Dezvoltarea cognitiva a copiilor in perioada 0-3 ani: importanta nutrientilor pentru creier
Primii ani de viata ai bebelusului sunt esentiali pentru dezvoltarea cognitiva a adultului de maine. La baza dezvoltarii cognitive sta alimentatia si nutrientii care hranesc creierul iar primele 1000 de zile din viata au un impact major asupra dezvoltarii creierulului viitorului adult. E bine de stiut insa ca exista nutrienti eentiali care ajuta si stimuleaza dezvoltarea creierului. In plus carbohidratii sunt o sursa sanatoasa de energie iar conform FAO (Food and Agricultural Organization), cerealele sunt cea mai importanta sursa de carbohidrati.
Iata pe larg despre dezvoltarea cognitiva a copiilor in perioada 0-3 ani: importanta nutrientilor pentru creier.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Primii doi ani de viata sunt esentiali pentru dezvoltoarea cognitiva a adultului de maine
Etapele esentiale de dezvoltare ale creierului bebelusului tau
Evolutia cognitiva a bebelusului
Nutrienti de baza si energie pentru dezvoltarea creierului
Fierul este un element esential pentru sanatatea copilului
Iodul este necesar pentru o functie cognitiva si neurologica normal
Diversificarea este momentul de la care bebelusul incepe sa isi formeze preferintele alimentare
Primii doi ani de viata sunt esentiali pentru dezvoltoarea cognitiva a adultului de maine
Primii doi ani de viata ai bebelusului sunt esentiali pentru dezvoltarea cognitiva a adultului de maine. Pentru ca in afara de faptul ca creste in inaltime si greutate, fiecare zi e incarcata de lectii care stimuleaza dezvoltarea creierului bebelusului.
In fiecare zi copilul interactioneaza cu cei dragi, dezvoltand si activand in creier o serie de conexiuni noi. Cu fiecare zambet, fiecare privire, fiecare imbratisare, fiecare pupic...
Etapele esentiale de dezvoltare ale creierului bebelusului tau
Etapele de dezvoltare ale creierului bebelusului tau - desi foarte importante - sunt insa flexibile. Varsta la care un bebelus atinge un anume 'punct de hotar' poate varia cu multe luni. Iar in unele cazuri, chiar atunci cand un copil nu se incrie intr-o curba de dezvoltare 'normala' - acest lucru nu este in mod necesar un semnal de alarma. Viteza cu care se dezvolta mental un copil variaza - fiecare copil creste si se adapteaza la lumea din jur cu propria sa viteza. Dezvoltarea umana nu este o cursa de alergari.
Cercetarile facute de psihologi celebri americani au evidentiat faptul ca primii cinci ani din viata unui copil sunt cea mai importanta etapa de dezvoltare psihica, cognitiva, sociala si emotionala din viata unui om. Un copil care este gata de scoala, in jurul varstei de 5-6 ani, un copil trebuie sa posede un anume numar de caliati pozitive - sa fie social, sa fie prietenos, sa stie sa se exprime verbal, sa poata asculta ce i se spune si sa aiba capacitate de atentie.
Evolutia cognitiva a bebelusului
Ad-Extra3:
Creierul bebelusului la 2 luni
- La 2 luni, bebelusul are o serie de conexiuni foarte active asa ca acestea sunt primele lui realizari
- Isi priveste parintii, ii recunoaste, incepe sa zambeasca
- Incepe sa vorbeasca in felul lui, cu sunete de incepator si intoarce capul catre directia din care vine sunetul
- Se uita cu interes la oamenii din jurul lui, poate recunoaste cunostinte de la distanta lui de carurior sau patut
- Isi tine capusorul sus cand e luat in brateCreierul bebelusului la 2 luni
Creierul bebelusului la 4 luni
- Bebelusul are diverse expresii faciale cu care isi exprima sentimentele - e foarte clar cand e suparat sau cand e fericit :)
- Gangureste
- Raspunde la dragoste
- Daca e pus pe burtica, incepe sa isi impinga coatele pentru a se ajuta
Creierul bebelusului la 6 luni
Bebelusul cunoaste bine chipurile familiare si distige chipurile nefamiliare
- Gangureste in vocale - ah, eh, mmm, biii
- Are o curiozitate in crestere despre tot ce il inconjoara
- Sta in fundulet sustinut de perne ...
Creierul bebelusului la 9 luni
- Bebelusul are o jucarie preferata
- Copiaza cu usurinte gesturi si sunete
- Cauta obiecte pierdute
- Poate tine obiecte mici intre degetul mare si aratator
- Incearca sa se ridice - sustinut de gratiile patutului
Creierul copilului la 1 an
Bebelusul are deja un bagaj important de emotii. Se rusineaza sau ii e frica de oameni straini si se arata incantat de alte persoane.
- Spune mama sau tata si are exclamtii ca uujjj sau ohhhhh
- Executa diverse ordine - ca ridica de jos ursuletul sau ia in brate papusica ...
- Poate sta cateva secunde in doua picioruse si incepe primii pasi pe cont propriu.
La 3 ani: cea mai importanta perioada de dezvoltare a creierului
Dezvoltara creierului unui copil, atinge in jurul varstei de 3 ani cea mai importanta perioada de dezvoltare din viata sa. La varsta de 3 ani, creierului unui copil este de doua ori mai activ decat creierului unui adult - avand un numar dublu de conexiuni in cele peste 100 miliarde de neuroni.
Nutrienti de baza si energie pentru dezvoltarea creierului
La baza dezvoltarii cognitive sta alimentatia si nutrientii care hranesc creierul iar primele 1000 de zile din viata au un impact major asupra dezvoltarii creierulului viitorului adult.
E bine de stiut insa ca exista nutrienti eentiali care ajuta si stimuleaza dezvoltarea creierului. In plus carbohidratii sunt o sursa sanatoasa de energie iar conform FAO (Food and Agricultural Organization), cerealele sunt cea mai importanta sursa de carbohidrati.
Graul, orzul, hrisca, sorgul, porumbul, ovazul orezul, secara si mieiul sunt cele mai cunoscute cereale. Majoritatea ghidurilor de nutritie recomanda consumul de cereale intr-o proportie mai mare decat a altor grupe alimentare.
Pentru dezvoltarea creierului, nutrienti de baza ca fierul si idodul sunt esentiali.
Fierul este un element esential pentru sanatatea copilului
Fierul este un element esential pentru functionarea normala a organismului, un mineral de care acesta nu se poate lipsi fara a suferi disfunctionalitati grave. Fiecare globula rosie din corp contine fier, in asa-numita hemoglobina, pigmentul care transporta oxigenul de la plamani la toate tesuturile din organism. Lipsa fierului din sange conduce in mod implicit la un deficit de fier ce cauzeaza anemia, o afectiune comuna la varsta copilariei, dar care nu trebuie neglijata.
Iodul este necesar pentru o functie cognitiva si neurologica normala
Lipsa iodului din alimentatie poate afecta sistemul imunitar al copilului, afecta activitatea sistemului cardio-vascular si a cailor respiratorii. Conform oamenilor de stiinta, exista o legatura intre aportul alimentar de iod si functionarea cognitiva si neurologica normala.
Diversificarea este momentul de la care bebelusul incepe sa isi formeze preferintele alimentare
Diversificarea este si sansa si momentul in care bebelusul isi formeaza preferintele pentru gusturi si obiceiuri alimentare. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni si continuarea alaptarii alaturi de inceperea diversificarii la sfatul medicului.
Nu uita: Tu decizi ce varietate de alimente sanatoase ii oferi la o masa, iar copilul decide care dintre aceste alimente ii fac cu ochiul, cat de mult va manca, sau daca va manca!
Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari si copii mici. OMS recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni si continuarea alaptarii alaturi de inceperea diversificarii la sfatul medicului.
Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet
Diversificarea alimentatiei bebelusului este recomandata de medicii pediatri in jurul varstei de 7 luni. Atunci va sti sa mestece si sa înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi - vezi ghidul complet aici.
Alergiile la bebelusi
Cum pot spune daca bebelusul meu are o alergie sau doar o raceala?
Ar putea fi dificil sa se faca diferenta intre o raceala si alergii la bebelusi dar exista totusi citeva semne de diferentiere. Daca se pare ca bebelusul dvs este racit aproape tot timpul, atunci exista posibilitatea ca el sa aiba de fapt o alergie nazala (cunoscuta si sub numele de rinita alergica). Racelile trec de obicei in perioade cuprinse intre o saptamina si 10 zile citeste in continuare aici.
Citeste si: Reactii la alergiile alimentare
autor: MIlena Sadova - redactor principal Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII