Renunțarea la scutece sau cum devin pamperșii o amintire: despre rabdare și psihologie
Când vom termina de cumpărat scutece pentru bebe? Cum și când anume devin pampersii o amintire? Ei bine, nu vei mai cumpăra pampersi... 🚼🚫 când tu, ca părinte, vei trece examenul de răbdare și îți vei descoperi aptitudinile de psiholog. Iar copilul va fi de acord cu rutina olitei. 🚽
Antrenamentul pentru olită, sau "Operațiunea Olită," este un subiect foarte popular și disputat pe forumul Desprecopii. 🧐
Unele mămici se întreabă la ce vârstă să înceapă antrenamentul, altele se laudă cât de repede a renunțat la scutece copilașul, altele se miră și nu cred, altele cer sfaturi, și altele susțin că "Operațiunea Olită" necesită aptitudini psihologice din partea părinților... 💬🤔
- despre cum devin pampersii o amintire: despre rabdare si psihologie, veti citi:
Operatiunea Olita cere aptitudini de psiholog din partea parintilor
Adoptarea olitei cere rabdare
Operatiunea Olita in 7 zile?
9 idei fixe despre olita, la care trebuie sa renunti imediat!
Experientele cu si despre olita ale mamicilor de la Desprecopii
Metode distractive pentru renuntarea la scutece
Forum dedicat psihologiei copilului
Operatiunea Olita cere aptitudini de psiholog din partea parintilor
Antrenamentul pentru olita, sau Operatiunea Olita - este un subiect foarte popular si disputat pe forumul Desprecopii.
Unele mamici se intreaba la ce varsta sa inceapa antrenamentul, alte mamici se lauda cat de repede a renuntat la scutece copilasul, altele se mira si nu cred, altele cer sfaturi si altele sustin ca Operatiunea Olita cere aptitudini reale de psiholog din partea parintilor.
Da, aici suntem complet de acord = operatiunea Olita cere sa iti intelegi copilul si sa nu il grabesti. Toate la timpul lor.
Adoptarea olitei cere rabdare
Cand e momentul de a scapa de scutec? Ai bine, olita este introdusa, in general, in viata unui bebelus cam la varsta de 2 ani. Dar daca un copil invata sa foloseasca olita la 2 ani si jumatate nu e o tragedie. Presiunea este inutila si nu va face decat sa amane si mai mult momentul renuntarii la scutece. Trebuie retinut ca fiecare copil are propriul calendar.
Un articol intitual Prima oara la olita detaliaza pas cu pas, cu minutiozitate stiintifica, toti factoriii ce trebuie luati in considerare atunci cand ne decidem sa il invatam pe copil sa faca la olita.
Intrebare clasica de pe forumul Desprecopii.
Am un baietel de 2ani si 7 luni care inca nu s-a obisnuit cu olita; mai exact spus sta pe olita (chiar si 1/2 ora daca il lasi), l-am pus prima oara pe olita pe la 10 luni, dar.......... problema cea mare este ca nu spune cand vine pisu sau caca, eventual spune dupa.
I-am explicat de n ori ce trebuie facut, cand reuseste sa faca ceva in olita ne bucuram impreuna, aruncam "produsul" impreuna in WC, ce mai sarbatoare, nu alta.De asemenea in cele mai multe dimineti scutecul lui este uscat, nu face toata noaptea nimic deci ar fi pregatit.
Am incercat tot felul de recompese , nu-l atrage nimic...., cum sa procedez,abordand problema d.p.d.v psihologic, nu vrea nici sa-l fortez, dar la toamna va merge la gradinita si pana atunci trebuie sa scapam de pampers.
Daca il intreb de ce nu ai spus inainte de a face imi raspunde "nu vreau"
Sunt disperata, as vrea un sfat competent.
Operatiunea Olita in 7 zile?
Iata ce povesteste o mamica de la Desprecopii:
Cu un dram de rabdare, pampersii pot sã rãmânã o simplã amintire. Nu-ti trebuie decât sapte zile de luptã neîntreruptã contra unui inamic siret si tenace . De fiecare datã, aceeasi scenã: eu îi arãt olita, îi explic prin gesturi si onomatopee care m-ar compromite definitiv în ochii privitorilor întâmplãtori, el mã ascultã, o cerceteazã atent si când pare cã a înteles, ori o aruncã, ori si-o pune pe cap, ori i-o dã bunicii sã bea din ea. Cam asa se plânge fiecare mamã care trebuie sã-si învete copilul ce este si cum se foloseste olita.Antrenamentul poate avea succes dacã porneste atunci când micutul este pregãtit emotional si fiziologic si când mama este si ea gata sã devinã un antrenor rãbdãtor.
Destul de des, trecerea de la cârpe la olitã este o piatrã de încercare pentru mama nerãbdãtoare sã scape de schimbatul scutecelor ca pe bandã rulantã. Cu cât mai devreme, cu atât mai usor - sunã unul din sfaturile bunicilor. Dar reusita la vârste prea mici e întâmplãtoare sau, mai degrabã, rezultatul unui veritabil chin pentru amândoi, presupunând exasperarea mamei în fata nenumãratelor esecuri, frustrarea copilului care nu întelege de ce tipã la el cei din jur.
Secretul adevãratei reusite nu e simplu: trebuie sã descoperi momentul când cel mic resimte dorinta, impulsul de a folosi olita. În orice caz, este bine sã stii cã nu e indicat sã te gândesti la olitã înainte ca mititelul sã împlineascã un an, de fapt nu înainte de un an si sase luni, iar cea mai bunã perioadã pentru a începe fãrã chinuri este, la majoritatea copiilor, între 2 si 3 ani. Cu observatia cã sunt copii - si nu putini - pentru care momentul trebuie amânat si mai mult.Deci nu-l împinge sã facã un lucru de care nu este capabil încã - aceasta i-ar putea face mai mult rãu decât bine!
Citeste pe larg sfaturile aici: Operatiunea „Olita“ in 7 zile
Ad-Extra3:
9 idei fixe despre olita, la care trebuie sa renunti imediat!
Dupa alaptat, olita este subiectul care devine, in foarte multe cazuri, o adevarata obsesie a mamicilor.
Presiunea sfaturilor din jur, a opiniilor specialistilor de tot felul, dar si dorinta de a trece mai repede peste aceasta misiune, provoaca adesea un stres inutil care nu face decat sa incetineasca procesul natural prin care bebelusul ajunge sa foloseasca olita.
Experientele cu si despre olita ale mamicilor de la Desprecopii
Mersul la olita prea timpuriu nu e recomandat
Operatiunea Olita si Fluieratul
OLITA, DIN PUNCT DE VEDERE PSIHOLOGIC
Invatatul la Olita
Are 2 ani si nu se cere la Olita
Metode distractive pentru renuntarea la scutece
Olita este cuvantul magic care da batai de cap celor mai multi dintre parinti, incepand din momentul in care acestia considera ca bebelusul lor este gata sa renunte la scutece.
Cazurile miraculoase in care renuntarea la scutec se produce in cateva zile sunt, desigur, incurajatoare. Insa pentru majoritatea parintilor, acest proces firesc in dezvoltarea copilului este, de cele mai multe ori, o corvoada.
Citeste ca merita: Metode distractive pentru renuntarea la scutece
Despre educatia copilului la aceasta varsta mai cititi: Educatia copilului intre 1-4 ani
Tot despre olite, mai cititi:
Prima oara la olita: ce crede copilul si cum procedam
Olita: cand e timpul potrivit pentru a scapa de scutece
Cat de devreme poate incepe copilul antrenamentul pentru olita: semnale si sfaturi
Cand scapam de scutecul de noapte: despre rabdare, calm si eventual Enurezis
iPotty, olita cu tableta incorporata
Folosirea olitei de catre fete si baieti – diferente si asemanari
Forum dedicat psihologiei copilului
Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII