Semne timpurii ale autismului - ce pot observa părinții înainte de 18 luni ia un copil autist
Deși cauzele autismului rămân misterioase, semnele nu apar neapărat din senin. Cei mai mulți părinți ai copiilor cu autism recunosc întârzieri ale limbajului la aproximativ 18 luni. De fapt, există avertismente pe care părinții le pot observa la copiii lor cu mult înainte de această vârstă.
Citește pe larg, pentru că dacă ești tată sau mamă de copil mic - este important să cunoști care sunt semnele autismului la copil.
AUTISMUL - Ce inseamna pe scurt
Ce spun statisticile despre autism
Factori care pot favoriza autismul la copil
Cauze posibile pentru autismul copilului
Semne alarmante care anunta autism
Alte semne din cadrul tulburarilor din spectrul autismului
Cu terapia ABA, 47% dintre copii scapă de diagnosticul de autism
Suportul Comunitatii Desprecopii
Topicuri despre autism pe forum
Despre autism, trebuie sa cititi
Va asteptam pe forumul special al parintilor cu copii cu autism
Rata prezentei autismului la copii este in crestere rapida, si fiecare dintre noi cunoaste deja cel putin un copil avand acest spectru de probleme. Si intrucat ultimele noutati sugereaza ca interventia timpurie este critica pentru succesul tratamentului, parintii copiilor de varste tot mai mici sunt atenti la eventualele semne de autism. Deși originea autismului rămâne învăluită în mister, semnele precoce pot fi observate de părinți mult mai devreme decât se crede. Mulți părinți ai copiilor cu autism observă întârzieri în dezvoltarea limbajului la aproximativ 18 luni. Cu toate acestea, există diverse semnale de alarmă pe care părinții le pot detecta chiar și înainte de această vârstă
Asadar, pentru ca este esentiala interventia si tratarea autismului cat mai rapida, este important ca orice parinte sa cunoasca semnele la care ar trebui sa fie atenti. Apare autismul din senin sau se anunta prin semne de lunga durata?
AUTISMUL - Ce inseamna pe scurt
Autismul este o boala caracterizata prin afectarea dezvoltarii creierului. Autismul afecteaza grav abilitatile mentale, emotionale si comunicationale ale unei persoane.
Tulburarile de spectru autist sunt infricosatoare pentru parinti, partial fiindca despre ele nu se stiu destul (sau suficient) de multe lucruri. Medicii si cercetatorii inca mai incearca sa elucideze cauzele autismului, care se manifesta ca set distinctiv de caracteristici la copii si la adulti, printre care dificultatea interactiunilor sociale, dificultati de comunicare verbala si nonverbala, precum si comportamente repetitive ori preocupari limitate, obsesive. Cititi si: Autismul, ce trebuie sa stim pentru a-l intelege
Ce spun statisticile despre autism
Cati copii cu autism sunt in Romania? Numarul exact nu este cunoscut. Se presupune insa ca si in Romania frecventa de aparitie a acestei afectiuni este aceiasi ca in alte state europene, respectiv de 1 la 166 de copii nascuti intr-un an. Ori, asta inseamna ca numarul copiilor afectati de autism se plaseaza undeva intre 3.000 si 30.000...
Statisticile arata ca autismul este in crestere: In SUA, se raporteaza ca ca autismul afecteaza acum intre trei si sase copii din 1000 de copii (si de trei-patru ori mai multi baieti decat fete), fata de patru copii din 10000 cu numai cativa ani in urma. Insa statisticile nu spun intotdeauna intreaga poveste: unii experti spun ca rata crescuta poate fi datorata pur si simplu faptului ca mai multi copii sunt diagnosticati din cauza cresterii nivelului de constientizare a tulburarilor din aceasta gama sau din cauza unei game mai largi a tulburarilor emotionale care sunt acum etichetate ca facand parte din spectrul autismului.
Cauze posibile pentru autismul copilului
In ciuda lucrurilor pe care poate le-ati auzit sau citit pe forumuri, vaccinurile nu provoaca autism. De fapt, un raport din anul 2007 al Institute of Medicine, USA, a respins orice asociere intre vaccinul impotriva pojarului, oreionului si rubeolei (MMR) si autism.
Oare timpul indelungat la TV este de vina? Putin probabil. Intr-un articol publicat in anul 2006, cercetatorii de la Cornell University, USA, au raportat ca ar exista o asociere intre timpul indelungat petrecut de copiii sub varsta de 3 ani la televizor si cresterea incidentei autismului.
Ad-Extra3:
Factori care pot favoriza autismul la copil
Insa alte studii spun ca factorii care duc de fapt la autism, care poate varia de a anomalii genetice si cromozomiale la imbolnavirea de rubeola a mamei in timpul sarcinii, la deteriorarea creierului fetal in a doua parte a sarcinii sau la varsta inaintata a mamei (cercetarile au aratat ca femeile peste 40 de ani au un risc de doua ori mai mare decat femeile care nasc la maxim 25 de ani sa aiba un copil cu autism) la o serie de cauze de mediu inca necunoscute - provocau probleme cu mult timp inainte ca timpul petrecut la televizor sa reprezinte o problema.
Semne alarmante care anunta autism
Desi cauzele autismului raman misterioase, semnele nu sunt neaparat aparute din senin. Cei mai multi parinti ai copiilor autisti recunosc intarzieri ale limbajului la circa 18 luni. Si de fapt, exista avertismente pe care parintii le pot urmari la copiii lor cu mult inainte de aceasta varsta. Conform unui raport din Octombrie 2007 al Academiei Americane de Pediatrie, printre semnele timpurii (de dinainte de 18 luni) si semnele subtile ale autismului se numara:
- Copilul nu se intoarce atunci cand ii este rostit numele. Copilul nu se intoarce sa vada atunci cand aratati ceva si spuneti Ia uite la.. sau nu va arata un obiect sau un eveniment care il intereseaza.
- Lipsa vorbelor ...pe limba lui
- Intarzierea aparitiei zambetului
- Nu reuseste sa aiba contact vizual cu oamenii
- Atasamentul de obiecte solide, ca stilourile, lanterna, cheile, sau soldateii de plumb sau alte jucarioarelor dure ...in locul obiectelor moi precum paturica si jucariile de plus.
Alte semne din cadrul tulburarilor din spectrul autismului care necesita urmarirea ulterioara de catre pediatru sunt:
- Copilul nu vorbeste (mormaie) - pe limba lui, nici nu arata obiectele pana la 12 luni
- Copilul nu rosteste cuvinte inainte de 16 luni
- Copilul nu leaga propozitii de doua cuvinte inainte de 24 de luni
- Pierderea aptitudinilor de limbaj sau sociale la orice varsta
Daca oricare dintre aceste semne va ingrijoreaza, sau daca copilul a manifestat deja semne timpurii, discutati cu medicul pediatru. El poate folosi un instrument standardizat de screening pentru a determina daca fiul sau fiica dumneavoastra este expus riscului de autism. Desi nu exista un tratament care vindeca autismul complet, interventia timpurie a specialistilor poate reprezenta o mare diferenta in viata copilului. Terapiile comportamentale pot ajuta copiii sa-si formeze aptitudinile sociale si de limbaj, de exemplu, iar medicamentele pot trata comportamentul impulsiv si hiperactivitatea.
Cu terapia ABA, 47% dintre copii scapă de diagnosticul de autism
Potrivit cercetărilor, dacă terapia ABA este începută devreme - înainte de vârsta de 4 ani, este destul de intensivă - între 30 şi 40 de ore de terapie săptămânal şi este continuată până la doi ani, între 20% şi 47% dintre copii pot scăpa de diagnosticul de autism şi pot deveni la fel ca şi ceilalţi copii de vârsta lor. Ei pot avea astfel vieţi sociabile.
Copiii peste patru ani învaţă abilităţi sociale, anumite abilităţi academice şi, mai important, abilităţi de viaţă (de autoajutorare) necesare : să ştie să facă cumpărături, să ia autobuzul şi să ţină ordine în casă. Ei pot, în multe cazuri, să fie relativ independenţi şi nu trebuie să trăiască în instituţii specializate. Cititi ce inseamna terapia ABA?
Suportul Comunitatii Desprecopii
In cazul in care copilul nu manifesta astfel de simptome, dar dumneavoastra sunteti inca ingrijorata de perspectiva autismului, incercati sa va linistiti. Fiti atenta la aceste modele de comportament (si amintiti-va ca chiar cei mai sanatosi copii pot fi uneori timizi si lenti in reactii uneori), puneti intrebari pediatrului si comunitatii Desprecopii.com si incercati sa nu va lasati temerile sa stea in calea bucuriei de a va petrece timpul cu fiica sau fiul dumneavoastra! Este posibil ca totul sa fie in regula!
Pe forumul specializat Copii cu nevoi speciale - veti gasi unul din cele mai complete forumuri de suport al parintilor cu copii autisti din Romania.
Despre autism, trebuie sa cititi si:
Cititi:
Si ceasul biologic al barbatilor ticaie
Tatii de peste 40 de ani - cauza posibila pentru autismul copilului
Copiii conceputi iarna au un risc ridicat pentru autism
Este autismul legat de poluarea aerului?
Topicuri despre autism pe forum
A fi parinte de copil cu dizabilitati
Semne ale autismului
Comunicarea cu un copil autist
Prima concurenta cu autism - la titlul de Miss America
Siguranta copiilor cu autism
Autistii...de linga noi
copil diagnosticat cu autism cu 1 an in urma
Sa vorbim despre autism..
Parinti de copii cu SD (11)
RECUPERARE LA CAMERA HIPERBARA CONSTANTA
copil autist, ce servicii gratuite de tratament?
/ cititi si alte discutii despre autism pe forumul Copii cu nevoi speciale
Va asteptam pe forumul special al parintilor cu copii cu autism
Copii cu nevoi speciale
Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.
autor: Echipa Desprecopii.com,
Desprecopii.com © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 5 comentarii
Brais.amalia autismul este o boala genetica.la ora actuala nu exista studii clare in ceea ce ar putea preveni sau vreo analiza care s-ar putea face in timpul sarcinii sau dupa deoarece diagnosticul se pune strict pe actiunile comportamentale ale copilului.In prezent 1 din 68 de copii au tulburari de spectru autist (vorbind de cifre oficiale)iar la intrebarea daca se poate trata,din pacate NU,nu exista nici un tratament medicamentos minune,singurul tratament care are cele mai bune rezultate este terapia ABA,si cu toate astea copilul tot va ramane cu "ceva " toata viata
Sunt de acord cu dna Cristina, baietelul meu lucreaza sub coordomarea doamnei Monicai Manastireanu care este un om deosebit, baietelul meu a facut multe progrese.
Pt inceput vreau sa va spun ca si eu am aflat de un an ca am un copil autist grav(grad1).Numele lui este Cristi.Tot timpul ma lupt cu invatatoarewa si directoarea scolii in care este, chiar m-am si certat cu ele, deoarece cand mi-am luat copilul acasa de la scoala intrase in soc in plans.Nu m-au ajutat cu nimic.Tipau.Altadata in timpul orelor niste copii de varsta mai mare l-au luat in timpul orelor si l-au plimbat pana la biserica unde era sa-l calce masina.Le-am spus ca acest copil al meu nici nu exista in clasa aceea.De curand m-am mutat la tara intr-o cas in cuomuna Racova-judetul Bacau, inspre Buhusi.Invatatoarea mi l-a trimis la comisii de expertiza scvolara nu se ocupa de el deloc si tot timpul m-i l-a pus sa mazgaleasca foi in fiecare zi.DEgeaba ma cert cu cei de la scoala nici nu-i intereseaza.CAnd am fost la comisia de la BAcau CEI DE acolo il tratau ca si cand si-ar fi dat doctoratul.In tara asta sunt niste oameni fffff incopetenti in functii importante si vitale.inv. chiar si-a permis sa copieze de pe net info fff reler despre copilul meu cum ar fi proasta concentratra praosta atentie etc inb fisa copilului,m psihiatrica este de neconceput cum niste inv fac acest lucru.Degeaba m-am certat cu ea. Ea insista tot timpul cu scoala speciala.noi nu vrem sa-l dam.
atismul este o boala genetica?daca nu ,care sunt motivele care conduc la nasterea unui copil cu elemente de autism.si daca se poate trata?
Buna ziua, eu va recomand cu incredere si caldura asociatia: ARCAR sub coordonarea Monicai Manastireanu. Echipa dumneaei este echipa care a lucrat la centrul Horia Motoi, este foarte recunoscuta si o buna profesionista.Site-ul asociatiei este www.autisminfantil.ro aici veti gasi multe informatii utile.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII