Ciubotica-cucului
- Ciubotica-cucului (Primula officinalis), este una dintre cele mai utilizate plante medicinale cu efecte benefice asupra corpului uman. Este o planta mica, de aproximativ 10-30 cm inaltime care creste in poieni si luminisuri, fanete, dar si in regiunile muntoase.
Denumire stiintifica: Primula
officinalis
Denumiri populare: aglica, anghelina, calce,
cinci-foi, cizma-cucului, talpa-gastei, tita-caprei, tita-oii, urechita-ursului,
tata-vacii, anghicel
Descriere
Ciubotica-cucului este o planta mica, de aproximativ 10-30 cm inaltime. Acesta creste in poieni si luminisuri, fanete, dar si in regiunile muntoase. In pamant are un rizom foarte mic, din care cresc radacinute scurte si grosute. Rizomul se termina intr-un boboc care infloreste in timpul sezonului de primavara. Ciubotica-cucului infloreste in luna mai, iar florile au o culoare galben-aurie si raspandesc un miros foarte placut. De la aceasta planta sunt folosite: rizomul, radacinile, florile si uneori frunzele.
Proprietati si beneficii
Ciobotica-cucului poate fi folosita in stare proaspata sau uscata. Florile si frunzele sunt bogate in vitamina C si beta-caroten, potasiu, calciu, sodiu si salicilati, care ajuta la intarirea sistemului imunitar, prin proprietatile sale antioxidante, si scad nivelul colesterolului. De asemenea, planta contine saponoizi care au efecte expectorante si emetic (vomitiv). Radacina si tulpina contin Saccharum, amidine si tanoids. Planta este de asemenea un diuretic natural si sedativ, cu efect antispastic, sudorific, calmant, cicatrizant, hemostatic, fluidificator al secretiilor bronhice, emolient.
Procedeu de uscare a plantei
Rizomii impreuna cu radacinile se intind la soare sau se pot usca artificial la temperaturi de 40-50 grade C. Din 3-4 radacini proaspete se obtine aproximativ 1 kg de produs uscat. Florile se usuca in straturi subtiri pe cale naturala sau artificiala la o temperatura de 35-40 grade C. Din 6-7 kg flori proaspete se obtine aproximativ 1 kg produs uscat. In cazul recoltarii frunzelor, ele se usuca imediat dupa culegere la o temperatura de 100 grade C pentru conservarea vitaminei C, principiul lor activ de baza.
Tratamente si amestecuri
Planta se administreaza sub forma de infuzie (in cazul florilor), decoct (in cazul radacinii - ce trebuie maruntita in prealabil) sau praf (din frunzele bogate in vitamina C). Extern se foloseste sub forma de cataplasme calde ce se aplica pe locurile dureroase, avand actiune calmanta, cicatrizanta si hemostatica. De asemenea, ciubotica-cucului este folosita in bronsita, pneumonie, afectiuni renale si ale vezicii urinare, disfunctii gastrointestinale.
Ceai (infuzie) de ciubotica-cucului: se obtine dintr-o lingurita cu flori si tulpini de ciubotica cucului, la o cana cu 250 ml apa clocotita); se lasa 1 minut, se strecoara si se administreaza cel mult doua cani pe zi.
Ceai (pentru insomnie): se obtine din amestecul descris anterior (amestec ceai sau infuzie), si se administreaza o cana inainte de culcare.
Vin tonic pentru cardiaci: intr-o sticla de 2 litri se pun flori proaspete de ciubotica-cucului, se toarna vin alb natural, si se lasa doua saptamâni la loc insorit astupata cu un dop de pluta. Dupa acest interval de timp se administreaza cate trei linguri in fiecare zi. Are efect linistitor asupra inimii, fiind foarte indicat pentru persoanele agitate.
Sirop de ciubotica-cucului: se recomanda in cazuri de tulburari ale respiratie si este obtinut din flori zdrobite, amestecate cu miere si apa.
Decoct din ciubotica-cucului: se adauga intr-o cana de apa o lingura de radacini de ciubotica-cucului. Amestecul este apoi lasat sa fiarba putin. Dupa racire se poate consuma asemenea ceaiului sau infuziei.
Atentie!
-
ciubotica-cucului nu este recomandata celor care sunt alergici la aspirina, din cauza cantitatii sale ridicate de salicylants, care sunt principala baza pentru aspirina
-
nu este recomandaat persoanelor care urmeaza tratamente anticoagulante sau de catre femeile gravide. Acesta poate fi utilizat insa de femeile care alapteze, deoarece ceaiul de ciubotica-cucului stimuleaza alaptarea
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII