Ai grija sa-ti rezervi acest timp zilnic pentru copilul tau
- rolul de profesor necesita rabdare. Invata sa asculti, nu te repezi sa faci tu ceea ce copilul nu reuseste.
5. Esti prieten
Nu sunt adeptul parintelui de tip prieten. Un parinte are datoria sa impuna limite, reguli, in care copilul sa se regaseasca si sa-si construiasca stima de sine. Cand spun ca trebuie sa fi prieten, ma refer mai ales sa gasesti momentele de a petrece timp de calitate cu copilul, mai ales cand nu este inconjurat de prieteni. Prieten de joaca, prieten de distractie, prieten de sport, etc.
Sfaturi:
- rezerva-ti in fiecare zi minim 10 min. de joaca cu copilul tau inca de la varstele cele mai fragende
- incearca sa redevi copil si a te cobori la mintea lui.
Cand este ultima data cand te-ai jucat cu copilul tau mai mult de 10 minute? Cand te-ai tavalit pe jos? Cand ai inventat un joc nou ca sa-i stimulezi creativitatea?
6. Esti Mentor
Orice copil are nevoie de principii si valori in care sa se regaseasca si sa-si creasca stima si increderea de sine. Aceste pot sa fie valori morale, o anume credinta, o anumita conduita de viata (de exemplu o viata sportiva, o alimentatie sanatoasa, etc.) Ca mentor ii trasezi copilului si granita intre bine si rau si mai ales ii explici diversele “nuante de gri” dintre cele doua extreme (bine si rau).
Sfaturi:
- rolul de mentor implica o anume consecventa din partea parintilor
- incerca sa-ti implici copilul in diverse decizii inca de la varste fragede. Cere-i parerea sau explica-i anumite decizii pe care le luati in familie.
7. Esti exemplu, model
Poate acest punct este cel mai important din lista aceasta. Copilul invata mult prin a copia ceea ce fac parintii. Inca din primele zile de viata modul in care tu te reprezinti ii va afecta copilului toata viata, il va forma ca persoana. De aceea trebuie sa ai mare grija ceea ce “transmiti”, cum te comporti si ce fel de persoana ii prezinti.
Sfaturi:
- copilul intelege fiecare stare emotionala a parintilor. Esti trist… ii transmiti tristetea.
- ai grija sa nu faci certuri in familie. Aceste certuri au un impact emotional major
- fi consecvent atat tu cat si partenera. Trebuie sa aveti o politica comuna
- cand repari ceva in casa, ai grija ca fi vizibil. Cere ajutorul copilului, implica-l in astfel de activitati
- evita derapajele, viciile si exagerarile. Exemplu: chiar daca nu bei alcol regulat o sigura data in care copilul te vede intr-o stare avansata de ebrietate si o sa il marcheze pentru tot restul viatii. Daca fumezi, nu fuma de fata cu cel mic. El o sa te copieze mai tarziu.
8. Esti strateg
Ca strateg trebuie sa-i prezinti copilului universul mai larg decat cel al vietii din familie, scoala si in jurul casei. Trebuie sa-l pregatesti pentru viata, pentru un viitor in care sa se regaseasca.
Sfaturi:
- Discuta cu el inca de mic despre ce se intampla in comunitate, in lume, discuta depre diverse stiri si povesti pe care le auzi/citesti
- Discuta din timp despre ce ii place sa faca, identifica talente, meserii
- Ca srateg poti sa incepi din timp sa economisesti bani pentru studii
- Ca strateg poti sa iei decizii radicale (de exemplu sa va mutati intr-o zona in care copilul creste si se dezvolta mai fericit, chiar daca acest lucru va afecteaza financiar)
9. Esti sponsor
Un copil costa chiar inainte sa se nasca! Cursuri prenatale, amenajarea camerei, etc. Pe masura ce creste cresc si costurile: scutece, hainute, bona, rechizite scolare, meditatii, cursuri, tabere, bani de buzunar, bani de facultate, etc.
Sfaturi:
- ai grija ca problemele financiare sa nu se reflecte negativ in viata familiei. Stresul ca nu sunt bani, certurile de la bani, au un impact major emotional asupra copilului.
- planifica din timp aceste cheltuieli. Iar daca nu ai facut-o, incnearca sa-ti pui ordine in finante macar dupa nastere.
10. Esti prezent
Exista multi tati care nu sunt prezenti la locul de munca, care nu isi i-au in serios meseria de tata. Exista tati care au mentalitatea ca daca ei aduc banii in casa fac suficient. Exista tati care cred ca femeia este responsabila in totalitate de cresterea si educatia copilului.
Sfat: Be there for your child!
Ad-Extra3:
5 motive pentru care tatii sunt mai buni decat mamele
Sunt si eu tatic de fetita si am o parere pe care trebuie sa mi-o fac publica pe un site cu pretentii care pare dominat de mamici. Chiar cred ca trebuie si vocea tatilor sa fie mai des auzita pe Desprecopii si nu numai la sectiunea Taticii.
Uite am sa scriu despre teoria mea: 5 motive pentru care tatii sunt mai buni decat mamele.
Despre Parenting ... mereu despre parenting
Numai mamele pot intelege: 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata
Copiii materialisti: cauze, valori si de ce trebuie sa ii invatam ca fericirea este diferita
Cand copilul are cosmaruri: legatura intre anxietate si metodele de educatie primite
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
Generatia Screenagers: dependentii de tehnologie si nevoia de alternative
Meseria de parinte si oxitocina, molecula dragostei: cum, cat si cum se produce
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Oare nu crestem o generatie de copii materialisti?
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Forum de Parenting modern
Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.
autor: Florin Popescu - owner Desprecopii.com
Florin este un tatic implicat, care practica meseria de tata zi de zi.
toate drepturile rezervate Desprecopii.com - 2017
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII