6 lectii pe care ni le ofera budismul

6 lectii pe care ni le ofera budismul

6 lectii pe care ni le ofera budismul

Cand unii oameni se gandesc la meditatie, primul cuvant care le vine in minte este „budism”. Insa cei mai multi oameni stiu despre budism la fel de multe ca si despre nucleosinteza supernovelor. Scopul meditatiei budiste nu este suprimarea emotiilor daunatoare, ci invatarea modului in care apar, cum ne fac sa ne simtim si a influentei pe care o au asupra noastra pe termen lung.

Budismul este o religie sau filozofie care a luat naștere în India în secolul al V-lea î.Hr. și s-a răspândit în întreaga lume. În centrul budismului se află învățăturile lui Siddhartha Gautama, cunoscut și sub numele de Buddha, care a trăit în India în secolul al VI-lea î.Hr. Buddha a predat că suferința este o parte inevitabilă a vieții umane și că, prin înțelegerea adevărurilor fundamentale despre univers și prin urmarea unui drum spiritual, oamenii pot găsi eliberarea de suferință și pot atinge un stadiu de înțelepciune și pace interioară, cunoscut sub numele de nirvana.

Cand unii oameni se gandesc la meditatie, primul cuvant care le vine in minte este „budism”. Insa cei mai multi oameni stiu despre budism la fel de multe ca si despre nucleosinteza supernovelor. Scopul meditatiei budiste nu este suprimarea emotiilor daunatoare, ci invatarea modului in care apar, cum ne fac sa ne simtim si a influentei pe care o au asupra noastra pe termen lung.

Pentru budisti, viata buna nu este obtinuta prin transcederea unei emotii – nici macar a urii – ci prin gestionarea eficienta a emotiei. Iata in continuare cele trei procese mentale care sunt cele mai nocive mintii (si duc la tot felul de suferinte mentale):

Suferința este o parte inevitabilă a vieții umane

Una dintre cele mai importante învățături ale budismului este că suferința este o parte inevitabilă a vieții umane și că toți oamenii întâmpină dificultăți și probleme la un moment dat. Totuși, budismul susține că oamenii pot găsi eliberarea de suferință prin înțelegerea adevărurilor fundamentale despre univers și prin urmarea unui drum spiritual.

Pofta:

pentru mine, sa-mi apartina, mmmm.. Poftele apar atunci cand o persoana supreaevalueaza calitatile unui lucru (inghetata, de exemplu!) ignorandu-i defectele (caloriile!). De aceea poftele pot perturba echilibrul mintii, ducand usor la anxietate, nefericire, teama si furie.

Ura:

Reversul poftei, ura exagereaza insusirile negative si le minimalizeaza pe cele pozitive. Este bazata pe dorinta de a face rau sau de a distruge orice va sta in cale. Impresia pe care o aveti este ca obiectul urii cauzeaza numai nesatisfactie, cand de fapt sursa acestei nesatisfactii se afla in propria minte.

Ad-Extra3:

Deziluzia:

Conform conceptelor budiste, sinele este intr-o stare constanta de flux dinamic si este profund interdependent cu alti oameni si cu mediul. Totusi, oamenii de obicei ajung la deziluzii din cauza naturii sinelui, suprapunand interpretarile cu propria lor realitate.

Există legături interdependente între toate ființele și că faptele noastre au consecințe asupra altora

Budismul ne învăță că există legături interdependente între toate ființele și că faptele noastre au consecințe asupra altora. Din acest motiv, budismul încurajează cultivarea compasiunii și a bunăvoinței față de toți oamenii și toate ființele și evitarea răului și a faptelor care pot cauza suferință altora.

De asemenea, budismul ne învăță că fiecare dintre noi are responsabilitatea de a-și îmbunătăți propria viață și de a dezvolta înțelepciunea și pacea interioară. Astfel, putem deveni mai fericiți și putem contribui la o lume mai bună pentru toți oamenii și toate ființele.

Toate lucrurile sunt temporare și că nimic din lumea aceasta nu este permanent

În cele din urmă, budismul ne încurajează să înțelegem că toate lucrurile sunt temporare și că nimic din lumea aceasta nu este permanent. Astfel, putem să ne concentrăm atenția asupra lucrurilor care au o valoare durabilă, cum ar fi înțelepciunea, pacea interioară și relațiile noastre cu alți oameni.
 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Violeta
    Violetatrimis la 6/2/2012

    Foarte ingenios sfatul cu bratarile! Cred ca il voi urma. Felicitari pentru articol si la mai multe pe aceeasi tema (budism)!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII