Procedurile pentru adoptie vor fi mai simple

Procedurile pentru adoptie vor fi mai simple

Procedurile pentru adoptie vor fi mai simple

  • Procesul birocratic al adoptiei este de multe ori extrem de lung si complicat. Sunt insa sperante ca procedurile pentru adoptie vor fi mai simple.

    Intregul proces de adoptie va dura doar opt luni, fata de 17 luni cat se asteapta acum. Legea Adoptiei a fost modificata, iar atestatul de parinte va fi valabil 2 ani. Autoritatile vor pune la dispozitia viitorilor parinti si portretele copiilor greu adoptabili, cu fotografii si filmulete. Statul are in grija 58.000 de copii.

 - in acest articol veti citi mai multe despre:
Simona si-a dorit foarte mult un copil
Durata procedurilor se reduce de la 17 la opt luni si jumatate
Au fost atestate mai multe ONG-uri care pot ajuta in procesul de evaluare
Adoptia: cand vine vremea discutiei despre parintii biologici
7 motive pentru a adopta un copil

Simona si-a dorit foarte mult un copil

'Simona Czudar, 39 de ani, crede că are cel mai bun copil din lume. În 2009, după două sarcini pierdute şi mai multe intervenţii chirurgicale, a adoptat-o pe Alexandra, o fată de trei ani şi nouă luni. Totul se petrecea la cinci ani de la momentul în care Czudar, împreună cu mai mulţi părinţi, înfiinţa asociaţia Ador Copiii, în Timişoara. „Aveam foarte mulţi prieteni care nu știau ce proceduri trebuie să urmeze în cazul unei adopţii şi, prin asociaţie, ne propuneam, la un nivel foarte mic, să oferim consultanţă familiilor din Timişoara”, spune Simona Czudar - pe site-ul fundatiei pe care o conduce.

Nu l-a putut avea, asa ca in 2008 a depus actele sa infieze unul. Cu greu a reusit sa devina mama unei fetite de 4 ani.

Simona Czudar: „S-au depasit foarte mult termenele existente, de la atestare pana la incredintarea, incuviintarea copilului. Absolut toate termenele la care se face referire in aceasta procedura. Lispa de transparenta iarasi m-a deranjat foarte mult, ca nu cunosteam niciun moment care este situatia dosarului. Mai mult decat atat nu stiam, nu erau persoane care sa-ti poata raspunde la aceste intrebari.”

Propria experienta a motivat-o sa puna pe picioare o asociatie care a ajutat, pana acum, la adoptarea a peste 1.000 de copii. Cu fiecare piedica intalnita, Simona a semnalat statului ce nu e in regula in sistem si a contribuit, astfel, la actuala forma a legii.

Simona Czudar: „Este bine sa avem o lege simplificata a adoptiilor, dar nu suficient, este foarte important ca oamenii acestia sa preia cat mai rapid modificarile, sa le puna in aplicare, sa nu se intample ca acum 2 ani, ca sa se lucreze dupa vechea lege a adoptiei, cand noi avem reglementari de simplificare a ei. Este foarte important sa ne tinem de lucrurile acestea si familiile sa aiba o experienta pozitiva si copiii sa ajunga cat mai repede in familii.”

Durata procedurilor se reduce de la 17 la opt luni si jumatate

Reprezentantii Protectiei Copilului sunt optimisti si spun ca noile proceduri exact asta vor face. De exemplu, durata procedurilor se reduce de la 17 la opt luni si jumatate. Iar numarul formularelor scade si el, de la 24 la 13. Parintele adoptator poate beneficia de concediu platit 2 ani, ca sa stea acasa cu copilul. Valabilitatea atestatului de adoptie se extinde de la 1 la 2 ani.

Gabriela Coman, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie: „Am mai redus numarul de zile necesare de a evalua familia de la 120 de zile la 90 de zile. Acum se analizeaza in profunzime capacitatea parintelui de a fi parinte, urmand ca acea potrivire, intre copil si o familie care s-ar potrivi, sa se faca pe anumite criterii pe care le analizeaza managerul de caz.”

Au fost atestate mai multe ONG-uri care pot ajuta in procesul de evaluare

Luminita Micliuc, presedinte fundatia Kiwi Casa Bucuriei: „Ce ne-am fi dorit este sa se reduca gradul de rudenie pana la care rudele trebuie conciliate. A ramas gradul patru de rudenie, ceea ce implica stra-strabunicii.”

58.000 de copii sunt in sistemul de protectie speciala, dintre care doar 3.250 sunt adoptabili. 1700 de familii asteapta, in acest moment, aprobarea unei adoptii..

Adoptia: cand vine vremea discutiei despre parintii biologici

Adoptia este atunci cand un copil creste in inima mamei nu in burtica ei. Dar vine si vremea intrebarilor despre parintii biologici. Pentru unii parinti, informarea copilului ca este adoptat este o etapa dificila, care le poate da multa emotie si anxietate. Poate de aceea, uneori amana acest moment sau il evita.

Totusi, la un moment dat, copilului adoptat trebuie sai i se spuna despre originea lui, de preferat chiar inaintea copilariei de mijloc.

Iata sfaturile despre procesul de discutie despre parintii biologici. Citeste despre cand vine vremea discutiei despre parintii biologici. 
.

7 motive pentru a adopta un copil

Ai dragoste de oferit? Adopta un copil.
Te chinui de ani de zile cu un tratament obositor pentru infertilitate care te consuma si nu duce nicaieri? Semnalul e clar: Adopta un copil.

Copilul care creste in inima mamei si inima tatalui. Cuplurile care adopta un copil spun ca pe lume exista doua feluri de copii: cei crescuti in burtica mamei si cei ce cresc in inima ei.

Se mai spune ca daca ti-e dat sa adopti, vei lua hotararea asta la momentul potrivit, adica exact atunci cand copilul care ti-este menit e gata sa fie adoptat. Articolul complet <<aici>>

Cititi si: Cand spunem copilului ca este adoptat?

Cel mai important forum national despre adoptii:

Adoptia sau a iubi fara limite
Experiente, ganduri, legislatie, club de suport. Un forum plin de caldura.

 autor: o mamica de la Desprecopii - redactor Mariela Averescu, Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2016

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Adoptie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII